Alaptarea nou-nascutului: 10 sfaturi importante de la specialisti si mame

Alaptarea nou-nascutului: 10 sfaturi importante de la specialisti si mame

Irina Olteanu - Redactor Senior

Alaptarea nou-nascutului constituie o etapa importanta in viata oricarui parinte. Sa aflam in continuare ce sfaturi ofera proaspetelor mame specialistii, dar si alte mame legate de aceasta etapa minunata pentru viata lor dar si pentru cea a bebelusilor.

1. Multa relaxare, putin stres

Diana, mama de fetita

Am alaptat pana la aproape 6 luni. Mesele la inceput erau cam 6-7 pe zi, iar de la 3 luni nu a mai mancat noaptea si am inceput sa am tot mai putin lapte. La 4 luni jumate am inceput sa suplimentez cu lapte praf, fetita nu se satura si plangea dupa ce o alaptam. Pana la 6 luni am mers in paralel pana cand masa de lapte matern a fost doar una si atunci am renuntat la alaptat.

alaptaream inceput foarte greu alaptarea din cauza ca nu aveam mameloanele dezvoltate, pana la 2 saptamani cand fetita a inceput sa manance singura de la mine de la san, i-am dat lapte matern la sticluta si am folosit si mameloane de silicon. Dar cu perseverenta am reusit pana la urma sa alptez la san. Am baut mult ceai de stimulare a lactatiei: anason, chimen si ceai de la fares si cand alaptezi trebuie sa fii relaxata si sa nu te stresezi cu nimic; eu am inceput sa ma panichez un pic la 3 luni ca imi pierd laptele desi era un puseu de crestere, am aflat mai tarziu (fiind la primul copil). Eu ma bucur ca am alaptat si atat.

2. Multe mituri daramate

Doamna Livia Tobosaru, educator prenatal certificat Lamaze, prietena la nastere (doula) si consilier in alaptare www.pravaliaparintilor.ro ne ofera urmatoarele informatii:

  •  Este fals mitul conform careia mama nu are lapte imediat dupa nastere!

Chiar daca acest lapte nu se vede sau nu iese singur, bebelusul este cea mai eficienta pompa din lume si reuseste sa il scoata. In plus, el si stimuleaza lactatia incomparabil cu orice pompa oricat de performanta.

  •  Este fals mitul conform caruia colostrul este apa chioara si copilul trebuie alimentat cu formula pana „vine laptele adevarat"!
  •  Este fals mitul conform caruia daca sanul secreta la inceput un lichid colorat, acesta este suspect sau chiar medicdaunator si trebuie muls si aruncat!
  • Este fals mitul conform caruia nou-nascutul trebuie alimentat sau suplimentat cu formula din prima zi pentru ca nu se satura la san!

Dand formula, nu facem altceva decat sa crestem volumul pe care il are stomacul lui si sa cream o disproportie intre productia de lapte a sanilor si nevoile nou-nascutului, disproportie inexistenta la inceput!

  • Este fals mitul conform caruia mamele care nasc prin cezariana nu pot alapta!
  • Este fals mitul conform caruia in cazul furiei laptelui sanii trebuie mulsi cu pompa!

 Acesta nu face decat sa intretina sau sa agraveze angorjarea sanilor si/ sau o supralactatie!

  • Este fals mitul conform caruia in primele zile mama are „canalele infundate" si trebuie sa se mulga cu pompa iar copilul trebuie alimentat cu formula!
  • Este fals mitul conform caruia mama face neaparat rani la san!
  • Este fals mitul conform caruia ranile se vindeca cu diverse creme minune!
  • Este fals mitul conform caruia mama nu trebuie sa mai alapteze deloc in cazul in care are ragade sau sa se mulga pana trec ranile si sa alimenteze copilul cu biberonul!
  •  Este fals mitul conform caruia laptele mamei nu e suficient de gras pentru ca la inceput arata ca apa si bebelusul trebuie suplimentat cu formula! Compozitia lui nu e uniforma ca cea a formulei, ci difera pe masura ce bebelusul suge in decursul unei alaptari.
  • Este fals mitul conform caruia bebelusul trebuie sa ia in greutate un kg pe luna, peste greutatea cu care s-a nascut si bebelusii care iau mai putin de atat trebuie suplimentati cu formula!
  • Este fals mitul conform caruia daca nu doarme dupa supt bebelusul nu s-a saturat!
  • Este fals mitul conform caruia daca bebelusul isi suge mainile sau suge din biberon dupa supt inseamna ca nu s-a saturat! Pentru ei suptul este un reflex si un mijloc de autolinistire!
  • Este fals mitul conform caruia daca dupa ce a supt bebelusul plange, inseamna ca nu s-a saturat! Ei pot plange si din multe alte motive, si ca atare trebuie gasite alte metode de a-l calma decat biberonul sau suptul la san non-stop: leganat, plimbat, scos afara, purtatul in sisteme fiziologice de purtare a bebelusului, infasat, zgomot alb etc.

