Fumatul în timpul alăptării

Fumatul în timpul alăptării

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Chiar dacă avem obiceiul să fumăm și considerăm că și țigara ne poate ajuta să ne relaxăm pe parcursul perioadei de alăptare, este absolut necesar să ne informăm asupra efectelor pe care le poate avea fumatul asupra laptelui matern și asupra bebelușului nostru. Așa cum veți afla și din articolul de mai jos, fumatul poate influența compoziția laptelui și, de aceea este necesar, pe cât posibil, să reducem cantitatea de țigări fumate în timpul alăptării și, treptat, să renunțăm la acest obicei. Nu va fi ușor, dar trebuie să conștientizăm faptul că substanțele din țigări pot influența negativ sănătatea bebelușului nostru și pot reduce posibilitatea de a-l alăpta pentru un timp mai îndelungat.

Poate fi permis fumatul în timpul alăptării?

Este o întrebare pe care au numeroase femei, cu atât mai mult cu cât s-a constatat, în urma unor studii, că aproximativ 10% dintre ele fumează inclusiv în timpul sarcinii. Iar cele mai multe dintre ele tind să-și mențină acest obicei și după naștere.
Până la momentul de față, experții nu s-au pronunțat ferm asupra următoarei probleme: dacă fumatul ar trebui stopat definitiv în perioada alăptării. Având în vedere faptul că alăptatul este deosebit de benefic pentru bebeluș și pentru mamă, aceștia sunt de părere că, atâta timp cât mama este capabilă să-și protejeze copilul de orice contact cu fumul de țigară, ferindu-l permanent de „fumatul pasiv", limitându-se la cel mult 5 țigări într-o zi și fumând numai după ce alăptează, este posibil să mai fumeze fără a-și expune bebelușul unor riscuri.
Dar dacă o mamă are obiceiul să fumeze cam 10 țigări pe zi sau ar vrea chiar mai mult, în acest caz fumatul nu mai poate fi admis în timpul alăptării. Procedând așa, ea își poate expune bebelușul mult mai mult substanțelor nocive din țigară (precum nicotina, arsenicul, formaldehide etc.). Practic, compoziția laptelui matern va fi afectată, ceea ce îi poate provoca micuțului tot felul de probleme de sănătate. Cele mai comune dintre acestea sunt intensificarea colicilor și crize mai dese de plâns, dar, din păcate, poate fi vorba și despre altele, precum: alergii, apariția astmului, a infecțiilor respiratorii etc..
De altfel, în urma unor studii, s-a evidențiat faptul că bebelușii expuși fumului de țigară sunt mai expuși următoarelor riscuri:
• să-și piardă viața din cauza așa-numitului „sindrom al morții subite"
• să facă mai ușor pneumonie sau bronșită
• să aibă tulburări de somn
• să dezvolte, pe viitor, diverse tulburări de comportament
• să devină ei înșiși doritori să fumeze de la vârste fragede
• să dezvolte afecțiuni ale glandei tiroide
Iată de ce este esențial ca, odată ce începi să alăptezi, să faci eforturi pentru a reduce cantitatea de țigări, urmând ca, pe cât de repede posibil, să renunți complet la fumat.

Este recomandabil sa renunti la fumat in timpul alaptarii

Cum afectează fumatul compoziția laptelui matern

Așa cum s-a precizat anterior, fumatul poate schimba compoziția laptelui tău în următoarele feluri:
Nicotina poate ajunge rapid în lapte- Când fumul de țigară pătrunde în plămâni, substanțele nocive din el vor fi repede absorbite în sângele mamei și de aici vor ajunge în laptele matern. Nu numai că vor putea altera gustul acestuia, dar îi pot crea bebelușului tot felul de tulburări (cum ar fi colicii, starea de agitație, apariția unor alergii etc.)
• Laptele mamelor care fumează este mai sărac în grăsimi, ceea ce poate fi dăunător din cauza faptului că bebelușul va avea șanse mai mici să crească în greutate dacă primește un asemenea lapte.
• Gustul laptelul se poate modifica și îl poate predispune pe copil ca, pe viitor, să îi placă gustul de țigară.
• Laptele va fi mai sărac în vitamina C
• Laptele mamelor care fumează în timpul alăptării poate fi mai sărac în iod decât cel al mamelor care nu au acest obicei
. Din acest motiv, sunt recomandate suplimente cu iod pentru ca bebelușul să nu sufere din cauza unui deficit al acestuia (s-a constatat că lipsa de iod poate duce la grave tulburări de dezvoltare fizică și mentală).
În afara acestor modificări ale compoziției laptelui, experții au ajuns la concluzia că mamele ce continuă să fumeze pe parcursul alăptării pot avea mai puțin lapte și astfel vor ajunge să-și „înțarce" bebelușii mai repede decât mamele ce nu au fumat deloc.

Tigarile pot schimba gustul laptelui matern

Citește și: Laptele matern-tot ce trebuie să știi

Țigările electronice pot fi o opțiune în timpul alăptării?

