Scaunele auto pentru copii: afla care este noul standard european

Scaunele auto pentru copii: afla care este noul standard european

Oana Prisacariu

Un studiu recent a aratat faptul ca, in spatiul european, 10 copii mor in accidente rutiere in fiecare saptamana, iar 1150 sunt raniti in acelasi mod. In Romania, scaunele auto au devenit obligatorii prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 195/2002. De atunci si pana acum, numarul de copii sub 15 ani decedati din cauza accidentelor rutiere a scazut de la 145 in 2006 la 83 in 2012 (arata CARE- Comisia Europeana pentru Industria Automobilistica).

In momentul de fata, toate scaunele auto pentru copii trebuie sa fie in conformitate cu reglementarile prevazute de ordonanta ECER44/04, adoptata de Comisia Europeana in iunie 2005. Aceasta descrie conditiile minime pe trebuie sa indeplineasca fiecare scaun auto pentru copii pentru a putea fi pus in vanzare, incepand cu structura centurii de siguranta si terminand cu suportul pentru cap si gat pe care il are (standardul a primit denumirea de ISOFIX).

Cu toate acestea, prevederii acestei reglementari au ridicat multe semne de intrebare in randul producatorilor de scaune auto pentru copii, dar si al parintilor, deoarece nu descria foarte bine felul in care ar trebui alese scaunele respective, singurul considerent era acela ca, daca un copil are sub 9 kg, el trebuie sa stea in spate (indiferent de inaltime si alte caracteristici fizice).

Noile reglementari ale Comisie Europene au venit cu anumite adaugiri, fapt ce a dus la aparitia unui nou standard de siguranta pentru scaunele auto destinate copiilor: i-Size. Desi cele doua reglementari merg in paralele deocamdata, ECER44 urmand sa se ocupe de clarificarile privind purtarea centurii de siguranta, in timp ce standardul i-Size mentioneaza toate atributele pe care trebuie sa le aiba un scaun pentru copii inainte de a putea fi comercializat. Reglementarile prevad ca bebelusii care cantaresc mai putin de 9 kg nu trebuie sa calatoreasca in scaunul din fata, ci asezati intr-un scaun special pe bancheta din spate.

Chiar daca parintii prefera ca micutul sa stea in scaunul din fata pentru a putea fi supravegheat mai bine, acest lucru nu este neaparat mai bun pentru el. De asemenea, parintii au tendinta de a cumpara din prima un scaun mai mare, pentru a economisi bani. Chiar daca acest scaun corespunde standardului i-Size, el trebuie ales in functie de anumite criterii, cum ar fi varsta si greutate. Achizitionati un scaun potrivit pentru a va asigura ca cel mic este bine protejat. In plus, acest nou standard european de siguranta isi propune urmatoarele lucruri:
- Minimizarea si chiar prevenirea unei instalari incorecte a scaunului de masina
- Evitarea ranirii in zona gatului si a capului pentru copiii sub varsta de 15 luni
- Incurajarea parintilor in vederea cumpararii de scaune ISOFIX mai sigure pentru copiii lor.

Un studiu finantat de Comisia Europeana a scos la iveala faptul ca cei mai multi copii care mor in accidentele de circulatie au varste cuprinse intre 10 si 15 ani (deloc surprinzator, daca ne gandim la faptul ca dupa varsta de 9 ani se renunta la scaunul de masina si implicit la protectia oferita de acesta).

Poate nu iti dai seama acum, insa o intreaga echipa de specialisti lucreaza la aceste scaune pentru copii, pe care le testeaza de nenumarate ori pentru a se asigura ca ele sunt in stare sa ofere o mai buna protectie a capului, ca pot preveni ranirea din lateral a micutului sau ca pot fi adaptate in functie de varsta si greutatea copilului.

Iata ce cred specialistii:
"In ziua de astazi, parintii tind sa isi puna copiii in scaune auto care sunt prea mari pentru ei. Acestea sunt de cele mai multe ori instalate incorect, ceea ce inseamna ca micutii nu stau deloc bine si nu sunt protejati"- Peter Broertjes, ofiter in Comisia Europeana pentru Industria Automobilistica
"Reglementarile i-Size reprezinta un pas mare inainte, deoarece clasificarea scaunelor auto incepe sa fie de o reala importanta pentru parinti. Tot ce trebuie ei sa stie este lungimea copilului, iar scaunele i-Size sunt deja construite in functie de acest aspect si adaptate la orice fel de masina" - Ronald Vroman, membru in ANEC- Comisia Europeana pentru Protectia Consumatorului
"Ne bucuram sa vedem o diminuare a riscurilor impacturilor auto, mai ales acum, cand i-Size usureaza munca tuturor consumatorilor din Uniunea Europeana si le ofera posibilitatea de a-si fixa copiii cat mai bine in scaune"- Peter Broetjes, ofiter in Comisia Europeana pentru Industria Automobilistica.

Acestea sunt lucrurile de care au tinut cont cei de la Maxi Cosi cand au dezvoltat linia lor de scaune auto i-Size.

