Alergiile bebelusului: deosebeste alergia de o simpla raceala

Alergiile bebelusului: deosebeste alergia de o simpla raceala

Alexandra Negreanu

Alergiile la bebelusi pot fi adesea asociate altor probleme care au manifestari asemenatoare. Parintii, adesea interpreteaza gresit unele simptome ale bebelusului cum ar fi: nasuc infundat sau mucoasa nazala, eruptii cutanate, stomacel deranjat sau o fire nestatornica.

Toate acestea pot fi simptomele unei raceli, dar la fel de bine pot semnala o alergie. De aceea, de cele mai multe ori parintii trateaza aceste simptome cu medicamente de care bebelusul nu are nevoie, punand toate acestea pe seama unei raceli cronice, acnee infantila, stomac sensibil sau doar un copil agitat. Este adevarat ca de cele mai multe ori aceste simptome - mai ales daca sunt de scurta durata - sunt rezultatul unei raceli sau o alta afectiune usoara care trece. Cu toate acestea, cauza sunt alergiile.

Ce este o alergie?

 

 O alergie este o reactie imunitara la o substanta din mediul inconjurator numita alergen. Atunci cand un copil cu alergii intra in contact cu un alergen - fie prin atingere, respiratie, ingurgitare sau la o substanta din vaccinuri- corpul il considera ca un invadator periculos si produce histamine si alte substante chimice pentru a lupta cu inamicul. Aceste chimicale irita corpul si pot cauza simptome cum ar fi un nas infundat, stranut, mancarime si tuse.

Simptomele pot fi usoare sau mai severe, intermitente (sezoniere, de exemplu), sau in curs de desfasurare din cauza expunerii constante la alergen. In unele cazuri, un alergen poate provoca o reactie severa, numita soc anafilactic. Aceasta este o urgenta medicala, deoarece simptomele sunt dureroase, inclusiv dificultati majore de respiratie din cauza ca limba se umfla - lucru care poate pune viata in pericol.

Cine si ce sunt alergenii?

Alergeni posibili includ alimente, medicamente, insecte, par de animale, acarieni, mucegai, polen etc. Alergenii pot provoca simptome respiratorii, alergii nazale sau simptome alergice care pot fi confundate cu rinita, eczeme ale pielii, probleme. Atunci cand copilul are o reactie alergica, este rezultatul unei reactii de respingere a sistemul sau imunitar. Sistemul imunitar este programat pentru a lupta cu boala, dar uneori reactioneaza la o substanta inofensiva, cum ar fi polen, ca si cum ar fi un parazit invadator, un virus sau bacterii. Pentru a lupta, sistemul imunitar produce in exces proteinele de protectie numite anticorpi. Aceasta supraproductie provoaca umflarea si inflamarea tesuturilor - mucoase nazale, de exemplu. Reactia bebelusului alergic poate sa reapara ori de cate ori el este expus la orice ar fi declansat reactia.

Care sunt cauzele alergiilor nazale?

Vinovate cel mai probabil la sugari si copiii mici sunt:

* Acarienii - organisme microscopice care se dezvolta pe pielea umana. Aproape 85 la suta din bebelusii care sufera de alergii sunt alergici la praf.
* Firele de par de animale
* Igrasie: ciuperci aflate in locuri umede, cum ar fi bai si subsoluri

Unii copii sunt alergici la penele din care sunt confectionate pernele sau la paturile de lana. Si in timp ce, cei mai multi experti nu cred ca cei mici pot fi alergici la fumul de tutun, acesta poate face cu siguranta ca simptomele alergice sa fie simtite si mai rau.

Cum pot spune daca bebelusul are alergii nazale sau doar o raceala?

Deoarece simptomele alergiilor nazale sunt simptome asemanatoare cu cele de raceala - nas infundat, ochi inlacrimati, tuse, congestie nazala, stranut - poate fi greu sa faci diferenta. Totusi exista unele semne specifice ale alergiilor.

