Sondaj Qbebe: cele mai eficiente trucuri sa il inveti pe bebe la olita

Sondaj Qbebe: cele mai eficiente trucuri sa il inveti pe bebe la olita

Alexandra Negreanu

Inca de la nastere bebelusul a purtat permanent scutece cu strat de absorbtie ce asigura o piele uscata pana la 12 ore, strat cu balsam protector impotriva iritatiilor si alte facilitati pentru confortul bebelusului. Deci, micutul nu cunoaste senzatia de „ud". Si mami, intr-o zi se instaleaza in fata bebelusului sau copilului mic cu o noua „jucarie" - olita. Cat timp este necesar pentru a invata copilul sa faca la olita? Unele mame au succes in doar cateva zile, altele in cateva saptamani. Insa sunt si mamici care au avut un training de invatare la olita a bebelusului mult prea lung.

Citeste mai jos si afla de la mamici cu experienta trucurile care au functionat in incercarea de a il invata pe copilul lor sa scape de inamicul SCUTEC si sa foloseasca olita:

Indentificarea semnalelor

Primul pas in stabilirea unei metode de abordare a copilului pentru a folosi olita sau vasul de toaleta este indentificarea semnalelor pe care copilul le da, aratand ca este pregatit sa accepte sa renunte la scutec. Cei mai multi copii vor intelege utilitatea olitei in jurul varstei de 2-3 ani, insa este posibil ca unii copii sa fie mai precoci si sa ceara la olita inca de pe la varsta de 1 an si jumatate. Ca parinte, trebuie sa fii atent la indiciile pe care copilul tau le da atunci cand este timpul sa mearga la baie: sta incruntat, se ghemuieste, desparte piciorusele si sta concentrat etc. Este de preferat sa folosesti in discutiile cu copilul cuvinte clare ce definesc nevoile fiziologice: pipi, caca si sa se dicute cu copilul sau sa se ofere exemplu acolo unde este cazul baietii si fetele mari care fac la toaleta sau la olita si nu mai folosesc scutece.

"Fetita mea are un an si trei luni si uraste olita, dar de o luna spune cand vrea sa faca si merge la baie si face direct pe toaleta". (Adriana) 

"Eu am pus-o pe fiica-mea de la 7 luni cate putin si a stat pe olita. Acum are 1 an si o luna si face la olita si pipi si caca (nu cere, doar daca imi dau eu seama cand trebuie), dar nu am fortat-o absolut deloc, se uita pe carticele". (Cristina)

"Rabdare si din nou rabdare. De obicei dimineata la prima ora aveti sanse de reusita.Cand se trezesc ii luati si ii puneti pe olita asta daca nu a facut deja in pampers. Iar cand face treaba mare urmariti mimica fetei: sunt mai seriosi si mai incruntati, atunci incercati dezechiparea si asezarea lor pe olita. Daca face ii laudati, ii pupaciti le aratati ce au facut acolo si le ziceti ce treaba buna au facut. Sunt receptivi si o sa invete repede". (Oana)
fetita cu hartie igienica

Familiarizarea cu olita de la varste mai mici

Cand incepi sa recunosti semnele particulare care anunta ca micutul tau are nevoie la olita se poate pune problema unei abordari de dezvatare pas cu pas a folosirii scutecului. Prima si cea mai utilizata metoda de parinti este punerea frecventa a bebelusului pe olita, chiar daca acesta nu pare sa ceara sau sa aiba nevoie. Aceasta metoda necesita perseverenta si rabdare din partea parintilor, avand in vedere ca micutul lor nu va intelege cand si de ce trebuie sa stea pe olita si este posibil sa faca dupa ce tocmai s-a ridicat dupa olita.

