Bebelusul la 4 saptamani - ingrijire si dezvoltare

Bebelusul la 4 saptamani - ingrijire si dezvoltare

Qbebe.ro

Cat de mare este bebelusul dumneavoastra la o luna?

Dupa o luna, bebelusul dvs. va avea in jur de 4.1 kg in greutate si 53 de centimetri in inaltime daca a avut o marime medie la nastere.

La acest nivel de dezvoltare puteti observa ca defecarea va incepe sa se produca intr-un tipar regulat, cam o data sau de doua ori pe zi.

Reflexul de prindere se dezvolta de asemenea iar bebelusul ar putea sa prinda deja pentru un timp scurt orice ii puneti in mana. Si miscarile i se imbunatatesc, putand acum sa isi miste capul in lateral pentru a urmari un obiect. Bebelusul ar putea fi capabil sa isi ridice capul destul pentru a curata sub el, desi asta ar putea dura si 30 de secunde. Ar putea de asemenea sa isi tina capul in sus cateodata cand e culcat pe stomac.

Veti mai observa ca bebelusul devine tot mai mobil si ca acum poate sa loveasca cu picioarele in aer. De aceea este foarte important sa nu il lasati singur pe masa de schimbat sau pe orice alta suprafata de pe care ar putea sa cada bebelusul.

Neputinta de a se dezvolta bine

Daca bebelusul dvs. nu a atins inca greutatea pe care ar trebui sa o aiba la nastere, pediatrul dvs. va dori sa stie. L-ar interesa sa stie de asemenea daca bebelusul se ingrasa normal si apoi se opreste fara vreun motiv vizibil.

Ce poate fi facut in cazul asta? O incercare ar fi sa ii dati lapte mai mult in timp ce il alaptati sau sa il hraniti mai des. Daca bebelusul nu primeste destul lapte in timp ce il hraniti atunci ar fi de preferat sa ii dati o portie suplimentara cu lapte formula.

Pediatrul dvs. va va putea sfatui in aceasta problema daca sunteti ingrijorata ca bebelusul nu se dezvolta sau nu creste cum ar trebui.

Etapele dezvoltarii bebelusului in aceasta saptamana

Dezvoltarea fizica

- Se poate rostogoli putin intr-o parte pe spate
- Cand este pus sa sada isi poate tine capul in aceeasi linie cu spatele.
- Poate prinde obiecte cand degetele ii sunt deschise insa le scapa repede.

Dezvoltarea mentala si sociala

- Poate face un sunet "ah" cand isi vede parintii sau le aude vocile.
- Se poate prinde de persoana care il tine in brate.
- Poate scoate sunete guturale.

Echipament pentru bebelusi

Marsupii

Marsupiile ofera parintilor un mod foarte frumos si apropiat de a isi transporta bebelusii in brate, lasandu-va libertatea de a va ocupa si de altele in timp ce sunteti cu bebelusul dvs.

Avantaje

Sunt multe avantaje in "stilul cangur" de a duce bebelusii in timpul primelor luni. Un studiu a aratat ca bebelusii plang mai putin in acest fel.

Cand mergeti sa cumparati un marsupiu aveti grija la urmatoarele detalii:

- Curelele si fermoarele sa fie bine prinse
- Centurele si cataramele sa aiba un fel de sistem de siguranta
- Verificati recomandarile de greutate si varsta pe care le impun producatorii
- Materialul sa fie puternic si sa se poata spala
- Cusaturile sa fie intarite
- Apasarea curelelor de la cap si umeri sa fie amortizata
- Curelele sa faca marsupiul sa fie comod si pentru dvs.
- Produsul sa urmeze standardele de siguranta ale Asocia?iei americane a Fabrican?ilor de Produse pentru Copii.

Grija pentru siguranta bebelusului

Ingrijirea unghiilor

Puteti fi surprinsi la cat de repede ii cresc unghiile bebelusului dvs. Cateodata unghiile bebelusului trebuie sa fie taiate inca de la nastere!

V-ati putea simti putin ingrijorata cand trebuie sa-i taiati unghiile pentru prima data. Unghiile lui sunt foarte subtiri si sensibile, insa pot foarte repede sa devina destul de mari si de ascutite incat sa se poata taia cu ele.

Foarfeci mici pentru taiat unghii sau unghiere facute pentru copii mici sunt o alegere buna cand doriti sa-i taiati unghiile, si cel mai bun timp pentru aceasta este cand el e relaxat sau cand doarme. Iata cea mai buna metoda:

- Luati un degetel in mana, tinandu-l cu varful in jos si indreptat in directie opusa fata de dvs
- Taiati unghia direct de la o margine la cealalta.
- Aveti grija sa nu taiati carnea de sub unghie.
- Puteti finisa unghiile putin cu o pila

Bebelusul si caldura

Iata cateva metode prin care puteti sa il incalziti pe bebelus.

