Cum protejezi familia de raceala in timpul iernii

Cum protejezi familia de raceala in timpul iernii

Alexandra Ion

De regula, in sezonul rece, cei mai multi dintre noi ne confruntam cu gripa, raceala si alte afectiuni respiratorii. Cu toate ca virusurile contagioase sunt active pe tot parc ursul anului, in timpul iernii devenim mai vulnerabili la actiunea acestora, deoarece petrecem mai mult timp in incaperi inchise si suntem mai expusi actiunii lor.

Spalatul des pe maini

Poate cel mai important sfat in lupta cu gripa si raceala este spalatul cat mai des al mainilor. Desi pare un sfat infantil, specialistii recomanda spalarea regulata a mainilor, cu apa calda si sapun, timp de 15 secunde. Daca nu ai la indemana apa si sapun, poti folosi solutii dezinfectante speciale sau solutii pe baza de alcool.
Pentru pielea sensibila a celor mici se recomanda folosirea produselor special create pentru ei, care desi sunt blande cu pielea, actioneaza cu succes in a tine la distanta bacteriile.

Evitarea persoanelor racite sau gripate

O alta regula de aur este sa eviti persoanele contaminate. Sugarii trebuie tinuti departe de persoanele racite sau gripate, mai ales bebelusii nascuti prematur, ce pot dobandi anomalii grave, boli cardiace si pulmonare.
Consumul de iaurt si produse probiotice
Bacteriile din iaurt (probiotice) lupta impotriva bacteriilor ce raspandesc afectiunile virale. Consumul constant de alimente ce contin probiotice ajuta la imbunatatirea sistemului imunitar.

Consumul de vitamina D

Suplimentele pe baza de vitamina D pot reprezenta o foarte buna forma de protectie a celor mici impotriva racelii si gripei. Studiile arata ca vitamina D combate eficient raceala si gripa si este benefica pentru intreaga familie. Poate fi consumata sub forma de suplimente sau prin consumul de alimente bogate in vitamina D precum laptele, cerealele, ouale, sucul de portocale sau ciupercile.

Daca pentru cei mai mari si pentru adulti, sfaturile de mai sus pot fi aplicate cu succes, la bebelusi este necesara multa atentie suplimentara pentru evitarea racelii. Cu atat mai mult cu cat, in primele luni de viata, sistemul imunitar al celor mici nu este foarte dezvoltat, iar acestia sunt mai predispusi spre contractarea unui virus. Ca atare, racelile nu sunt deloc ceva neobisnuit in cazul bebelusilor.

Printre simptomele cel mai intalnite in cazul unei raceli la bebelusi se numara o stare de agitatie continua, lipsa poftei de mancare, nas infundat, secretii nazale, lacrimarea ochilor si febra.
Primul pas este desfundarea nasului bebelusului, pentru a-l ajuta sa respire mai usor. Pentru desfundarea nasului se recomanda folosirea unor picaturi cu ser fiziologic.Totodata, este necesar sa ai in vedere nivelul de umiditate din camera. Foloseste un umidificator sau metodele traditionale: un bol cu apa calda pus pe calorifer.

Cateva zile, bebelusul va manca foarte putin, asa ca ar fi bine sa il convingi cumva sa manance. Fie ii dai mese mai mici dar mai dese, fie il lasi sa manance mai putin la o masa, apoi ii dai sanul sau biberonul cand plange. Este important totodata sa-l hidratezi. Daca are doar cateva luni il poti hidrata doar cu lapte. Dupa 6 luni bebelusii pot bea si apa, dar in cantitati mici, progresiv, pe masura ce avansati si cu diversificarea.

Daca cel mic a facut deja febra, trebuie sa ii monitorizezi permanent temperatura pentru a sti cand sa ii dai antitermice (daca febra este sub 38.5 oC masurata rectal nu se recomanda administrarea acestora) si ce masuri sa iei pentru ca micutul sa se simta mai bine.

In cazul febrei la bebelusi este necesara folosirea unui termometru de incredere, care reuseste sa redea cu acuratete temperatura celui mic. Thermoval baby, noul termometru cu infrarosu, non-contact, te ajuta sa verifici temperatura bebelusului ori de cate ori doresti, fara a-l deranja.

