15 alimente care ajută în dezvoltarea cognitivă a copilului între 0 și 3 ani

15 alimente care ajută în dezvoltarea cognitivă a copilului între 0 și 3 ani

Corina Naftanaila

Bebelușii încep amplul proces de dezvoltare cognitivă încă din primele zile de viață, tocmai de aceea au nevoie de ajutorul unui grup de alimente prietenoase. Dacă în timpul celor 9 luni de sarcină te-ai asigurat că micuțul primește cantitatea de vitamine și nutrimente necesare dezvoltării, trebuie să continui același proces și după naștere. Iată care este gașca alimentelor care influențează dezvoltarea cognitivă a copilului, de la 0 până la 3 ani!

Dacă în urmă cu zeci de ani, copiii erau considerați simpli spectatori ai lumii ce-i înconjoară, micuții zilelor noastre sunt adevărați actori cu rol principal în viață și sunt mult mai conștienți decât se gândesc adulții. Aceștia încep să-și descopere propriul corp, ca apoi să treacă la înțelegerea formelor din jurul lui. Setea de cunoaștere și de dezvoltare a micuților trebuie alimentată cu hrană potrivită, care să îi ajute și să îi protejeze pe tot parcursul creșterii.

Alimente necesare dezvoltării cognitive de la de la 0-6 luni

 În primele luni de viață activitatea creierului micuțului se axează pe cercetarea mediului înconjurător. Copilul începe cu focusarea pe obiectele în mișcare și sesizarea diferențelor de volum și ajunge să avanseze spre recunoașterea figurilor cunoscute și chiar imitarea unor expresii faciale. Toate aceste activități sunt esențiale, fiind considerate primii pași în dezvoltarea cognitivă.

Laptele matern/laptele formulă

În această perioadă, laptele matern și cel pe bază de formulă sunt prietenii necesari funcționării și dezvoltării armonioase a copilului. Acestea sunt bogate în minerale, nutrimente și vitamine, factorii esențiali pentru corpul și creierul bebelușului. Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari şi copii mici. OMS recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni şi continuarea alăptării alături de începerea diversificării la sfatul medicului.

Alimente necesare dezvoltării cognitive de la 6-12 luni

Copilul devine mult mai activ iar capacitatea creierului începe să asimileze mai multe informații. Micuțul face pași importanți și trece de la focusarea jucăriilor la descoperirea funcțiilor lor, recunosc figurile oamenilor de la distanțe mai mari, încep să comunice prin diferite sunete și chiar încearcă să se miște. Pentru toate acestea, corpul trebuie să aibă toate resursele necesare pentru a face față provocărilor, resurse care se găsesc doar în alimente.

Cerealele

Pe măsură ce copilul înaintează în noul drum al vieții, funcțiile cognitive devin mai ample și are nevoie de o alimentație mai bogată. Astfel, începând cu vârsta de 6 luni, se poate începe procesul de diversificarea a alimentației. Omuleții au nevoie de mai mult ajutor pentru a crește, iar un prim aliment nou care poate fi introdus sunt cerealele.

 Grâul, orzul, hrişca, sorgul, porumbul, ovăzul, orezul, secara şi meiul sunt cele mai cunoscute cereale. Acestea contribuie la dezvoltarea creierului, dar și la funcționarea sistemului imunitar.

Un astfel de exemplu, sunt cerealele Aptamil, care nu conţin zahăr adăugat, sunt bogate în fier și iod, elemente care asigură energia, stimulează funcțiile congnitive și dezvoltarea creierului. Ingredientele cerealelor Aptamil provin din surse controlate şi au o varietate de gusturi delicioase, dar şi variante cu sau fără gluten.

Legumele verzi

În categoria legume verzi benefice pentru dezvoltarea psihică a copilului intră spanacul, broccoli și tulpina de țelină. Cele 3 legume verzi magice trebuie să apară în meniul copiilor după vârsta de 6 luni, mai exact între 6-8 luni. Acestea sunt bogate în vitamine (A, C, B1, B2) și minerale (calciu, magneziu, fier, potasiu) care fortifică sistemul imunitar și stimulează activitățile cerebrale. Există posibilitatea ca legumele verzi să nu fie primite chiar cu brațele deschise de micuți, iar astfel de situații trebuie asezonate cu mult calm și răbdare din partea părinților. 

 Morcovi

Leguma cu aromă și culoare plăcută se numără printre preferatele juniorilor. Este de regulă introdus în alimentație de la vârsta de 6 luni, când sistemul digestiv și cel imunitar sunt mai pregătite să facă față unor posibile efecte adverse. Morcovul este bogat în vitamina A, B, C și minerale precum, magneziu, potasiu, calciu, fier și fosfor. Aceste componente minune previn infecțiile, țin la distanță anemia, întăresc sistemului osos și previn afecțiunile oculare.