"Fetita noastra sta pe olita de la 6-7 luni. Acum are 9 luni si facem caca doar la olita." (Monica)
"De la 9 luni stam pe olita, acum avem 11 luni si jumatate si ii place foarte mult sa foloseasca olita". (Roxana)
"Anul trecut, Mos Craciun ne-a adus cadou olita, aveam 7 luni jumate si de atunci a stat la olita cu MO, ursuletul ei preferat. La 9 luni nu mai faceam caca in pampers, iar la 1 an si o luna am scapat de pampers. Acum il folosim doar noaptea, si am scapat si de olita pentru ca stam la toaleta". (Anca)

bebelus pe olita

Renuntarea partiala la scutec

Scutecele sunt confortabile pentru copii, dar si pentru parinti. Nu este nevoie sa speli hainele de fiecare data cand bebelusul face pe el. Asadar, in primul rand persoana, de obicei mama, care incepe trainingul de invatare la olita trebuie sa fie convinsa ca este pregatita sa duca aceasta treaba pana la capat. Unele mame aleg sa renunte la pampers treptat, pe perioada zilei si sa ii mai puna bebelusului noaptea, din diverse motive.


"Eu inca inainte de un an obisnuiam sa o pun pe olita, la anumite ore, doar ca sa se invete cu ideea, iar cand statul pe olita avea si 'rezultate', eram atenta sa marchez momentul. Pana la un an si jumatate a cam stat pe olita, mai cu o carte, mai la televizor, dar apoi, dintr-o data, a inceput sa evite si sa faca figuri. Am lasat-o in pace, nu am fortat-o absolut deloc, desi ii explicam cateodata ca e bine sa se ceara la olita, ca e timpul sa scapam de pampers, si ii laudam eforturile, fie ele si minime. Am descoperit ca nu mai vroia la olita pentru ca vroia la baie, pe vasul de toaleta. I-am luat rapid colacel special, si am profitat de ineditul situatiei ca sa o atrag spre baie. In tot acest timp, o lasam in casa fara pampers, doar cu un chilotel sau ceva usor, ca sa o pot schimba repede. Cand se intamplau accidente, o lasam putin asa. Smechera, a invatat repede sa se dezbrace singura si sa isi ia alte haine (sau de-ale mele, sau prosoape, ce putea :D) Pe la 1 an si 9 luni pot spune ca a inceput singura sa mearga la toaleta, nici macar nu ma lasa sa merg cu ea. Isi punea scaunelul, se urca si se dezbraca singura, tragea apa (asta era cred ca momentul preferat), ma chema sa ii pornesc doar robinetul. Nu a mai vrut sa auda de pampers, nici macar noaptea. Pur si simplu si-l dadea singura jos, dupa ce ieseam din camera. In prima luna dupa ce am renuntat total la pampers au mai fost cateva accidente, dar putine si motivate (prea multe lichide seara, oboseala excesiva, sau cand a fost putin racita). Noaptea, daca are nevoie, ma trezeste ea, nu am incercat niciodata sa o trezesc sa o duc eu la baie. Probabil ca am avut si noroc, in orice caz trecerea de la pampers la chilotel la noi a fost rapida si total nedureroasa. NU stiu reteta, dar cred ca e important sa lasam copilul sa simta el momentul, sa nu il fortam, dar sa incercam in acelasi timp sa ii coordonam incercarile si intentiile". ( Estera)


"La 7 luni l-am pus la olita, facea si treaba mica si cea mare, stiam orele. Pe la 1 an si 4 luni a refuzat olita si am folosit doar pampers. La 2 ani, am renuntat la pampers, am avut noroc a fost vara, ieseam cu 2-3 perechi de chiloti, pantaloni scurti, pana s-a invatat. A durat o luna, acum punem pampers doar seara la nani, desi dimineata este uscat." Ana Maria

fetita in chilotei

Renuntarea definitiv la pampers

Alte mame sunt perfect convinse in momentul in care incep actiunea "olita" ca nici ele nici copilul lor numai au nevoie de scutece.

