Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe... X

Care este cel mai bun lapte praf?

de Irina Olteanu

Această întrebare frământă pe multe proaspete mame fie de la momentul nașterii în cazul în care nu pot alăpta, fie de la cel al înțărcării sau când laptele lor nu este îndestulător. Iată în funcție de ce criterii trebuie să alegeți laptele praf, alături de informații importante pentru a oferi o nutriție adecvată bebelușului chiar din partea medicului pediatru.

Cum aleg cel mai bun lapte praf?

Este ușor să devii copleșită de multitudinea de variante de lapte disponibile în comerț și să nu te poți decide. Identificarea celui potrivit pentru necesitățile și dezvoltarea corespunzătoare a copilului tău reprezintă o reală provocare. Întrebările de bază de la care trebuie să pornești procesul de achiziție sunt: ce fel de formulă ai nevoie? ce vârstă are copilul? sub ce formă dorești laptele praf? cum îl tolerează copilul? Pentru că, în final, cel mic va decide care e cea mai bună variantă pentru el și va transmite semnale pozitive sau, dimpotrivă, va manifesta reacții adverse. Este important de subliniat că trebuie să acorzi puțin timp - cel puțin 2 săptămâni - pentru a te lămuri cu privire la modul în care copilul tolerează laptele praf pentru ca e posibil ca la început să pară că nu îl digeră prea bine (simptome precum regurgitații, gaze și colici sunt de obicei legate de tractul gastrointestinal al bebelușului insuficient dezvoltat și nu de alimentația primită).

Citește și: Cum alegi laptele praf pentru bebelus

LAPTELE in alimentatia copilului 

cel mai bun lapte praf

Tipuri de lapte praf -  clasificare

Comparativ cu alte variante de lapte disponibil pentru sugari (cum este laptele din maternitate sau cel gata preparat), laptele praf constituie opțiunea cea mai economică și cea mai prietenoasă cu mediul. Necesită cel mai mic spațiu în termeni de transport și depozitare, în cămară/frigider și în coșul de gunoi. Ca timp de preparare, implică într-adevăr un timp mai lung și necesită urmărirea exactă a instrucțiunilor; în plus, dispune de un termen de valabilitate de o lună de la deschidere. Multe mame se îngrijorează cu privire la prezența BPA în învelișul cutiilor de lapte praf.

Lapte praf pe baza de proteine din lapte de vacă - Majoritatea produselor disponibile în comerț sunt fabricate pe bază de lapte de vacă; proteina din lapte este modificată în mod semnificativ pentru a deveni mai ușor digerabilă (până la vârsta de 1 an bebelușul nu poate digera lapte obișnuit de vacă). Această variantă conține doza potrivită de proteine, carbohidrați și grăsimi. Mai exact, este fabricat pe baza zerului și este destinat copiilor aflați în stadiul 1 de dezvoltare (de fapt, procentul de zer este de 60%, iar cel de cazeină de 40%), iar ulterior pe baza cazeinei pentru copiii aflați în stadiul 2 (procentul de cazeină este de 80%, iar de zer de 20%- menține copilul sătul un timp îndelungat). Pentru bebelușii mai mari există lapte de continuare care conține de obicei cantitate mai mare de fier (din acest motiv nu trebuie consumat în mod excesiv de copii)

Lapte fără lactoză - pentru intoleranța la lactoză (un zahar care se găsește în mod natural în lapte), o problemă destul de rar întâlnită. Dacă este cazul, medicul recomandă o formulă ce conține un alt fel de zahar, precum siropul de porumb.
Lapte pe bază de soia - fabricat cu o proteină vegetală care, în mod asemănător celei din laptele de vacă, este modificată pentru digestia ușoară a bebelușilor. Pentru familiile vegane sau situațiile în care bebelușul nu poate digera proteina din lapte de vacă (de exemplu, se observă o ușoară sângerare rectală - semn al unei alergii la laptele de vacă). Este potrivit chiar și pentru copiii intoleranți deoarece carbohidratul din soia este sucroza sau glucoza, nu lactoza. Reține însă că aproximativ jumătate din copiii cu alergie la lapte sunt alergici și la soia.
Formulă de lapte praf extensiv hidrolizată - proteina este descompusă în părți mai mici care sunt mai ușor de digerat decât moleculele proteice mari. Poate fi recomandat dacă cel mic prezintă alergii multiple sau întâmpină probleme în asimilarea nutrimentelor (cum sunt prematurii), de asemenea și în cazul copiilor ce prezintă probleme ale pielii (cum este eczema).
Formulă de lapte praf pentru prematuri și copii cu greutate mică - aceste formule conțin adesea mai multe calorii (pentru a ajuta copiii să crească rapid în greutate) și proteine, precum și un tip de grăsime mai ușor de asimilat denumită trigliceride cu lanț mediu (cantitatea variază în funcție de producător).
Formule de lapte praf metabolice - utile pentru bebelușii care suferă de o afecțiune ce necesită nutriție specializată
Alte tipuri de lapte praf - se găsesc în prezent formule pentru colici și reflux gastroesofagian (sunt îngroșate); au un raport proteic similar laptelui matern și variază ușor în compoziție față de laptele standard. Este important să cereți sfatul medicului înainte de a le utiliza.

cel mai bun lapte praf

Care este cel mai bun lapte praf în funcție de compoziție?

