10 trucuri de ingrijire a nou-nascutului pe care orice parinte ar trebuie sa le stie

10 trucuri de ingrijire a nou-nascutului pe care orice parinte ar trebuie sa le stie

Corina Naftanaila

Fiinta care a crescut in interiorul tau timp de 9 luni are nevoie de tine sa se adapteze in noul mediu in care l-ai adus. Nu exista persoana care sa spuna ca "a fi parinte este un lucru simplu", insa mamicile anului 2015 au descoperit o serie de trucuri prin care isi usureaza "munca".

Stiai ca?

Termenul de "nou-nascut" este folosit pentru a denumi copilul in prima luna de viata. Apoi, acesta este numit copil sau bebelus.

Capul nou-nascutului reprezinta un sfert din greutatea totala a micutului. Oasele cutiei craniei sunt incomplet dezvoltate si sudate, adaptandu-se astfel mai usor nasterii.

Bebelusul raspunde la stimuli auditivi imediat dupa nastere. Acesta nu distinge obiectele indepartate, deosebind cateva forme doar la o distanta de 20 de cm. nou nascut

1. Extra scutece si servetele in masina

Ti se poate intampla sa uiti acasa geanta cu lucrurile copilului, sau pur si simplu sa nu mai ai scutece si servetele in ea. Pentru astfel de situatii, este indicat sa ai "provizii" in masina. Nu se stie cand trebuie sa pleci la un drum neprevazut si bebelusul iti face o "surpriza".

2. Scutec sub scutec

Acest truct se aplica mai ales la baietei. Inainte sa desfaci scutecul murdar, pune unul curat sub el. Dupa ce ai curatat funduletul bebelusului, scoate scutecul murdar si va ramane cel curat. Astfel, schimbatul va dura mult mai putin si vei scapa si tu cu hainele uscate.

3. Schimbat inainte de masa

Este indicat sa-i schimbi scutecul micutului inainte de masa. De regula, dupa ce mananca, micutul incepe sa fie usor adormit. Daca ii schimbi scutecul dupa masa, il vei trezi din starea lui amortita si ii va fi mai greu sa adoarma. Odata ce mentii ordinea schimbat apoi alaptat, bebelusului tau va adormi intr-un timp foarte scurt. Bineinteles ca se va intampla ca imediat dupa ce mananca sa umple iar scutecul. Nu te ingrijora, regulile nu sunt batute in cuie. Dar daca, prin minune, adoarme imediat dupa masa, parca este mai bine sa stii ca i-ai schimbat scutecul. 

mama si bebe

4. Ulei de cocos/migdale pentru curatare

La cateva zile dupa nastere, micutul tau va avea si primele scaune. Acestea au denumirea de meconiu. Primul scaun de acest gen va aparea la 12/24 de ore dupa nastere. Acestea au o culoare si un miros neplacut. Tot neplacut este si faptul ca sunt destul de lipicioase. Prin folosirea uleiului de cocos sau de migdale, poti curata funduletul nou-nascutului mai repede si mai simplu.

Cum procedezi? Imainte sa ii pui scutecul maseaza-i funduletul cu putin ulei. Dupa ce meconiul este eliminat, nu se mai lipeste de pielea uleioasa. Printr-o simpla stergere, bebelusul tau va fi din nou curat.

5. Zgomot de fundal in timpul somnului

Un truc bun, care te va ajuta in urmatorii ani, este sa il culci pe copil cu putin zgomot de fundal. In loc sa faci liniste totala in casa, mai bine il lasi sa se invete cu zgomotele de orice fel. Cand va mai creste, acesta isi va putea adapta somnul oricarei conditii in care va fi pus.

6. Infasat ca la carte

Daca vrei sa-ti tii nou-nascutul infasat pentru cateva zile, iata cum trebuie sa o faci in mod corect.
Pas 1 - Iei o patura pentru infasat patrata.
Pas 2 - Aduci coltul de sus spre mijloc, pentru a face in partea de sus un unghi drept (trebuie sa arate ca un diamant).
Pas 3 - Asezi copilul cu ceafa pe marginea dreapta.
Pas 4 - Aseaza-i bratele in jurul corpului.
Pas 5 - Iei coltul dintr-o parte si il duci in partea opusa corpului si il bagi sub bratul micutului.
Pas 6 - Coltul de jos il duci peste bratul liber si il bagi sub umar.
Pas 7 - Partea care ti-a mai ramas o infasori peste corpul bebelusul cat consideri de strans.
Atentie! Infasatul nu trebuie sa fie nici prea strans, dar nici foarte slab.

7. Suzeta speciala pentru administrarea medicamentelor

Daca micutul tau are de urmat un tratament pe baza de medicamente lichide, ar trebui sa folosesti o suzeta speciala. Este prevazuta cu un orificiu mic in capat, care ii permite bebelusului sa inghita compozitia in timp ce suge normal. Prin acest truc, spui adio incapatanarii micutului de a inghiti medicamentul. O va face fara sa-si dea seama.

