Mit sau adevar: femeile care alapteaza nu au voie alimente nepreparate termic?

Mit sau adevar: femeile care alapteaza nu au voie alimente nepreparate termic?

Irina Olteanu - Redactor Senior

Alimentele crude sunt permise in alaptare, spre deosebire de perioada sarcinii, insa pot conduce la cateva complicatii neplacute mai degraba pentru mama. Sa aflam in continuare care sunt complicatiile ce pot surveni in cazul consumului alimentelor crude in alaptare si cum este afectat bebelusul.

Alimentele crude in alaptare - aspecte importante

Da, este adevarat ca puteti manca orice dupa ce nasteti, parazitii sau bacteriile cu potential fatal/cauzatori de malformatii nu mai sunt capabili sa afecteze copilul (nu se transfera in laptele matern, cum se intampla in cazul placentei). Laptele mamei reprezinta un produs organic complet separat de ce beti sau mancati.

Daca in timpul sarcinii trebuia sa evitati alimentele insuficient preparate termic, cum sunt carnea, fructele de mare sau ouale crude, deoarece pot contine bacterii care cauzeaza infectii si uneori pot conduce la pierderea sarcinii, moarte infantila sau infectii ale bebelusului la nastere, acum nu mai aveti aceaste restrictii (desi riscurile de a contracta boala respectiva raman neschimbate).

Listerioza, una dintre bolile asociate consumului de alimente nepreparate termic, este asemanatoare gripei ca simptome (apare in 12-30 de zile de la contaminare) care poate conduce la nastere prematura, avort spontan, imbolnavire grava si chiar moartea bebelusului si este uneori cauzata de branzeturi si produse lactate nepasteurizate, incluzand branzeturi de tip Brie, Camembert, Feta, Gorgonzola, Roquefort si nu de cele cum sunt branza cheddar, mozzarella sau chiar branza topita.

 Purtatori de listerioza sunt si pestii (in special sub forma de sushi) si o multime de mezeluri cum sunt prosciutto si chiar salamul, insa conform medicului Ruth Lawrence: "nu este inregistrata nicio dovada care sa sugereze transmiterea parazitului prin laptele matern", singurul lucru care ar putea afecta capacitatea mamei de a alapta fiind slabirea starii de sanatate datorita bolii. Deoarece mamele din Japonia consuma frecvent sushi fara nicio problema, ele reprezinta un exemplu al lipsei nocivitatii acestuia, in plus majoritatea restaurantelor care il pregatesc dispun de surse sigure care distrug eventualii paraziti prin congelare. Singura problema in cazul pestilor este reprezentata de prezenta unui nivel ridicat de mercur care poate afecta sistemul nervos central al bebelusului (mercurul nu este inlaturat prin gatire), fiind recomandata evitarea rechinului, a pestelui spada, a macroului si chiar a tonului alb.

In ceea ce priveste toxoplasmoza, de asemenea prezenta in alimente insuficient preparate termic (carne in special), daca mama este deja infectata este mai sigur sa continue alaptarea datorita anticorpilor transmisi bebelusului prin laptele sau. Din cauza faptului ca poate conduce la probleme severe la nastere, la fel ca si in cazul listeriozei, nu era recomandat consumul produselor din carne cruda pe perioada sarcinii. Oricum ar sta lucrurile, in timpul alaptarii nu trebuie sa va ingrijorati decat pentru propria stare de sanatate.

Doamna doctor Alexandra Bulboaca, medic nutritionist-dietetician http://nutritionistarad.wordpress.com/, membru al Asociatiei Romane de Nutritie si Dietetica ne mentioneaza:

"E foarte important inca de la inceput sa se sublinieze faptul ca alimentatia mamei se personalizeaza! Mamica are voie sa consume fructe si legume proaspete, crude, mai ales daca le-a consumat si in timpul sarcinii, si bineinteles daca bebelusul le tolereaza. NU ar trebui sa existe generalizari! E adevarat ca unele alimente (de exemplu, usturoiul) schimba gustul laptelui si ar trebui evitat, insa nu putem generaliza acest lucru si exemplele pot continua.
Cel mai important lucru este de fapt sa cunoastem sursa de unde procuram acele alimente si pregatirea lor: foarte importanta spalarea, curatarea etc.
"

Domna doctor Ana Culcer, medic primar pediatru- seful sectiei de Nou Nascuti din cadrul Spitalului Universitar Bucuresti www.ingrijireacopilului.ro ne asigura:

"Mamele pot manca alimente nepreparate termic, nu exista nicio contraindicatie."
 

Alimentele crude in alaptare - mezeluri si branzeturi

Salamul, carnatii si alte preparate din carne incadrate in categoria mezeluri pot fi una dintre cauzele ambelor infectii mentionate anterior, deoarece sunt nocive din multe puncte de vedere pentru bebelus. Salamul reprezinta practic un carnat fermentat uscat la aer, in esenta carne cruda neprocesata ce necesita doar conditii de temperatura si contine multi conservanti (nitrati) care sunt daunatori atat pentru mama, cat si pentru copil si nu sunt distrusi nici prin gatire dar si o cantitate mare de sodiu (cauzeaza retentie de apa si hipertensiune). In plus nu reprezinta o sursa de nutrimente, ci mai degraba de grasime si colesterol, putand conduce la boli de inima, diabet si hipertensiune. Din cauza continutului sau greu digerabil, poate cauza colici la copii (mai ales daca este condimentat excesiv).