"Metoda aplicata la Mircea a fost simpla: nu i s-a mai dat scutec si a fost atentionat ca atunci cand face sau vrea sa faca caca sau pipi sa spuna si i s-a aratat olita. La inceput, evident, a facut pe el, si nu i-a placut senzatia. I s-a spus ca i-ar fi fost mult mai bine sa spuna si ar fi fost condus la olita. Incet, incet, adica in vreo saptamana sau doua, mergea singur la olita. Cheia este sa ai puterea sa il lasi sa simta ca este neplacut sa stea murdar. Sigur, nu-i o perioada prea placuta pentru nimeni, dar merita efortul. Si nici n-are de ce sa fie prea lunga. Totul este sa nu cedezi, nici macar noaptea. Spune "gata cu scutecele", ia-le, doneaza-le sau pune-le undeva intr-o magazie si gata". (Gabriela)

Folosirea unei olite simple pentru copii

La noi a fost destul de usor. Am inceput trainingul de pe la 1 an cu o olita simpla, sa nu fie cumva confundata cu vreo jucarie. E o treaba serioasa si asta cu alesul olitei. O olita "fitoasa" poate sa fie foarte usor una intrebuintata la cu totul altceva decat scopul ei direct. Am speculat orele la care se intampla procesul si o puneam pe olita. Nu de fiecare data am avut succes, insa zilnic am pus-o pe olita. A devenit constienta de proces, la 1 an si 5 luni. Adica stie sa se tina pana aduc olita sau si o ia singura din baie, daca e deschisa usa. Acum cere verbal de cate 3 ori pe zi. A fost destul de usor, zic eu." (Ramona)


Folosirea unei olite pentru copii cu sunet

Cezara a invatat in doua zile sa faca la olita folosind o olita muzicala care pornea cand i se uda interiorul. Fetita era foarte incantata de muzicuta si de cum porneste ea, astfel incat a invatat super rapid toata treaba cu olita. Mai mult decat atat nu a fost nici o olita scumpa, a costat undeva la 8 lei." (Cristina)

 bebelus fericit pe olita

Puterea exemplului

"Eram disperata ca toti copiii din parc cu care Alexia se juca faceau la olita si nu erau cu mult mai mari decat a mea. Atunci am cautat pe internet tehnici de a invata copilul sa fac la olita, am incercat de toate, cu carticele, cu olite, nici nu mai stiu cu ce. Ba chiar am mers la medicul pediatru si am cerut o parere. Doctorita fetitei mi-a recomandat sa iau o papusa din comert care face "pipi" daca ii dai lichide. Mi-a spus sa o las pe Alexia doar in chilotei si pe papusa la fel, apoi sa le dau lichide la amandoua sa bea. Bineinteles ca papusa a udat chiloteii imediat. Atunci am rugat-o pe Alexia sa mergem la baie si sa punem papusa pe olita. Le-am mai dat la amandoua sa bea un pahar din sucul de mere preferat al fetei si am pus papusa repede pe olita. Apoi vazand ca "pipi" de la papusa a fost in olita si chiloteii sunt uscati am facut o mini-petrecere cu confetti si am sarbatorit realizarea papusei. I-am explicat Alexiei ca daca face si ea la olita o sa aiba parte de o petrecere. Si de atunci folosim cu success olita, inca mai sarbatorim de fiecare data, insa nu cu confetti ci cu un dans inventat de noi doua. Am avut parte doar de cateva accidente. (Mihaela)

Acordarea de recompense

Sistemul de recompense pentru invatarea la olita poate fi utilizat in completarea celorlalte tehnici. Locul olitei este intotdeauna la baie, langa toaleta de „oameni mari". Pe usa de la baie sau pe peretele cel mai apropiat de locul unde este plasat olita se scrie numele copilului si se acorda o bulina rosie daca operatiunea a avut succes. Aminteste-i copilului pe parcursul zilei despre premiul pe care il primeste daca a acumulat un numar de buline rosii.