8. Piese vestimentare cu desfacere usoara

Atunci cand stati acasa este indicat sa-l imbraci pe bebelus cu piese vestimentare care se desfac foarte usor in partea de jos. Body-uri sau salopete, cu arici sau capse, cu botosei sau fara, toate acestea fac din schimbatul scutecului o treaba mai usoara.

De ce? Pentru ca in momentul in care bebelusul trebuie schimbat, economisesti mai mult timp doar desfacand si inchizand la loc, decat sa-i scoti si sa-i pui pantalonasi.

bebelus

9. Nu te alarma la orice plans

Nu orice scancit al bebelusului trebuie sa te alarmeze. Uneori, in timpul somnului, acesta viseaza si pot aparea plansete usoare. Asteapta cateva secunde pana sa mergi sa-l linistesti. Aici, de fapt, se aplica regula celor 30 de secunde: daca in 30 de secunde se linisteste, atunci pune capul la loc pe perna. Daca dupa cele 30 de secunde continua sa scanceasca, atunci poti sa te duci sa il verifici. Daca este vorba despre un vis, se va linisti singur, daca este ceva in neregula, fii sigura ca va avea grija sa te atentioneze printr-un plans mai puternic.

10. Schimbatul scutecului, metoda de trezire

Bebelusul tau adoarme in timp ce il alaptezi? Incerci sa-l trezesti dar nimic nu da roade? Daca incepi sa-i schimbi scutecul, acesta se va trezi garantat.

mama si bebe

Truc pentru mame

Dormi atunci cand doarme si bebelusul tau. Crezi ca in perioadele in care micutul doarme poti face alte lucruri, de care nu mai ai timp. Insa, este indicat sa te odihnesti pentru ca schimbarile ce vor urma te vor obosi. Daca esti obosita nu vei mai putea sa te bucuri de fiecare clipa alaturi de bebelusul tau.

Surse: www.babycenter.com, www.popsugar.com, www.lifehack.org, www.sheknows.com, www.sfatulmedicului.ro.

Articolul urmator
S-a publicat noul ghid de siguranță la somn pentru copii. Iată ce trebuie să știe toți părinții
S-a publicat noul ghid de siguranță la somn pentru copii. Iată ce trebuie să știe toți părinții

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Lavajul nazal la copii și bebeluși - tot ce trebuie să știe orice proaspăt părinte, și nu numai
    Lavajul nazal la copii și bebeluși - tot ce trebuie să știe orice proaspăt părinte, și nu numai

    Lavajul nazal la copii și bebeluși este o procedură simplă prin care părinții sau cadrele medicale pot decongestiona nasul înfundat. Este foarte important să știm cum se face...

    Ce trebuie să știe orice părinte despre "funny gas". "O singură doză poate fi fatală"
    Ce trebuie să știe orice părinte despre "funny gas". "O singură doză poate fi fatală"

    Gazul ilariant sau „funny gas” este utilizat frecvent ca drog de către adolescenții cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani. Consumul a crescut în timpul...

    8 trucuri de comunicare pe care toate cuplurile fericite trebuie să le știe
    8 trucuri de comunicare pe care toate cuplurile fericite trebuie să le știe

    În orice relație interumană, comunicarea este cheia și soluția tuturor problemelor. Ba mai mult, aduce liniște în cuplu, asigură stabilitatea și încrederea...

    Cinci conversații pe care orice părinte trebuie să le aibă cu copilul adolescent
    Cinci conversații pe care orice părinte trebuie să le aibă cu copilul adolescent

    Pe măsură ce copilul tău înaintează în vârstă, ți se face adesea dor de momentele adorabile din primii săi ani de viață, când prin discuțiile voastre...

    5 lucruri pe care orice mamă de preșcolar ar trebui să le știe
    5 lucruri pe care orice mamă de preșcolar ar trebui să le știe

    O mamă de peste hotare, care este și consilier parental, dezvăluie care sunt cele mai importante 5 lucruri pe care ar trebui să le știe toți părinții care au copii preșcolari.

    10 lucruri banale pe care absolut orice părinte le apreciază
    10 lucruri banale pe care absolut orice părinte le apreciază

    Te simți epuizat, extenuat? Viața de părinte este grea și nimeni nu te va condamna pentru că afirmi asta! Învață să te bucuri de lucruri mărunte și anii dificili în...

    20 de lucruri pe care orice femeie ar trebui să le știe înainte de cezariană
    20 de lucruri pe care orice femeie ar trebui să le știe înainte de cezariană

    Operația de cezariană este una complexă, iar recuperarea nu e ușoară și poate dura mult timp. Uite 20 de lucruri pe care trebuie să știi urmează să naști prin cezariană.

    Încă puțin și începe școala! 6 trucuri care vor ajuta comunicarea părinte-copil în această perioadă
    Încă puțin și începe școala! 6 trucuri care vor ajuta comunicarea părinte-copil în această perioadă

    Se apropie începerea noului an școlar și știm deja că atât părinții, cât și copiii, trec printr-o perioadă stresantă plină de cumpărături, recapitulări, teme...

    © 2024 Qbebe