Greșeli în diversificarea alimentației la bebeluș care îi pot pune viața în pericol

Greșeli în diversificarea alimentației la bebeluș care îi pot pune viața în pericol

Irina Olteanu - Redactor Senior

Există unele greșeli în diversificarea alimentației la bebeluș pe care toți părinții trebuie să le cunoască: diversificarea precoce sau tardivă, oferirea alimentelor de la masa adultului, oferirea de alimente energizante, de cereale cu gluten, de alimente bucăți, lapte de vacă sau alimente necorespunzătoare precum dulciuri, nerespectarea igienei și vegetarianismul. Mai multe informații despre fiecare dintre ele aflați direct de la specialist.

Următorul articol a fost realizat prin amabilitatea doamnei doctor Alina Antohe, medic pediatru Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii "Grigore Alexandrescu" București, consultant nutriție pediatrică Med Consult & Care www.alinaantohe.wordpress.com, alinaantohe@yahoo.com: 

Deja la vârsta de 6 luni bebelușul începe să stea în șezut și este astfel mai receptiv la ceea ce se întâmplă în jurul lui. Dacă până la această vârstă a fost hrănit doar cu lapte matern sau, în unele situații cu lapte praf, alimentația lui urmează să se schimbe destul de mult; este așadar în pragul așa-numitei diversificări. Pentru mulți dintre părinți este o etapă destul de dificilă, trecându-se de la monotonia alimentației lactate la diversitatea de alimente, gusturi, texturi. Dincolo de noutățile pe care le aduce acest nou pas, vine la pachet și cu multe temeri, întrebări și anxietăți din partea părinților, plecând de la vârsta optimă, până la ordinea introducerii alimentelor și calitatea acestora. Este astfel inevitabil, ca părinte, să nu faci greșeli în alimentația celui mic, însă este esențial ca aceste greșeli să nu-i pună bebelușului viața în pericol. Ca mămică poți culege astfel de informații din cărți de specialitate, din mediul on-line din surse sigure și bine documentate, dar înainte de toate este necesar și sfatul medicului pediatru care urmărește copilul; iar la orice problemă serioasă acesta trebuie informat și consultat. Trebuie astfel că părinții să aibă în vedere următoarele situații pentru a le evita și a proteja sănătatea copilului.

greseli in diversificare

1. Diversificarea precoce/tardivă

Deși OMS (Organizația Mondială a Sănătății) precizează concret faptul că diversificarea alimentației bebelușului se începe la vârsta de 6 luni, încă mai sunt părinți care fie nu cunosc acest aspect, fie din varii motive vor să îi ofere copilului alimente mai devreme sau mai târziu. Însă introducerea precoce (<4 luni) a alimentelor solide poate suprasolicita sistemele digestiv și excretor (renal) ale copilului sau poate declanșa alergii, sistemul imunitar neputându-se apăra împotriva unor alergeni. Nicio introducere tardivă a alimentației de diversificare nu este benefică; și în această situație poate apărea riscul de alergie prin expunerea tardivă la alergeni alimentari, pot apărea tulburări de alimentare ce pot persista și la vârste mai mari sau pot apărea diverse deficiențe (ex.: deficitul de fier, manifestat prin anemie feriptivă).

2. Alimente de la masa adultului

Este esențial ca orice părinte să conștientizeze faptul ca bebelușul nu este un adult în miniatură, ci o ființa de sine stătătoare cu nevoi particulare, astfel și alimentația va fi una specială. Părinții și aparținătorii în general au falsa idee ca celui mic i se face poftă când îi vede pe ei mâncând - nimic mai fals; copilul imită doar comportamentele din jur, fiind modalitatea lui de a învăța, iar în cazul de față învață să mănânce. Astfel, copilul trebuie să primească până la vârsta de 1 an propria mâncare, gătită corespunzător vârstei, evitându-se alimentele de la masa adultului care pot determina alergii, îl pot îneca, pot fi o sursă pentru infecțiile digestive, pot suprasolicita unele organele (ex.: prin consumul de sare) sau pot aduce un surplus caloric pentru vârstă (prin aportul de dulciuri) care pot cauza obezitate.

3. Alimente alergizante

Există o regulă de bază în diversificarea alimentației bebelușului, iar aceasta se referă la respectarea unui interval de 3-4 zile între două alimente introduse succesiv. Acest răgaz nu face altceva decât să le permită părinților să observe cum reacționează organismul la noul aliment, dacă apar reacții alergice sau intoleranțe. Dincolo de această regulă, sunt alimente considerate a avea un potențial alergenic ridicat și astfel trebuie introduse mai târziu în alimentația celui mic, după cum urmează: albușul de ou, fructele exotice, fructele oleaginoase, laptele de vacă/capră, mierea - se vor introduce după vârsta de 1 an, în timp ce alimente precum fructele de mare sau carnea de porc, după 2-3 ani. Este esențial să se respecte aceste indicații, cu atât mai mult în cazul copiilor cu teren atopic sau cu alergii în familie deoarece pot apărea uneori reacții alergice severe care pot pune în pericol viața celui mic.