 Branzeturile de orice fel pot dauna copilului in alt mod (nu din cauza potentialului bacterian), ci din cauza ca prezinta potential alergen. Prin urmare, consumul de produse de lapte de vaca poate duce la reactii nedorite, cum sunt balonare, iritatii ale pielii, umflarea ochilor sau a fetei, diaree, constipatie, tuse/wheezing, varsaturi, apetit scazut, modificarea scaunului sau probleme in dezvoltare (proteina laptelui de vaca ramane destul de mult in laptele matern, purtand si denumirile de: lactoglobulina, cazeina, lactalbumina, cazienat de sodium si zer).

In incheiere, in cazul in care consumati produse din carne nepreparata termic, retineti ca trebuie sa aveti grija in ce priveste depozitarea si prepararea acesteia, deoarece puteti contamina produsele utilizate pentru bebelus, cum sunt suzetele sau biberoanele, in lipsa unei igiene riguroase.

Doamna doctor Corina Chisu, medic primar obstetrica-ginecologie Medsana ne mentioneaza in final: "Compozitia laptelui matern este in mare masura independenta de alimentatia mamei. Laptele isi mentine calitatea spoliind organismul matern de nutrimente chiar si atunci cand alimentatia mamei este inadecvata. Nu exista lapte gras sau slab, compozitia laptelui se modifica in functie de nevoile copilului. Astfel, mama care a nascut prematur va avea un lapte mai bogat in proteine si lipide".


Multumim doamnelor doctor Ana Culcer, Alexandra Bulboaca si Corina Chisu pentru ajutorul acordat in realizarea acestui articol.

Sursa imagine:victoriaborodin.wordpress.com

Surse: www.babymed.com; www.babycenter.com; http://kellymom.com; www.medhelp.org

Articolul urmator
Poza care a uimit internetul și care demonstrează cum laptele matern protejează bebelușul de boli
Poza care a uimit internetul și care demonstrează cum laptele matern protejează bebelușul de boli

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cioburile aduc noroc: mit sau adevăr
    Cioburile aduc noroc: mit sau adevăr

    Încercând să dea semnificații obiectelor, fenomenelor, unor evenimente din viața de zi cu zi, oamenii construiesc diverse mituri, printre care și cele care fac referire la...

    Mit sau adevăr: Plătesc copiii pentru păcatele părinților?
    Mit sau adevăr: Plătesc copiii pentru păcatele părinților?

    De-a lungul timpului, inclusiv în vremea noastră, s-a vehiculat/se vehiculează ideea potrivit căreia se poate vorbi despre o relație între suferințele copiilor și păcatele...

    Fosta mea soție are o listă de alimente pe care eu nu am voie să i le dau fiicei noastre când vine în vizită
    Fosta mea soție are o listă de alimente pe care eu nu am voie să i le dau fiicei noastre când vine în vizită

    Un bărbat se află în conflict cu fosta sa parteneră, din cauza dietei fetiței pe care o au împreună, în vârstă de 10 ani.

    Păpușa Barbie care alăptează. De acord cu ea sau nu?
    Păpușa Barbie care alăptează. De acord cu ea sau nu?

    O mămică a creat o păpușă Barbie care alăptează, pentru a arăta adevărata față a maternității! După ce a fost discriminată pentru că a alăptat în public, Betty...

    Instinctul matern - mit sau realitate? O femeie care suferă de pierderi de memorie și-a uitat copilul, dar instictul ei matern a salvat-o
    Instinctul matern - mit sau realitate? O femeie care suferă de pierderi de memorie și-a uitat copilul, dar instictul ei matern a salvat-o

    Se vorbește des despre așa-numitul instinct matern. Credeți că este mit, sau realitate? Poate reușim să răspundem prin povestea unei femei care și-a pierdut memoria, dar nu și...

    Faceți cunoștință cu păpușile croșetate care nasc, natural sau prin cezariană și alăptează
    Faceți cunoștință cu păpușile croșetate care nasc, natural sau prin cezariană și alăptează

    Dacă ești pasionată de croșetat, știi deja că această activitate este o modalitate agreabilă de a te destinde la finalul unei zile mai tensionate. Treptat, croșetatul se poate...

    „Nu mai sta cu părul ud că răcești” - mit sau realitate? A venit momentul adevărului!
    „Nu mai sta cu părul ud că răcești” - mit sau realitate? A venit momentul adevărului!

    Probabil și tu ai auzit măcar o dată avertizarea „Nu ieși afară cu părul ud!”. Te-ai întrebat vreodată dacă chiar este adevărată? Dacă da, îți spunem noi.

    Școlile nu mai au voie să ceară informații despre locul de muncă, ocupația sau profesia părinților
    Școlile nu mai au voie să ceară informații despre locul de muncă, ocupația sau profesia părinților

    Profesorii diriginți și învățătorii nu îi vor mai întreba pe părinții elevilor unde lucrează, ce funcție sau ce meserie au! Ministerul Educației a transmis, joi,...

    © 2024 Qbebe