Pastile pentru oprirea lactației

Pastile pentru oprirea lactației

Irina Olteanu - Redactor Senior

Oprirea lactației este de cele mai multe ori necesară când are loc înțărcarea copilului, dar există și situații când este impusă de realitatea stării de sănătate. Din ce cauze apelează mamele la pastile pentru oprirea lactației, care sunt cel mai des recomandate alături de sfaturi în acest sens veți descoperi în rândurile următoare.

Informații despre oprirea lactației

Oprirea lactației reprezintă acțiunea de suprimare a lactației în perioada postpartum a proaspetelor mame folosind mijloace chimice sau alt tip de metode. După naștere unele mame își pot dori să stopeze producția de lapte matern, de exemplu când decid să își hrănească copilul cu lapte praf încă de la naștere, în cazul în care copilul decedează în timpul sarcinii sau la naștere/ este dat spre adopție încă de la naștere, precum și dacă au decis să înțarce copilul timpuriu din motive personale sau când au considerat că au finalizat alăptarea, dar au descoperit câteva zile mai târziu că au sânii angorjați (plini cu lapte).

mama-care-isi-alapteaza-copilul-stand-intinsa-pe-canapea 

În acest sens trebuie subliniat faptul că un proces prea brusc de înțărcare poate conduce la angorjare gravă a sânilor, durere puternică la nivelul sânilor, precum și posibilitatea de a dezvolta alte afecțiuni medicale grave. Până la o treime din femeile care nu alăptează și care folosesc o bustieră specială de susținere, pachete de gheață sau analgezice pot experimenta durere gravă de sâni. Studii specifice ale metodelor nefarmacologice de oprire a lactației au fost destul de limitate și neconcludente. Datele disponibile în prezent sugerează faptul că multe femei care folosesc în prezent strategiile recomandate pentru tratamentul simptomelor pot cu toate acestea să experimenteze angorjare sau durere pentru cea mai mare parte din prima săptămână postpartum.

În trecut erau utilizate terapii hormonale pentru oprirea lactației, precum dietilstilbestrol și bromocriptină, însă în prezent acestea nu mai sunt recomandate din cauza efectelor adverse pe care le prezintă (dietilstilbestrol este o substanță cancerigenă cunoscută, iar bromocriptina este asociată cu atac de cord și accident vascular cerebral, precum și amețeală, greață, pierderea părului și chiar deces). Pastilele dar și injecțiile ce au în compoziție estrogen prezintă un efect advers semnificativ, respectiv de cheaguri de sânge cu potențial fatal, prin urmare nu există o medicație recomandată standard de către Administrația Statelor Unite pentru Alimente și Medicamente pentru oprirea lactației. Prin efectele adverse pe care le-au prezentat medicamentele utilizate în trecut se numără tromboembolism, accident cerebral și infarct miocardic.

Oprirea lactației după naștere: care sunt cauzele?

Medicii recomandă ca oprirea lactației să aibă loc abia după ce bebelușul a împlinit deja 6 luni. În primele luni de viață, bebelușul are nevoie de laptele matern, deoarece acesta îi furnizează toți nutrienții de care are nevoie pentru a se dezvolta armonios, astfel că oprirea lactației în mod natural este cea mai bună cale. Pentru multe mame oprirea lactației este pe cale naturală, astfel că acest eveniment are loc gradual. Cu toate acestea, există și cazuri de femei care trebuie să treacă prin oprirea lactației după naștere, din cauze medicale.

bebelus-cu-ochii-verzi-care-suge-la-sanul-mamei-si-se-uita-atent-in-sus

Astfel, cauzele frecvente care duc la oprirea lactației sunt următoarele:

  • Intervențiile chirurgicale la nivelul sânilor care datează dinainte de naștere (operațiile estetice de augumentare sau reducție a sânilor duc la oprirea lactației)
  • Anomalii la nivelul sânilor, cum ar fi mameloanele inversate sau țesutul mamar insuficient
  • Modificările hormonale: orice tip de tulburări endocrine sau hormonale pot provoca o reducere a cantității de lapte mamar produs și ulterior se ajunge la oprirea lactației. Din categoria tulburărilor hormonale fac parte sindormul ovarelor polichistice, hipotiroidismul sau defectele de fază luteală.
  • Diabetul gestațional și diabetul zaharat: ambele afectează producția de lapte matern și se ajunge astfel la oprirea lactației.
  • Vârsta mamei: femeile trecute de 35 de ani au un risc mai mare de a avea probleme cu oprirea lactației în primele luni de viață ale bebelușului.
  • Obezitatea
  • Hipertensiunea arterială
  • Hemoragie puternică la naștere ce afectează glanda care secretă prolactina
  • Retenția placentară: posibilele fragmente de placentă rămase în uter după naștere, vor face ca laptele să fie puțin și să curgă târziu, iar oprirea lactației poate avea loc oricând.
  • Nașterea prematură
  • Anumite medicamente: cum ar fi cele pentru tratarea artritei reumatoide sau a unor tipuri de cancer
  • Anomalii anatomice la bebeluș care împiedică suptul și duc la oprirea lactației

Pastile pentru oprirea lactației

Cea mai simplă și naturală modalitate de oprire a lactației constă, evident, în a lăsa producția de lapte să se oprească de la sine.

Există state în care cabergolina (dostinex) este utilizată în acest scop. Aceasta s-a dovedit mai sigură și poate fi recomandată în anumite situații, deși nu este pretutindeni aprobată pentru punerea pe piață. Majoritatea medicilor și moașelor preferă însă să recomande remedii naturale pentru o oprire cât mai sigură posibil a lactației.

Un studiu publicat în Revista Britanică de Farmacologie Clinică a raportat o scădere semnificativă în producția de lapte cu o singură doză de pseudoefedrină (Sudafed); aceasta este o utilizare în afara prospectului, ceea ce reprezintă că nu a fost aprobată de Administrația Statelor Unite pentru Alimente și Medicamente pentru scăderea producției de lapte. Nu înseamnă însă că nu poate constitui o alegere sigură pentru voi.

Alte soluții complementare care susțin oprirea lactației în mod natural constau în următoarele: nu alăptați, nu stimulați sânii și nu exprimați lapte. Pentru a ameliora angorjarea și durerea de la nivelul sânilor, poate fi de ajutor:

- Purtarea unei bustiere speciale atât pe timpul zilei cât și al nopții care să susțină sânii și să vă confere o senzație de confort
- Folosirea de tampoane pentru sâni pentru a preveni accidentele cauzate de laptele care curge
- Aplicarea unor pachete de gheață/comprese reci pe sâni pentru durere (nu folosiți sub nicio formă comprese calde)
- Și frunzele de varză reci purtate pe partea din interiorul sutienului pot avea un efect calmant. Trebuie spălate și uscate înainte de folosire și extrase nervurile mari, noduroase. Păstrați-le în frigider deoarece trebuie să fie reci și schimbați-le la fiecare 2 ore sau când devin moi. Continuați să le folosiți până când sânii încetează să se simtă prea plini (trebuie atinși cu delicatețe deoarece se pot învineți ușor)
- Când sânii se simt prea plini, exprimați puțin lapte, suficient cât să vă simțiți confortabil (peptidele supresoare din laptele rămas vor semnala treptat organismului încetarea producției de lapte; după un interval de 24 ore în care sânii se simt moi fără a fi exprimat lapte, puteți renunța la exprimare).
- Consumați suficiente lichide. Reducerea aportului necesar de lichide nu va reduce producția de lapte, este doar un mit
- Administrarea unor analgezice care nu necesită rețetă medicală

Citește și: Modificarile sanilor de la sarcina la intarcare 

medic-care-zambeste-si-tine-o-pastila-in-mana

Leacuri bătrânești pentru oprirea lactației

Înainte de a lua pastile pentru oprirea lactației, trebuie să încerci și câteva remedii naturiste. Aceste remedii sunt formate din produse pe care le ai cu singuranță la îndemână fără a mai avea astfel nevoie de medicamente pentru oprirea lactației. Cele mai eficiente leacuri bătrânești pentru oprirea lactației sunt:

  • Compresele din frunze de varză: reprezintă un remediu folosit de peste 100 de ani pentru oprirea lactației. Trebuie să speli bine frunzele de varză, să le pisezi ușor și să le pui în frigider. După câteva ore, pune frunzele de varză în jurul sânilor și a areolelor, lăsând sfârcurile neacoperite. Trebuie să schmbi frunzele la 30 de minute.
  • Extractul din muguri de arin alb: sunt unul dintre cele mai cunoscute remedii naturale prntru oprirea lactației, ei fiind utilizați chiar și în vindecarea fibromului uterin.
  • Nuca neagră
  • Răcovina
  • Oregano
  • Pătrunjelul
  • Saschiul

Plante medicinale pentru oprirea lactației

Pe lângă aceste remedii naturiste pentru oprirea lactației de mai sus, există și alte câteva plante care te pot ajuta. Aceste plante pot fi consumate în ceaiuri, astfel că oprirea lactației va avea loc gradual. Iată mai multe plante medicinale pentru oprirea lactației.

femeie-care-tine-o-ceasca-cu-ceai-in-mana

  • Ceaiul de salvie: conține o formă naturală de estrogen ce ajută la stoparea producției de lapte matern. O cană cu ceai de salvie la 6 ore este suficientă pentru oprirea lactației, iar pentru pregătirea ceaiului se ia o linguriță cu salvie rasă și se pune în 250 ml de apă fierbinte. Ceaiul se lasă la infuzat pentru 10 – 15 minute, se strecoară și apoi poate fi servit.
  • Ceaiul de iasomie: favoriezază scăderea nivelului de prolactină, iar în acest fel are loc și oprirea lactației fără medicamente.
  • Ceaiul de mentă: este un ceai pentru oprirea lactației preferat de mămici, datorită gustului plăcut. Menta Peppermint sau Spearmint (creață) sunt cele două tipuri de plantă recomandate ca tratament naturist pentru oprirea lactației.

Mămicile care doresc să-și înțarce copiii din diverse motive, pot afla mai multe despre pastile petru oprirea lactației de pe forum. Multe subiecte abordate acolo sunt și despre oprirea lactației cu aspirină sau despre un tratament homeopat pentru oprirea lactației. Oprirea lactației este un subiect intens dezbătut în rândul proaspetelor mămici, mai ales dacă vorbim de apariția unor probleme de sănătate care nu vor mai face posibilă alăptarea.

De reținut

Se poate ca în timpul primelor zile să nu simțiți confortabil în poziția întinsă pe pat din cauza faptului că sânii sunt plini. Încercați să vă întindeți pe spate sau pe o parte folosindu-vă de o pernă suplimentară care să susțină sânii. Dacă vă place să stați pe burtă, așezați o pernă sub șolduri și stomac pentru a reduce presiunea imprimată asupra sânilor. Puneți un prosop moale sau un scutec din bumbac peste sâni pentru a absorbi laptele care curge. Rețineți că odată stopată alăptarea, fertilitatea va reveni la normal în 4-8 săptămâni.  

Nu uitați să urmăriți simptome de angorjare la nivelul sânilor, precum și de canale galactofore blocate și de mastită. Discutați beneficiile și efectele adverse cu medicul înainte de a decide care sunt potrivite în cazul vostru. Procesul de oprire a lactației poate dura o perioadă de timp în funcție de: vârsta bebelușului (dacă este cazul) și de cantitatea de lapte pe care o produceați sau de trimestrul de sarcină în care vă aflați (dacă nu ați născut); are importanță și cantitatea de lapte extrasă din sâni prin exprimare și alăptare, cât de des sunt atinse mameloanele, o altă sarcină. Astfel, la unele mame poate dura mai multe săptămâni până când lactația va fi complet stopată, în timp ce altele o vor stopa în numai câteva zile. Puteți observa în acest sens pete de lapte pe sutien sau scurgeri de lapte în timpul/după un duș. Fiecare mamă va resimți o experiență diferită deoarece fiecare organism funcționează în ritmul propriu.