In perioada in care l-am invatat pe Andrei sa faca la olita am fost desemnata mascariciul familiei. Mi-am pus in gand ca odata cu implinirea a 2 anisori sa invete sa faca la olita si sa scapam de pampers. Zis si facut. Am ales metoda invatarii treptate: prezentarea olitei si utilitatea acesteia, apoi statul pe olita zeci de minute. Uneori eu eram recompensata cu un „pipi" sau „caca", alteori cu „mimic mami". Insa la fiecare succes toata casa era plina de laude, aplauze, cantece si distractie pentru ca „Andrei este baiat mare si face la olita". De cate ori venea la noi cineva, afla vestea cea mare si iar era sarbatoare. Si uite asa vreo 2-3 luni de zile. Acum la 3 ani cere si face la toaleta pipi singur, la cealalta parte are nevoie de cineva cu care sa povesteasca". (Ioana)


Tu cum ti-ai invatat copilul sa foloseasca olita?

Articolul urmator
8 trucuri utile în alăptare pentru mamele care revin la serviciu după concediul de creștere a copilului
8 trucuri utile în alăptare pentru mamele care revin la serviciu după concediul de creștere a copilului

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cel mic este pregătit să renunțe la oliță, dar eu nu. Ce să fac?
    Cel mic este pregătit să renunțe la oliță, dar eu nu. Ce să fac?

    Sunt destul de sigură că fetița mea de doi ani este pregătită să treacă de la oliță la toaletă. De îndată ce a început să dea semne că vrea să renunțe la oliță,...

    S-a demonstrat că pisicile sunt cele mai eficiente în tratarea dezechilibrelor emoționale
    S-a demonstrat că pisicile sunt cele mai eficiente în tratarea dezechilibrelor emoționale

    Terapia cu ajutorul animalelor de companie a devenit tot mai apreciată în ultimele decenii. Printre cele mai populare tipuri de terapii este cea care se realizează cu ajutorul...

    Această dădacă lucrează cu copiii de 18 ani și ne împărtășește cele mai eficiente 3 metode de a calma tantrumurile
    Această dădacă lucrează cu copiii de 18 ani și ne împărtășește cele mai eficiente 3 metode de a calma tantrumurile

    O dădacă din Marea Britanie cu o experiență de 18 ani în lucrul cu copiii, le dezvăluie părinților cele mai eficiente trei metode de a calma tantrumurile celor mici.

    Cum a reușit un copil de doar 2 ani să folosească singur olița?
    Cum a reușit un copil de doar 2 ani să folosească singur olița?

    „Mami, sunt deja fetiță mare. Vreau să merg la oliță!” - asta a auzit o mamă de peste hotare de la fiica ei în vârstă de 2 ani și jumătate. Ceva ce ar vrea...

    Cea mai bună metodă de a obișnui copilul cu olița este să nu ai nicio metodă
    Cea mai bună metodă de a obișnui copilul cu olița este să nu ai nicio metodă

    Printre marile provocări din primii ani de viață ai copilului tău se numără și pregătirea acestuia pentru a se obișnui să utilizeze olița. Fie că ți se pare că este deja prea...

    Ce trebuie să faci când repari „mici accidente” după ce copilul a învățat să folosească olița
    Ce trebuie să faci când repari „mici accidente” după ce copilul a învățat să folosească olița

    A venit timpul în care cel mic a învățat, în sfârșit, să facă la oliță! Acesta este momentul pe care îl așteaptă mulți părinți și tocmai de aceea,...

    7 mituri despre oliță care chiar sunt adevărate
    7 mituri despre oliță care chiar sunt adevărate

    Să îți vezi copilul folosind olița este o mare bucurie, în condițiile în care îți dai seama că a mai făcut un pas important pentru evoluția sa și pentru...

    Sondaj World Vision România: 1 din 4 copii este amenințat cu bătaia pe rețelele de socializare
    Sondaj World Vision România: 1 din 4 copii este amenințat cu bătaia pe rețelele de socializare

    Cel putin 1 din patru copii este ameninţat cu bătaia pe reţele de socializare, iar unul din 10 este jignit, zilnic sau de cel puţin două ori pe săptămână, în mediul...

    © 2024 Qbebe