7 motive pentru care joaca şi jucăriile fac bebeluşii mai inteligenţi

7 motive pentru care joaca şi jucăriile fac bebeluşii mai inteligenţi

Corina Naftanaila

Părinţi ai viitorilor atleţi, oameni de ştiinţă, judecători, directori şi în general oameni de succes luaţi aminte: un mediu de joacă bogat este critic pentru dezvoltarea bebeluşului tău şi îl ajută să obţină aptitudini pe care le va folosi mai târziu în viaţă.

La început, pentru un bebeluş, joaca este implicit legată de activitatea de învăţare, socializare, dezvoltare, ba chiar şi de intelect. Studiile au demonstrat că disponibilitatea materialelor de joacă, precum jucăriile pentru bebeluşi şi jocurile, sunt unele dintre cele mai consistente predictori ai inteligenţei.

Jucăriile nu trebuie neapărat să fie scumpe sau să facă parte dintr-un brand anume şi ideal ar trebui să nu fie electronice, fiindcă acel lucru înseamnă că jucăria va face treaba pe care trebuie s-o facă bebeluşul. Jucăriile pe care le alegeţi pentru bebeluş ar trebui să fie simple jucării cu care bebeluşul să interacţioneze în orice mod îşi doreşte. Acest lucru este înţeles foarte bine de magazinul online de jucării, Jucăriile lui Andrei. Cei de la

Jucăriile lui Andrei vă pun la dispoziţie o gamă diversă de jucării pentru bebeluşi din care să alegeţi. Acestea sunt atractive şi educative, exact ceea ce are nevoie bebeluşul tău.

jucarie bebelus

Importanţa acestor jucării pentru copii este de multe ori trecută cu vederea.
Conform unei cărţi despre Einstein, joaca este pentru bebeluşi, ceea ce este benzină pentru o maşină. Este combustibilul fiecărei activităţi intelectuale în care copiii noştri se implică.

Joaca ajută copiii să treacă peste problemele exteriorizării sentimentelor
Sentimentele puternice, în special cele negative, precum anxietatea, frica, gelozia şi furia pot fi copleşitoare pentru copii. Joaca oferă o voce şi o unealtă sănătoasă prin care copiii îşi pot exprima aceste sentimente negative şi copleşitoare. De aceea este important pentru părinţi să ofere copiilor spaţiul necesar să le exploreze.
Ce poţi face: Oferă-i bebeluşului tău spaţiul necesar să-şi exteriorizeze aceste sentimente, indiferent cum îşi doreşte, în joacă. Acest lucru reduce şansele ca ulterior când va creşte să se comporte la fel.

Joaca reduce stresul
Probabil te întrebi ce stres ar putea avea bebeluşul tău la vârsta sa. Desigur, acesta are parte de somn, mănâncă constant şi este liber pentru întreaga zi, dar copilăria implică învăţarea regulilor sociale, controlarea impulsurilor, ascultarea adulţilor şi alte activităţi, şi încă nu sunt preşcolari.
Ce poţi face: Dacă eşti faţă în faţă cu o potenţială situaţie de anxietate pentru bebeluşul tău, cum ar fi o programare la doctor sau o vizită a unor prieteni, încearcă să mergi mai din timp la bebeluş cu jucării şi să te joci cu el înainte de un astfel de eveniment. Acest lucru va ajută la redirecţionarea concentrării de la anxietate şi îl va plasa într-un nou mediu prin intermediul stimulilor familiari.

Joaca face copiii mai inteligenţi
Timpul de joacă şi interacțiunea cu jucării sunt metodele principale prin care un copil dobândeşte multe aptitudini fundamentale. Să ne gândim la un copil care se joacă cu un set de trenuleţe. Nu numai că învaţă activ ce înseamnă un tren, dar şi cum operează roţile, cum să folosească şinele, ba chiar şi cum funcţionează gravitaţia. Când acelaşi copil sortează trenurile, învaţă culori, numere, forme şi dimensiuni.
Ce poţi face: Închide televizorul şi DVD-urile educaţionale şi scoate în faţa bebeluşului tău păpuşi, maşini, mingi şi trenuleţe.

Joaca îmbunătăţeşte concentrarea, atenţia şi memoria
Atenţia şi concentrarea sunt abilităţi învăţate şi joaca este cel mai natural şi plăcut mod prin care un bebeluş poate să înceapă să-şi dezvolte aceste abilităţi. Am văzut cu toţii cazuri în care un bebeluş este atât de concentrat pe jucării încât nu aude nici măcar când îl strigăm pe nume. Această concentrare este aceeaşi abilitate de care copilul tău are nevoie în viitor pentru a scrie, a învăţa şi a se dezvolta în tot ceea ce face.
Ce poţi face: În loc să te superi atunci când bebeluşul tău este atât de ocupat jucându-se cu jucăriile sale încât nu te aude când îl strigi pe nume, ai răbdare, îşi dezvoltă o abilitate importantă.