Există șase ingrediente principale în laptele praf: cabohidrați, proteine, grăsimi, vitamine, minerale și alte nutrimente. Deosebirea dintre produse constă în compoziția de carbohidrați și proteine, precum și în ingredientele adiționale (cazeina și zerul se regăsesc în diferite concentrații în formulele pe bază de lapte de vacă). Iată-le explicate pe toate în detaliu:

- Cabohidrați: lactoza este principalul carbohidrat din laptele matern și cel pe bază de lapte de vacă. Maltodextrina din porumb este uneori folosită drept sursă secundară de cabohidrați. Formulele fără lactoză, cu soia și cele speciale conțin unul din următoarele: sucroză, maltodextrină, amidon modificat din porumb sau solide de sirop de porumb
- Proteine: laptele matern conține aproximativ 60% zer și 40% cazeină, iar laptele praf are un conținut similar. Unele produse conțin 100% zer. Cele pe bază de soia conțin izolat proteic; câteva folosesc proteine parțial hidrolizate de soia pentru o digestie ușoară. Uneori proteinele din laptele praf sunt parțial hidrolizate sau descompuse; primele nu sunt hipoalergenice (nu trebuie oferite copiilor cu alergie la lapte), însă ajută în dermatita atopică. Formulele extensiv hidrolizate conțin proteine complet descompuse în componente (aminoacizi) care le permit o asimilare ușoară; sunt considerate hipoalergenice și utile pentru copiii alergici
- Grăsimi: laptele matern conține o combinație de grăsime monosaturată, polinesaturată și saturată. Formulele de lapte praf folosesc mai multe tipuri de uleiuri pentru a potrivi conținutul de grăsime și includ ulei de soia, de cocos, de palmier și ulei de floarea soarelui bogat in acid oleic (ultimele două tipuri de grăsimi reduc nivelul de asimilare a grăsimii și a calciului). Trigliceridele cu lanț mediu necesită mai puțin efort pentru a fi digerate și sunt mai ușor asimilate; se regăsesc în formule speciale pentru prematuri și copii care se confruntă cu probleme în digestia sau asimilarea nutrimentelor. Administrația Alimentelor și Medicamentelor a aprobat adăugarea a doi acizi de lanț lung la lapte: DHA și ARA care se află și în laptele matern (importanți pentru creier și dezvoltarea vederii, mai ales în primul an de viață și pentru copiii prematuri).
- Vitamine și minerale: includ fier, vitamina C, vitamina B5 etc. Dintre acestea, fierul este important până la prima aniversare a copilului pentru a preveni anemia feriptivă (27 mg/zi pentru 0-6 luni, 11 mg pentru 7-12 luni). Fierul e vital pentru circulația corectă a sângelui și pentru dezvoltarea creierului în primul an de viață, iar pentru nou-născuți vitamina D trebuie urmărită în compoziție.
- Alte ingrediente: aici apar diferențieri între produse. Nucleotide: blocuri de ADN și ARN prezente în laptele matern cu funcții multiple și în dezvoltarea sistemului imunitar. Amidon din orez: adăugat la formulele anti-regurgitare. Fibre alimentare: fibre din soia sunt adăugate pentru tratamentul diareei. Aminoacizi (taurină, metionină și carnitină) adăugați la formule din soia și la formule din lapte de vacă pentru a se potrivi aminoacizilor din laptele matern.

 

Celia Expert 3 x 400 gr

Celia Expert 3 este lapte premium de crestere de la 12 luni la 3 ani

Cu Prolacta proteine cu valoare biologica foarte inalta ce ajuta la cresterea si dezvoltarea copilului
Cu Promaternum probiotic cu protectie activa si beneficii de imunitate dovedite clinic
Cu acizi grasi LC PUFA si nucleotide (dezvoltare cerebrala, acuitate vizuala si cresterea imunitatii)
De 14 ori mai mult Fe si cu 50% mai putin sodiu decat in laptele de vaca
Celia garanteaza calitatea acestui lapte in baza planului de control validat de Institutul Pasteur, Lille, Franta
Prolacta®: Este obtinut printr-un proces specific: proteinele sunt extrase direct din lapte degresat folosind tehnologii la temperatura joasa (microfiltrare si ultrafiltrare).
 