Scaun auto Blue Charm

Daca esti o proaspata mamica si te preocupa siguranta in trafic a puiului tau, intra in magazinul online Bebe Concept si arunca o privire produselor oferite acolo. Dupa o cercetare care a durat ani de zile, retailerul a carui prima grija sunt copiii, a scos pe piata scaune auto pentru care au in vedere cateva aspecte esentiale:

- Felul in care se odihneste coloana copilului in timpul deplasarii cu masina
- Protectia capului si a partilor laterale
- Vizibilitatea si accesul pe care le are parintele situat pe scaunul din fata
- Sistemele de prindere (curele, inchizatori) au fost facute in asa fel incat sa nu jeneze copilul, asigurandu-i totodata o protectie optima
- Portabilitatea si manevrabilitatea (usurinta cu care scaunul este fixat sau carat de catre parinte)
- Versatilitatea (foarte multe dintre aceste scaune se pot ajusta in functie de varsta copilului).
- Confortul (materialele folosite sunt hipoalergenice, moi, anti-sarcina electrostatica si ii ofera copilului suportul de care are nevoie, chiar daca drumul pe care mergi este unul cu denivelari).

Puteti intra pe http://www.bbc-shop.ro pentru a afla mai multe detalii si a va alege scaunul potrivit sau puteti sa testati produsele daca ajungeti pe Str. Nicolae Rosu, nr 24, sector 3, Bucuresti. Nu uitati sa cautati promotiile Bebe Concept si sa cereti informatii suplimentare la numarul de telefon 0725 827 816 sau la adresa de email office@bebe-concept.ro.
Bebe Concept este lider de piata in Romania atunci cand vine vorba despre scaunele auto si siguranta copiilor in trafic, asa ca ar trebui sa fie prima ta optiune in cazul in care cauti un scaun in care sa ai incredere. Produsele Bebe Concept au in spate ani de cercetari, aprobari europene si ingineri care au lucrat pentru siguranta copilului tau. Afla mai multe aici .

Despre Bebe Concept

 Bebe Concept & More este importator si distribuitor in Romania al marcilor Bebe Confort, Maxi Cosi, Quinny, Safety 1st si Taf Toys.

Bebe Concept & More furnizeaza produse de inalta calitate la preturi competitive pentru a usura viata zilnica a parintilor si a oferi un plus de confort si siguranta celor mici. Fundamentul companiei consta in cunoasterea nevoilor clientilor tinand cont de tendintele actuale si livrarea de solutii tehnice inovatoare plus servicii competente, fiind alaturi de parinti de la nastere, primul an de viata si etapele ulterioare ale copilului.

www.bebe-concept.ro

www.bbc-shop.ro

Articolul urmator
Încă îmi mai alăptez fiul de 6 ani. Lumea îmi spune că este abuz
Încă îmi mai alăptez fiul de 6 ani. Lumea îmi spune că este abuz

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Campionul european la șah este un băiețel de 8 ani din Brașov
    Campionul european la șah este un băiețel de 8 ani din Brașov

    Vladimir Sofronie, un băiețel de 8 ani din Brașov este campionul Uniunii Europene la șah.

    Despre Nicolas, băiețelul din Iași care este campion european la șah la numai 8 ani
    Despre Nicolas, băiețelul din Iași care este campion european la șah la numai 8 ani

    Să fii părinte este o realizare incredibilă, care îți umple sufletul de bucurie și împlinire. Dar să fii părintele unui copil talentat, care la numai 8 ani câștigă...

    Nu mai arătați cu degetul către părinții care au copii fără geacă de iarnă în scaunul auto!
    Nu mai arătați cu degetul către părinții care au copii fără geacă de iarnă în scaunul auto!

    Specialiștii recomandă părinților să nu își mai lase copiii mici în scaunul auto îmbrăcați foarte gros în geacă de iarnă. O mamă mărturisește că a fost...

    O mamă care a adoptat 4 copii află că este însărcinată cu cvadrupleți
    O mamă care a adoptat 4 copii află că este însărcinată cu cvadrupleți

    Crezi că viața cu unul, doi sau trei copii e grea? Ei bine, această mămică a aflat că este însărcinată cu cvadrupleți la scurt timp după ce ea și soțul ei au adoptat 4...

    Mame curajoase: Mary Montagu, primul european care a făcut inocularea împotriva variolei chiar pe proprii ei copii
    Mame curajoase: Mary Montagu, primul european care a făcut inocularea împotriva variolei chiar pe proprii ei copii

    Fiind de mică pasionată de știință, citind foarte mult și scriind proză și versuri, Lady Mary Montagu a fost rapid fascinată de universul oriental pe care l-a cunoscut în...

    Fiecare zodie are o zi norocoasă a săptămânii! Află care este a ta
    Fiecare zodie are o zi norocoasă a săptămânii! Află care este a ta

    Dacă ai încercat de mai multe ori să găsești răspunsul la întrebarea: „De ce mă simt atât de bine în ziua de...?”, iar în altele parcă nu...

    Ghid de siguranță pentru părinți de la Comisia Europeană: cum cumperi produsele pentru copii (jucării, pătuțuri, scaune auto)
    Ghid de siguranță pentru părinți de la Comisia Europeană: cum cumperi produsele pentru copii (jucării, pătuțuri, scaune auto)

    În fiecare an, Comisia Europeană reunește autoritățile naționale responsabile cu supravegherea pieței (MSA)din Uniunea Europeanăși Spațiul Economic Europeanpentru a coopera...

    Aproape 300 de copii au fost abandonați în maternitate în primele nouă luni din 2022. Câți copii instituționalizați se află în România
    Aproape 300 de copii au fost abandonați în maternitate în primele nouă luni din 2022. Câți copii instituționalizați se află în România

    În România sunt peste 40.000 de copii abandonați. În primele nouă luni din 2022, un număr de 276 de copii au fost părăsiţi în maternităţi şi în alte...

    © 2024 Qbebe