Joaca ajută copiii să înţeleagă cum funcţionează lucrurile
Ai observat vreodată cum copiii fac acelaşi lucru în mod repetat? Indiferent dacă se dau pe tobogan la infinit sau lovesc o minge în mod repetat, aceste activităţi rezultă în acelaşi lucru: îmbunătăţire. Copiii îşi îmbunătăţesc noile abilităţi prin intermediul jocului repetitiv. Să stăpânească o abilitate înseamnă că merg către nivelul următor. De îndată ce un bebeluş învaţă să meargă, va încerca apoi să fugă. De îndată ce învaţă să stivuiască cuburi, va începe să construiască structuri mai complexe.
Ce poţi face: Dacă bebeluşului tău este foarte ocupat cu o jucărie, nu îl ademenești către următoarea. Lasă-l să experimenteze joacă repetitivă.

Joaca ajută copiii să-şi dezvolte gândirea matematică
Când copiii se joacă cu trenuri, puzzle-uri sau aproape orice altă jucărie, aceştia se joacă direct cu matematica fără să observe. Joaca învaţă copiii despre relaţiile dintre lucruri, mai mult decât atât îi ajută să-şi dezvolte acel tip de gândire care duce la performanţe în matematică.
Ce poţi face: Scoate jucăriile LEGO. Bebeluşul va şti că dacă pune o piesă de Lego una peste alta va avea două. Va şti că dacă are două piese de Lego şi tu ai cinci, ai mai multe decât el. Chiar dacă nu ştie cuvintele, el învaţă despre adunare şi scădere. Cine spune că trebuie să aştepţi până la grădiniţă.

Jucăriile simple îşi fac treaba
Mulţi părinţi cred că trebuie să cumpere unele dintre cele mai mari şi mai scumpe jucării. În realitate, jucăriile simple sunt la fel de benefice. Unele jucării active, precum cele electronice care scot sunete determină bebeluşul să stea şi să fie fascinat de apăsarea unui buton. Dar jucăriile pasive sunt pentru copii activi. Când jucăria este simplă, un copil este forţat să fie creativ, dinamic şi implicat la un cu totul alt nivel, ceea ce le permite să se dezvolte.

Iată câteva jucării simple şi beneficiile lor pentru dezvoltarea bebeluşului tău:

Baby Annabell de la Jucăriile lui Andrei promovează joaca sociodramatică şi jocul de roluri pentru bebeluşul tău.

baby annabell

Premergător din lemn Zornaici - Melissa and Doug de la Jucăriile lui Andrei ajută la dezvoltarea abilităţilor locomotorii, învăţându-ţi bebeluşul să meargă şi să fugă.

premergator

Clemmy - plasa cu 48 de cuburi de la Jucăriile lui Andrei îţi ajută copilul să-şi dezvolte gândirea matematică şi activităţile locomotorii.

cuburi

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    6 motive pentru care bebelușii născuți în luna septembrie sunt speciali
    6 motive pentru care bebelușii născuți în luna septembrie sunt speciali

    Există momentul perfect pentru a aduce copilul pe lume? Se pare că da! Luna septembrie este răcoroasă și plină de bunătăți, iar bebelușii născuți în această lună vor fi...

    Studiu: Copiii care au mame implicate în activitățile lor au șanse să ajungă mai inteligenți
    Studiu: Copiii care au mame implicate în activitățile lor au șanse să ajungă mai inteligenți

    Cum s-au format trăsăturile noastre de personalitate? Le-am moștenit genetic de la părinți, sau ele s-au dezvoltat sub influența mediului în care am crescut? Un studiu din 2023...

    Mamele care nu știu să gătească cresc copiii mai inteligenți
    Mamele care nu știu să gătească cresc copiii mai inteligenți

    Auzim mereu cât este de important să învățăm copiii să capete abilități culinare și cât de mult le stimulează creativitatea. Însă multe mame, mai ales cele...

    Vacanțele îi ajută pe copii să devină mai veseli și mai inteligenți: este dovedit științific
    Vacanțele îi ajută pe copii să devină mai veseli și mai inteligenți: este dovedit științific

    În calitate de adulți privim vacanțele drept o modalitate de a ne încarca bateriile. Însă vacanța pentru copii este ceva mai mult de atât. Ei nu au nevoie să...

    Femeile voluptoase nasc copii mai inteligenți
    Femeile voluptoase nasc copii mai inteligenți

    Un nou studiu vine cu o veste bună pentru femeile cu forme rotunde, care ies din așa-zisele tipare perfecte 90-60-90!

    Studiu: bebelușii care cresc într-un mediu bilingv sunt mai deștepți
    Studiu: bebelușii care cresc într-un mediu bilingv sunt mai deștepți

    Bebelușii care cresc într-un mediu în care se vorbesc două limbi, vor căpăta abilități cognitive, cum ar fi abilitatea de rezolvare a problemelor, chiar înainte să...

    De ce tinerii sarcastici sunt considerați mai inteligenți
    De ce tinerii sarcastici sunt considerați mai inteligenți

    Când îți vezi copilul adolescent că este sarcastic cu tine, cu alți membri ai familiei sau cu persoanele străine, nu te simți deloc în largul tău. În special...

    Copilărie pierdută! Povestea celor două fetițe din Roman care își vând jucăriile ca să plătească facturile
    Copilărie pierdută! Povestea celor două fetițe din Roman care își vând jucăriile ca să plătească facturile

    Copilăria ar trebui să fie cea mai frumoasă etapă din viață unui om, o perioada lipsită de griji, dar plină de jocuri și zâmbete. Din păcate, însă, nu toți copiii au...

    © 2024 Qbebe