Dupa cat timp incepe bebelusul sa vada clar?

Dupa cat timp incepe bebelusul sa vada clar?

Corina Naftanaila

Vederea bebelusilor se numarara printre simturile micutului pe care le are inca de la nastere. Da, copilul aude, vede si simte insa nu suficient de clar si dezvoltat. Aceste simturi apar inca din pantecul mamei, insa odata cu venirea pe lume, bebelusul trebuie sa se adapteze schimbarilor.

Trebuie sa stii ca bebelusul nu vede clar la nastere. Micutul poate distinge lumina de intuneric, insa nu poate descifra cu exactitate formele si culorile lucrurilor din jurul sau.

Evolutia vederii bebelusilor

Multi medici spun ca bebelusii sunt "orbi" pana la varsta de 6 luni. Nu trebuie sa te sperii. Spun asta pentru ca in aparent, in acest interval de timp micutii vad incetosat si blurat, neputand face diferente prea mari intre anumite obiecte sau intre fetele oamenilor.

Vederea bebelusilor va avea parte de o evolutie uimitoare de-a lungul celor 12 prime luni din viata lor. Astfel, de la stadiul in care pot deosebi la o distanta de 20 de cm, vor ajunge la recunosterea tuturor lucrurilor, din apropiere sau departare.

Vederea bebelusilor la 0 - 3 luni

Nou-nascutul distinge lumina si miscarea. Vede totul in ceata. Vei vedea ca micutul tau va urmari o sursa puternica de lumina, precum fereasta sau o o veioza. Va distinge lucrurile aflata doar la o distanta de 20 sau 30 de cm. Astfel, daca vrei sa te recunosca trebuie sa il tii destul de aproape de tine.

vederea bebelusului

Micutul trebuie sa aiba in continuare destul de aproape pentru a le distinge. Insa, de la varsta de o luna va incepe sa-ti analizeze fata. Este indicat ca atunci cand il iei in brate, sa te uiti in ochii lui si sa-l lasi sa-ti analizeze trasaturile.

De asemenea, va putea sa focalizeze. Va fi capabil sa urmareasca un obiect daca il muti dintr-o parte in alta.Tot ce trebuie sa faci este sa pozitionezi obiectul in raza vizuala a micutului si destul de oproape de ochii.

La varsta de 2 luni, micutul se afla la stadiul in care incepe sa vada culorile. Va incepe chiar sa faca diferente intre nuantele foarte puternice. Este momentul sa ii arati obiecte cu design mai sofisticat si culoare stralucitoare. Aceste abilitati incep sa fie invatate mult mai bine la varsta 3 luni. Bebelusul nu doar ca va putea privi un obiect, ci se va putea concentra asupra lui.

Vederea bebelusilor intre 4 - 8 luni

Incepand cu luna a 4-a, situatia incepe sa se imbunatateasca. Bebelusul ca incepe sa vada din ce in ce mai bine. Focalizarea obiectelor este o abilitate pe deplin deprinsa si acum se va arata mai interesat sa cunoasca prin atingere. Vei vedea ca usor, usor va intinde mana dupa un anumit lucru pe care il vede.

vederea bebelus 2

De la varsta de 5 luni vederea micutului va mai face cativa pasi spre dezvoltarea completa. Va experimenta o cu totul alta etapa si anume, perceptia adancimii. Prin aceasta, copilul incepe sa judece distanta dintre anumite obiecte.

Incetul cu incetul ochii bebelusului vor incepe sa vada lumea cu totul schimbata. Ceata si lucrurile blurate vor face loc imaginii tridimensionale, plina de forma si culoare. Ochii invata sa lucreze impreuna si dau nastere unei imagini mult mai profunde asupra lucruilor.

Intre varsta de 6 si 8 luni, micutul va incepe sa se miste. A trecut deja de etapa in care incearca sa-si sustina capul si sa-si controleze miscarile. La varsta de 8 luni, bebelusul va incepe sa o ia din loc. Trebuie sa fii pregatita pentru acest moment. Copilul care incepe sa exploreze, va incepe sa vada si ulterior, sa atinga mai mult. Va invata sa-si coordoneze ochii cu mainile si picioarele. Ceea ce ochii vor vedea, membrele vor atinge.

Vederea bebelusilor la 9 - 12 luni

Pana la varsta de 9 luni copilul a invatat deja sa-si foloseasca impreuna ochii si mainile. Este momentul in care se fac primele tentative de a-si tine echilibrul in picioare. Astfel, vederea se va ridica la un alt nivel. Nu va mai vedea totul de jos, ci va admira toate lucrurile de la un nivel mai sus. De acum, jucariile nu mai sunt private ca parteneri egali, ci mai degraba mici si inferiori.