De la o distanta de 3-5 cm fata de frunte, poti masura valorile temperaturii, afland imediat care este starea micului pacient. Datorita tehnologiei non-contact, cel mic nici nu va sti ca ii masori temperatura - un mare avantaj pe timpul somnului, cand orice atingere il poate trezi.

Thermoval Baby de la Hartmann este un termometru non-contact 3 in 1, ce poate masura temperatura corpului, lichidelor precum si temperatura din incapere. Cu Thermoval baby poti afla temperatura bebelusului in doar 3 secunde, fara sa-l atingi, fara a-i perturba somnul, termometrul fiind complet silentios.
Thermoval baby masoara temperatura apei din cada, a lapticului din biberon, a mancarii din castronel si a tuturor obiectelor din jurul copilului.
Afla mai multe despre minunile pe care stie sa le faca Thermoval Baby si mai multe detalii despre febra si ingrijirea bebelusului aici.

www.masoarafebra.ro

Articolul urmator
Cum protejăm bebelușii de virusurile respiratori anul acesta?
Cum protejăm bebelușii de virusurile respiratori anul acesta?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum îți protejezi familia de cheltuielile neprevăzute
    Cum îți protejezi familia de cheltuielile neprevăzute

    Cheltuielile neprevăzute sunt inevitabile. Fie că este vorba de o urgență medicală, de o defecțiune la mașină sau de o țeavă spartă, uneori suntem nevoiți să scoatem din buzunar...

    11 remedii pentru gripa sau raceala micutului tau. Toate sunt la indemana ta!
    11 remedii pentru gripa sau raceala micutului tau. Toate sunt la indemana ta!

    Cand cel mic stranuta, tuseste si ii curge nasucul, parintii se grabesc sa dea fuga la farmacie sau alearga catre dulapiorul cu medicamente, ca sa gaseasca remediul salvator. Pediatrii atrag...

    70 de milioane de dolari daune morale pentru familia fetiței de 14 ani care s-a înecat în timpul unui antrenament la înot
    70 de milioane de dolari daune morale pentru familia fetiței de 14 ani care s-a înecat în timpul unui antrenament la înot

    Neglijența a omorât o fetiță de 14 ani, care s-a înecat în piscină în timpul unui antrenament de înot. Acum, familia vrea dreptate și cere daune morale...

    Cum îți poți ajuta copilul în timpul primei lui răceli. Sfaturi pentru mame începătoare
    Cum îți poți ajuta copilul în timpul primei lui răceli. Sfaturi pentru mame începătoare

    Bebe trece prin prima lui răceală? Nu te speria! Răcelile la nou-născuți sunt frecvente și în majoritatea cazurilor nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Mai mult...

    Micuțul erou de 2 ani: cum și-a salvat familia care era să ardă de vie
    Micuțul erou de 2 ani: cum și-a salvat familia care era să ardă de vie

    Curajosul familiei! Un băiețel de doar 2 ani, din Texas, și-a salvat familia de la moarte, în timpul unui incendiu. „Mami, e foarte cald! E cald, mami!”, a țipat cel...

    Campylobacter: ce este și cum îți poate pune în pericol familia
    Campylobacter: ce este și cum îți poate pune în pericol familia

    Infecțiile digestive fac parte dintre cele mai frecvente probleme de sănătate, putând apărea la orice vârstă. Printre acestea se numără și cele provocate de bacterii,...

    Ține răceala departe de bebe în sezonul rece! Măsuri de prevenție
    Ține răceala departe de bebe în sezonul rece! Măsuri de prevenție

    Ca părinți, ne temem adesea să nu fim mult prea protectori, să nu îl închidem pe bebe într-o închisoare de sticlă, minimizându-i astfel expunerea necesară...

    Prințesa cu Sindrom Down: cum a fost tratată Alexandrine a Prusiei de familia Hohenzollern
    Prințesa cu Sindrom Down: cum a fost tratată Alexandrine a Prusiei de familia Hohenzollern

    Despre familia regală Hohenzollern, una dintre cele mai importante dinastii din Europa, s-a scris mult și s-au aflat diferite secrete. Cu toate acestea, nu s-a vorbit adesea despre faptul...

    © 2024 Qbebe