Sfaturi numai bune.. sa nu le urmezi!

Sfaturi numai bune.. sa nu le urmezi!

Raluca Cristea

    Cred ca ai auzit despre zicala din batrani “Cate bordeie, atatea obiceie”. Afla ca ti se potriveste perfect inca dinainte ca bebelusul tau sa vina pe lume.

    Esti bombardata cu tot felul de sfaturi si idei, care de care mai ciudate. Prietenele, rudele, vecinele, toate iti ofera, fie ca vrei sau nu, parerea lor despre cum sa il imbraci pe micut, ce sa ii dai sa manance sau cum sa ii mobilezi camera. Ceea ce iti atrage atentia este faptul ca multe informatii se bat cap in cap, asa ca este absolut normal sa nu stii ce sa mai crezi si sa fii usor confuza.

    Solutia? Citeste carti consacrate despre cresterea copiilor, intreaba medicul pediatru in legatura cu orice nelamurire legata de cresterea micutului tau si nu alege sa solutionezi o problema neaparat asa cum a facut-o si alta mamica, pentru ca fiecare copilas este unic.

   Nu cumpara nimic inainte sa se nasca!

    Complet fals. Aceasta este o superstitie, nici macar un sfat si nu are nicio baza logica. Chiar daca nu a vazut inca lumina zilei, cel mic traieste in tine, iar dupa ce vei veni de la maternitate vei fi atat de extenuata incat ultimul lucru pe care il vei putea face este sa colinzi magazinele in cautare de lucrusoare. Asa ca, este foarte bine ca inainte de nastere sa cumperi minimul necesar si anume: un patut cu toate cele aferente, cateva hainute de schimb si scutece tip pampers.

   Bebe trebuie sa doarma din prima zi in camera lui

    Fals. Este mai bine atat pentru tine cat si pentru cel mic, daca la inceput, va dormi in aceeasi camera cu parintii lui. In aceeasi camera, dar in patutul lui. Asa il vei putea auzi cand se trezeste noaptea si il poti alapta, mai ales ca in primele 3 luni de viata, bebelusul se va trezi la 2-3 ore ca sa manance.

   Ssst! Doarme bebe!

    Nu este nevoie. Micutul tau a petrecut 9 luni de viata intrauterina, in care a auzit fel si fel de zgomote, unele mai intense ca celelalte, asa ca va fi obisnuit sa adoarma chiar daca nu este liniste deplina. Mai mult decat atat, este foarte bine sa il inveti sa doarma intr-o atmosfera cu zgmote firesti, cum ar fi o jucarie scapata pe jos, un copil care se joaca pe langa el, un televizor sau o masina de spalat in functiune.

   Copilul se ineaca daca nu doarme pe burta

    Fals. Specialistii au demonstrat exact contrarul si anume ca riscul de a se ineca este mult mai mare cand doarme pe burta, decat atunci cand doarme pe spate. Copilul poate dormi pe burtica doar in timpul zilei, sub supravegherea ta.

   Cand ii faci baie, verifica temperatura apei cu termometrul

    Nu este nevoie. Apa se verifica punand cotul tau in cadita de baie. Trebuie sa simti apa calduta si avand in vedere ca temperatura corpului tau este de 37°C, temperatura apei va fi de 38°C, adica perfecta. Din cadita, scoate-l direct in prosop si usuca-i bine pielea, prin tamponari, apoi imbraca-l si usuca-i parul.

   Trebuie sa stea infasat daca vrei sa aiba piciorusele drepte

    Fals. Bebelusul trebuie sa fie imbracat lejer, cu bluzita si pantalonasi, salopete, body mai subtire sau mai gros in functie de anotimp si neaparat cu manutele si piciorusele libere, ca sa se poata misca cum doreste.

    Miscarea este esentiala in dezvoltarea muschilor si ligamentelor. Pielea lui trebuie sa respire iar membrele trebuie folosite, pentru ca micutul sa se obisnuiasca cat mai repede cu corpul sau si cu ce poate sa faca. Astfel, va avea o dezvoltare fizica si psihica armonioasa. In plus, tie ti-ar placea sa te tina cineva strans fara sa te misti? Nu. Asa ca nici micutului tau nu i-ar placea.

