Ingrijirea bebelusului: cele mai importante rutine

Ingrijirea bebelusului: cele mai importante rutine

Louise Tanase - Contributor

Rutina zilnica este foarte importanta in cresterea bebelusului, deoarece il ajuta pe cel mic sa se obisnuiasca mai bine cu activitatile zilnice importante si ajuta parintii sa isi organizeze mai bine timpul. In cazul in care ai un bebelus si nu stii cum sa ii organizezi timpul, Qbebe iti dezvaluie care sunt cele mai importante rutine din viata copiilor mici si cum sa le stabilesti.

Bebelusii simt nevoia unor obiceiuri zilnice bine stabilite, iar acesta este un lucru bun. Rutina face viata mai usoara atat pentru bebelusi si copiii mici, cat si pentru parintii acestora, ajutandu-i pe toti sa stabileasca un ritm de viata confortabil pentru fiecare dintre ei si, cel mai important beneficiu al rutinei, sa stabileasca o legatura afectiva si de incredere reciproca.

Dr. Karen Ruskin spune ca "Bebelusii dezvolta o senzatie de siguranta si incredere atunci cand au o rutina buna. Ei stiu ce urmeaza sa se intample si asta ii ajuta sa creasca mai bine." Sentimentul de dragoste si siguranta se va intipari in mintea si sufletul copiilor si ii va insoti in anii ce vor urma, spun expertii. Qbebe iti dezvaluie cele mai importante 4 rutine din viata bebelusului si motivele pentru care sunt atat de importante.

Hranirea bebelusului

 mama si bebe

De ce conteaza? Bebelusul tau isi petrece foarte mult timp mancand, prin urmare va fi mai fericit si mai relaxat daca va invata repede ca atunci cand ii este foame, tu il hranesti. In cazul in care alaptezi, rutina va fi benefica si pentru tine: sanii tai vor produce lapte adaptandu-se la rutina de hranire a bebelusului si vei evita momentele in care simti ca iti pleznesc  daca nu ii golesti, iar bebelusul nu vrea sa manance.

Modul de abordare - Imediat ce bebelusul da semne ca ii este foame (se agita, plescaie, plange) aseaza-te intr-un loc confortabil, cu un pahar cu apa la indemana, o perna pentru alaptat si eventual o muzica ambientala linistita pe fundal. In cazul in care observi ca bebelusul tau este usor de distras in timp ce suge, poti incerca sa te retragi cu el intr-o camera mai linistita, cu mai putina lumina. Daca vei face de fiecare data aceste lucruri, bebelusul va intelege ca este timpul sa manance. Nu te uita la televizor in timp ce hranesti bebelusul, nu trimite mesaje pe telefon sau e-mail-uri - daca vei avea alte activitati in timp ce hranesti bebelusul, ii vei transmite acestuia ca pentru tine nu este important si ca pierzi timpul in timp ce el mananca.

Nu te ingrijora daca - Bebelusul tau nu vrea sa manance fix la 3 ore distanta. Dr. Sears spune ca "rutina nu este acelasi lucru cu programul. Tintesti spre un obicei regulat, pentru un model comportamental, nu spre respectarea cu sfintenie a unui program fix." Majoritatea specialistilor, inclusiv Academia Americana a Pediatrilor (AAP) sunt de acord cu faptul ca alaptarea la cerere este recomandata, mai ales in primele saptamani de viata ale bebelusului cand si corpul tau incearca sa se obisnuiasca in ceea ce priveste ritmul si cantitatea de lapte pe care o produce.

Joaca bebelusului

 Bebe jucandu-se

De ce conteaza? Chiar si bebelusii foarte mici au nevoie de un moment al zilei in care sa se joace. Nu se spune degeaba ca bebelusii sunt ca niste mici buretei care absorb continuu informatii, iar in timp ce se joaca fac cunostinta cu tot ce ii inconjoara: de la degetelele proprii pe care abia le descopera, jucariile si paturica, pana la chipul mamei sau al celor cu care se joaca. Daca joaca va fi parte a unei rutine si va dobandi un aer familiar, bebelusul va invata mai bine si mai relaxat despre tot ce il inconjoara.