3.  Nu renuntati!

Loredana, mama de fetita

Ma pot pronunta in ceea ce priveste alaptatul...
Fara lipsa de modestie, dar despre alaptare, pot spune ca sunt dovada vie ca se poate daca nu renunti. Am nascut la varsta de 39 de ani (primul copil) si am vrut foarte mult sa alaptez, din pacate laptele sa incapatana sa vina.... Am incercat tot felul de pompe, ceaiuri si alte metode....dar nimic... nimic... A trecut o sapatamana, apoi 2, renuntat pentru 2 zile, apoi o luam de capat. Si asa a trecut luna, fiica mea era deja pe lapte praf, medicii si ei erau sceptici si-mi spuneau ca sunt foarte putine sanse... nu am renuntat. Adela a facut o luna si a inceput sa aiba mai multa putere la supt....Pot spune ca dupa o luna si jumatate doar eu consideram ca am lapte
era un pic... dar era!!! Abia dupa o luna si trei saptamani am reusit sa reduc doza de lapte praf. Adela are (chiar azi) un an si 4 luni si inca o alaptez... Sfatul meu: nu renuntati si nici nu abandonati!!!!

4. Bebelusul trebuie alaptat cand ii este foame

Doamna doctor Marta Muresan Medic Primar Pediatru, primul consultant de lactatie international din tara, coordonatorul pentru Romania al acestui examen, vicepresedinte ProMAMA Center www.promama.ro ne ofera urmatoarele informatii:

Bebelusul trebuie alaptat cand ii este foame. Pentru acesta mama trebuie sa cunoasca semnele de foame al copilului (isi baga mainile in gura si se agita) si sa nu astepte pana plange ( care este un semn tardiv, trebuie linistit inainte sa fie pus medicla san); In functie de ce varsta are bebelusul frecventa alaptarii difera: nou-nascutii mai ales in primele zile sug des, chiar la 1 ora (cel putin 8 - 12 x in 24 de ore), bebelusii mai mari sug mai eficient dar de obicei sug cel putin de 6x/zi. Si aici vorbim de „alaptarea biologica" si nu de cea „culturala", care in ultimele decenii s-a incetatenit si la noi.. „Alaptarea biologica" este o alimentatie care nu cunoaste nici o regula, nu restrange suptul copilului, este dirijat de copil. Este o alaptare continua (mama alapteaza dormind, mancand, citind, gatind, mergand la cumparaturi, calatorind si ziua si noaptea), un mod de viata si asigura un contact strans intre mama si copil (alaptarea nu este numai hrana), copilul e in permanenta cu mama, de multe ori dorm impreuna, formeaza in continuare (pana la 6-9 luni) un cuplu unic.

„Alaptarea culturala" inventata de societatea de consum este o alimentatie rigida, cu orar fix, cu restrangerea numerelor si duratei suptului si a contactelor dintre mama si copil, sanul este o alternativa a biberonului, des se completeaza suptului cu lichide sau se da laptele de mama muls cu biberonul. Copiii sunt separati de mamele lor fiind considerat periculos ca mama sa doarma cu copilul ei. Alaptarea culturala produce esecul alaptarii, (impiedica stimularea eficienta a receptorilor mamelonari → impiedica stabilizarea unei secretii lactate adecvate), copilul e repede intarcat (4-6 saptamani → 3 luni).