4. Cereale cu gluten

O discuție din ce în ce mai actuală este reprezentată de riscurile cerealelor cu gluten în alimentație în general și în cea a copilului în particular. Glutenul însă, dincolo de cerealele în care îl găsim (grâu, secară, orz, ovaz) se poate regăsi în cantități mici în multe dintre produsele din comerț, astfel o excludere totală a glutenului din alimentație fără un fundament medical este o aberație. Tocmai de aceea există o fereastră, între 5 și 7 luni, când glutenul ar trebui introdus în alimentația bebelușului, de preferat când acesta este încă alăptat. Introducerea acestuia fie mai devreme, fie mai târziu, poate crește riscul de apariție a intoleranței la gluten sau a bolii celiace, o afecțiune serioasă și cu un impact mare asupra vieții individului.

5. Alimente bucăți

Undeva după vârsta de 8 luni bebelușul va începe să primească și bucăți de alimente pe care să le mănânce cu mâna, așa-numitele "finger food". Acest aspect este important în dezvoltarea masticației, precum și în trecerea către alimentația ulterioară vârstei de 1 an. Este însă esențial ca aceste alimente să fie date copilului sub stricta supraveghere a adultului, să aibă o consistență moale pentru a putea fi mestecate cu gingiile (primii molari apărând abia în jurul vârstei de 15 luni). Principala îngrijorare este aceea de aspirare a alimentului respectiv, adică ajungerea acestuia în căile respiratorii și nu în tubul digestiv. Aceasta este o situație ce poate pune în pericol viața copilului fie prin obstrucția completă a căilor respiratorii și imposibilitatea respirației, fie prin blocarea parțială a acestora cu apariția proceselor inflamatorii trenante, la nivel pulmonar.

greseli in diversificare

6. Laptele de vacă

Laptele, altul decât cel matern sau formulele de lapte praf adaptate vârstei se vor oferi copilului abia după vârsta de 1 an, sau chiar după 2 ani după unii medici. S-a constatat o creștere alarmantă a alergiei la proteina din laptele de vacă, fapt care a dus la aceste recomandări.

7. Igiena

Este foarte important ca hrana bebelușilor să fie preparată respectând reguli stricte de igienă, de la spălarea mâinilor celui care prepară, la spălarea alimentelor și recipentelor în care se gătește, la prepararea termică suficientă a cărnii sau oului (gălbenuș), folosirea de tocătoare diferite pentru alimentele crude și pentru carne, depozitarea corespunzătoare a preparatelor până la servire. Toate aceste reguli scad riscul contaminării preparatelor cu agenți infecțioși, virali sau bacterieni, care pot determina infecții digestive destul de serioase la o vârstă așa fragedă.

8. Optarea pentru anumite alimente

O alimentație sănătoasă este o alimentație echilibrată. Tocmai de aceea, treptat, în alimentația copilului se vor introduce alimente din clase diferite pentru a întruni necesitățile nutriționale unei bune creșteri și dezvoltări. Sunt de evitat situațiile în care copilul refuză un aliment esențial din punct de vedere nutrițional, iar părintele se conformează renunțând la a-i mai oferi acel aliment. Un exemplu tipic se referă la carne ca fiind alimentul indizerabil, însă prin excluderea lui din dieta copilului nu facem nimic altceva decât să scădem drastic ingestia de proteine, să predispunem organismul la o carență de fier și astfel se poate ajunge la malnutriție protein-calorică și anemie feriptivă.

9. Vegetarianismul

Cu toate că este o dietă și un stil de viață îmbrățișat de unele persoane, vegetarianismul nu este o dietă adecvată unui sugar și astfel nu este recomandată în diversificarea acestuia. Eliminând din alimentația copilului alimente precum carnea, oul, lactatele, peștele, ficatul, se poate ajunge la carențe proteice, de vitamine (ex.: vitamina B12) sau de minerale (Ca, Fe).

10. Evitarea dulciurilor

Până la vârsta de 1 an nu se adaugă în mâncarea copilului sare sau zahăr. Așadar, nu trebuie modificat gustul mâncării pentru a fi acceptat de sugar, deoarece acesta va cunoaște gustul pe care noi i-l oferim și nu cel pe care noi îl cunoaștem. Nu este indicat ca pentru a accepta mâncarea să se adauge zahăr pentru ca cel mic să mănânce. Zahărul aduce organismului multe colorii goale, ducând astfel la un aport excesiv energetic și respectiv o creștere ponderală nedorită. Nu trebuie de altfel nici oferite dulciuri de la o vârstă fragedă, ci acestea ar trebui înlocuite tot mai des cu fructe.

