Cum alegi scaunul de masa pentru copil

Cum alegi scaunul de masa pentru copil

Roxana Cristea

Cum alegi scaunul de masa pentru copilul tau? Aparent, este destul de simplu, insa, in realitate, este mai greu pentru ca trebuie sa tii cont de spatiul pe care il ai in casa, de siguranta, de functionalitatea si de manevrabilitatea scaunului. Iata cateva informatii utile care te vor ajuta sa alegi un scaun de masa pentru copilul tau.

Ce trebuie sa stii despre scaunul de masa pentru copil?

Scaunul de masa pentru copii este un scaun inalt cu spatar, special creat pentru ca bebelusii si copiii mici sa stea la masa alaturi de adulti sau sa fie hraniti in conditii de siguranta si confort.
Pe piata, exista o mare varietate de scaune, din materiale diferite si cu functionalitate diferita, dar la fel de diferite sunt si preturile. Asta nu inseamna ca un pret ridicat iti garanteaza intotdeauna si o calitate exceptionala. Nu intotdeauna un scaun scump se va potrivi nevoilor copilului tau. Asa ca alege cu grija. 

Tipuri de scaune de masa pentru copii

Scaunele de masa pentru copii, din plastic, pot fi turnate in plastic si cu picioarele din metal sau pot avea o umplutura moale pe scaun (tot din plastic). Avantajele acestui tip de scaun de masa pentru copii sunt: pretul redus, greutate mica, manevrabilitate buna, il poti muta si plia foarte usor. Dezavantajele: confort redus pentru bebe (este nevoie de o husa moale sau niste pernute pentru a sustine spatele si capul bebelusului) si nu ofera protectie impotriva mizeriei care inevitabil se va face in timpul mesei. 

Scaunele de masa pentru copii, din lemn, sunt trainice si frumoase, mai ales daca sunt in culoarea mobilierului din camera, dar prezinta si cateva dezavantaje: de multe ori, scaunul este prea adanc si suportul pentru picioare prea mic; tavile din lemn sunt mai grele si mai greu de curatat decat cele din plastic. In plus, scaunele din lemn sunt mai greu de mutat dintr-un loc in altul si mai greu de pliat.

Scaunele de masa pentru copii ultramoderne si accesorizate sunt moi, bine captusite, prevazute cu roti si piedici pentru roti, tavi detasabile, inaltime reglabila si spatar rabatabil pentru bebelusii care nu stau bine in sezut. Unele se pot transforma intr-un scaunel normal pentru copii mai mari. 

Scaunele portabile sau care se ataseaza la masa sunt acele scaune care se agata prin sisteme sigure de masa familiei sau se prind cu anumite curele specifice de scaunul normal. Aceste „remorci de scaune" nu ocupa mult spatiu, sunt usor de strans si de curatat, sunt usor de transportat si costa mai putin decat un scaun de masa normal. In schimb, esti conditionata de un scaun sau de o masa pentru a-l folosi.

Cum alegi un scaun de masa pentru copii?

Atunci cand copilul incepe sa manance si altceva decat laptic, este bine sa mergi sa cumperi un scaun de masa pentru copii. De la 4 luni, poti pune bebelusul in scaun timp de 15-30 de minute (nu mai mult, pentru ca bebelusii au coloana fragila si pozitia nu-i avantajeaza). Usor, usor... bebelusul va iubi scaunul de masa si noua pozitie in care primeste alimentele. In plus, faptul ca se poate aseza cu familia la masa va fi un pas si un eveniment important pentru micut.

Cand alegi un scaun pentru bebelusul tau, trebuie sa tii cont si de gusturile tale si ale familiei, dar sunt alte caracteristici mult mai importante:

Siguranta si functionalitatea scaunului sunt cele mai importante caracteristici ale unui scaun de masa pentru copii. Atunci cand cumperi un astfel de scaun, trebuie sa verifici daca este „trainic", robust si usor de curatat.
Stabilitatea scaunului trebuie verificata pentru ca bebelusul se va misca in timp ce sta in el si trebuie sa fii convinsa ca piticul nu va cadea cu tot cu scaun.