5.  Aveti incredere in laptele vostru

Ilinca, mama de baietel

Am alaptat pana la 7 luni insa am apelat si la lapte praf (alimentatie mixta) la sfatul medicului pediatru deoarece a considerat necesar (bebe nu lua in greutate corespunzator). Desi am consumat pe intreaga perioada ceai de chimen si anason pentru stimularea lactatiei si prevenirea colicilor, am avut si colici si cred ca as fi avut lapte si in lipsa lor. Si alimentatia a fost extrem de sanatoasa: carne la gratar, supe, compoturi, fara prajeli, alimente care sa baloneze, nici macar sucuri carbogazoase. Problema este ca, daca as fi pusa din nou in aceeasi situatie, nu as mai apela la lapte praf sub nicio forma. Am avut din abundenta si tinand cont de alimentatia mixta mi-a fost chiar mai greu sa-l ofer deoarece trebuia sa ma mulg de fiecare data si sa-l amestec cu lapte praf. In consecinta si productia de lapte a scazut, dar a trebuit sa o opresc in final medicamentos. Eram la primul copil si lipsa de experienta m-a convins sa dau crezare sfatului medicului (care culmea este extrem de cunoscut) si sa consider ca laptele meu nu este suficient de hranitor si din acest motiv nu mi se ingrasa copilul. Am constatat cu trecerea timpului ca asa este felul sau (putin subponderal), indiferent ce i-as face, prin urmare sfatul meu catre alte mame aflate la inceput de drum este sa alapteze cat de mult pot si sa nu creada niciodata ca laptele lor nu este indestulator pentru bebelusi. Este intotdeauna cel mai bun daca gasesc si pozitia optima pentru alaptat incat cel mic sa se sature (si asta a fost o problema pentru noi).

6. Secretul este o pozitionare corecta

Doamna doctor Marta Muresan Medic Primar Pediatru, primul consultant de lactatie international din tara, coordonatorul pentru Romania al acestui examen, vicepresedinte ProMAMA Center www.promama.ro ne ofera urmatoarele informatii:  

Secretul unei alaptari cu succes este alaptarea la "cererea" copilului sau golirea ritmica a sanului daca copilul nu suge. Cu cat suge copilul mai des si goleste mai bine sanul, cu atat se produce mai mult lapte .Dar copilul trebuie sa suga eficient, adica sa si transfere lapte nu numai sa stea la san. Pentru acest lucru copilul trebuie sa prinda corect sanul, sa nu o doara pe mama mamelonul pentru ca daca prinde doar mamelonul (doare) de acolo nu primeste lapte, mamelonul trebuie sa ajunga adanc in gura copilului, sa ia si o parte din areola de jos, ca sa-i vina laptele. Mama trebuie sa se aseze confortabil, cu spatele si bratul pe care tine copilul, bine sprijinit, copilul intors cu tot corpul catre mama, cu capul, umerii si soldul intr-o linie (soldul flectat), corpul copilului sa atinga corpul mamei pe o suprafata cat mai mare (piept la piept, burta pe burta), fara spatiu intre mama si copil. Copilul sa fie sustinut de dupa ceafa (dupa urechi, nu dupa cap, pentru ca atunci isi ridica limba) si dupa umeri. 

Capul copilului sa fie la un nivel cu sanul, mamelonul vis-a-vis de narile copilului, copilul se aduce la san, nu sanul la copil; se directioneaza ferm barbia copilului sub areola, buza inferioara a copilului sub mamelon, mama sa-i atinga usor buza alaptaresuperioara sau filtrul copilului cu sanul, pana isi deschide larg gura si capul il deflecteaza usor. Astfel copilul poate sa prinda cat mai mult din areola; buza inferioara sa fie rasfranta, limba scoasa peste gingia inferioara inconjoara sanul; unghiul dintre buze e intre 130° - 160°, barbia atinge sanul; Suge incet si profund, cu pauze lungi; barbia coboara adanc (daca coboara numai un pic, mesteca mamelonul); se aude cum inghite in ritm regulat; suptul nu este zgomotos (tupait); nu se infunda obrazul in timpul suptului. Sunt semnele unei prinderi corecte. Daca copilul prinde doar mamelonul, sta mult la san, adoarme si nu se poate lua de la san pentru ca plange. Mereu ii e foame. Si daca la inceput mama are lapte, copilul sugand putin, negolind sanul, cu timpul lactatia scade.

