Somn usor pentru bebe: top 5 strategii care nu dau gres

Somn usor pentru bebe: top 5 strategii care nu dau gres

Alexandra Negreanu

Baita de seara, alaptat si apoi somn de voie in patut. Suna bine, nu-i asa? Poate ca da, in povestile cu zane. Insa daca te afli printre majoritatea parintilor care se chinuie sa isi educe copilul sa doarma la momentul si in locul potrivit, sigur nu crezi in aceste povesti. Noi, cei de la Qbebe, credem ca nu exista o modalitatea anume pentru a face copilul sa adoarma singur. Ce conteaza mai mult este modul in care creezi rutina de somn a bebelusului, inca de la nastere. Mai jos, gasesti 5 strategii  pe care le poti aplica cu bebelusul tau, inainte de culcare, pentru a te asigura ca intreaga familie beneficiaza de un somn linistit.

1. Pune bebelusul in patut cand este pe jumatate adormit

Aproape indiferent de locul in care vei cauta cele mai bune sfaturi de somn pentru bebelusul tau, vei descoperi regula de aur de dinainte de culcare: pune  bebelusul in patut, atunci cand este pe jumatate adormit, deoarece asa va invata sa adoarma pe cont propriu.

Ce trebuie sa faci

In general, se incepe prin capacitatea de a stabili o rutina de somn inca din  primele zile de nastere - inclusiv o baie sau un masaj, de exemplu - care  anunta copilul ca se apropie ora de culcare. Desigur, poti sa iti inveti copilul cu cateva activitati relaxante, pentru a il linisti-  poate vei dori sa ii canti sau sa ii citesti o poveste . Insa nu uita de regula: pune-l cu dragoste in patut, culcat pe spate pentru a reduce riscul de SIDS ( sindromul mortii infantile subite), cand este inca treaz si sopteste-i la ureche vorbe calde de alint, saruta-l de noapte buna si apoi iesi din camera.

Avantajele si dezavantajele acestei strategii

Beneficiile acestei abordari sunt mai multe: pentru inceput, rutina de culcare va fi mai scurta si mai putin stresanta, atat pentru mama cat si pentru bebelus. Un alt beneficiu este acela ca bebelusul tau va adormi la loc, mult mai usor dupa sesiunile de hranire pe timp de noapte. In cele din urma, dupa ce va ajunge la momentul mult asteptat de catre parinti, in care nu se mai trezeste noaptea pentru hrana, copilul se va trezi in continuare, avand  sesiuni de somn usor (de altfel, cum si noi adultii avem), dar el va fi capabil sa se fataie pana adoarme la loc. Pe scurt, copilul se va odihni bine, ceea ce inseamna nopti linistite pentru intreaga familie.

fetita dormind

2. Liniste! Doarme copilul

Acest lucru este mai mult un instinct natural decat o metoda. Cu siguranta ai aplicat strategia de mai sus, care include o rutina de somn, bazata pe alaptare, cantat, schimbatul scutecului si la final regula de aur: copilul pus in patut  pe jumatate adormit. Insa , desigur nu la toti copiii functioneaza aceasta strategie. Unii bebelusi riposteaza, plangand imediat ce funduletul le-a atins salteaua de la patut sau nu mai simt bratele mamei care le inconjoara trupul. Sau este posibil sa existe o alta cauza care sa le tulbure somnul. Aceste cauze pot fi colicii, agitatia, constipatia, nasucul infundat, raceala etc. Acest tip de copil s-ar putea sa isi doreasca sa fie tinut permanent in brate si leganat in mod constant, sa planga si sa suga mai des. Se prea poate sa nu ii placa salteaua.

Ce trebuie sa faci

Desi intreaga familie iti spune sa nu iti inveti bebelusul in brate, daca tu simti ca micutul sau micuta ta are nevoie sa te simta aproape, nu ezita.  Ofera-i biberonul sau sanul si lasa bebelusul sa adoarma in timp ce suge. Atunci cand ai simtit ca a adormit profund, tine-ti respiratia, ridica-te si mergi in varful picioarelor pana la patut si pune incet, incet de tot copilul in patut. Una dintre cele mai mari provocari ale acestei abordari este faptul ca bebelusii se trezesc de cele multe ori  in momentul in care bratele tale nu mai sunt in jurul lor - si atunci iti doresti ca cineva sau ceva sa iti tina locul! Este  un sfat bun, daca te afli in aceasta situatie un pic prea des. Incearca sa infesi copilul intr-o paturica moale, inainte de a il hrani. Un copil sensibil va simti ca este la fel de confortabil si de calduros ca in bratele mamei lui.

bebelus adormit

3.  Pune patutul in camera ta sau dormi impreuna cu bebelusul

Unii parinti iau decizia ca bebelusul sa doarma cu ei in camera sau, chiar in acelasi pat de dinainte de a se naste. Mamele care alapteaza exclusiv pot constata ca dormitul alaturi de copilul lor, face ca mesele constante pe timp de noapte din primele saptamani si luni de viata ale bebelusului, sa fie gestionate mai usor. Un copil agitat si exigent, sau timid si introvertit, poate prospera intr-adevar in aceasta intimitate cu parintii sai.  Insa dormitul impreuna cu  bebelusul trebuie sa aiba loc in masuri de siguranta pentru acesta. Si in mod obligatoriu, parintii ar trebui sa fie nefumatori, pentru a reduce riscul mortii subite la bebelusi.