Dupa 10 luni de viata, vederea nu mai este un domeniu necunoscut. Ochii micutului isi definitiveaza culoarea. Viziunea asupra lucrurilor este mult mai clara si destul de detaliata. In lunile urmatoare bebelusul devine maestrul vederii. Va recunoaste cu exactitate persoanele din departare, va cere si va arata spre obiecte specifice si toate formele vor avea sens.

vederea bebelusilor 3

Probleme de vedere la bebelusi

Vederea bebelusului se va dezvolta treptat, pe masura ce copilul creste. Te temi ca micutul tau ar putea avea probleme de vedere? Iata cateva dintre lucrurile care semnaleaza viitoare probleme de vedere. Daca le observi la micutul tau, nu ezita sa apelezi la sfatul unui medic de specialitate.

- probleme de vedere din familie;
- probleme la miscarea ochilor in diferite directii;
- ochi incrucisati;
- copilul nu poate urmari un obiect cu ambii ochi;
- bebelusul isi ingusteaza ochii tot timpul.

Bebelusii nascuti prematur sau cu greutate foarte mica sunt predispusi la eventuale probleme de vedere. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca odata venit pe lume inainte de termen, ochii bebelusului rateaza ultima etapa de dezvoltare din pantecul mamei.

Sfat! Daca esti ingrijorata in legatura cu sanatatea oculara a bebelusului tau, este indicat sa ceri parerea medicului tau. Impreuna cu acesta puteti lua cea mai buna decizie. Trebuie sa stii ca multe probleme de vedere isi gasesc rezolvarea destul de repede, atunci cand sunt descoperite la timp.

Surse: parents.com, babycenter.com, kidshealth.org, livestrong.com, parentingprincesses.com, romedic.ro.
 

Articolul urmator
Bebelușul meu plânge de fiecare dată când îl pregătesc de nani. De ce?
Bebelușul meu plânge de fiecare dată când îl pregătesc de nani. De ce?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    În cât timp scade febra după paracetamol supozitor la bebeluși
    În cât timp scade febra după paracetamol supozitor la bebeluși

    Febra la bebeluși poate fi o sursă de îngrijorare pentru părinți, stârnind îngrijorare și dorința de a obține o ameliorare rapidă. Cu toate acestea, este esențial...

    După cât timp mai pot fi folosiți embrionii crioconservați?
    După cât timp mai pot fi folosiți embrionii crioconservați?

    Ați auzit de cazul gemenilor care s-au născut în octombrie 2022, în urma unor embrioni congelați de 30 de ani? Cei doi bebeluși s-au născut în urma unui transfer cu...

    Iubitul mă sufocă cu atenția lui și începe să plângă dacă nu pot să petrec timp cu el
    Iubitul mă sufocă cu atenția lui și începe să plângă dacă nu pot să petrec timp cu el

    O femeie de peste hotare se află într-o relație cu un bărbat care îi cere mai multă atenție decât îi poate oferi aceasta. A ajuns într-un punct în...

    Un bărbat a refuzat să-și vadă fiica dupa naștere până nu a făcut un test de paternitate
    Un bărbat a refuzat să-și vadă fiica dupa naștere până nu a făcut un test de paternitate

    Încrederea între partenerii unui cuplu este esențială, mai ales când este vorba și despre un copil. Din păcate, unul dintre parteneri își poate exprima brusc...

    O femeie din Florida nu poate avorta, conform noii legi, și este nevoită să-și vadă copilul murind după naștere
    O femeie din Florida nu poate avorta, conform noii legi, și este nevoită să-și vadă copilul murind după naștere

    O femeie din Florida nu poate face avort, așa că este nevoită să-și vadă copilul murind, câteva ore după naștere. Mai multe detalii în articol.

    În cât timp iese alcoolul din organism
    În cât timp iese alcoolul din organism

    Te-ai întrebat cât timp îi ia corpului tău pentru a elimina alcoolul din organism? Află care sunt factorii care contribuie la durata alcoolului în organism și care...

    În cât timp se elimină anestezicul din organism
    În cât timp se elimină anestezicul din organism

    Anestezia este un procedeu medical care presupune diminuarea sensibilității corpului la durere. Substanțele folosite pentru a realiza acest procedeu diferă în funcție de...

    Nu-și poate ierta fiica pentru că își va numi bebelușul după tatăl ei
    Nu-și poate ierta fiica pentru că își va numi bebelușul după tatăl ei

    O femeie de peste hotare se află într-o situație extrem de tensionată, pe care a expus-o în cadrul unui forum de pe Reddit. Aceasta povestește că de când a aflat că...

    © 2024 Qbebe