Daca copilul imediat dupa nastere este pus pe burta mamei, intr-o ora se catara la san (reflex) si prinde singur sanul, din instinct si atunci prinde el mai corect. Nu uita acest luru si datile urmatoare mama nu trebuie sa se chinuie sa-l faca sa prinda corect sanul. Din pacate la noi in tara nu se aplica acest proceeu (skin-to-skin) desi asta este recomandarea OMS-ului si al Ministerului Sanatatii (mai ales in spitalele „prieten al copilului"), si unde se face se face incorect (exceptie Maternitatea Eva din Brasov si ISIS din Constanta). In majoritatea spitalelor copiii ajung la mamele lor in cel mai bun caz dupa 6-12 ore (protocolul pe tara este 2 ore), dupa ce au primit deja cu biberonul si ei o sa incerce sa suga din san ca din biberon (este o alta tehnica de supt din san). In acest caz succesul alaptarii depinde de prinderea corecta a sanului de catre copil si mama trebuie ajutata in acest sens.

Din pacate personalul medical este indeajuns in maternitati, nu au timp sa se ocupe de fiecare mamica. De aceea in maternitati ar fi nevoie de specialisti in alaptare, consultanti de lactatie. Mama nici nu isi da seama ca copilul nu suge bine, il tine cu orele la san, apoi dupa cateva saptamani observa ca nu creste sau ii da completare cu lapte praf ce foarte repede duce la scaderea lactatiei si intarcare. Mamele trebuie sa stie ca in anumite perioade, la 2 sapt., 1 luna sau 6 sapt., la 3 luni copiii pot sa aiba o perioada rapida de crestere si o sa suga iar des, ca dupa nastere, mama sa nu se sperie, sa-i dea sa suga dupa cerere ca in cateva zile se restabileste echilibrul, o sa aiba mai mult lapte. Daca crezand ca i-a scazut laptele completeaza cu lapte praf, laptele ei scade si ajunge repede la intarcare. Ori cand i se pare ca nu ajunge laptele sa alapteze mai des, supturi cu durata scurta (15min - 30min.) (alaptarea frecventa mentine nivelul Prolactinei care e responsabil de producerea laptelui si creste si numarul de receptori pentru acest hormon din san) sau daca nu suge copilul sa se mulga cel putin de 8x/zi, 10 -15min. Ca sa eficientizeze suptul, daca copilul adoarme repede la san, sa-si stranga sanul (copilul se porneste iar sa suga), sa tina strans sanul pana suge copilul, apoi relaxeaza si iar strange (asa o sa primeasca copilul si laptele gras „din urma"). Pentru stimularea lactatiei pot lua Galafor forte, sau Galactogyl, Milk More Plus, toate produse naturale. Oricand, in orice perioada a alaptarii cel mai puternic stimulant al lactatiei este Motiliumul (Domperidone).

Mamele care alapteaza pentru prima data trebuie sa aleaga daca pot o maternitate unde imediat dupa nastere copilul este pus pe burta mamei si este lasat acolo pana prinde sanul sau macar sa primeasca copilul dupa 2 ore dupa nastere fara ca medicacesta sa fi primit cu tetina, cand copilul si mama gasesc instinctiv pozitia convenabila de supt fara a fi nevoie de reguli speciale. Apoi alaptarea nelimitata, ziua si noaptea (alaptarea in timpul noptii stimuleaza secretia lactata), alaptarea la cerere, copilul si mama aflandu-se in sistem rooming-in (24 de ore impreuna in salon) stimuleaza lactatia. Mama trebuie sa recunoasca semnele de foame al copilului, sa-l alapteze inainte sa planga, si sa cunoasca semnele unui supt eficient (ii coboara barbia, inghite, pe mama nu o doare mamelonul, el singur lasa sanul). Acasa copilul sa doarma in apropierea mamei, OMS-ul recomanda dormitul cu copilul in anumite conditii (saltea tare, sa nu fie perne, plapuma, sub care poate aluneca, parintii sa nu fie mari fumatori). Daca totusi mama nu reuseste sa se descurce, sa apeleze la un consultant de lactatie (sunt 20 in tara, 4 in Cluj, 1 in Oradea, 1 in Timisoara, 1 in Brasov, 1 in Miercurea Ciuc, 12 in Bucuresti). 

7. Mancati tot ce vreti

Andra, mama de fetita

Am alaptat pana la 2 ani si nu am avut nicio problema deoarece am avut-o alaturi de mine pe mama cu o multime de sfaturi legate de pozitia de alaptare, de cum trebuie sa suga copilul etc. Am mancat tot timpul ce am vrut, fara nicio restrictie, pentru ca nu am crezut niciun pic in mitul legat de colicii copilului. Stiam in schimb despre consumul de bere pentru stimularea lactatiei, insa nu-mi placea asa ca nu am baut, dar nici nu am avut probleme cu cantitatea de lapte.
Sfatul meu pentru alte mame este sa manance tot ce vor cat timp alapteaza si sa aiba incredere in ele ca se vor descurca.

