Fiziologia sanului in timpul alaptarii

Fiziologia sanului in timpul alaptarii

Louise Tanase - Contributor

Majoritatea viitoarelor mamici sau chiar cele care au nascut de curand se intreaba, macar o data, cum anume se produce laptele in sanii lor si ce se intampla in organismul lor in timpul alaptarii. Qbebe va explica fiziologia sanului in timpul alaptarii, pentru a intelege mai bine acest minunat proces prin care organismul fiecarei mame ajuta bebelusul sa se faca mare si sanatos.

 

Alaptarea este un proces fascinant pentru mama, in timpul caruia nu doar isi hraneste bebelusul, ci creeaza si o legatura speciala cu acesta. Pentru a intelege mai bine alaptarea si pentru ca tu si bebelusul tau sa profitati din plin de aceasta experienta sanatoasa si plina de iubire, iti va fi de ajutor sa intelegi, in primul rand structura sanului si modul in care acesta produce laptele.

 

Anatomia sanului

Pentru a intelege mai bine fiziologia alaptarii, este foarte important sa cunoastem cateva informatii despre anatomia sanului. In diagrama prezentata mai jos se poate observa foarte bine structura interna a sanului.
• Alveolele reprezinta tesutul glandular unde laptele este produs si stocat pana cand va fi eliberat prin suptul bebelusului.
• Laptele calatoreste din alveole, prin ductele galactofore, in sinusurile lactofore (rezervoarele care sunt pozitionate exact sub areola).
• In fiecare san exista in jur de 15-20 de ducte galactofore, iar laptele curge din acestea, prin deschiderile care sunt prezente pe fiecare mamelon.

Exteriorul sanului este alcatuit din:

Areola este partea intunecata care inconjoara mamelonul. Trebuie sa stii ca este foarte important ca bebelusii sa se ataseze bine la san, cuprinzand si areola, nu doar mamelonul, pentru ca astfel gurita bebelusului va comprima sinusurile lactofore.
Mamelonul este proemimenta centrala a sanului, inconjurata de areola, la nivelul caruia se afla deschiderile canalelor galactofore. In ceea ce priveste alaptarea, mamelonul are functia de "tetina" a sanului, impreuna cu areola.
Tuberculii Montgomery sunt vizibili sub forma unor mici proeminente aflate pe suprafata areolei, care sunt vizibile si inainte de sarcina sau alaptare atunci cand esti excitata sau iti este frig. Acestia sunt responsabili cu producerea unei substante care lubrefiaza fin mamelonul pentru a-l mentine fin si elastic, impiedicand infectia in timpul alaptarii. Trebuie sa stii ca este foarte important ca in perioada alaptarii sa iti speli sanii si mameloanele cu apa calda, fara sapun (deoarece acesta indeparteaza pelicula creata natural si usuca pielea, predisupunand la aparitia ragadelor).

Schimbarile sanului in timpul sarcinii

Probabil ca ai observat cum sanii tai s-au modificat pe parcursul celor 9 luni de sarcina. Pe masura ce structurile producatoare de lapte se dezvolta, sanii se maresc, acumuland tesut gras menit sa protejeze alveolele si ductele galactofore. In aceasta perioada, unele femei observa aparitia vergeturilor pe sani, dar si evidentierea vaselor sangvine care devin mai inchise la culoare, pe masura ce aportul sangvin creste la nivelul sanilor. Tuberculii lui Montgomery devin mai proeminenti, iar areola se inchide la culoare (se presupune ca acest lucru se intampla pentru ca diferenta de culoare intre aceasta si pielea sanului sa ajute bebelusul sa gaseasca mai repede mamelonul). In timpul celui de-al doilea trimestru al sarcinii sanii tai vor incepe sa produca colostrul, prima forma de lapte, care arata ca un sirop gros si galben. Unele femei observa scurgeri de colostru, altele numai crustele uscate care se formeaza pe mamelon. Trebuie sa stii ca acest lapte primar, colostrul, este cel mai important pentru bebelusul tau deoarece este bogat in proteine, substante, nutritive si enzime care vor ajuta tractul digestive al bebelusului sa se dezvolte dupa nastere, dar si anticorpi care vor apara bebelusul de infectii.

Productia de lapte matern

Trebuie sa stii ca laptele matern nu este produs incepand cu momentul nasterii. Laptele matern se produce in continuu, incepand cu al doilea trimestru de sarcina cand incepe formarea colostrului sub actiunea hormonului lactogen placentar (HLG), a prolactinei si a altor hormoni. Dupa ce nasterea are loc si se realizeaza si expulzia placentei, secretia de prolactina va creste rapid, crescand productia de lapte - are loc "coborarea laptelui", indiferent daca bebelusul este pus la san sau nu, dupa aproximativ 30-40 de ore de la nastere (aceasta perioada se mai numeste, popular, "furia laptelui").