 Puneti urmatoarele intrebari si vei face diferenta dintre alergie si raceala mult mai usor:

 
 
* Bebelusul tau este intotdeauna racit? Racelile, de obicei, trec intr-o saptamana pana la zece zile, alergiile, nu.
* Este nasul bebelusului continuu infundat sau tot timpul ii curge nasucul?
* Bebelusul se freaca la nas in mod constant, se sterge sau isi increteste nasucul, impingand nasul in sus, ceea ce medicii numesc salutul alergic?
* Mucusul care se scurge de la nasul bebelusului este clar si subtire (spre deosebire de cel galben sau verzui si gros, specific unei raceli)?
* Bebelusul stranuta mult?
*Ochii sunt rosii, inflamati si aposi si se scarpina des la ochi?
* Pielea de sub ochi are o culoare inchisa: violet sau albastru - ceea ce medicii numesc vanataie alergica?
* Respira pe gura?
* Are o tuse uscata?
* Pielea bebelusului este iritata sau prezinta o eruptie insotita de mancarime si are culoarea rosie?

Daca ai raspuns afirmativ la una sau mai multe dintre aceste intrebari, exista mai multe sanse ca bebelususl tau sa fie alergic la ceva din mediul sau. Copiii cu alergii nazale sunt, de asemenea, mai predispusi la infectii ale urechii, astm si infectii ale sinusurilor.

Alergiile se mostenesc?

Un copil mosteneste tendinþa de a fi alergic, dar nu neaparat alergii specifice. De exemplu, daca unul dintre pãrintii copilului are febra fanului sau alergii la parul de animale de companie, exista o sansa de 40 - 50 % ca micutul vostru sa prezinte un anumit tip de alergie, de asemenea. Aceasta probabilitate sare la 75 la 80 la suta atunci cand ambii parinti biologici au alergii.

In cazul in care copilul meu este alergic, voi sti imediat?

Probabil ca nu. Iti poate lua mult timp sa-ti dai seama, deoarece o alergie are nevoie, de asemenea, de timp pentru a se dezvolta. Fiecare persoana alergica are un prag care trebuie sa fie atins inainte ca un alergen sa provoace o reactie si acest lucru poate dura mai multe luni.

Deci, daca bebelusul a mostenit tendinta de a fi alergic la parul de pisica, el poate sa nu aiba nici o problema pentru primele cateva luni sau poate avea o reacþie redusã. Dar intr-o zi, cand nivelul de expunere atinge pragul maxim, corpul bebelusului va reactiona si va da semne ca organismul nu suporta acel alergen. Alergiile sezoniere la lucruri, cum ar fi polenul si iarba, de obicei, apar in jurul varstei de aproximativ 3 pana la 4 ani. Apar atat de tarziu deoarece expunerea la polen are loc numai pentru cateva saptamani pe an si pragul maxim se atinge mai greu.

Cum poti sa-ti dai seama la ce este bebelusul alergic

Este nevoie de ceva munca de detectiv si uneori de ajutorul unor teste medicale pentru a stabili cauza exacta a unei alergii. Un indiciu ar putea fi momentul in care reactiile alergice apar. Alergiile la mucegai, de obicei, se dezvolta in cursul zilelor cu vreme umeda sau ploioasa si poate fi greu de distins dintre o posibila raceala sau alergie. Alergiile legate de polen sunt mai frecvente primavara, vara si toamna.

Din pacate, trimiterea animalului paros departe de bebelus pentru cateva zile, nu va spune cu siguranta daca copilul tau are o alergie la parul animalutului de companie. Studiile sugereaza ca poate dura mai mult de un an dupa ce o pisica nu mai este in preajma persoanei alergice, astfel incat sa numai deranjeze organismul acestora. Pe de alta parte, daca tii copilul departe de animalul de companie (in vacanta, de exemplu), si acesta pare ca se simte mai bine, atunci ai un indiciu bun - dar in nici un caz concludent. Este posibil de asemenea, ca bebelusul tau sa fie alergic la altceva din casa in care locuiti.

Daca munca de detectiv nu iti ofera raspunsul, e timpul sa mergi si sa ceri sfatul medicului. El va examina copilul si iti va pune o multime de intrebari. Daca el crede ca problema este de fapt o alergie si nu o raceala el te poate indruma direct la un specialist alergic, sau iti poate sugera un test de sange pentru a masura nivelul de IgE (alergie), anticorpi din sangele copilului.