8. Principalul motor al lactatiei este suptul bebelusului

Doamna Livia Tobosaru, educator prenatal certificat Lamaze, prietena la nastere (doula) si consilier in alaptare www.pravaliaparintilor.ro ne ofera urmatoarele informatii:

- Pentru a stimula si intretine secretia lactata bebelusul trebuie pus la san cat mai repede dupa nastere si cat mai des.

a) Prima zi: minim 4 alaptari (primele 24h)
b) A doua zi: minim 6 alaptari (intre 24-48h)
c) Din treia zi: minim 8 alaptari (dupa 48h)

- In primele 2-3 zile, cat inca are loc trecerea intre colostru si lapte matur, iar laptele este in cantitate mai redusa, este bine sa tinem bebelusul 10 minute la fiecare san pentru a beneficia de laptele (colostrul) din ambii sani.

medic- Este bine sa tinem bebelusul 10 minute la un san si deoarece asfel poate fi scazut timpul pe care bebelusul il petrece la san in cazul in care nu este atasat corect si evitate ranile la san (ragadele).

- In cazul in care apar aceste rani, ele sunt cauzate de o atasare incorecta si pot fi remediate prin corectarea pozitiei la san. Aceasta se face cel mai sigur cu ajutorul unui consilier in alaptare care poate evalua cel mai bine situatia si sugera pozitiile optime pentru atasarea corecta.

- In cazul ragadelor, biberonul, sau mai exact confuzia tetina-san este un factor perturbator al atasarii la san. Tehnica de supt la san este foarte diferita de cea a suptului din biberon (furculita vs. betigase chinezesti), astfel incat bebelusul care e suplimentat prin intermediul biberonului are un risc foarte mare de atasare incorecta.

- Laptele matur se secreta in mai multe valuri ce difera in compozitie, astfel incat la inceput el este mai bogat in glucide si mai sarac in grasimi (putand avea un aspect transparent), ulterior devenind tot mai gras.

- Dupa ce creste secretia lactata este bine ca bebelusul sa suga minim 20 de minute la fiecare san, pentru a beneficia de laptele bogat in grasimi care vine mai tarziu.

Iata cum veti afla ca bebelusul se hraneste suficient:

1. Daca pe parcusul alaptarii exista un transfer eficient de lapte. Acesta presupune ca:

- suptul rapid (de stimulare) este succedat de supt amplu si mai lent (de inghitire)
- aceste supturi se succed de mai multe ori
- auzim un zgomot de inghitire si vedem cum se misca usor urechea cand inghite

2. Daca din a patra zi de viata bebelusul alimentat exclusiv cu lapte matern are minim 8 supturi, minim 6 urini si minim 3 scaune in 24 h.

3. Daca la 2 saptamani si-a recuperat greutatea pe care a pierdut-o in primele zile dupa nastere (a luat in greutate minim 250-300g).

4. Daca la o luna a luat in greutate minim 250-300g peste greutatea cu care s-a nascut (a luat in total minim 500-600g in prima luna, calculand de la greutatea minima).

De exemplu: Un nou-nascut cu greutatea de 3 kg poate scadea pana la 10% = 300g, adica poate ajunge pana la 2,700kg.
Pana la 2 saptamani ar trebui sa revina la 3 kg si pana la o luna sa aiba minim 3,300 kg. Acest bebelus nu trebuie alaptaresuplimentat cu formula!

