Lucruri nebunești pe care nu le știai despre suzete

Lucruri nebunești pe care nu le știai despre suzete

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Cele mai multe mame au încercat cel puțin o dată să le ofere bebelușilor lor o suzetă. Și, cu siguranță, nu de puține ori v-ați întrebat cât este de bine să procedați așa. Parcurgând articolul de mai jos, vei afla că încă din cele mai vechi timpuri mamele au încercat să aline durerile apariției primilor dinți cu ajutorul a tot felul de obiecte, ce pot fi considerate un fel de „strămoși” ai suzetelor. De asemenea, de-a lungul istoriei, utilizarea suzetei a fost mai mult sau mai puțin controversată, fiind considerată,uneori, mai degrabă periculoasă pentru dezvoltarea fizică și psihică a copilului. Cu toate acestea, conceptul de „suzetă” a evoluat în timp, astfel că, în secolul al XX-lea, se putea vorbi deja de modele de suzete similare celor din prezent, fiind folosite pe scară largă. Desigur, în prezent, există numeroase opțiuni de suzete. Depinde numai de noi să le alegem pe cele mai potrivite nevoilor bebelușilor noștri, astfel încât aceștia să fie în deplină siguranță când le folosesc și să se poată dezvolta firesc.

Originile îndepărtate ale suzetei

Cercetări recente efectuate în Italia au demonstrat faptul că primele „suzete” ar data încă de acum 3000 de ani. Descoperiri arheologice din cadrul unor morminte de copii au scos la iveală mici animale din lut, despre care se crede că erau umplute cu miere și agățate la gâtul micuților pentru ca aceștia să le introducă în gură și să se liniștească mai ușor.
In Evul Mediu, pe post de suzeta se utiliza o bucata de carpaÎn secolul al XV-lea, în Germania, va apărea o lucrare intitulată „Ghidul copiilor mici” (1473), în care se vorbea despre o metodă de calmare a durerilor provocate de apariția dinților: bebelușii primeau o bucată de material textil, în care se găsea zahăr brut. Aceasta era bine legată cu un nod, iar micuții puteau să o țină în gură pentru mult timp. Putem deci să asociem această invenție cu ideea de suzetă.

Pe parcursul secolelelor al XVI-lea și al XVII-lea, în mediul rural din Anglia se utiliza, pe post de „suzetă”, un cocean de porumb. Femeile de atunci apelau la acesta pentru a-și mai proteja sânii în perioada în care bebelușii sugeau mult, dar și pentru a se odihni.
Coral pe post de suzetaÎn schimb, în aceeași perioadă, cei din familiile bogate le ofereau copiilor niște „suzete” cu totul speciale: corali, care aveau atașați, uneori, și niște clopoței din metal. Se credea că datorită coralului copilul va fi protejat de vrăji, de descântece sau de epilepsie. În plus, exista din plin convingerea că o bucățică de coral poate calma eficient durerea de gingii. Pe lână coral, bebelușii puteau să primească, pe post de „suzetă”, o bucățică de fildeș sau de os.
Acest model de suzete s-a răspândit rapid și în coloniile britanice, iar cele mai scumpe astfel de „suzete” erau vândute inclusiv cu bănuți de aur și argint. De cealaltă parte însă, cei din familiile modeste le dădeau bebelușilor bucăți de zahăr obținut din trestie-de-zahăr, bețisoare moi din lemn (care aveau atașată o bucățică de dovleac) sau chiar mici ramuri de salcie.

Ce se folosea pe post de suzete în secolul al XIX-lea

Lingurita de argint,utilizata pe post de suzetaÎn Franța, în familiile nobile se obișnuita ca bebelușii să primească, pentru a-și calma durerile provocate de apariția dinților, lingurițe de argint. Mamele le puneau în gură lingurițe de argint și ieșeau cu bebelușii pe stradă. De altfel, lingurița de argint era văzută ca un simbol al bunăstării și de aici a apărut și expresia „bebeluș cu linguriță de argint în gură” pentru referirea la cei proveniți din înalta societate.

În Lumea Nouă se foloseau însă, ca „suzete”, niște bucăți de pânză de in, umplute cu zahăr. Se formau un fel de ghemotocuri, bine legate cu sfoară. Nu de puține ori, cârpa era înmuiată în whisky sau coniac pentru a calma mai repede durerile cauzate de erupția dentară.

Către finalul secolului al XIX-lea, Sigmund Freud va împărtăși opiniile pediatrului Lindner: cei care vor satisface reflexul de supt al copilului cu o suzetă sau care îl vor lăsa să-și țină degetul în gură fac o mare greșeală. Freud a asociat acest demers cu sexualitatea și a formulat următoarea idee: „copilul căruia i se vor permite oricare dintre aceste lucruri fie va avea o moralitate îndoielnică în viața de adult, fie va fi mai predispus problemelor sexuale, depresiei și altor slăbiciuni”.
Ca soluție pentru ca părinții să evite orice contact al bebelușului cu o suzetă, medicii germani din acea perioadă propuneau ca mânuțele acestuia să fie legate de pătuț sau să i se pună mânuși.

Citește și: Explicatia psihologica a nevoii copilului de suzeta sau de a-și suge degetul

Cum a evoluat ideea de suzetă, din secolul XX și până în prezent

Inițial, suzetele din secolul 20 nu aveau inel de siguranță pentru a preveni înghițirea și erau confecționate din cauciuc de culoare albă, neagră sau maro. S-a constatat și că în special cele din cauciuc alb conțineau plumb, care este toxic.
În anul 1902, compania „Sears” (din SUA) va fi prima care va comercializa pe piață suzete apropiate ca model de cele din zilele noastre. Primul model de astfel de suzetă a putut fi văzut în catalogul companiei din acel an, fiind prezentat sub numele de „rubber teething ring” („inel de cauciuc pentru dentiție”).