    Cat despre piciorusele drepte sau nu ale bebelusilor, trebuie sa stii ca toti au initial piciorusele in forma de paranteze, datorita pozitiei intrauterine. Dar, pe masura ce bebelusul se dezvolta si mai ales dupa ce va face primii pasi, picioarele se vor indrepta.

    Nu uita ca puiul tau va mosteni forma picioarelor de la parinti si ca, in plus, il poti ajuta sa aiba picioare drepte protejandu-l impotriva rahitismului, prin administrarea unui tratament corespunzator, prescris de medicul pediatru.

   Nu e bine sa tii prea des copilul in brate

    Complet fals. Bebelusul are nevoie de afectiune, vrea sa se simta ocrotit. Cu cat se simte mai in siguranta, cu atat se va dezvolta mai bine, mai ales din punct de vedere psihic. Prezenta si vocea ta il linistesc imediat, iar atunci cand il tii in brate sau il alaptezi, legatura dintre voi devine tot mai puternica.

    Bineinteles, nu trebuie sa faci un obicei exagerat din a-ti tine in brate pruncul, dar nici nu il lasa prea mult timp in patut, cu gandul ca asa nu vei avea un copil rasfatat. Petrece cat mai mult timp cu micutul tau, pentru ca sunt momente unice si atat de scurte! Va creste numaidecat!

Articolul urmator
Ce se întâmplă dacă copilul consumă lapte praf expirat?
Ce se întâmplă dacă copilul consumă lapte praf expirat?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    10 decoratiuni de primavara homemade, numai bune de realizat cu copilul
    10 decoratiuni de primavara homemade, numai bune de realizat cu copilul

    In fiecare an, ne place sa lasam primavara sa patrunda cat mai mult si in casele noastre. Iata de ce incercam sa gasim noi modalitati de a avea decoratiuni de primavara cat mai frumoase si...

    4 Semne ca urmezi o dieta care nu este ceea ce pare
    4 Semne ca urmezi o dieta care nu este ceea ce pare

    Mediul online este plin cu diete care nu sunt ceea ce par si care nu te pot ajuta sa slabesti sau sa-timentii greutatea. Din pacate, in ziua de astazi este mai important continutul si...

    Sfaturile unui cofetar profesionist pentru cele mai bune fursecuri de Crăciun
    Sfaturile unui cofetar profesionist pentru cele mai bune fursecuri de Crăciun

    Un cofetar profesionist cu o experiență de peste 10 ani, împarte cu noi secretele sale pentru cele mai gustoase fursecuri de Crăciun pe care, spune el, le vom savura până la...

    Cum ne învățăm copiii să facă alegeri bune în viață?
    Cum ne învățăm copiii să facă alegeri bune în viață?

    Una dintre cele mai bune modalități prin care îi putem ajuta pe copiii noștri să devină independenți este să îi lăsăm să ia propriile decizii și să facă propriile...

    Copilul nu vrea să mănânce micul dejun? 6 sfaturi pentru a-l convinge
    Copilul nu vrea să mănânce micul dejun? 6 sfaturi pentru a-l convinge

    Una dintre cele mai la îndemână modalități de a te asigura că micuțul tău va avea parte de un start bun într-o nouă zi este să-i oferi micul dejun. Uneori...

    Top 10 cele mai bune metode de a slăbi sănătos fără să ții dietă
    Top 10 cele mai bune metode de a slăbi sănătos fără să ții dietă

    Deși poți fi tentată să recurgi la diete restrictive, care promit eliminarea rapidă a kilogramelor în plus, medicii nutriționiști îndeamnă ca, pentru obținerea unor...

    S-a publicat topul celor mai bune universități din România. O singură instituție privată a ajuns în clasament
    S-a publicat topul celor mai bune universități din România. O singură instituție privată a ajuns în clasament

    Ministerul Educației a publicat metarankingul național pentru anul 2021, stabilind itopul celor mai bune instituții de învățământ superior din România, în urma...

    6 semne ale adolescentului îndrăgostit. Sfaturi de la psihologul Lenke Iuhos
    6 semne ale adolescentului îndrăgostit. Sfaturi de la psihologul Lenke Iuhos

    Adolescenţii sunt acei copii mari, care se îndrăgostesc repede, pe sistemul aici şi acum. Nu e de ajuns că părinţii se obişnuiesc destul de greu cu schimbările fizice bruşte,...

    © 2024 Qbebe