Studiu: alăptarea timp de 6 luni reduce riscul de diabet cu 50%

Studiu: alăptarea timp de 6 luni reduce riscul de diabet cu 50%

Irina Olteanu - Redactor Senior

Pe lângă numeroase beneficii pe care le oferă alăptarea, iată că aceasta poate reduce și riscul de diabet cu un procent considerabil, respectiv 50%. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii în urma unui studiu de amploare desfășurat recent.

Alăptarea timp de 6 luni reduce riscul de diabet cu 50%

Femeile care își alăpteaza copiii timp de 6 luni sau mai mult pot fi capabile să reducă riscul de a dezvolta diabet în viitor cu aproape jumătate, concluzionează un studiu dat publicității în data de 16 ianuarie 2018. Descoperirile au implicat o perioadă de 3 decenii și mai mult de 1200 femei albe și afro-americane și au fost publicate în Revista Asociației Americane Medicale de Medicină Internă.

În mod concret, studiul din Statele Unite ale Americii a demonstrat că femeile care au alăptat timp de 6 luni sau mai mult au prezentat o reducere cu 47% în riscul de a dezvolta diabetul de tip 2, atunci când au fost comparate cu cele care nu au alăptat deloc. S-a concluzionat faptul că acele femei care au alăptat timp de 6 luni sau mai puțin au prezentat o reducere cu 25% în riscul de a dezvolta diabet. Cercetătorii au sugerat faptul că alăptarea poate declanșa efecte protectoare prin intermediul hormonilor care acționează la nivelul pancreasului, controlând nivelul de insulină din sânge, precum și cel al glicemiei. 

Autorul principal al studiului Erica Gunderson, cercetător senior în cadrul Kaiser Permanente a declarat următoarele "Incidența diabetului a scăzut într-o manieră proporțională cu creșterea duratei de alăptare, indiferent de rasa mamei, preexistența diabetului gestațional, comportamente ce țin de stilul de viață, mărimea corpului și alți factori de risc metabolic măsurați înainte de sarcină, ce au implicat posibilitatea că mecanismul subiacent poate fi biologic. Am descoperit o asociere extrem de puternică între durata alăptării și reducerea riscului de a dezvolta diabet, chiar după ce am luam în considerare toți factorii posibili de risc implicați."

Cercetările anterioare au demonstrat faptul că alăptarea are alte beneficii pe termen lung pentru mame, inclusiv un risc redus de cancer mamar și ovarian.

alaptarea reduce riscul de diabet

Beneficii ale alăptării - informații detaliate despre studiu

Oamenii de știință au analizat datele pe parcursul unei perioade de 30 de ani, provenite din studiul pentru Dezvoltarea Riscului de Arteră Coronară la Adulții Tineri, o investigație de bază a factorilor de risc pentru boală cardiovasculară care a implicat inițial aproximativ 5000 adulți cu vârsta 18-30 ani din 1985-1986, inclusiv mai mult de 1000 membri din Centrul Kaiser Permanente California de nord. Descoperirile se adaugă dovezilor deja existente ale faptului că alăptarea dispune de efecte protectoare atât pentru mame, cât și pentru bebelușii lor, inclusiv scăderea riscului de cancer mamar și ovarian al mamei. 

Femeile de etnie afro-americană au avut la fel de multe șanse ca cele albe să dezvolte diabet în timpul studiului de 3 ani; această categorie a prezentat și șanse mai mici să alăpteze comparativ cu femeile albe.

Mai multe mecanisme biologice plauzibile sunt posibile pentru efectele protectoare ale alăptării, inclusiv influența hormonilor asociați lactației asupra celulelor pancreatice care controlează nivelul de insulină din sânge și prin urmare și impactul glicemiei. Studiul a inclus 1238 femei de culoare și albe care nu au avut diabet la momentul înscrierii în studiu sau anterior sarcinii. Pe o perioadă de 30 de ani, fiecare femeie a trecut prin cel puțin o naștere și a fost testată de rutină pentru diabet în cadrul protocolului de studiu, ce a inclus criterii de screening diagnostic pentru diabet. Participanții au raportat comportamente ce țin de stilul de viață (precum alimentație și activitate fizică) și durata totală de timp pentru care și-au alăptat copiii. "Am putut să urmărim femeile în mod special în timpul perioadei de sarcină și să le testăm în mod regulat înainte și după sarcină" , afirmă autorul principal al studiului Erica Gunderson, cercetător senior în cadrul Kaiser Permanente. Cercetătorii au putut de asemenea să ia în considerare riscul metabolic antepartum, inclusiv obezitatea, glicemia a jeun, istoricul familial de diabet și rezultatele perinatale.

alaptarea reduce riscul de diabet

Conform aceleiași cercetări, bebelușii alăptați prezintă mai puține probleme de sănătate, precum infecții la nivelul pieptului și au șanse mai reduse de a dezvolta probleme de sănătate precum diabet sau să devină obezi la maturitate.