Surse: 

https://en.wikipedia.org; www.mayoclinic.org; www.breastfeeding.asn.au; http://miscarriage.about.com

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Nu știi de ce îmi hrănesc bebelușul cu lapte praf, așa că nu mă judeca pentru că nu alăptez
Nu știi de ce îmi hrănesc bebelușul cu lapte praf, așa că nu mă judeca pentru că nu alăptez

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Oprirea lactației: cauze și sfaturi
    Oprirea lactației: cauze și sfaturi

    Fie că este vorba despre oprirea lactației din motive medicale, fie că este vorba despre stoparea ei în urma decesului bebelușului sau pur și simplu se ajunge aici în mod...

    L-am rugat pe tatăl meu să îmi aducă niște pastile pentru durere. Câteva minute mai târziu, mă ajuta să nasc
    L-am rugat pe tatăl meu să îmi aducă niște pastile pentru durere. Câteva minute mai târziu, mă ajuta să nasc

    O femeie de peste Ocean povestește, pe TikTok, că a născut în baie cu ajutorul tatălui ei, la scurt timp după ce îl rugase pe acesta să îi aducă o pastilă pentru...

    O mamă a primit, din greșeală, pastile pentru întreruperea sarcinii după ce a trecut prin procedura de fertilizare in vitro. A pierdut copilul
    O mamă a primit, din greșeală, pastile pentru întreruperea sarcinii după ce a trecut prin procedura de fertilizare in vitro. A pierdut copilul

    În încercarea de a-și mări familia, o mamă a primit medicamente pentru întrerupere de sarcină, după un transfer reușit cu doi embrioni. Patru ani mai târziu,...

    Un copil a murit din cauza unei pastile de Paracetamol. Mama lui este acuzată de omor. Ce spun autoritățile din Brazilia
    Un copil a murit din cauza unei pastile de Paracetamol. Mama lui este acuzată de omor. Ce spun autoritățile din Brazilia

    Un băiețel în vârstă de 4 ani, rezident în Residencial Cachoeirinha I, din Botucatu, Brazilia, a murit sâmbătă seara după ce mama lui i-a administrat o pastilă...

    Amenzi pentru părinții care blochează circulația când își lasă sau își iau copiii de la școală sau grădiniță
    Amenzi pentru părinții care blochează circulația când își lasă sau își iau copiii de la școală sau grădiniță

    Părinţii care blochează circulaţia pentru a-și lăsa copiii la şcoală sau grădiniţă, riscă să primească amenzi usturătoare. Iată ce spune legea!

    I-am spus soțului meu, la nuntă, că dacă el va muri, voi muri și eu odată cu el. Acum am aflat că are cancer...
    I-am spus soțului meu, la nuntă, că dacă el va muri, voi muri și eu odată cu el. Acum am aflat că are cancer...

    Când m-am căsătorit cu soțul meu, am făcut un legământ pe viață. I-am jurat că voi fi alături de el la bine și la rău, până când moartea ne va...

    Realitatea dură a endometriozei. Mărturia sinceră și dureroasă a unei femei care a trecut prin această boală
    Realitatea dură a endometriozei. Mărturia sinceră și dureroasă a unei femei care a trecut prin această boală

    O mămică ne împărtășește prin ce experiențe dificile a trecut de când se luptă cu endometrioza – o boală care reprezintă cea mai comună cauză a infertilității...

    A mânca sau nu placenta după naștere? Ce a decis o proaspătă mămică
    A mânca sau nu placenta după naștere? Ce a decis o proaspătă mămică

    Placentofagia (mâncatul propriei placente după naștere) este întâlnită la aproape toate mamiferele, însă printre oameni, această inițiativă nu e foarte...

    © 2024 Qbebe