Senzatia de umplere a sanilor va apare abia dupa 2-3 zile. In urmatoarele saptamani, nivelul de prolactina va creste periodic in sangele mamei datorita suptului la san, stimuland producerea de lapte. Reglarea cantitatii de lapte produs in conformitate cu nevoile sugarului se realizeaza pe baza legii "cerere si oferta", prin mecanisme de raspuns reglate prin automatism mamar, capacitatea de stocare a sanului, si neuro-endocrin. Trebuie sa stii ca alaptarea la cerere a bebelusului, modalitatea prin care acesta hotaraste cand si cat suge, asigura o cantitate de lapte perfect adaptata pentru o crestere armonioasa. Trebuie sa stii ca, chiar si in primele zile dupa nastere, chiar daca exista doar o cantitate mica de colostru, acesta este suficient pentru nou-nascut. In perioada de "venire a laptelui" cantitatea produsa este mai mare decat necesarul copilului, de aceea, cand bebelusul suge nu reuseste sa goleasca in intregime un san, productia scazand treptat. Echilibrul este atins atunci cand bebelusul suge la o masa intreaga cantitate de lapte dintr-un san, golindu-l. Golirea sanului este cel mai important stimul pentru secretia de lapte, iar secretia de lapte se va mentine pe toata perioada in care sanul este golit. Cercetarile recente au demonstrat existenta in laptele matern a unei proteine denumite FIL - Feedback Inhibitor of Lactation, ce participa la reglarea cantitatii de lapte. Cand laptele se acumuleaza in san, cantitatea de FIL este mai mare, si aceasta incetineste producerea laptelui. Cand sanul este gol, cantitatea de FIL este mica, accelerand productia de lapte matern.

Mecanismul alaptarii

Dupa nastere si expulzia placentei, hormonal numit prolactina anunta organismul sa inceapa sa produca lapte matur. Prolactina este cea care le spune alveolelor lactofore sa extraga apa si substante nutritive din fluxul sangvin si sa inceapa sa produca lapte. In primele zile de alaptare, bebelusul primeste colostru. In primul primei saptamani, de obicei intre zilele 3 si 5 de viata a bebelusului, productia de lapte matern creste, iar bebelusul primeste un lapte de tranzitie pana in ziua 14, dupa care primeste lapte matur.

Atunci cand incepe sesiunea de alaptare, bebelusul suge in reprize scurte. Primul lapte pe care bebelusul il primeste la inceputul fiecarei sesiuni de alaptare este laptele care s-a adunat in san de la ultima alaptare. Acesta este un lapte sarac in grasimi, bogat in carbohidrati si proteine si satisface setea bebelusului. Pe masura ce bebelusul continua sa suga, stimularea sfarcului face ca glanda pituitara a mamei (glanda hipofiza) sa produca un hormone care se numeste oxitocina. Oxitocina face ca laptele sa coboare (reflexul de ejectare a laptelui): ductele galactofore se largesc si se scurteaza, iar tesutul din jurul alveolelor se contracta, impingand laptele plin prin ducte, in sinusuri, spre gura bebelusului. Laptele plin este mai cremos, bogat in grasimi si calorii si este cel care va satisface foamea bebelusului.
Unele femei au raportat senzatii de gadilat, mancarimi sau caldura in sani in timpul coborarii laptelui si au observat ca bebelusul suge mai rar si incepe sa inghita ritmic. Tot acum, deoarece fluxul de lapte este mai abundent, poti observa si gurita bebelusului plina de lapte sau chiar picaturi de lapte care i se preling in jurul gurii. Trebuie sa stii ca, in primele saptamani de alaptare, coborarea laptelui se va face in cateva minute, iar mai tarziu aceasta se va face in cateva secunde. Laptele coboara cel mai bine atunci cand esti calma si relaxata.

Ingrijirea sanilor in timpul alaptarii

Deoarece in timpul alaptarii sanii tai nu mai sunt importanti numai pentru tine, ci mai ales pentru bebelusul tau, este esential ca grija pe care le-o acorzi sa fie sporita in aceasta perioada. Exista cateva reguli de ingrijire a sanilor de baza care, respectate zi de zi, iti vor mentine sanii sanatosi, asigurandu-ti nu numai confortul, ci si capacitatea de a alapta fara probleme:

Poarta un sutien adecvat marimii sanilor tai, de preferat unul care sa nu contina structura metalica (balene) si care sa fie confectionat din materiale naturale care permit pielii sanilor sa respire. Chiar daca esti reticenta in privinta acestora, vei descoperi repede ca, desi nu foarte elegante, sutienele pentru alaptat sunt cele mai comode si practice.