Citește și: Cum se face laptele praf?

cel mai bun lapte praf

Sfatul specialistului

Doamna doctor Cristiana Filip, Medic Specialist Pediatru, Clinica de Diagnostic Gral, Clinica Gral Baneasa1 a avut amabilitatea de a ne răspunde la următoarele întrebări:

- Ce proprietăți trebuie să îndeplinească din punct de vedere nutrițional cel mai bun lapte praf? 

Atunci când copilul nu poate beneficia de acest dar al naturii care este laptele matern, el va trebui să primească laptele unei alte specii, în speţă laptele de vaca sub formă de lapte praf. În prezent, există o gamă extinsă de medicformule de lapte, numite şi substitute de lapte matern, care tind să atingă perfecţiunea, dar fără să-l egaleze pe acesta. Ele au o compoziţie adaptată vârstei copilului (existând formule pentru prematuri, formule de start, până la 4-6 luni, formule de continuare, date în paralel cu alimentaţia diversificată) cât şi diferitelor afecţiuni ale sugarilor - lapturi medicament (ex: lapte cu mai puţină/fără lactoză, formule din soia, sau cu proteinele hidrolizate destinate copiilor cu intoleranţă la proteinele laptelui de vacă, formule antireflux, lapte fără fenilalanină pentru sugarii cu fenilcetonurie etc).
,,Cel mai bun lapte" praf care în mod firesc trebuie adaptat nevoilor şi particularităţilor fiecărui sugar, trebuie să conţină toate principiile nutritive astfel încât să asigure creşterea armonioasă, dezvoltarea şi starea de sănătate a acestuia.
Faţă de compoziţia standard, laptele praf poate să fie suplimentat cu vitamine, fier şi alte minerale, acizi graşi cu lanţ lung sau precursori ai acestora, prebiotice, probiotice, MCT (acizi graşi cu lanţ mediu), mai uşor de digerat de către sistemul digestiv imatur al prematurilor, acizi graşi Omega 3 şi 6, AA si DHA conţinute şi în LCPUFA, existente în mod normal în laptele matern şi care ajută la dezvoltarea creierului, a retinei şi a sistemului nervos central, etc.
De asemenea, laptele praf trebuie să prezinte securitate toxică şi bacteriologică.

- Ce anume nu ar trebui să conțină laptele praf? 

Laptele praf pentru sugari nu ar trebui să conţină o serie de aditivi alimentari şi substanţe chimice care pot afecta dezvoltarea bebeluşilor. Printre aditivii care se regăsesc în laptele praf este maltodextrină, folosit ca agent de îngroşare şi îndulcitor şi care poate da reacţii alergice şi creşterea nivelului glucozei în sânge. Fructooligozaharidele sau zahărul artificial au fost interzise în formulele de lapte din Noua Zeelandă. Amidonul este un carbohidrat care produce creşterea bruscă a glicemiei, nu se regăseşte în laptele matern, iar introducerea acestuia în formulele de lapte poate genera intoleranţă şi alergie la acesta în perioada de viaţă ulterioară. Fosfatul de potasiu, clorura de calciu, carbonatul de calciu, sunt substanţe anorganice cu grad de asimilare redus. De asemenea, aluminiul provenit din ambalaje şi folii de protecţie a fost găsit în cantităţi mult mai mari în unele formule şi poate fi toxic.
De asemenea, formulele de lapte trebuie securizate bacteriologic (nu ar trebui să conţină germeni patogeni).

- Cât de importantă este calitatea laptelui praf în dezvoltarea echilibrată a copilului? 

Calitatea laptelui praf este importantă în dezvoltarea echilibrată a copilului. Prezenţa tuturor nutrienţilor şi adaptarea proporţiilor în funcţie de necesităţile fiecărei etape de vârstă, adăugarea anumitor constituenţi sau procesarea adaptată diferitelor patologii, securizarea bacteriologică şi toxică a laptelui permit o bună creştere şi dezvoltare.

- Ce sfaturi aveți pentru părinți în acest sens? 

Părinţii ar trebui să urmeze sfatul medicului de familie sau al pediatrului în alegerea formulei de lapte.