Ce trebuie sa faci

O alta varianta este aceea de a folosi un patut, caruia i-a fost inlaturata latura aflata cel mai aproape de patul conjugal. In acest fel tu si bebelusul puteti dormi impreuna dar in siguranta. Specialistii recomanda ca bebelusii sa doarma langa mamele lor, mai degraba decat intre ambii parinti, pentru ca mama va fi mult mai constienta de prezenta copilului. Astfel este mai putin probabil sa se rostogoleasca peste el.

Avantajele si dezavantajele acestei strategii

Un avantaj este acela de a fi langa copilul tau permanent. De asemenea, sesiunile de alaptare ar fi mai comod de realizat. Insa dezavantajul este lipsa intimitatii cu partenerul de viata si grija permanata de a nu te rostogoli peste bebelus.

mama care isi priveste copilul cand doarme

4.  Conditioneaza sau modifica rutina de somn a bebelusului

Daca ai inceput sa ii formezi  bebelusului inca din primele luni o rutina de somn folosind o multime de activitati linistitoare, insa totusi ai un copil care cand vine ora de culcare ar face orice altceva decat sa doarma poti incerca o noua strategie. Aceea de a invata copilul cu perseverenta si nervii tari ca ora de culcare inseamna somn. Dar aceasta strategie functioneaza la bebelusii in varsta mai mare 5 luni. Inainte de a trece la masuri  mai dure, asigura-te ca micutul sau micuta ta se hraneste consistent seara. Daca alaptezi exclusiv poate este momentul sa introduci in masa bebelusului o formula consistenta. Iar daca bebelusul a fost hranit cu biberonul sa se inceapa diversificarea. Acum, ca te-ai asigurat ca starea generala a bebelusului este buna, poti aplica o strategie un picut mai rigida, dar care este spre binele intregii familii. Insa inarmeaza-te cu multa rabdare!

Ce trebuie sa faci

Hraneste copilul dandu-i o masa consistenta, apoi citeste-i pe un ton calm si linistitor o poveste sau canta-i un cantecel de leagan. Apoi  pune bebelusul in patut, cand inca este treaz, ia un scaun si aseaza-te langa patut. Daca se foieste, ceea ce probabil va si face-  vorbeste-i in soapta si mangaie-l pe  burtica, pe spate sau pe cap, pentru a se calma. Incearca sa te abtii sa iei bebelusul in brate, insa daca plange foarte rau ridica-l, linisteste-l, apoi ia-o de la capat. Stai langa patutul bebelusului pana cand acesta adoarme, apoi incearca sa pleci din camera. Repeta metoda de fiecare data cand se trezeste pe timpul noptii. Ramai la aceasta rutina in mod consecvent timp de 3 zile. In a patra zi, muta-ti scaunul mai departe putin de patut si incearca sa iti linistesti copilul verbal pana cand acesta a adormit. Apoi poti pleca. Din nou, aplica aceasta strategie timp de trei zile. In a saptea zi, muta scaunul  la usa si, daca este necesar, din nou, asigura-l verbal ca esti  acolo. Dupa aproximativ noua zile, cu putin noroc, ar trebui sa fii in masura sa pui copilul in patut si sa pleci fara tipete.

Avantajele si dezavantajele acestei strategii

Marele beneficiu este acela ca te vei putea bucura din nou de o noapte intreaga de somn, in cele din urma. Dezavantajul: trebuie sa fii foarte rabdatoare si perseverenta timp de cateva saptamani.

bebelus domind

5. Lasa bebelusul sa planga cateva minute (Metoda Ferber)

 Ai aplicat toate metodele de mai sus, insa te afli in acelasi punct: bebelusul plange pana adoarme si tot se trezeste peste noapte. Vrei rezultate mai rapide care sa ocupe sesiunile de isterie ale copilului. In adancul sufletului stii ca vei fi o mama mai calma si mai iubitoare, cand vei avea parte de ore de somn neintrerupt. In cazul in care copilul nu mai este un nou-nascut, poti incerca - o metoda facuta cunoscuta de de Richard Ferber, in cartea revizuita recent "Rezolva problemele de somn ale copilului tau".