Poate părea astfel dificil să introducem alimentele complementare în alimentația copilului nostru, însă este important să cunoaștem câteva reguli ce țin de protejarea sănătății celui mic și apoi ascultând și instinctul copilului să ne bucurăm de momentele de servire a mesei împreună cu copiii noștri.

Mulțumim doamnei doctor Alina Antohe pentru ajutorul acordat în realizarea articolului. 

 

Articolul urmator
„Mi-au spus că risc un avort care mi-ar pune viața în pericol”. Mărturia unei mame care a refuzat cu orice preț să facă întrerupere de sarcină și acum are un copil sănătos
„Mi-au spus că risc un avort care mi-ar pune viața în pericol”. Mărturia unei mame care a refuzat cu orice preț să facă întrerupere de sarcină și acum are un copil sănătos

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    O mamă influencer a postat o imagine cu fiul ei pe un balcon în Paris și internauții o acuză că pune în pericol viața copilului
    O mamă influencer a postat o imagine cu fiul ei pe un balcon în Paris și internauții o acuză că pune în pericol viața copilului

    Camila Coelho nu este un nume străin pasionaților de modă și frumusețe. Frumoasa braziliancă, în vârstă de 35 de ani, a devenit cunoscută în urmă cu mai bine de 12...

    Milioane de fetițe sunt mutilate genital anual. Practica barbară le pune în pericol viața!
    Milioane de fetițe sunt mutilate genital anual. Practica barbară le pune în pericol viața!

    Mutilarea genitală este o realitate cruntă pentru milioane de fete și femei din întreaga lume. Potrivit unui raport al Parlamentului European din 2020, peste 200 de milioane de...

    Am aflat că fiul meu de 11 ani are o tumoră benignă la creier, dar credeam că nu-i poate pune viața în pericol. M-am înșelat
    Am aflat că fiul meu de 11 ani are o tumoră benignă la creier, dar credeam că nu-i poate pune viața în pericol. M-am înșelat

    Una dintre cele mai grele încercări prin care poate trece un părinte este când copilul său primește un diagnostic dur: prezența unei tumori pe creier. Printr-o asemenea...

    Ajutor! Vreau să îmi salvez nepoțelul de abuz. Sora mea minoră, mama lui, îi pune viața în pericol și autoritățile din România nu mă ajută cu nimic
    Ajutor! Vreau să îmi salvez nepoțelul de abuz. Sora mea minoră, mama lui, îi pune viața în pericol și autoritățile din România nu mă ajută cu nimic

    Aș vrea să vorbesc ceva cu dumneavoastră dacă se poate. Este vorba despre nepoțelul meu de 2 anișori, care în acest moment este în pericol. Sora mea e minoră, are 17 ani...

    „Am aflat în aceeași zi că o să am un băiețel și că viața lui este în pericol”. Povestea sarcinii mamei unui bebeluș devenit un înger păzitor
    „Am aflat în aceeași zi că o să am un băiețel și că viața lui este în pericol”. Povestea sarcinii mamei unui bebeluș devenit un înger păzitor

    O familie de peste hotare a trăit o tragedie chiar în ziua în care a aflat sexul bebelușului. Medicii le-au spus părinților că bebelușul e băiat, dar și că viața lui e...

    O soacră toxică îți poate pune în pericol căsnicia? Ce spun experții
    O soacră toxică îți poate pune în pericol căsnicia? Ce spun experții

    Dacă te „ciocnești” mereu cu soacra ta, să știi că nu ești singură, ci în aceeași situație cu milioane de femei. Cum diferențiezi o simplă neînțelegere de...

    Povestea mamei care nu putea să râdă cu copiii ei pentru că își punea viața în pericol
    Povestea mamei care nu putea să râdă cu copiii ei pentru că își punea viața în pericol

    „O zi în care nu ai râs, este o zi pierdută”, spunea celebrul Charlie Chaplin. Ei bine, pentru o mamă de peste granițe, lucrurile stau fix invers. Pentru ea, o zi...

    Campylobacter: ce este și cum îți poate pune în pericol familia
    Campylobacter: ce este și cum îți poate pune în pericol familia

    Infecțiile digestive fac parte dintre cele mai frecvente probleme de sănătate, putând apărea la orice vârstă. Printre acestea se numără și cele provocate de bacterii,...

    © 2024 Qbebe