Avocado 

Fructul de avocado nu se numără printre alimentele preferate ale adulților, cu atât mai puțin ale copiilor. Cum lucrurile mai puțin plăcute trebuie înfruntate din timp, este de preferat ca avocado să fie introdus în alimentație de la începutul procesului de diversificare (4-6 luni), pentru ca micuțul să se acomodeze cu gustul mai puțin obișnuit. Este un izvor de vitamine (A, K, B1, B2, B3) și minerale (magneziu, fosfor, fier, potasiu, calciu) care ajută la absorbția mai ușoară a nutrimentelor în organism și dezvoltă capacitatea cognitivă.

Gălbenuș de ou

Oul este introdus la perioade diferite în alimentația copilului. Dacă gălbenușul face cunoștință cu micuțul începând cu lunile 6-8, albușul își face apariția după vârsta de 1 an, având un risc mai mare de alergii. Oul se numără printre alimentele nutritive și delicioare în același timp, având un puternic conținut de grăsimi sănătoare, vitamine și minerale. Acesta energizează organismul, previne anemia, stimulează creșterea părului și a unghiilor și îmbunătățește funcțiile sistemului nervos (memoria, concentrarea, atenția).

Iaurt

Cremos, plin de nutrimente și cu un gust plăcut, iaurtul întrunește toate cerințele celor mici, dar și a celor mari în materie de alimentație. Se poate spune că se bucură de un succes real atât pe frontul copiilor, care sunt încântați de gust, dar și pe cel al părinților, datorită beneficiilor lui. Poate fi introdus în alimentație de la 6 luni, datorită conținutului de bacterii sănătoase și benefice pentru tractul interstinal dar și a concentrației crescute de calciu. Pe lângă calciu, iaurtul mai este bogat în vitamina A, B2, B5, B12, D și minerale precum, Iod, Potasiu, Fosfor, Zinc. Alături de ajutorul adus asupra funcției cognitive a copilului, iaurtul întărește sistemul osos și dantura, ajută sistemul imunitar și pe cel digestiv.

1

Alimente necesare dezvoltării cognitive de la 1-2 ani

La vârsta de 1 an, dezvoltarea fizică, psihică și cognitivă a copilul sunt mult mai avansate. Micuții nu mai sunt chiar micuți. Aceștia nu doar înțeleg cuvintele dar au învățat să le și folosească, reușind să facă legături între vorbe și acțiuni. Mai mult decât atât, încep să imite comportamentul și limbajul adulților, moment în care părinții devin exemplele pe care le urmează. Este perioada cea mai amuzantă, plină de reușite dar și de eșecuri din partea juniorilor. Toate aceste procese psihice necesită multe nutrimente și proteine depozitate în alimentele specifice vârstei lor.

Fructe de pădure

Familia fructelor de pădure este bogată, atât din punct de vedere al așa-zișilor membrii, cât și al conținutul de beneficii ale acestora pentru organismul copilului. Zmeura, afinele, murele, merișoarele, măceșele și cătina sunt binevenite în grupul exclusivist al alimentației copilul după vârsta de 1 an, pentru a fi evitate posibile reacții alergice. Acestea ajută desfășurarea funcțiilor cognitive la capacitate maximă și întărirea sistemului imunitar, prin intermediul bagajului de vitamine și minerale pe care îl depozitează în corpul micuților.

Ulei de măsline

Acesta poate fi introdus în alimentația micuților și folosit în prepararea hranei după începerea procesului de diversificare. Uleiul extravirgin este cel mai bun pentru copii, datorită faptului că este cel mai natural tip de ulei, bogat în nutrimente esențiale pentru creșterea și dezvoltarea fizică și psihică a copilului. Are un conținut puternic de vitamina A, B, D, E, K care energizează juniorii, întăresc oasele și aduc beneficii asupra sistemului nervos.

Pește

Conține multe elemente nutritive necesare dezvoltării copilului. Este recomandată introducerea lui în alimentație după vâstra de un 1 an pentru a fi evitate anumite reacții alergice. Peștele face parte din grupul alimentelor care necesită o mai mare atenție la pregătire și administrare. Peștele consumat de copii trebuie să fie cât mai puțin expus mercurului, dar să aibă acizii grași esențiali Omega 3 benefici pentru dezoltarea copilului.

Sfeclă roșie

Acest aliment este considerat ca fiind esențial în dezvoltarea motricității copilului, dar și menținerea sănătății oculare. Sfecla roșie este introdusă mai târziu în alimentația copilului 10 luni-1 an. Aceasta conține fibre și antioxidanți care ajută funcționarea sistemului digestiv, făcând ca burtica celor mici să nu dea adevărate concerte nedorite. Alături de aceastea, vitaminele A, B, C și mineralele (calciu, magneziu, fosfor, fier, potasiu) lucrează împreună și ajută organismul copilului să funcționeze la capacitate maximă.

Ulei de cocos

Uleiul de cocos este cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii, antioxidante și regenerante asupra corpului, fapt pentru care este binevenit în alimentația adulților, dar și a copiilor. Introdus în alimentația copilului după vârsta de 1 an, ajută în stimularea sistemului nervos și combate degradarea celulelor din creier. Uleiul de cocos poate fi folosit și la exterior, pe pielea sensibilă a micuțului. Mirosul plăcut și proprietățile regenerante îmbracă pielea și o vindecă de eczeme, iar senzațiile de mâncărimile sunt ca și uitate. 