Analize medicale pentru depistarea alergiilor la bebelusi

Analizele de sange pot fi mai putin precise decat testele cutanate, mai ales pentru sugari. Deci, daca testul de sange sugereaza o alergie, urmatorul pas va fi un test de piele. Ai nevoie de parerea unui alergolog pentru asta.

Test de piele. In timpul unui test de piele, un alergolog va aplica in cantitati mici alergeniii cei mai comuni pentru pielea copilului tau. Daca bebelusul tau este alergic la o substanta, va avea o reactie similara exact acolo unde i-a fost introdusa substanta. Sugarii pot avea reactii mai mici decat copiii mai mari, dar testele pot fi totusi foarte utile.

Tine cont de faptul ca testarea iti spune la ce copilul tau este alergic in acel moment, dar se poate schimba pe masura ce copilul va creste. Daca bebelusul tau are un test de piele negativ, dar continua sa aiba simptome de alergie, trebuie sa fie reevaluat din sase in sase luni.

Cum iti poti proteja copilul de alergeni?

Aici sunt cele mai bune modalitati de a reduce expunerea copilului la alergenii cei mai comuni:
Praf acarieni: Acarienii locuiesc in tesaturi si covoarele care se gasesc in fiecare camera a casei. Dar copiii sunt, de obicei, expusi la acarienii de praf din dormitor, in cazul in care saltelele si pernele sunt pline de praf.

Urmatorii pasi ar putea parea ca o munca de Sisif, dar te vor ajuta cu adevarat. Parintii care iau aceste masuri s-ar putea astepta la o rata de 60 - 70 % de îmbunatatire in alergiile pe care copilul lor le prezinta. Iar acest lucru ar trebui sa reduca semnificativ nivelul de medicamente necesare pentru aceasta problema.

* Imbraca salteaua copilului cu o husa confectionata din tesatura foarte strans tesuta, microalergica. Se gasesc in toate magazinele cu hainute pentru bebelusi.
* Spala lenjeria de pat o data pe saptamana in apa fierbinte. clocotita pentru a ucide acarienii. Seteaza masina de spalat sa incalzeasca apa la aproximativ 100 de grade inainte de a spala lenjeria de pat.
* Evita aglomerarea animalelor de plus in camera copilului tau - acestea sunt magneti de praf si acarieni.
* Sterge praful cu o carpa umeda imuiata in spirt o data pe saptamana, dar asigura-te ca bebelusul nu este in camera atunci cand o faci. Stergerea prafului implica ridicarea particulelor de praf in aerul din camera si astfel bebelusul va si mai expus. Spirtul si carpa umeda vor ajuta la inlaturarea prafului si la uciderea acarienilor.
* Daca bebelusul tau are o alergie severa, la acarianul praf, ia în considerare inlocuirea mochetei sau a covorului, cu o podea neteda de lemn de esenta tare sau cu un covor din vinilin.
* Curata sau inlocuieste filtrele de aer conditonat lunar in timpul sezoanelor in care sunt in uz. De asemenea conductele de incalzire ar trebui sa fie curatate in fiecare toamna.

Par de animale
Daca bebelusul tau este alergic la un animal de casa, singura solutie foarte simpla si usor de de manevrat este de a duce animalul departe de casa. Aceasta nu este o decizie usoara de luat si de inteles si vei dori sa o iei in considerare doar in ultima instanta. Pentru a preveni ca firele de par sa se aseze pe jos, spala animalul frecvent. Foloseste sampoane pentru animale care reduc caderea firelor de par. Menþine, de asemenea, animalele de companie departe de mobilierul si de camera copilului tau.

Mucegai
Foloseste un balsam dezumidificator de aer si atunci cand vremea este calda si umeda, mai ales intr-un subsol umed sau in alte zone din casa in cazul in care mucegaiul este o problema. In cazul in care baia ta este o fabrica de mucegai, curata locul in mod regulat cu dezinfectanti atimucegai, cum ar fi un inalbitor cu apa sau o solutie naturala cum ar fi uleiul de arbore de ceai si apa. Si ia in considerare investirea intr-un sistem de ventilatie mai buna. Mucegaiul poate fi adesea instalat in dulapuri, poduri, pivnite, plante, frigidere, cabine de dus si cosurile de gunoi sau sub covoare. Chiar si un pom de Craciun artificial poate adaposti mucegai.