De reținut

Indiferent de producătorul ales, citește mai întâi eticheta și urmărește ingredientele conținute. Nu adăuga niciodată ingrediente în plus (vitamine, cereale, ulei de măsline, lapte de vacă) decât dacă recomandă medicul; nu folosi mai puțină sau mai multă apă la prepararea laptelui praf decât este necesar. Laptele praf este creat cu mare precizie pentru a întruni cantități fixe de nutrimente; poți periclita în caz contrar sănătatea bebelușului (uleiul de măsline de exemplu poate cauza leziuni pulmonare permanente și chiar deces din cauza pericolului de inhalare; laptele de vacă este greu de digerat până la 1 an). Dacă ai dubii și dorești să schimbi formula de lapte, cere sfatul medicului care va lua în considerare starea de sănătate, vârsta și necesitățile nutriționale ale copilului; acesta va monitoriza reacții adverse și eventuale simptome. În acest sens, este bine să urmărești timp de 3 zile dacă copilul pare mulțumit sau încântat de ora mesei, dacă ia în greutate și, desigur, dacă prezintă simptome de alergie.

Nu încerca să stabești un diagnostic de alergie sau intoleranță deoarece poți interpreta greșit o afecțiune gravă sau împiedica copilul sa primească o nutriție adecvată.

Mulțumim doamnei doctor Cristiana Filip pentru informațiile oferite. 

Surse: 

www.netmums.com; www.babycenter.com; http://incredibleinfant.com; www.babycentre.co.uk

Articole asemanatoare

Cocteiluri sanatoase pentru copilul tau! Cocteiluri sanatoase pentru copilul tau!
Ofera-i micutului tau un mic dejun sanatos! Ofera-i micutului tau un mic dejun sanatos!
Evita alergiile alimentare ale copilului tau! Evita alergiile alimentare ale copilului tau!
Copilul meu nu vrea sa manance! Copilul meu nu vrea sa manance!

Articole Lifestyle

Ce fel de femeie eşti în funcţie de luna în care te-ai născut Ce fel de femeie eşti în funcţie de luna în care te-ai născut
Ce se întâmplă dacă pui aspirină în maşina de spălat! Efectul este neaşteptat Ce se întâmplă dacă pui aspirină în maşina de spălat! Efectul este neaşteptat
Cum să treci peste problemele cu banii în cuplu Cum să treci peste problemele cu banii în cuplu
Șase cauze neobișnuite ale infarctului Șase cauze neobișnuite ale infarctului

Alte articole care te-ar putea interesa


Adauga comentariul tau
 
Nume   Cod
Refresh

 
 
 
Mesaj (1500 caractere)  

 
Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii prima care isi spune parerea!
Editorial Qbebe
scris de Gabriela Paladi
Seminar gratuit pentru părinţi: înscrie-te la Ora de Informatică! Despre tehnologie în viaţa copiilorCopiii nu sunt adulţi în miniatură. Un copil are nevoi diferite, organismul lui este în creştere, iar creierul de asemenea. Creierul unui copil are mai multe conexiuni neuronale decât cel al adulţilor....

Lista gradinite

Cauta o gradinita in orasul tau

Retete culinare
Editorial Qbebe
scris de Irina Olteanu
A doua vizită la Electronic Arts România – aniversare specială și jeleuriÎn urma primei vizite, rămăsese deschisă invitația, după cum v-am povestit aici, de a vizita și restul de etaje ale minunatei clădiri Electronic Arts Romania. Spun minunată nu fără o bază reală, ci pentru că...
Qbebe Horoscop saptamanal
Qbebe Funny
Link-uri recomandate

Naste natural

15 probleme comune pe care le poti avea in sarcina

15 probleme comune pe care le poti avea in sarcina

Sarcina este o perioada aparte din viata si, chiar daca poti fi extrem de
MAI MULT

Cum eviti rubeola in sarcina

Cum eviti rubeola in sarcina

Rubeola in sarcina dispune de simptome intiale greu observabile si se poate
MAI MULT

Dieta potrivita pentru fiecare luna de sarcina

Dieta potrivita pentru fiecare luna de sarcina

Pentru a avea parte de o sarcina normala, fara a acumula un surplus ponderal
MAI MULT

Bebee

Cum-trebuie-să-ne-convingem-copiii-să-iubească-şcoala

Cum trebuie să ne convingem copiii să iubească şcoala?

Specialiștii recomandă tinerilor părinți să înceapă de timpuriu să le
MAI MULT

Antioxidanţii fructe

Antioxidanţii – Ce sunt şi cum ne ajută

Zilnic, corpul nostru este ameninţat de produsele chimice denumite radicali
MAI MULT

Învață cum trebuie să respiri în timpul travaliului

Valoarea exercițiilor de respirație în timpul travaliului este deja bine
MAI MULT

Încearcă să nu faci prea multe ecografii în timpul sarcinii

Încearcă să nu faci prea multe ecografii în timpul sarcinii

Ecografiile s-au transformat în primele poze ale unui bebeluș. Însă, mersul
MAI MULT

sigur.info-fii sigur pe net