9. Alaptarea este o urmare fireasca a nasterii

Jeanina, mama de baietel, scrie pe blogul: www.emigrantintenerife.info:

Asadar, ca este simpla scuza sau problema reala, slaba productie sau lipsa lactatiei pot fi depasite cu rabdare, vointa si, mai ales, cu gandul la minunatia care s-a nascut. Ca de încheiere, din punctul meu de vedere, alaptarea n-ar trebui sa fie optionala, in nicio societate, oricat de democratica ar fi ea. Ci o urmare fireasca a nasterii. Laptele matern este cea mai buna alimentatie de care poate avea parte copilul in primele luni de viata. Si, mai mult decat atat, este o metoda disponibila oricarei mame. A-i refuza copilului asta mi se pare o crima. Nicio formula de lapte nu poate echivala avantajele laptelui de mama. Si oricat de mult s-ar chinui producatorii, ce-i facut in laborator artificial ramane in veci pururi, iar ceva artificial niciodata nu poate sa bata ceea ce natura deja ofera cu generozitate. Mai mult decat atat, acest produs artificial aduce cu sine si dezechilibre, iar ca laptele praf produce diferite probleme de sanatate nu este o noutate. Asadar, si cu asta voi supara multa lume, alaptarea nu trebuie sa fie alegerea femeii, ci obligatia mamei. Cred ca problema trebuie pusa din punctul de vedere al copilului, nu din cel al femeii (desi si femeia are de castigat in urma procesului), pentru ca laptele de san si alaptarea direct de la san este un drept de necontestat al fiintei ce vine in lume. 

10. Nu exista mama sa nu aiba suficient lapte

Doamna doctor Ana Culcer medic primar pediatru - seful sectiei de Neonatologie din cadrul Spitalului Universitar Bucuresti ne sfatuieste pe www.ingrijireacopilului.ro:

De regula nu exista mama sa nu aiba suficient lapte si niciun copil nu moare de foame atunci cand este alaptat. Este foarte important sa il lasam sa suga la cerere, nu sa ii facem noi de la inceput un program pentru ca el si-l va face singur. La inceput cand mama are lapte putin, colostru sau lapte de tranzitie, cu cat suge copilul mai des cu atat va veni mai mult lapte si se va regla cererea cu oferta deci in scurta vreme copilul va primi suficient lapte. Este foarte bine sa nu ne bagam in medictreaba copilului sa il lasam sa suga atunci cand simte el nevoia, cu exceptia cazurilor cand copilul este bolnav sau are un icter mai mare, mai intens, care il trage la somn, atunci trebuie sa il trezim sa nu se deshidrateze, sa nu faca hipoglicemie (sa ii scada glicemia), ca atunci se invineteste, se cianozeaza si mamele intra in panica. In rest copilul se trezeste singur si suge cat are nevoie.

In primele zile sug de 10-12 ori, de aceea trebuie lasat langa mama, ca sa isi rezolve singuri problema, dupa 2 saptamani copilul, cantitatea de lapte crescand, suge mai mult lapte, capacitatea lui gastrica va fi mai mare, va putea suge mai mult, deci aceste cantitati de lapte cresc progresiv odata cu cresterea copilului si automat el isi rareste mesele si va manca atat cat are nevoie, deci niciun copil nu trebuie trezit sa manance atata timp cat este un copil sanatos. Odata ce s-a trezit sa suga trebuie sa avem grija sa prinda corect sanul, astfel incat sa nu o doara pe mama suptul, sa stea comod amandoi si sa il lasam sa manance atat cat vrea. Dupa 2-3 saptamani, maximum, copii mananca la o masa un san la urmatoarea masa celalalt san, astfel iau si laptele de inceput ce le satisface satietatea si laptele de la sfarsit care este mai gras si hraneste copilul si il face sa doarma mai mult timp.

Un alt lucru foarte important pe care multe mame nu il stiu este ca un copil NU mananca la fel la toate mesele de aceea proba suptului la fiecare masa este o mare greseala pentru ca atunci cand ii este sete suge putin isi potoleste setea si doarme putin si cand ii este foame suge mai mult cam de 2-3 ori pe zi. Deci nu trebuie trezit la 3 ore pentru ca el poate dormi mai mult, este foarte important sa il lasam sa isi faca singur un program si noi sa ne adaptam programului lui, pe masura ce copiii cresc programul se schimba si raresc mesele.

Mai este un lucru foarte important pe care multe mame nu il stiu ca exista anumite perioade in viata sugarului mic la 1 luna jumatate-3 luni jumatate-4 luni jumatate-spre 6 luni cand copiii au puseu rapid de crestere in lungime si sug des, pentru ca au necesitati crescute (mai ales suptul de noapte ce stimuleaza lactatia). Trebuie sa il lasam si sa ii dam atunci cand vrea si oferta va creste in functie de solicitarea copilului si nu trebuie introdus alt lapte. De cele mai multe ori mamele cand vad ca micutii sug des spun ca nu au laptele bun sau nu este suficient si introduc supliment si mai apoi incep complicatiile.