Exista medicamente care pot ajuta sa se simta mai bine?

Da, dar nu oferi bebelusului un medicament antialergic fara sa discuti cu medicul in prealabil. El iti poate sugera antihistaminice pe baza de prescriptie medicala. Multe dintre medicamentele pentru alergie au mai putine efecte secundare decat alte produse de pe piata, aceste medicamente nu sunt aprobate pentru copiii mai mici de 6 luni.


Tu cum te lupti sau te-ai luptat cu alergia micutului tau?


Articolul urmator
De ce se descuamează pielea bebelușului meu și ce pot să fac în acest sens?
De ce se descuamează pielea bebelușului meu și ce pot să fac în acest sens?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Am crezut că fiica mea are o simplă răceală, dar am aflat că situația era mult mai gravă
    Am crezut că fiica mea are o simplă răceală, dar am aflat că situația era mult mai gravă

    O mamă de peste hotare povestește experiența îngrozitoare prin care a trecut, după ce a dus-o pe fiica ei la spital și a descoperit că aceasta a fost infectată cu un virus...

    Un adolescent a rămas fără mâini și picioare după o simplă răceală
    Un adolescent a rămas fără mâini și picioare după o simplă răceală

    Să îți vezi copilul pe patul de spital, în stare gravă, este una dintre cele mai grele încercări prin care poate trece un părinte. Într-o asemenea situație s-a...

    Ceea ce părea o simplă răceală, s-a dovedit a fi un atac de cord. O femeie a trecut milimetric pe lângă moarte
    Ceea ce părea o simplă răceală, s-a dovedit a fi un atac de cord. O femeie a trecut milimetric pe lângă moarte

    Ceea ce părea a fi o banală răceală s-a transformat într-un moment critic pentru o femeie care și-a văzut sfârșitul cu ochii. Un atac de cord i-a schimbat complet viața!

    O simplă sângerare a nasului în sarcină a fost semnul că viața mea și a bebelușului erau în pericol
    O simplă sângerare a nasului în sarcină a fost semnul că viața mea și a bebelușului erau în pericol

    O mamă de peste hotare avertizează că orice simptom neobișnuit care apare în timpul sarcinii ar trebui tratat cu seriozitate. În cazul ei, a fost vorba despre o...

    Alergia la apă: simptome si tratament
    Alergia la apă: simptome si tratament

    Alergia la apă se manifestă sub formă de urticarie, adică prin apariția unei iritații cutanate, fie sub formă de bubițe, fie de pete, de culoare roșie și cu aspect inflamat, care...

    11 remedii pentru gripa sau raceala micutului tau. Toate sunt la indemana ta!
    11 remedii pentru gripa sau raceala micutului tau. Toate sunt la indemana ta!

    Cand cel mic stranuta, tuseste si ii curge nasucul, parintii se grabesc sa dea fuga la farmacie sau alearga catre dulapiorul cu medicamente, ca sa gaseasca remediul salvator. Pediatrii atrag...

    Momentul când am aflat că alergia fiului meu de 2 ani era, de fapt, insuficiență renală gravă
    Momentul când am aflat că alergia fiului meu de 2 ani era, de fapt, insuficiență renală gravă

    În ziua în care Jonah Lomu (un jucător de rugby) a murit, m-am așezat la masa din bucătărie și am plâns în timp ce sorbeam agale din ceașca mea de ceai....

    Copilul meu este alergic la ou! Cum se manifestă alergia la ou și ce riscuri prezintă pentru sănătatea micuțului
    Copilul meu este alergic la ou! Cum se manifestă alergia la ou și ce riscuri prezintă pentru sănătatea micuțului

    Alergia la ou face parte dintre cele mai frecvente alergii în rândul copiilor și apare în cazul în care în organismul percepe proteinele din albuș și/sau din...

    © 2024 Qbebe