 

Spala-ti sanii cu apa calduta inainte si dupa fiecare sesiune de alaptare. In cazul in care observi ca pielea mamelonului si areolei este uscata, trebuie sa stii ca aplicarea unei comprese hidratante poate face minuni. Multi-Mam Compresses este un produs destinat special ingrijirii mameloanelor iritate si crapate ale femeilor care alapteaza. Are un efect calmant si ajuta procesul natural de vindecare. Compresa se aplica pe mamelon si se lasa pana la urmatoarea alaptare, nefiind necesara indepartarea gelului de pe mamelon acesta fiind inofensiv. Este antiinflamator, analgezic si antiseptic si nu necesita clatire inainte de alaptare, nefiind toxic atunci cand este inghitit.

 

• Daca in mod obisnuit, nu te preocupa nivelul Ph-ului produselor de ingrijire (cum sunt gelurile de dus sau sapunurile), in timpul alaptarii incearca sa fii atenta la acest aspect si sa nu mai folosesti in zona sanilor produsele ce pot usca pielea, cum ar fi sapunurile antibacteriene sau dezinfectantele pe baza de alcool. Fii foarte atenta la mameloane: tuberculii lui Montgomery, acele mici umflaturi de pe areole, au rolul de a lubrifia zona mamelonului si de a proteja impotriva bacteriilor, de aceea este important sa nu intervii cu produse ce pot afecta acest proces. Pentru hidratarea zonei poti alege balsamul Multi-Mam Balm ce confera pielii ingrijirea necesara fara a-i cauza leziuni sau fisuri si fara a-i schimba Ph-ul, pentru sani sanatosi indiferent de perioadele de alaptare si de schimbarile produse in acest interval de timp. Nu uita sa te speli pe maini inainte de alaptare pentru a preveni instalarea infectiilor ce pot afecta pielea sensibila si implicit sugarul ce poate contracta o infectie prin simplul transfer ce se realizeaza la nivelul canalelor lactofore.

 

• Trebuie sa stii ca specialistii recomanda ca dupa fiecare alaptare sanii sa fie expusi la aer timp de 10-15 minute, pentru a favoriza uscarea lor naturala si pentru a contracara efectele neplacute ale scurgerilor. Mamicile cu experienta recomanda aplicarea unui gel pe baza de lanolina, un emolient ce hraneste pielea mamelonului si lupta impotriva bacteriilor. Multi-Mam Lanolin este un produs natural, inofensiv pentru copii, dar eficient pentru mame intrucat hidrateaza pielea sensibila a sanului. Poate fi aplicat chiar si inainte de alaptare daca simti ca pielea este uscata si crapata, deoarece nu este toxic pentru bebelus.

Cererea si oferta

 

Cantitatea de lapte pe care sanii tai o produc depinde de frecventa cu care iti alaptezi bebelusul si de eficacitatea suptului (cantitatea de lapte pe care bebelusul tau o extrage in timpul fiecarei sesiuni de alaptat). Cu cat bebelusul tau suge mai des, cu atat iti stimuleaza organismul mai mult sa produca prolactina si oxitocina, hormonii care declanseaza producerea si coborarea (eliberarea laptelui). Pentru a te asigura ca laptele pe care sanii tai il produc este suficient pentru a satisface nevoile bebelusului tau este important sa alaptezi bebelusul frecvent: fii mereu atenta la indiciile pe care micutul tau ti le da atunci cand ii este foame si alapteaza la cerere, avand grija sa nu intrerupi alaptarea pana cand nu te asiguri ca bebelusul tau este cu adevarat satul. Nu uita ca nu exista niciun motiv pentru care este nevoie sa limitezi sesiunile de alaptare sau sa scurtezi timpul pe care il petreci alaptand.

Nu este posibil sa supra-alimentezi un bebelus alaptat la san. Pe de alta parte, daca vei amana sau limita sesiunile de alaptare, daca ii vei oferi bebelusului suzeta, apa sau suplimente ori daca vei incerca sa ii faci un program strict de alaptare si sa il hranesti strict din 3 in 3 ore, vei intarsia coborarea laptelui si, in timp, vei diminua productia de lapte a sanilor tai. Cand vei alapta, vei observa ca, daca astepti 3 ore intre sesiunile de alaptat, iti simti sanii tari si grei. Dupa alaptare, sanii tai se vor simti goliti si moi. Trebuie sa stii ca tot timpul ai lapte disponibil pentru a-ti alapta bebelusul; nu este nevoie sa astepti pana cand iti simti sanii grei si tari pentru a-ti hrani bebelusul. Chiar daca a trecut putin timp de la ultima sesiune de alaptat si sanii tai sunt moi, tot vei produce suficient lapte pentru a hrani bebelusul imediat ce il pui la san si incepe sa suga.

