Cele mai bune 5 lucruri pe care sa le faci in primele 6 luni de viata ale bebelusului

Cele mai bune 5 lucruri pe care sa le faci in primele 6 luni de viata ale bebelusului

Cosmina Ionita

Primele luni de viata sunt vitale pentru sanatatea si dezvoltarea armonioasa a bebelusului tau. Din dorinta de a-i asigura tot confortul fizic si psihic si de a-i oferi toata ingrijirea si dragostea de care are nevoie, mama devine anxioasa si poate face greseli. Cum un copil nu vine cu manual de utilizare, am intrebat specialistii care sunt cele mai bune 5 lucruri pe care sa le faci in primele 6 luni de viata ale celui mic.

Rudele, prietenii, strainii de la magazinul din colt, articolele online si emisiunile TV, toate iti ofera sfaturi despre sarcina, nastere si cum sa-ti cresti bebelusul. Informatia este pretutindeni si redundata. O carte contrazice pe alta, o mamica jura ca la ea a functionat, in timp ce alta insista sa nu faci aceeasi greseala. Cu atat de multe resurse de parenting on-line si carti despre "cum sa", una in contradictie cu alta, nu stii ce sa mai crezi si pe cine. Si risti sa fii prinsa in capcana.

Prima sase luni din viata copilului reprezinta o perioada intensa, in care micutul incearca sa se adapteze la viata extrauterina. Vor fi momente in care te vei indragosti de el iar si iar si momente grele, in care vei dormi putin. Daca vei fi pregatita, tranzitia lui de la mediul cald si sigur din burtica la imensul necunoscut va fi mai usoara.
Stiind la ce sa se astepti de la un nou-nascut poate elimina anxietatea, pe care fiecare nou parinte o simte si iti da incredere ca te vei descurca cu bebelusul. Uita ce ai citit in cartile pentru copii si asculta de instinctul matern, de nevoile bebelusului si de sfaturile medicilor. Nu de domnul Google.

Am venit in intampinarea nevoilor tale cu un top al celor mai bune 5 lucruri pe care sa le faci in primele 6 luni de viata ale bebelusului:

Sa alaptezi!

Principala preocupare a mamicilor in primele luni de viata ale nou-nascutului ar trebui sa fie alaptarea corecta si, mai ales, stimularea lactatia pentru ca aceasta sa fie de lunga durata. Important de retinut ca intotdeauna oferta creste pe masura ce exista o cerere. Cu cat bebelusul suge mai mult de la san, cu atat cantitatea de lapte va fi mai mare.

"Este cunoscut faptul ca laptele mamei este intotdeauna bun pentru copilul sau. Multe mame se sperie cand trec de la laptele din primele doua saptamani la laptele matur. Primul lapte este galben si mai gras, iar laptele matur, mai apos si alb la culoare. Laptele se schimba si este adaptat in functie de nevoile sugarului. Aceasta este o trecere fiziologica normala, insa nu inseamna ca laptele nu contine suficiente elemente nutritive pentru copil. Sugarul alimentat natural poate sa manance mai frecvent decat media (din 2 in 2 ore), ceea ce nu inseamna ca laptele matern nu este suficient de hranitor, ci doar ca se digera mai usor decat laptele praf. Cheia succesului consta intr-o tehnica corecta de alaptare, folosirea de ceaiuri pentru stimularea lactatiei (chimen, anason, fenicul, urzica, macese, lamaita, roinita), multa vointa din partea mamei si nu in ultimul rand sustinerea celor din jur. Din nefericire, din ce in ce mai multe mame renunta cu prea multa usurinta la un lucru atat de important cum este alaptarea", atrage atentia dr. Diana Enachescu - medic specialist medicina de familie.

Alaptare

Sa nu tratezi copilul ca pe un strain!

Pentru o dezvoltare armonioasa, bebelusul are nevoie de toata atentia parintilor, de sprijinul celor apropiati si de ajutorul medicilor, cu atat mai mult in primele luni de viata, cand are loc adaptarea la mediul inconjurator. Cu atentie, caldura si asigurarea unor conditii optime de crestere, dar si prin prevenirea imbolnavirilor, evolutia copilasului va fi una normala si echilibrata.