- Strangeti-l in brate calduros in timp ce il tineti in brate
- Cand il acoperiti cu o paturica infasati-l in ea
- Inainte sa se culce incalziti-i cearsafurile cu o sticla cu apa calda sau cu o perna electrica.
Asigurati-va ca cearsafurile nu sunt prea fierbinti si indepartati sursa de caldura inainte sa il puneti in patut.
- Imbracati-l intr-un combinezon.

Cum ii luam temperatura

In unele situatii pediatrul s-ar putea sa va ceara sa-i luati temperatura bebelusului, iar acest lucru poate fi ingrijorator daca acesta este primul dvs. bebelus. Sunt mai multe feluri de a-i lua copilului temperatura.

Rectal

Aceasta este probabil metoda cea mai des utilizata si exacta. Termometrele rectale nu sunt foarte scumpe si sunt usor de folosit.

- Ungeti termometrul cu un lubricant.
- Culcati bebelusul pe burta de-a lungul genunchilor dvs. sau pe o suprafata tare.
- Tineti bebelusul bine pentru a preveni orice miscari bruste. Despartiti-i fesele pana ce vedeti deschiderea anala. Inserati usor termometrul cam la un centimetru adancime in deschiderea anala si tineti-l in loc pana ce primiti o indicatie clara.
- O temperatura rectala normala este de 36.8-38C.

Termometru axilar

Folositi un termometru rectal pentru a-i lua temperatura in felul urmator:

- Aveti grija sa aiba subsuoara curata. Puneti-i termometrul la subsoara.
- Tineti-i bratul strans de corp.
- Dupa 4-5 minute scoateti termometrul si cititi temperatura.
- O temperatura axilara normala este de 35-37.2C

Masurarea temperaturii in ureche

Aceasta este o metoda relativ noua de a-i lua temperatura bebelusului.

- Culcati-l pe spate pe o suprafata sigura si intoarceti-i capul intr-o parte.
- Trageti-i usor inapoi urechea pentru a indrepta canalul auditiv. Tintiti termometrul spre canalul auditiv.
- Activati termometrul in timp ce tineti canalul auditiv deschis. Asteptati pana suna.
- Repetati procesul si cu cealalta ureche, notand cea mai inalta temperatura indicata.
- O temperatura normala in ureche este de 36.6-37.7C

Mancarea bebelusului

Cum ii dam bebelusului apa

Unii parinti cred ca bebelusul are nevoie de mai multe lichide decat cele primite prin hrana de zi cu zi, si ii dau apa intre mese. Insa, daca nu ati fost sfatuit sa procedati in acest fel de catre pediatru, nu ii dati bebelusului apa sau apa cu zahar. Aceasta doar ii va umple stomacul si il va face sa manance mai putin la ora mesei.

Mancarea la program

Programul "Babywise" dezvoltat de Gary Ezzo, ii sfatuieste pe parinti sa creeze o rutina prin care bebelusii sunt hraniti mai degraba dupa o rutina decat la cerere. Prin urmare parintii vor trebui sa ii determine orarul de mancare, de somn etc.

Pentru aceasta, parintii ii limiteaza copilului orele mesei la doar una la 2-3 ore chiar daca acestuia nu ii este foame.

Dupa ce mananca, bebelusul trebuie sa stea treaz 1 ora – 1 ora si jumatate. Cei care incurajeaza aceasta teorie spun ca dupa 8 saptamani parintii pot sa inceteze mesele de pe timpul noptii, chiar daca bebelusul se trezeste plangand.

Mesele la cererea bebelusului

Cei care sunt impotriva rutinei meselor la program spun ca nici macar copiii nou-nascuti nu pot trece printr-o noapte intreaga fara a fi hraniti, chiar si la 8 luni, stomacul lor inca nu este destul de mare pentru a-i permite sa stea fara mancare toata noaptea.

Dezhidratarea este inca o problema care apare cand bebelusii nu sunt hraniti in mod frecvent si in timpul zilei, si in timpul noptii. Expertii spun ca bebelusii stiu cand au stomacul plin si nu trebuie fortati sa manance mai mult decat au nevoie pentru ca aceasta ar putea conduce la dereglari ale poftei de mancare mai tarziu in viata. De asemenea, ei spun ca daca nu le dam copiilor de mancare cand le este foame, acestia pot sa isi piarda simtul sigurantei din moment ce nu le sunt satisfacute nevoile.

Jucarii si jocuri

Cand alegeti jucarii pentru bebelusul dvs. ganditi-va la posibilitatile lui. Alegeti jucariile care sunt cele mai lipsite de pericol pentru varsta sa. Incercati sa gasiti jucarii cu care sa se poata juca in mai multe feluri diferite pe masura ce creste si se maturizeaza. Tineti minte ca un copil nu se va putea bucura de jucarii care sunt prea dificile pentru el.