Oricat de sigur ti se va parea un scaun, nu-ti lasa copilul nesupravegheat. Este posibil sa se agate cu manutele de ceva sau sa impinga in ceva cu piciorusele si sa reuseasca sa darame scaunul. In plus, se poate ineca daca mananca nesupravegheat.

Centurile de siguranta sunt foarte importante pentru ca bebelusul sa nu „sara" din scaun. Este posibil sa reuseasca sa scoata piciorusele din scaun si sa se ridice sau sa se aplece si sa pice din scaun. Centurile trebuie sa fie rigide cu 3 sau 5 sisteme de prindere foarte sigure. Mai putin sigure sunt scaunele care au doar o centura peste burtica.

Tot la siguranta trebuie sa ne gandim si atunci cand verificam tavitele atasate acestor scaune de masa pentru copii. Tava trebuie sa fie neteda, cu colturile rotunjite, din materiale dure care nu se pot deteriora usor, nu se pot sparge sau fisura. Tavitele trebuie sa fie sigure si pentru bolurile cu alimente, asta inseamna ca aceste tavi trebuie sa fie usor adancite.

Pernutele sau husele de pe scaune trebuie sa fie moi, din materiale acceptate de pielea bebelusului, detasabile pentru a fi usor de curatat (cele mai multe sunt din PVC, dar daca bebe transpira sau are vreo reactie negativa, poti pune o carpita moale din bumbac pe scaunel).

Daca scaunul are roti, mare atentie sa aiba si piedica pentru ele. Rotile te ajuta sa muti cu usurinta scaunul, dar, daca nu au piedica, la fel de usor se va muta si copilul din loc cu tot cu scaun. De asemenea, ai grija sa nu uiti sa blochezi rotile si verifica din cand in cand daca piedica mai functioneaza. 

Daca nu ai suficient spatiu in casa, ar fi bine ca scaunul de masa sa fie pliabil, pentru ca sa-l poti depozita intr-un spatiu mic.

Pretul unui scaun de masa pentru copii depinde in mare parte si de accesoriile si functiile cu care acesta vine la pachet. Iata cateva dintre ele:
- Tava suplimentara, adica doua tavite, ca sa le poti schimba repede, atunci cand una se murdareste;
- Tava detasabila, pentru o curatare usoara;
- Tava compartimentata, pentru a separa alimentele;
- Pernute suplimentare pe scaune;
- Inaltime reglabila;
- Scaune rabatabile;
- Treapta pentru odihna picioruselor;
- Un scaun de masa multifunctional, care se poate transforma in scaunel si masuta, separate, care poate fi folosit cand copilasul va fi mai mare.

Sfaturi utile cu privire la scaunul de masa pentru copii

- Copii pot fi grav afectati de o cazatura din scaunul de masa; nu-ti lasa copilul nesupravegheat nici macar pentru un minut si prinde-i intotdeauna centurile de siguranta;
- Nu utiliza un scaun de masa pentru copii pe o suprafata alunecoasa sau in panta;
- Cand mergi sa cumperi un scaun de masa, noteaza-ti cateva intrebari pe care sa le pui vanzatoarei, cum ar fi: daca scaunul este sigur, daca centurile de siguranta si sistemele de prindere functioneaza si cere-i sa-ti arate cum functioneaza, daca scaunul este confortabil si usor de intretinut;
- Atunci cand cumperi un scaun de masa pentru copil, este indicat ca acesta sa aiba un act care sa-i certifice siguranta. Orice producator care se respecta si tine la siguranta copiilor va atasa un astfel de certificat produsului. Chiar daca sunt mai ieftine din punctul de vedere al sigurantei, produsele necertificate pot fi un adevarat pericol pentru copilul tau;
- Atunci cand te decizi asupra unui scaun de masa, il poti verifica repede pe internet (marca, producator, probleme, parerea altor parinti despre produsul respectiv).