"Mamicile sunt sfatuite sa vorbeasca cu bebelusul lor, sa cante sau sa fredoneze melodii in preajma lui deoarece, astfel, se dezvolta simtul auzului si, in acelasi timp, se creeaza o legatura speciala. Parintii trebuie sa invete care sunt nevoile copilasului, astfel incat sa il stimuleze in functie de etapa de dezvoltare corespunzatoare varstei. Indiferent de varsta, parintii trebuie sa interactioneze cu bebelusul, sa ii vorbeasca si sa se joace cu cel mic. Nu trebuie limitata responsabilitatea parintilor doar la a-l hrani si a-i schimba scutecele. Bebelusii, inca de la nastere, au nevoie de toata atentia si grija din partea parintilor", completeaza dr. Diana Enachescu.

Momente afective

 

Sa inscrii bebelusul la un medic de familie!

Mama trebuie sa se informeze despre cresterea in greutate si in inaltime a bebelusului, dezvoltarea pe etape, modul de ingrijire a sugarului si despre principalele probleme de sanatate. Cunoscand mai multe amanunte despre cel mic, il va intelege mai usor si il va ingeiji mai bine. Dar bebelusul nu trebuie privat de supravegherea medical de specilitate!

"Imediat dupa nastere, parintii sunt sfatuiti sa inscrie copilul la medicul de familie, acesta fiind cel care va urmari de-a lungul timpului dezvoltarea sugarului si va efectua vaccinarile incluse in programul national de imunizari. Comunicarea intre medic si parinti este esentiala pe parcursul primul an de viata si contribuie semnificativ la starea de sanatate si la evolutia bebelusului. Orice modificare sau progres in dezvoltarea bebelusului trebuie sa fie observate atat de medic, cat si de parinti astfel incat cele doua variante trebuie sa se completeze si sa formeze un intreg asupra gradului de dezvoltare si starii bebelusului", considera dr. Diana Enachescu, medic de familie.

Consult pediatric

Sa incerci sa-ti mentii echilibrul fizic si psihic!

Am amintit cu nenumarate ocazii cat de important este psihicul sanatos al parintelui si armonia din familie pentru dezvoltarea copilului. O mama suparata si un tata nervos vor transmite micutului starea de neliniste. Incepand sa planga aparent fara motiv, bebelusul care intervine in discutia parintilor ofuscati, va primi mustrari si nu alinare. De asemenea, o mama intotdeauna speriata de ce i s-ar putea intampla celui mic, ii va transmite inconstient temerile, pe care copilul va trebui sa le infrunte mai departe in viata.

"Starea afectiva a parintilor, de foarte multe ori, influenteaza interactiunea cu cel mic cat si relatia cu medicul. Mamicile sau taticii uneori sunt panicati sau speriati imediat ce ajung acasa cu bebelusul, iar aceasta stare deriva, de foarte multe ori, din faptul ca exista teama ca sugarul sa nu fie sanatos. De aceea, este foarte important ca intre medic si parinti sa existe o comunicare foarte buna si o relatie bazata pe incredere, astfel incat parintii sa fie degrevati de grija problemelor medicale. Din momentul in care parintii se relaxeaza, copilul mananca mai bine, se dezvolta corespunzator, nu mai plange si toata lumea este fericita. Cu siguranta vor aparea mici probleme de sanatate precum colicile, raceli cu mucisori sau primii dintisori, dar toate vor trece mult mai usor daca parintii sunt calmi si linistiti. Avantajul major al unei stari de relaxare este faptul ca mama nu va pierde lactatia, stresul si grijile fiind principalele cauze pe lista renuntarii la alaptat", avertizeaza dr. Diana Enachescu.

Gaseste echilibrul

Sa va bucurati de fiecare clipa impreuna!

Nu uitati sa va bucurati in fiecare clipa de minunea cu care ati fost binecuvantati! Grijile si nevoile nu trebuie sa va umbreasca fericirea. Ganguritul, rasul lui cristalin va vor da forta sa mergeti mai departe!

"Sfatul meu pentru mamici este sa respecte cateva reguli simple, dar importante privind ingrijirea bebelusului in primele luni de viata, si anume: sa aiba intotdeauna o atitudine relaxata in ceea ce priveste bebelusul, incercand mereu sa gaseasca un echilibrul in cresterea si ingrijirea acestuia, apoi cu foarte multa rabdare si perseverenta sa insiste asupra alaptarii la san, sa respecte principiile de igiena, sa aiba o relatie apropiata cu medicul in grija caruia se afla copilul si sa respecte programul de vaccinari recomandat de acesta pentru o preventie corecta a bolilor. Cel mai important sfat pe care vi-l poate oferi oricine, nu numai medicul, este acela de a va bucura impreuna cu bebelusul de fiecare moment important din evolutia celui mic", este de parere dr. Diana Enachescu - medic specialist medicina de familie.