Fete amuzante

In perioada aceasta bebelusul deja se va juca cu dvs. Un bebelus de 4 saptamani isi foloseste expresiile faciale pentru a va atrage atenta, insa asta este in acelasi timp si un fel de joaca. Si dvs. puteti intra in acest joc. Tineti-va bebelusul cam la 30 cm de fata dvs. si incepeti sa faceti niste fete amuzante, scotandu-va limba, deschizand si inchizand ochii, scotand sunete amuzante etc. Este un mod excelent de a va imbunatati relatia cu bebelusul si lui ii va place foarte mult!

Amintiti-va sa continuati sa vorbiti cu bebelusul dvs. si incercati sa folositi sunete inalte combinate cu vocea dvs. normala. Prin aceasta il veti ajuta sa inteleaga ca emotiile pot fi exprimate prin comunicare. Continuati sa-i vorbiti si in timp ce faceti alte treburi.

De asemenea, amintiti-va sa mentineti sunetele normale din casa. Puneti muzica la radio etc.

Articolul urmator
Această mamă și-a învățat bebelușul să meargă la toaletă de la 6 luni
Această mamă și-a învățat bebelușul să meargă la toaletă de la 6 luni

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Rudele mele s-au supărat pentru că nu le permit să-mi viziteze bebelușul în primele săptămâni de viață
    Rudele mele s-au supărat pentru că nu le permit să-mi viziteze bebelușul în primele săptămâni de viață

    Dacă anumite proaspete mămici vor să fie înconjurate de cât mai mulți membri ai familiei în primele săptămâni după naștere pentru a se simți susținute,...

    Eram însărcinată în 32 de săptămâni când mi-am dat seama că bebelușul meu nu mai mișcă
    Eram însărcinată în 32 de săptămâni când mi-am dat seama că bebelușul meu nu mai mișcă

    O mamă din Australia a trecut și încă mai trece prin încercări grele după ce bebelușul ei s-a născut prematur, având o boală genetică rară. Micuțul a trecut deja...

    „Am născut la 27 de săptămâni și bebelușul meu a stat 73 de zile în spital”. Povestea unui copil care a vrut cu orice preț să trăiască
    „Am născut la 27 de săptămâni și bebelușul meu a stat 73 de zile în spital”. Povestea unui copil care a vrut cu orice preț să trăiască

    Ne pregăteam pentru venirea pe lume a lui Riley în septembrie. Dar universul a avut alte planuri, iar băiatul nostru s-a născut la 27 de săptămâni, în mijlocul verii,...

    S-a născut la 23 de săptămâni și a cântărit doar 600 de grame. Medicii nu i-au dat mari șanse de supraviețuire
    S-a născut la 23 de săptămâni și a cântărit doar 600 de grame. Medicii nu i-au dat mari șanse de supraviețuire

    Cazul unui bebeluș născut prematur, la doar 23 de săptămâni de sarcină, a reprezentat o adevărată provocare pentru medici! Aceștia nu i-au dat mari șanse de supraviețuire...

    O fetiță de doar cinci săptămâni a fost abandonată într-un șanț, pe marginea drumului județean din Sibiu
    O fetiță de doar cinci săptămâni a fost abandonată într-un șanț, pe marginea drumului județean din Sibiu

    O fetiță în vârstă de 5 săptămâni a fost găsită marți, pe 7 martie, într-un șanț de la marginea drumului județean din Sibiu. În prezent, cea mică se...

    Un studiu din Australia arată că tot mai mulți copii au întârziere în dezvoltare
    Un studiu din Australia arată că tot mai mulți copii au întârziere în dezvoltare

    Dezvoltarea copilului este un subiect care ne preocupă acum, poate mai mult decât niciodată. În acest context, un studiu recent realizat în Australia arată că numărul...

    Acuzații de malpraxis la Spitalul Buftea: o gravidă în 39 de săptămâni a pierdut copilul, după ce a fost lăsată să aștepte 11 ore
    Acuzații de malpraxis la Spitalul Buftea: o gravidă în 39 de săptămâni a pierdut copilul, după ce a fost lăsată să aștepte 11 ore

    Internată de urgență la Spitalul de Obstetrică Ginecologie Buftea, o femeie însărcinată în 39 de săptămâni a fost lăsată să aștepte într-o rezervă 11...

    Este indicată inducerea nașterii la 39 de săptămâni? Ce spun specialiștii
    Este indicată inducerea nașterii la 39 de săptămâni? Ce spun specialiștii

    Inducerea nașterii se referă la stimularea contracțiilor uterine înainte ca travaliul să înceapă, astfel încât să aibă loc o naștere pe cale vaginală....

    © 2024 Qbebe