In incheiere doamna doctor Marta Muresan ne ofera urmatoarele precizari: Asociatia ProMAMA organizeaza impreuna cu Academy of Breastfeeding Medicine (organizatia mondiala a medicilor care sustin alaptarea), a 5-a conferinta europeana a acestei organizatii (ABM), in 11 - 12 Octombrie, la Hotel Caro Golf, Bucuresti. Detalii pe www.consultant-lactatie.ro, la sectiunea ABM.

Multumim specialistilor nostri doamnele doctor Marta Muresan si Ana Culcer, doamna Livia Tobosaru si mamicilor care ne-au ajutat in realizarea acestui articol.

Citeste si:

Alaptarea extinsa: 10 sfaturi si pareri de la specialisti

Articolul urmator
Am fost judecată aspru în grupul de mămici pentru faptul că am fost nevoită să opresc alăptarea. Cum rămâne cu solidaritatea și grija pentru alte mame?
Am fost judecată aspru în grupul de mămici pentru faptul că am fost nevoită să opresc alăptarea. Cum rămâne cu solidaritatea și grija pentru alte mame?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Programul „trusoul nou-născutului” a fost prelungi până în 2027. Ce trebuie să facă mamele pentru a beneficia de bani
    Programul „trusoul nou-născutului” a fost prelungi până în 2027. Ce trebuie să facă mamele pentru a beneficia de bani

    Femeile din anumite categorii sociale care aduc pe lume copilași pot beneficia de un ajutor unic de 2000 de lei, trusoul noului-născut, care se acordă sub forma de tichete electronice și...

    Cum îți poți ajuta copilul în timpul primei lui răceli. Sfaturi pentru mame începătoare
    Cum îți poți ajuta copilul în timpul primei lui răceli. Sfaturi pentru mame începătoare

    Bebe trece prin prima lui răceală? Nu te speria! Răcelile la nou-născuți sunt frecvente și în majoritatea cazurilor nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Mai mult...

    Cum să îți iubești corpul din nou, după naștere: sfaturi prețioase de la 15 mămici
    Cum să îți iubești corpul din nou, după naștere: sfaturi prețioase de la 15 mămici

    Cea mai grea provocare după nașterea copilului pentru mămici este să învețe să își iubească noul corp. 15 femei ne dezvăluie cum au reușit să își accepte...

    Povestea emoționantă a unei mame profund traumatizată de experiența nașterii: „Vreau să ajut alte mame”
    Povestea emoționantă a unei mame profund traumatizată de experiența nașterii: „Vreau să ajut alte mame”

    Știm cu toții că nașterile nu sunt deloc ușoare, însă pentru unele femei, pot fi de-a dreptul traumatizante. Amber-Lee ne împărtășește experiența nașterii primului...

    STUDIU: Alăptarea previne declinul cognitiv al mamelor la bătrânețe
    STUDIU: Alăptarea previne declinul cognitiv al mamelor la bătrânețe

    Știm deja faptul că alăptarea este benefică, din multe puncte de vedere, atât pentru bebeluș, cât și pentru mamă. Cel mic își primește toți nutrienții de care...

    Sfatul unei mame din Ucraina către alte mame: Nu le spuneți copiilor că un popor este mai rău decât altul
    Sfatul unei mame din Ucraina către alte mame: Nu le spuneți copiilor că un popor este mai rău decât altul

    Oferiți informații adecvate pentru vârsta copiilor, ascultați sfaturile psihologilor, evitați să oferiți foarte multe detalii și nu le spuneți copiilor că un popor ar fi mai...

    10 lecții importante pe care le-am învățat de la mama mea
    10 lecții importante pe care le-am învățat de la mama mea

    Adesea te surprinzi gândindu-te la cum ar proceda mama ta dacă ar fi în situația în care te afli tu la un moment dat. Este modelul tău în toate și îți...

    Copilul nu dă semne că vrea să coopereze cu tine? Ce este de făcut, direct de la specialiști
    Copilul nu dă semne că vrea să coopereze cu tine? Ce este de făcut, direct de la specialiști

    Copilul nu vrea să coopereze cu tine? Aceasta este, probabil, una dintre cele mai frecvente provocări cu care se confruntă părinți. Nu îți face griji, avem pentru tine un ghid de...

    © 2024 Qbebe