Modul de abordare - Antreneaza bebelusul la joaca in momentele in care observi ca este cel mai activ si alert (de obicei dupa ce mananca, in timpul zilei). Incearca sa stimulezi usor bebelusul: citeste-i ceva, arata-i jucarii noi sau obiecte colorate, lasa bebelusul sa se miste liber pe pat sau chiar pe podea si ajuta-l sa isi descopere mainile si picioarele. Fii tot timpul prezenta si in raza vizuala a bebelusului, interactioneaza cu acesta, nu il lasa singur sa se joace si nu face aceste momente ca pe obligatii inscrise in lista cu lucruri de facut pentru bebelus.

Nu te ingrijora daca - bebelusul tau isi pierde interesul in scurt timp. Este perfect normal sa nu poata fi antrenat intr-o activitate prea mult timp. Specialistii spun ca un bebelus mic se poate juca si poate fi atent la o activitate in jur de 5-10 minute. Nu uita ca bebelusii sunt sensibili la culori puternice, lumini si zgomote simpatice, insa daca incep sa se uite in alta parte inseamna ca s-au plictisit deja.

Baia bebelusului

 Bebe dupa baita

De ce conteaza? Rutina momentului de baita poate fi una invioratoare pentru a incepe ziua sau una relaxanta ca un preludiu inainte de somnul de noapte, in functie de cum reactioneaza bebelusul tau la baie. Unii bebelusi se relaxeaza dupa baie si au tendinta sa adoarma, in timp ce altii sunt stimulati de baie si au chef de joaca dupa baie.

Modul de abordare - Temperamentul bebelusului tau si chiar programul tau de viata iti vor dicta care este cea mai buna rutina pentru baita bebelusului, spun pediatrii. Ai grija sa faci din spalarea copilului un moment interesant si care sa dureze exact cat este nevoie, fara a grabi lucrurile si fara a alege un moment in care nu ai timp sa il rasfeti pe cel mic. Nu uita ca sa manevrezi un bebelus fragil, ud si alunecos poate fi stresant si pentru tine, prin urmare trebuie sa acorzi destul timp incat aceasta rutina sa fie una relaxata. Ai grija sa ai la indemana nu doar cadita cu apa, ci si samponul, lotiunea pentru dupa baie, prosop si scutec inainte de a dezbraca bebelusul. Nu baga pur si simplu bebelusul in apa, deoarece se poate speria; scoate-i hainele bland, vorbeste-i continuu cu o voce calda si uda-l incet inainte de a-l aseza in cadita.

Nu te ingrijora daca - Bebelusului tau nu ii place baia de la inceput. A fi dezbracat si ud poate sa nu fie foarte placut pentru bebelusi si se pot speria la inceput. In cazul in care observi ca nu ii place sa ii faci baie si nu se relaxeaza deloc in timpul baitei, incearca sa il scutesti de aceasta neplacere in primele saptamani de viata: spala bebelusul cu o carpa uda si sterge-l bine. Unii pediatri sustin ca in primele saptamani de viata nou-nascutul nu are nevoie de baie zilnica.

Somnul bebelusului

 Bebelus somnoros

De ce conteaza? Pregatirea bebelusului pentru somn este, probabil, cea mai importanta rutina a zilei. Atunci cand rutina de somn va fi integrata in programul zilnic vei avea un bebelus care va dormi mai bine, va fi mai odihnit si tu vei fi mai linistita. Trebuie doar sa pastrezi aceeasi rutina de culcare a bebelusului zi de zi, din prima clipa cand il aduci acasa de la maternitate.