Primul inel de dentitie, apropiat de modelul de suzeta din prezent
Câțiva ani mai târziu după introducerea pe scară largă a suzetelor vor apărea primele controverse legate de utilizarea ei. Mai exact, în numărul din iulie 1909 a celebrului „New York Times”, suzetele erau văzute ca ceva „complet neingienic și periculos”. În plus, autorul acelui articol numea suzetele „Auntie Pacifier”, văzându-le răspunzătoare de eventuale deformări ale dentiției și chiar de răspândirea tuberculozei.

Acest punct de vedere s-a putut remarca și în Europa anilor '20 ai secolului trecut. De pildă, în Franța, în anul 1926, s-a interzis comercializarea așa-numitei „sucette". Aceasta era considerată „un lucru lipsit de igienă, murdar și primejdios” pentru sănătatea și dezvoltarea copilului.

Tot în secolul al XX-lea va apărea de fapt denumirea oficială de „suzetă”. Compania „Playtex" o va înregistra sub numele de „binky", de fapt una dintre cele mai cunoscute „porecle" ale suzetei. În anul 1935, aceasta va comercializa pe scară largă suzete și alte produse destinate bebelușilor.

În prezent, suzetele au forme, culori și dimensiuni foarte variate, fiind confecționate în special din latex sau silicon. Specialiștii le consideră însă mai sigure pe cele făcute din silicon, mai puțin toxic și mai rezistent.

Model de suzeta din zilele noastre
De asemenea, se caută soluții pentru conceperea unor modele de suzete noi, care să înlăture cât mai mult riscul apariției unor probleme ortodontice datorate unei utilizări mai îndelungate a acesteia.

Un alt model de suzeta din prezent
Experții ne sfătuiesc să ținem suzetele departe de temperaturi extreme pentru a le păstra calitatea materialului. Ei ne atrag atenția asupra faptului că orice crăpătură apărută poate fi periculoasă pentru bebeluș, întrucât acesta poate ingera partile din materialul din care este confecționată suzeta.
Nu în ultimul rând, suzetele trebuie dezinfectate permanent, fie într-un dispozitiv special de sterilizare, fie fierte în apă timp de 2-3 minute.

Citește și: Suzeta la bebelusi: pareri PRO si CONTRA

Voi ați mai auzit și alte lucruri inedite despre suzete?

Surse:
www.baby-recipes.com;www.bubbawest.com; www.encyclopedia.com; www.madehow.com; www.nanny.net; www.sheknows.com;www.sg.theasianparent.com

Surse poze:
www.images.mentalfloss.com;www.funnypacifiers.net;www.upload.wikimedia.org; www.usadultliteracy.files.wordpress.com 

Articolul urmator
9 lucruri aparent ciudate, dar normale, la bebeluși care nu trebuie să te sperie
9 lucruri aparent ciudate, dar normale, la bebeluși care nu trebuie să te sperie

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    8 curiozitati despre vise. Tu le stiai?
    8 curiozitati despre vise. Tu le stiai?

    Visele pot dezvalui lucruri aflate adanc in subconstient sau pot fi pur intamplatoare. Oamenii au 3-7 vise, 2-3 ore pe noapte, iar 90% dintre vise sunt uitate imediat ce o persoana se...

    Care este talentul ascuns pe care nu știai că îl ai, în funcție de zodia ta
    Care este talentul ascuns pe care nu știai că îl ai, în funcție de zodia ta

    Reușești să captezi imediat atenția celor din jur atunci când ai ceva de spus? Prietenii îți spun deseori că ești un bun ascultător și că dai mereu cele mai bune...

    30 curiozități de care nu știai despre pisicuțe
    30 curiozități de care nu știai despre pisicuțe

    Le vedem peste tot și ne topesc inimile cu gingășia și curiozitatea lor. Piscile sunt lângă noi de mii de ani, dar încă nu cunoaștem totul despre ele. Deși par banale,...

    Alergii rare de care nu știai că ar putea suferi copilul tău
    Alergii rare de care nu știai că ar putea suferi copilul tău

    Te temi că micuțul tău ar putea dezvolta o alergie la proteina laptelui de vacă, la alune sau la înțepături de insecte? Acestea sunt cele mai comune alergii cu care se confruntă...

    A făcut sute de mii de euro cu o meserie despre care nu știai că există: Baby Namer profesionist
    A făcut sute de mii de euro cu o meserie despre care nu știai că există: Baby Namer profesionist

    Meseria ideală este cea care te pasionează, care te provoacă să devii mereu mai bun/ă și care te ajută și să ai parte de câștigurile financiare dorite. O tânără...

    6 lucruri pe care NU trebuie să le spui niciodată unui copil care plânge
    6 lucruri pe care NU trebuie să le spui niciodată unui copil care plânge

    Să îți vezi copilul că plânge este una dintre provocările vieții de părinte. Chiar dacă te îngrijorează, te supără sau pur și simplu este frustrant să-ți vezi...

    5 lucruri de care o fiică are nevoie de la mama ei
    5 lucruri de care o fiică are nevoie de la mama ei

    Relația mamă-fiică este unică, iar preocuparea ta este să faci tot ce ține de tine să îți vezi fetița fericită, liniștită, dornică să descopere lumea din jur, să...

    9 lucruri care îți înrăutățesc relația cu al tău copil
    9 lucruri care îți înrăutățesc relația cu al tău copil

    Printre preocupările majore pe care le ai, ca părinte, se regăsește și aceasta: să nu ajungi să-ți strici relația cu copilul tău. De aceea, te preocupi permanent să găsești...

    © 2024 Qbebe