Ce trebuie sa faci

La fel, incepi cu rutina de culcare de obicei, si acum stii ce urmeaza... baga copilul  in pat atunci cand ii este somn, dar este inca treaz. Daca plange - si el va decide asta, daca nu este obisnuit sa fie pus in patutul lui treaz, raspunde-i cu o voce moale, linistitoare si, in acelasi timp mangaie-l pe burtica, dar explica-i faptul ca este ora de culcare si acum toata lumea trebuie sa doarma. Tonul linistitor ar trebui sa-l ajute chiar si atunci cand el nu poate intelege cuvintele. Iesi din camera si lasa-l sa planga pentru o scurta perioada de timp - aproximativ cinci minute - apoi revino si consoleaza-l, insa nu il lua din patut. Repeta acest model pana cand copilul tau adoarme pe cont propriu, si fa acest lucru din nou, in cazul in care se trezeste in mijlocul noptii. Pentru fiecare noapte trecuta prelungeste timpul in care lipsesti cu cateva minte, apoi mergi in camera si mangaie-l. Repeta turele pana cand acestea numai sunt necesare.

Avntajele si dezavantajele acestei strategii

Ferber subliniaza ca metoda lui nu functioneaza intotdeauna, in special la sugarii cu adevarat sensibili, deci ia in considerare personalitatea copilului tau inainte de a incerca. Ferber este o metodda indicata bebelusilor mai mari de 4 luni si mai mici de 8 luni, atunci cand copiii nu si-au format obiceiurile de somn. Este, de asemenea, ideala pentru un copil ce devine tot mai activ si, astfel, mult mai rezistent pentru a merge la culcare la ora stabilita, pentru ca lumea lui a devenit brusc mult mai interesanta. Insa, la fel ca si la strategia anterioara ai nevoie de nervi de otel. Daca esti  genul de mama care sare din pat pentru ca bebelusul  plange, nici macar nu este cazul sa incerci. Dar daca faci parte din categoria parintilor epuizati, acum este momentul.

bebelus care plange

Ai aplicat aceste strategii? Care a functionat cel mai bine in cazul bebelusului tau?

Articolul urmator
De ce își dau bebelușii ochii peste cap
De ce își dau bebelușii ochii peste cap

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    6 strategii simple pentru a crește copii buni. Folosește-le chiar de azi!
    6 strategii simple pentru a crește copii buni. Folosește-le chiar de azi!

    Încă din primele clipe în care copilul tău devine tot mai receptiv la lumea din jur, te vei strădui permanent să-l familiarizezi cu cele mai diverse abilități. Alături de...

    Care sunt zodiile care dau mereu în mintea copiilor și nu se vor maturiza niciodată
    Care sunt zodiile care dau mereu în mintea copiilor și nu se vor maturiza niciodată

    Iau decizii sub impulsul momentului, nu au deloc răbdare și sunt foarte încăpățânați. Chiar dacă sunt adulți în toată firea, unii nativi nu dau semne că s-ar...

    Cum a scăpat o noră de soacra băgăcioasă. Metoda ei nu dă greș!
    Cum a scăpat o noră de soacra băgăcioasă. Metoda ei nu dă greș!

    O viitoare mireasă povestește, pe Reddit, că și-a cumpărat o casă în urmă cu 7 ani, cu mult înainte să îl cunoască pe actualul ei logodnic, care între timp...

    Cum să crești un copil bilingv? Ce strategii îți vor fi de folos?
    Cum să crești un copil bilingv? Ce strategii îți vor fi de folos?

    Copiii care ajung la maturitate cunoscând două limbi din fragedă pruncie au avantaje sociale, educaționale și în carieră. Pentru a atinge aceste performanțe este nevoie de...

    Ea este mama care făcea cumpărături în somn. A cumpărat un întreg teren de baschet în timpul somnului
    Ea este mama care făcea cumpărături în somn. A cumpărat un întreg teren de baschet în timpul somnului

    În general, persoanele care se trezesc în timpul nopții din cauza unor tulburări de somn își părăsesc patul și încep să umble prin casă. Cu toate acestea, nu...

    Studiu: copiii cu părinți care lucrează de acasă au un somn mai bun
    Studiu: copiii cu părinți care lucrează de acasă au un somn mai bun

    Experții în somnologie pediatrică au ajuns la concluzia că micuții ai căror părinți lucrează de acasă au parte de un somn mai bun și sunt mai puțin obosiți sau somnoroși...

    10 lucruri pe care copilul tău nu trebuie sa le facă înainte de somn
    10 lucruri pe care copilul tău nu trebuie sa le facă înainte de somn

    Printre cele mai frecvente provocări ale unei mame se numără și pregătirea copilului pentru somn. Fie că sunt mai mici, fie că sunt mai mari, în general copiii nu se lasă ușor...

    © 2024 Qbebe