Modul de abordare - Intre orele 7 si 9 seara, majoritatea bebelusilor sunt somnorosi si acesta este momentul perfect pentru a realiza rutina de culcare a bebelusului pentru a beneficia de un somn odihnitor. Nu uita ca daca lasi bebelusul sa oboseasca prea tare, iti va fi mult mai greu sa il adormi. Semnele ca bebelusul este obosit sunt: pleoape coborate, clipeste mai lent, casca, se freaca la ochi, devine irascibil sau nervos. Cu aproximativ o ora inainte de ora de somn poti incepe rutina de culcare - aceasta poate include baia, un masaj usor, o muzica de leagan, diminuarea luminilor si alintat. Pentru a fi usor si cand bebelusul va mai creste, poti sa incluzi si cateva minute in care sa ii citesti dintr-o carte, cu voce blanda si calma. Nu este momentul sa ii citesti cu voci diferite sau sa incerci sa il faci sa rada.

Nu te ingrijora daca - In timpul primelor luni de viata bebelusul tau adoarme in timpul alaptarii. Daca se intampla asta, nu incerca sa trezesti bebelusul nici pentru a mai manca, nici ca sa nu il obisnuiesti sa iti adoarma in brate. Il vei stresa si va adormi mai greu, iar beneficiile sunt nule.

Voi care credeti ca sunt cele mai importante rutine ale ingrijirii bebelusului?

Articolul urmator
Tu cum sterilizezi suzetele bebelușului?
Tu cum sterilizezi suzetele bebelușului?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Calendar ortodox 2022: cele mai importante sărbători religioase, zilele de post și dezlegare la pește
    Calendar ortodox 2022: cele mai importante sărbători religioase, zilele de post și dezlegare la pește

    Un calendar îți este oricând util pentru a te ajuta să-ți planifici mai bine timpul, să-ți stabilești prioritățile, să-ți organizezi munca sau să-ți stabilești...

    Cele mai detestate zodii și de ce ele sunt, de fapt, cele mai bune zodii
    Cele mai detestate zodii și de ce ele sunt, de fapt, cele mai bune zodii

    La fel cum s-a întâmplat în cazul altor aspecte ale vieții, și în ceea ce privește zodiile s-au creat, de-a lungul timpului, diverse stereotipuri. Acestea țin de...

    Cele două zodii care sunt cele mai încăpățânate. Nu te înțelegi cu ele
    Cele două zodii care sunt cele mai încăpățânate. Nu te înțelegi cu ele

    Dacă ai în preajma ta persoane care țin mult la ideile lor, care sunt rezistente la schimbări, dar care sunt totodată determinate și țin să-și urmeze drumul, este foarte...

    Cele mai ordonate și mai dezordonate zodii. Cine are cea mai mare curățenie în casă
    Cele mai ordonate și mai dezordonate zodii. Cine are cea mai mare curățenie în casă

    Dacă pentru unii dintre noi contează enorm ca totul să fie la locul lui, să fie curățenie perfectă și să găsim cu ușurință orice lucru din casă sau de la birou, pentru alții...

    10 lecții importante pe care le-am învățat de la mama mea
    10 lecții importante pe care le-am învățat de la mama mea

    Adesea te surprinzi gândindu-te la cum ar proceda mama ta dacă ar fi în situația în care te afli tu la un moment dat. Este modelul tău în toate și îți...

    Sanosan – mai multă grijă pentru pielea bebelușului tău
    Sanosan – mai multă grijă pentru pielea bebelușului tău

    Bebelușul tău este o minune! La fel e și pielea lui. Este delicat și sensibil – și, prin urmare, necesită o îngrijire adecvată.

    Cele mai bune uleiuri esențiale: cele 5 pe care trebuie să le ai permanent în casă
    Cele mai bune uleiuri esențiale: cele 5 pe care trebuie să le ai permanent în casă

    Cum alegem cele mai bune uleiuri esențiale? Uleiurile esențiale aduc o mulțime de beneficii sănătății noastre, având un spectru larg de utilizare. Sunt eficiente atât...

    Ziua în care mi-au spus că bebelușului meu nu îi mai bate inima
    Ziua în care mi-au spus că bebelușului meu nu îi mai bate inima

    21 Martie 2021. Ziua în care mi-au spus că bebelușului meu nu îi mai bate inima. 22 Martie 2021, ziua în care mi-am născut fiica, tăcută, în liniște,...

    © 2024 Qbebe