Momente frumoase impreuna

Nu te lasa prinsa in incercarea de a fi mama perfecta. Nu exista asa ceva! Vei cea mai buna mama pentru copilul tau. Trebuie doar sa te straduiesti. Sa fii parinte inseamna triumfuri si esecuri. Nu fi dur cu tine si te descuraja daca nu reusesti.

Nu uita sa aloci timp pentru tine si pentru partenerul tau. Este atat de usor sa pierzi din vedere relatia cu tine si cu partenerul tau in timpul acestor prime luni de parinte. Intre epuizarea din cauza noptilor nedormite, programul exigent de alaptare si activitatile casnice, poate fi greu sa petreci un moment cu tine sau cu partenerul. Cu toate acestea, este crucial sa-tu faci timp!


Sursa:
http://www.huffingtonpost.com/april-mccormick/6-things-every-new-mother-should-know_b_3683716.html
http://www.trans4mind.com/nutrition/baby-first-year.html
http://pregnant.thebump.com/baby-month-by-month.aspx

Articolul urmator
Cu ce se curata fata bebelusului. Ce NU este bine sa faci!
Cu ce se curata fata bebelusului. Ce NU este bine sa faci!

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Imunitatea la nou-născuți. Are vitamina D un rol în primele luni de viață ale copilului?
    Imunitatea la nou-născuți. Are vitamina D un rol în primele luni de viață ale copilului?

    Vitamina D este cunoscută mai ales pentru rolul său în funcționarea normală a sistemului imunitar, a sistemului osos și a sistemului muscular. Parcurgând articolul de mai...

    Depresia postnatală nu mi-a permis să-mi iubesc copilul în primele 18 luni de viață
    Depresia postnatală nu mi-a permis să-mi iubesc copilul în primele 18 luni de viață

    Depresia postnatală este o problemă serioasă, cu care se confruntă multe proaspete mămici. Această femeie ne împărtășește o parte din experiența sa cu depresia postnatală....

    Cele mai bune uleiuri esențiale: cele 5 pe care trebuie să le ai permanent în casă
    Cele mai bune uleiuri esențiale: cele 5 pe care trebuie să le ai permanent în casă

    Cum alegem cele mai bune uleiuri esențiale? Uleiurile esențiale aduc o mulțime de beneficii sănătății noastre, având un spectru larg de utilizare. Sunt eficiente atât...

    Nu am fost capabilă să îmi iubesc fiica în primele 18 luni din viața ei
    Nu am fost capabilă să îmi iubesc fiica în primele 18 luni din viața ei

    Chiar dacă în perioada sarcinii tot ce îți dorești este să îți strângi micuțul la piept și să te bucuri de el, depresia postnatală îți poate strica...

    O fetiță româncă face furori printre cele mai bune balerine ale lumii. Cine este micuța Rebecca Zamfir
    O fetiță româncă face furori printre cele mai bune balerine ale lumii. Cine este micuța Rebecca Zamfir

    La numai 11 ani, Rebeca Zamfir este considerată una dintre cele mai bune balerine din lume! Talentul ei a fost remarcat de cele mai mari școli europene de profil, dupa ce a uimit publicul...

    Poți preveni apariția intoleranțelor alimentare încă din primele luni de viață? Iată ce spun studiile
    Poți preveni apariția intoleranțelor alimentare încă din primele luni de viață? Iată ce spun studiile

    Intoleranțele alimentare sunt destul de răspândite atât la copii, cât și la populația adultă. Statisticile arată că, la nivel mondial, aproximativ 5% din copii și...

    Sfaturi de la o bonă: Cele 5 lucruri pe care să nu le faci când angajezi o bonă
    Sfaturi de la o bonă: Cele 5 lucruri pe care să nu le faci când angajezi o bonă

    Bona este persoana care va petrece mult timp alături de copilul tău, așa că alegerea unei persoane potrivite s-ar putea să nu fie chiar atât de simplă. Uite care sunt cele mai...

    Cele mai grele 9 „lucruri” la care trebuie să renunți după ce bebelușul crește
    Cele mai grele 9 „lucruri” la care trebuie să renunți după ce bebelușul crește

    Primul an de viață al unui copil este plin de provocări pentru mame dar, totodată, îți oferă momente cu totul speciale, pe care nu le vei uita niciodată. Acestea sunt legate, pe...

    © 2024 Qbebe