Cura de 24 de ore

Specialistii in lactatie recomanda mamicilor ca, atunci cand au senzatia ca productia de lapte a scazut, sa alapteze bebelusul mai des. In cazul in care vrei sa cresti cantitatea de lapte produs de sanii tai, nu trebuie decat sa faci o cura intensive de 24 de ore. Aceasta cura presupune sa petreci intreaga zi impreuna cu bebelusul tau, avand contact piele-pe-piele, fara sa faci nimic altceva decat s ail privesti, sa il imbratisezi si sa il alaptezi ori de cate ori este treaz si interesat. Aceasta cura va face ca hormonii tai sa fie stimulati, iar acestia, la randul lor, sa stimuleze productia de lapte.

Gama Multi-Mam

 

Gama Multi-Mam este destinata ingrijirii mameloanelor iritate si crapate ale femeilor care alapteaza. Prin efectele lor calmante si hidratante, produsele din aceasta gama de ingrijire favorizeaza procesul natural de vindecare. Antiinflamatoare, analgezice si antiseptice aceste produse nu sunt toxice daca sunt inghitite, ele contribuind continuu la sanatatea sanilor. Produsele din gama Multi-Mam pot fi achizitionate online de pe magazinul online Vavian Pharma.


Articolul urmator
Încă îmi alăptez copilul de 5 ani
Încă îmi alăptez copilul de 5 ani

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Caz fără precedent în medicină. Unei mamei i-a crescut o a doua pereche de sâni în timpul sarcinii
    Caz fără precedent în medicină. Unei mamei i-a crescut o a doua pereche de sâni în timpul sarcinii

    Este incredibil prin câte schimbări poate trece corpul unei femei în sarcină. Dincolo de creșterea în greutatea, hormonii încep să-și facă de cap, astfel...

    4 schimbări vizibile ale pielii în timpul sarcinii. Când trebuie să te adresezi medicului
    4 schimbări vizibile ale pielii în timpul sarcinii. Când trebuie să te adresezi medicului

    De la vergeturi și vene varicoase, până la coșuri și pete pigmentare, pielea unei femei suferă o serie de modificări în timpul sarcinii. Majoritatea sunt inofensive, nu pun...

    Soțul meu a dormit în timpul petrecerii de un an a copilului nostru…
    Soțul meu a dormit în timpul petrecerii de un an a copilului nostru…

    O mamă de peste hotare este nemulțumită de faptul că soțul său a dormit pe tot parcursul petrecerii fiicei lor de 1 an. Ea cere sfatul internauților de pe un forum de parenting,...

    De ce nu limitez timpul pe ecrane al copiilor mei
    De ce nu limitez timpul pe ecrane al copiilor mei

    Printre subiectele dezbătute intens de părinți se numără și acesta: care este vârsta de la care un copil are voie să utilizeze ecranele și cât timp ar trebui să...

    Cuvintele soțului meu din timpul travaliului m-au schimbat complet ca mamă
    Cuvintele soțului meu din timpul travaliului m-au schimbat complet ca mamă

    „Nu se dă niciun trofeu, Ashley!” A fost cel mai bun lucru pe care soțul meu mi l-a spus în sala de nașteri. Acele cuvinte mi-au schimbat total percepția asupra vieții...

    Soția mea se oprește în timpul momentelor noastre intime să bea ceai
    Soția mea se oprește în timpul momentelor noastre intime să bea ceai

    Un bărbat de peste granițe povestește, într-o postare pe Reddit care a ajuns și în paginile unei reviste, că soția lui obișnuiește să își înceapă ziua cu o...

    O adolescentă de 14 ani a început să adoarmă în timpul orelor. Ce diagnostic grav a primit
    O adolescentă de 14 ani a început să adoarmă în timpul orelor. Ce diagnostic grav a primit

    Cu toții am ațipit, sau măcar am fost pe punctul să ațipim la școală. Cauzele sunt, de obicei, de la sine înțelese - lipsa de odihnă, sau chiar plictiseala, însă...

    Soluția unui expert pentru copiii care se trezesc în timpul nopții
    Soluția unui expert pentru copiii care se trezesc în timpul nopții

    Odată ce devii mamă, știi cât de important este un somn odihnitor pentru ca micuțul tău să se dezvolte armonios. În special copiii aflați în primul an de viață au...

    © 2024 Qbebe