Doctor Tracy Flanagan, director pentru sănătatea femeilor în cadrul Kaiser Permanente a declarat "cunoaștem de mult timp faptul că alăptarea dispune de multe beneficii pentru mame și bebeluși, cu toate acestea dovezile anterioare au indicat doar efecte slabe asupra bolilor cronice în rândul femeilor. Acum observăm o protecție mult mai puternică în urma acestui studiu nou care ne demonstrează faptul că mamele care au alăptat pentru mai multe luni după naștere pot să își reducă riscul de a dezvolta diabetul de tip 2 până la jumătate pe măsură ce avansează în vârstă. Acesta constituie un alt motiv pentru care medicii, asistentele medicale și spitalele, precum și factorii de decizie politică trebuie să susțină femeile și familiile lor pentru a alăpta cât mai mult posibil."

Organizațiile care susțin lupta împotriva cancerului recomandă de asemenea o alăptare a bebelușului pentru cel puțin 6 luni. Managerul Programului de Știință din Fondul Mondial de Cercetare a Cancerului, Susannah Brown a declarat "recomandăm de asemenea alăptarea bebelușului pentru cel puțin 6 luni înainte de a adăuga alte lichide și alimente. Cercetarea noastră demonstrează faptul că alăptarea poate reduce riscul de cancer de sân al mamei scăzând nivelul unor hormoni asociați cancerului din organism. Bebelușii alăptați au și șanse mai reduse să devină supraponderali ulterior în viață, scăzând și riscul ca aceștia să dezvolte cancer în viitor."

Surse: www.msn.com; http://technology.inquirer.net; www.telegraph.co.uk; www.business-standard.com

Articolul urmator
Copilul meu are 15 luni și nu merge. Ce să fac?
Copilul meu are 15 luni și nu merge. Ce să fac?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Atenție, viitoare mămici! Lumina albastră emanată de ecrane crește riscul de diabet gestațional
    Atenție, viitoare mămici! Lumina albastră emanată de ecrane crește riscul de diabet gestațional

    Raportându-te la cercetările derulate în ultimii ani, știi că expunerea la lumina albastră seara poate avea consecințe negative asupra calității somnului. Un studiu recent...

    Cum este să fii un părinte cu diabet pentru un copil cu diabet
    Cum este să fii un părinte cu diabet pentru un copil cu diabet

    Viața de părinte este permanent plină de provocări, dar lucrurile se complică mai mult când atât tu, cât și copilul tău, vă confruntați cu o boală cronică....

    STUDIU: Alăptarea previne declinul cognitiv al mamelor la bătrânețe
    STUDIU: Alăptarea previne declinul cognitiv al mamelor la bătrânețe

    Știm deja faptul că alăptarea este benefică, din multe puncte de vedere, atât pentru bebeluș, cât și pentru mamă. Cel mic își primește toți nutrienții de care...

    M-am îngrășat 45 kg în sarcină, deși am avut diabet gestational și vomitam constant
    M-am îngrășat 45 kg în sarcină, deși am avut diabet gestational și vomitam constant

    Toate cele trei sarcini ale acestei mame au fost toxice, însă ultima a fost cea mai dificilă. Femeia povestește că deși s-a simțit rău și a vomat continuu, s-a îngrășat...

    Bărbații care încearcă să conceapă un copil trebuie să renunțe la alcool timp de cel puțin 3 luni, spun studiile
    Bărbații care încearcă să conceapă un copil trebuie să renunțe la alcool timp de cel puțin 3 luni, spun studiile

    Cercetări recente au dezvăluit că nu numai obiceiurile nocive ale mamelor au impact asupra fertilității și asupra dezvoltării fătului în mediul intrauterin, ci și cele ale...

    Și-a ascultat instictul și a descoperit ca fetița ei avea diabet. Ce semne subtile i-au atras atenția mamei
    Și-a ascultat instictul și a descoperit ca fetița ei avea diabet. Ce semne subtile i-au atras atenția mamei

    O mămică și-a ascultat intuiția, care i-a spus că fetița ei are diabet. Ea împărtășește și cu alte mămici semnele subtile ale diabetului de tip 1.

    Am avut menstruație timp de șapte luni, după ce am devenit mamă pentru a șaptea oară
    Am avut menstruație timp de șapte luni, după ce am devenit mamă pentru a șaptea oară

    O mămică de peste hotare a sângerat 7 luni consecutive după ce a născut cel de-al 7-lea copil. Mai multe despre experiența ei în articolul de mai jos.

    O asistentă medicală a devenit nașa bebelușului pe care l-a îngrijit timp de 6 luni în spital
    O asistentă medicală a devenit nașa bebelușului pe care l-a îngrijit timp de 6 luni în spital

    Sunt cadre medicale care uimesc nu numai prin profesionalism, ci și prin empatia de care dau dovadă în fiecare clipă cu pacienții lor. Un cuplu din SUA a avut norocul să...

    © 2024 Qbebe