2

Alimente necesare dezvoltării cognitive de la 2-3 ani

De la această vârstă vorbim deja despre un copil mult mai independent, mult mai puternic și mult mai dezvoltat. Are capacitatea de a explora singur lumea și reușește să învețe din propriile experiențe. După vârsta de 2 ani, capacitatea lui cognitivă ajunge la cote mari, putând să ducă la bun sfârșit sarcini indicate de părinți, să se indentifice după nume și să imite acțiuni mai compleze ale adulților. Pentru ca toate aceste activități să nu se oprească, micuțul are nevoie în continuare de o alimentație sănătosă și de produse bogate în vitamine, proteine și minerale.

Ciocolată neagră

Mulți sunt sceptici în ceea ce privește introducerea acestui aliment în hrana copilului. Ciocolata este privită ca un dușman dulce pentru sănătatea celor mici, însă conținutul de aminoacizi precum triptofan, fenilalanina, teobromina ajută și stimulează funcțiile creierului și îmbunătățesc memoria, concentrarea și gândirea. Ciocolata poate fi introdusă în alimentația copilului după vârsta de 2 ani. Pentru că acest aliment intră în categoria "a nu se lăsa la îndemâna copiilor" trebuie consumată în cantități mici și sub supravegherea atentă a părinților.

Nuci și alune

Aceste fructe din coajă lemnoasă sunt recomandate pentru hrana copilului cu vârsta de peste 1 an, uneori existând cazuri în care sunt permise abia după 3-5 ani. Acest lucru este cauzat de riscurile destul de mari ale nucilor și alunelor de a provoca alergii. De asemenea, nu este recomadat la vârste mici pentru că există riscul de înecare. Acestea sunt bogate în magneziu, potasiu, fier dar și acizi Omega 3 benefici în dezvoltarea cognitivă a copiilor.

Măduva osoasă

Supa din măduva osoasă conține colagen, calciu, magneziu, fosfor care stimulează funcțiile metabolice și biologice din corpul copilului. Aceasta poate fi introdusă în alimentația juniorilor după vârsta de 3 ani, când riscurile ca originea animală a măduvei să provoace alergii, sunt diminuate.

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Audiobook-urile pot influența negativ dezvoltarea cognitivă a copilului? Ce spun studiile
    Audiobook-urile pot influența negativ dezvoltarea cognitivă a copilului? Ce spun studiile

    Știm deja că cititul poveștilor are numeroase beneficii pentru dezvoltarea creierului. Ce se întâmplă, însă, în cazul cărților audio? Au același efect ca și...

    12 alimente cu colagen care te ajută să rămâi tânără
    12 alimente cu colagen care te ajută să rămâi tânără

    Colagenul este proteina ce conferă pielii structură, suplețe și elasticitate. Pe măsură ce înaintezi în vârstă, cu fiecare an care trece, organismul produce tot mai...

    Părinții au decis: vârsta de 8 ani este cea mai dificilă perioadă din dezvoltarea copilului
    Părinții au decis: vârsta de 8 ani este cea mai dificilă perioadă din dezvoltarea copilului

    Fiecare perioadă din dezvoltarea copilului vine cu multe provocări, însă un sondaj de opinie recent arată că vârsta de 8 ani este cea mai dificilă.

    Alimente pe care copiii sub 4 ani nu trebuie să le mănânce niciodată
    Alimente pe care copiii sub 4 ani nu trebuie să le mănânce niciodată

    Există alimente pe care copiii de vârstă mică nu trebuie să le mănânce deoarece prezintă un risc crescut de înecare, dar și alimente care sunt contraindicate...

    Specialiștii confirmă: depresia mamei afectează dezvoltarea sănătoasă a copilului
    Specialiștii confirmă: depresia mamei afectează dezvoltarea sănătoasă a copilului

    Încă din primele clipe în care îți iei copilul în brațe, îți dorești să faci tot ce poți pentru a-i asigura o creștere sănătoasă. Cu toate acestea,...

    Activitățile casnice îmbunătățesc funcția cognitivă a copiilor
    Activitățile casnice îmbunătățesc funcția cognitivă a copiilor

    Încă din primii ani de viață ai copilului tău, te străduiești să găsești mereu soluții pentru a-i stimula dezvoltarea cognitivă. Astfel, alături de diferite jocuri,...

    Întârziere în dezvoltarea copilului: tipuri, simptome și metode de tratament
    Întârziere în dezvoltarea copilului: tipuri, simptome și metode de tratament

    Atunci când un copil suferă de întârziere în dezvoltare, apar multe provocări cu care el și familia sa trebuie să se descurce. Află mai multe despre cauzele,...

    Prima țară care a aprobat vaccinarea anti-Covid la copiii cu vârste între 12 și 15 ani
    Prima țară care a aprobat vaccinarea anti-Covid la copiii cu vârste între 12 și 15 ani

    Ministerul Sănătății din Canada a catalogat vaccinul anti-Covid Pfizer drept ”sigur și eficient” pentru adolescenții cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani.

    © 2024 Qbebe