Întrucât fumatul cu astfel de țigări este relativ nou, specialiștii nu au ajuns încă la niște concluzii clare cu privire la efectele acestora asupra laptelui matern.
Din studiile de până acum, concluzia unanimă este următoarea: și prin fumarea unei țigări electronice suntem expuse unui nivel de nicotină similar celui din țigările obișnuite, așa că o eventuală expunere a bebelușului la fumul degajat de ele poate fi dăunător bebelușului.
Cu alte cuvinte, nici țigara electronică nu este o opțiune adecvată pentru perioada alăptării.

Cum să ne protejăm bebelușul de efectele fumului de țigară și al nicotinei

În primul rând, este de datoria noastră să ne străduim să renunțăm complet la fumat. Alături de acest efort, iată ce ar mai trebui să facem pentru bebelușul nostru:
Să nu fumăm în casă, în mașină și să nu lăsăm pe nimeni să fumeze în preajma sa- Chiar dacă noi sau altcineva am fuma în alte camere decât cea în care se află bebelușul, fumul de țigară se împrăștie rapid și tot va ajunge în preajma acestuia. De aceea este ideal să ne abținem să fumăm în casă.
Dacă tu sau partenerul tău fumați, nu dormiți în același pat cu bebelușul
Dacă fumezi totuși, nu face acest gest înainte să alăptezi- Cu cât va trece mai mult timp între momentul în care ai fumat și momentul în care vrei să alăptezi, cu atât bebelușul va fi mai puțin expus substanțelor nocive din țigară.
Încearcă să reduci, pe cât posibil contactul bebelușului cu urmele de la fumul de țigară- Este recomandat ca, atunci când fumezi, să porți alte haine decât cele în care stai pentru a-ți alăpta copilul. De asemenea, spală-te bine pe față și pe mâini după ce ai fumat.
Verifică în mod constant dacă bebelușul tău a luat în greutate- Întrucât fumatul poate afecta compoziția laptelui matern, este necesar să vezi dacă bebelușul ia în greutate și se dezvoltă firesc. Dacă observi orice modificări, întrerupe imediat fumatul și consultă un medic.

Citește și: Fumatul in alaptare: informatii importante

Tu mai știi și alte aspecte legate de fumatul din timpul alăptării?

Surse:
www.breastfeeding.support; www.ncbi.nlm.nih.gov;www.womensmentalhealth.org

Articolul urmator
Mami, trezește-te! Mi-e foame! De ce bebelușii au nevoie să fie alăptați în timpul nopții
Mami, trezește-te! Mi-e foame! De ce bebelușii au nevoie să fie alăptați în timpul nopții

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Caz fără precedent în medicină. Unei mamei i-a crescut o a doua pereche de sâni în timpul sarcinii
    Caz fără precedent în medicină. Unei mamei i-a crescut o a doua pereche de sâni în timpul sarcinii

    Este incredibil prin câte schimbări poate trece corpul unei femei în sarcină. Dincolo de creșterea în greutatea, hormonii încep să-și facă de cap, astfel...

    12 motive pentru care chiar trebuie să faci mișcare în timpul sarcinii. Mărturia unei mămici
    12 motive pentru care chiar trebuie să faci mișcare în timpul sarcinii. Mărturia unei mămici

    Atunci când ești însărcinată pare că toată lumea își dă cu părerea în legătură cu ce și cât ar trebui să mănânci, ce ar trebui să faci, să...

    4 schimbări vizibile ale pielii în timpul sarcinii. Când trebuie să te adresezi medicului
    4 schimbări vizibile ale pielii în timpul sarcinii. Când trebuie să te adresezi medicului

    De la vergeturi și vene varicoase, până la coșuri și pete pigmentare, pielea unei femei suferă o serie de modificări în timpul sarcinii. Majoritatea sunt inofensive, nu pun...

    Elevii nu mai au voie să folosească telefoanele mobile în timpul orelor
    Elevii nu mai au voie să folosească telefoanele mobile în timpul orelor

    Gata cu telefoanele mobile în timpul orelor! Comisia de învățământ a continuat, luni, dezbaterile cu privire la legile educației propuse de ministrul Ligia Deca....

    Soțul meu a dormit în timpul petrecerii de un an a copilului nostru…
    Soțul meu a dormit în timpul petrecerii de un an a copilului nostru…

    O mamă de peste hotare este nemulțumită de faptul că soțul său a dormit pe tot parcursul petrecerii fiicei lor de 1 an. Ea cere sfatul internauților de pe un forum de parenting,...

    De ce nu limitez timpul pe ecrane al copiilor mei
    De ce nu limitez timpul pe ecrane al copiilor mei

    Printre subiectele dezbătute intens de părinți se numără și acesta: care este vârsta de la care un copil are voie să utilizeze ecranele și cât timp ar trebui să...

    Cuvintele soțului meu din timpul travaliului m-au schimbat complet ca mamă
    Cuvintele soțului meu din timpul travaliului m-au schimbat complet ca mamă

    „Nu se dă niciun trofeu, Ashley!” A fost cel mai bun lucru pe care soțul meu mi l-a spus în sala de nașteri. Acele cuvinte mi-au schimbat total percepția asupra vieții...

    Soția mea se oprește în timpul momentelor noastre intime să bea ceai
    Soția mea se oprește în timpul momentelor noastre intime să bea ceai

    Un bărbat de peste granițe povestește, într-o postare pe Reddit care a ajuns și în paginile unei reviste, că soția lui obișnuiește să își înceapă ziua cu o...

    © 2024 Qbebe