Trebuie sa stii ca in ultimii ani, mai mult de 2 milioane de scaune de masa pentru copii au fost returnate de cumparatori sau retrase de la vanzare din cauza problemelor legate de siguranta produsului. Asta inseamna ca alegerea scaunului de masa pentru copii nu trebuie sa aiba ca singur sau cel mai important criteriu pretul.


Surse: babycentre.co.uk; parents.com; health.howstuffworks.com.

Articolul urmator
Alertă! Studiile au dezvăluit că fecalele bebelușilor conțin microplastice. Ce trebuie să știe părinții
Alertă! Studiile au dezvăluit că fecalele bebelușilor conțin microplastice. Ce trebuie să știe părinții

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Un copil cu dizabiliăți a așteptat timp de cinci ore în aeroport să-și primească înapoi scaunul cu rotile rămas în avion
    Un copil cu dizabiliăți a așteptat timp de cinci ore în aeroport să-și primească înapoi scaunul cu rotile rămas în avion

    Un băiețel cu ambele picioare amputate în vârstă de 8 ani a așteptat 5 ore în aeroportul Gatwick din Londra pentru a-și primi scaunul cu rotile înapoi.

    „Lături pentru porci, nu masă caldă pentru copii!” - Ce primesc elevii de la o școală din Sălaj la masa de prânz
    „Lături pentru porci, nu masă caldă pentru copii!” - Ce primesc elevii de la o școală din Sălaj la masa de prânz

    Părinții de la o școală din Sălaj acuză că elevii servesc „lături pentru porci” prin programul „Masa caldă”. Acesta a fost lansat în 2016 cu scopul de...

    "Bătăile" cu mâncare la masă între frați - cum le oprim?
    "Bătăile" cu mâncare la masă între frați - cum le oprim?

    Mulți părinți știu cât este de greu să-i convingă pe cei mici să mănânce ce le-au pus în farfurie, să stea cuminți la masă sau să-i oprească din a se juca cu...

    Copiii sunt mici oameni ai peșterii! Cum reușești să-i înveți, pe limba lor, bunele maniere la masă
    Copiii sunt mici oameni ai peșterii! Cum reușești să-i înveți, pe limba lor, bunele maniere la masă

    E greu să-l faci pe cel mic să stea la masă, sau să nu se mai joace cu mâncarea? Nu e nimic, încă nu e târziu să învețe bunele maniere. Harvey Karp, medic...

    Caz dramatic la spitalul din Focșani: un copil de 4 ani a murit pe masa de operație. Părinții blamează medicii
    Caz dramatic la spitalul din Focșani: un copil de 4 ani a murit pe masa de operație. Părinții blamează medicii

    Doi părinți din Vrancea trăiesc un adevărat coșmar. Băiețelul lor de doar 4 ani s-a stins din viață în timpul unei operații de hernie inghinală, la Spitalul Judeţean de...

    Nu mai arătați cu degetul către părinții care au copii fără geacă de iarnă în scaunul auto!
    Nu mai arătați cu degetul către părinții care au copii fără geacă de iarnă în scaunul auto!

    Specialiștii recomandă părinților să nu își mai lase copiii mici în scaunul auto îmbrăcați foarte gros în geacă de iarnă. O mamă mărturisește că a fost...

    Din toamnă, masă caldă în școli. Cum vor fi investiți cei un miliard de euro alocați
    Din toamnă, masă caldă în școli. Cum vor fi investiți cei un miliard de euro alocați

    Elevii din 150 de școli din România vor avea masa asigurată începând din toamnă, anunță ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Inițiativa face parte din...

    Tabel mărimi încălțăminte copii: cum măsori și cum alegi corect?
    Tabel mărimi încălțăminte copii: cum măsori și cum alegi corect?

    Întrucât piciorul unui copil continuă să crească până în jurul vârstei de 18 ani, va fi esențial ca pe tot parcursul procesului de creștere să-i oferi...

    © 2024 Qbebe