Când ședintele foto pentru nou-născuți pot deveni periculoase: ce spun specialiștii

Când ședintele foto pentru nou-născuți pot deveni periculoase: ce spun specialiștii

Irina Olteanu - Redactor Senior

Ședințele foto pentru nou-născuți au reprezentat dintotdeauna o adevărată delectare pentru părinți și o amintire neprețuită, deși în practică pot fi dificil de realizat. Există câteva poziții extrem de îndrăgite, în special în America, care pot pune în pericol siguranța bebelușilor dacă nu sunt efectuate de fotografi specializați și cu experiență. În plus, acestea durează un timp îndelungat, iar dacă sunt realizate de fotografi neexperimentați pot cauza o serie de probleme. Din acest motiv am apelat la specialiști care ne-au oferit părerile lor avizate și imparțiale despre acest subiect.

Poziții pentru nou-născuți potențial periculoase

Deși există o mulțime de poziții în care pot fi așezați nou-născuții în timpul unei ședințe foto (peste 10 poziții), unele dintre ele nu sunt doar inconfortabile, ci chiar periculoase dacă sunt făcute fără susținere.

Poziția froggy este una dintre preferatele părinților, copilul fiind așezat exact ca o broscuță. Poate fi realizată din mai multe cadre combinate. Unii fotografi fac aceasta fotografie din două cadre compuse în Photoshop astfel încât mereu bebe este susținut. Alți fotografi în schimb efectuează acest cadru fără susținere bebeluș. Cu toate acestea, nou-născutul își ține capul și gâtul cu mâinile și încheieturile (stă în fund și i se aduc mâinile în față, iar capul se sprijină în ele). Este una dintre cele mai dificile și pline de satisfacție pentru fotograf, iar numai un fotograf experimentat pentru nou-născuți va putea să o realizeze în mod corespunzător.

sedintele foto pentru nou-nascuti

Poziția taco este considerată potrivită mai ales pentru nou-născuții grăsuni. Bebelușul este așezat pe burtică, cu picioarele ghemuite și mâinile așezate sub cap, ca și cum ar dormi. Bebelușii au tendința să aprecieze această poziție pentru că este cea mai confortabilă, prin urmare pot zâmbi uneori.

sedintele foto pentru nou-nascuti

Poziția potato presupune că bebelușul este așezat cu picioarele spre gură și cu mâinile strânse pe burtică. Se înfașă bebelușul în două de mai multe ori pentru susținere, iar apoi se amplasează pe verticală în coccis și este fotografiat. Se numește potato pentru că seamănă cu un cartofior.

sedintele foto pentru nou-nascuti

Opinia fotografului

Doamna Andreea Guțiu, fotograf profesionist și mamă a doi copii www.fotografbebe.ro:

"O ședință foto de nou-născuți poate dura între 2 și 6 ore, în funcție de complexitatea cadrelor și de somnul bebelușului. Eu încerc să mă încadrez în maxim 2 ore pentru confortul bebelușului, dar și al părinților care sunt în general obosiți în această etapă a vieții, dar alți fotografi pot sta chiar și 6 ore pentru a efectua poziții mai complexe cum ar fi froggy. Nu consider că fotografiile trebuie să fie perfecte și merg mai mult pe ideea de confort decât pe cea de perfecțiune. Una din obsesiile fotografilor este ca în poze să aibă bebelușii palmele deschise, deși nou-născuții în mod natural și firesc au reflexul de a strânge pumnii, iar părinții nici nu cred că sunt atenți la aceste detalii care ne solicită foarte mult pe noi ca fotografi. 

Pozițiile de fotografie pentru nou-născuți nu trebuie făcute, din punctul meu de vedere, dacă fotograful nu are o calificare și multă experiență. Mi-aș dori ca în România să existe cursuri specializate și avizate pentru efectuarea anumitor poziții la care să participe eventual și kinetoterapeut. Pozițiile din cadrul ședințelor foto de nou-născut NU ar trebui efectuate de fotografi începători.
O ședință foto de nou-născut poate fi frumoasă și fără cadre perfecte și fără palme deschise și fără bebeluși puși și îndoiți sub formă de broscuță din punctul meu de vedere, dar mulți părinți își doresc și astfel de cadre și atunci vor alege după gustul lor și portofoliul fiecărui fotograf.

Există două tipuri de fotografie:

1. LIFESTYLE: surprinzi bebelușul acasă la el, în mediul lui, dormind, cu mami, la alăptat. Momente prețioase din familie
2. POSING: ședința foto se efectuează în studio cu decoruri și recuzită.
La posing veți găsi alte două tipuri de ședințe foto. Un posing STUDIAT, în care se fac poziții din fotografia clasică de nou-născut: FROGGY, TACO, POTATO etc.
Și mai este și stilul pe care îl adopt eu: FREE/NATURAL POSING în care bebelușul este pus în recuzită așa cum alege el să stea, confortabil.
În ceea ce privește folosirea luminii de blitz sau nu. Unii fotografi lucrează cu naturală, alții cu lumină continuă și alții cu blitz. Temerile părinților sunt vis a vis de blitz. Nou-născuții au ochii în general închiși. Blitzul este într-o umbrelă. Nu s-au făcut teste care să arate că afectează în vreun fel. Știm doar că se pot declanșa crize de epilepsie dacă copilul are deja boala. Organizația Mondială a Sănătății recomandă principiul precauției."

sedintele foto pentru nou-nascuti

Opinia moașei și a kinetoterapeutului 

Doamna Vania Limban, moașă independenta și domnul Radu Tataru kinetoterapeut,  specialiști în cadrul Active Center www.activecenter.ro  locul unde gravidele, mamele și bebelușii se simt acasă, avertizează părinții care sunt riscurile unor poziții folosite foarte des, fie la studiourile foto pentru bebeluși, fie chiar de ei acasă.

După cum știm, una dintre cele mai mari provocări ale părinților, imediat după nașterea bebelușului lor, este să-l surprindă în instantanee cât mai inedite și să-l fotografieze ei înșiși, sau să-l ducă la un studio foto pentru ședințe făcute de un fotograf profesionist și cu multă imaginație.

Ca punct de referință, este bine ca părinții să știe că pozițiile folosite în ședințele foto este recomandat să fie cât mai confortabile și mai naturale, fără să supună bebelușul unor tensiuni, ceea ce va face ca el să fie mulțumit și liniștit. Mișcările ușoare și așezarea atentă a bebelușului în diferite poziții, vor face ca acesta să își păstreze calmul, garantând reușita sesiunii foto.
Dacă însă nou-născutul va fi mutat în mod repetat, mobilizat prea brusc și pus în poziții care-i vor solicita articulațiile creându-i disconfort, el va deveni agitat și va începe să plângă.
Iată câteva dintre riscurile pe care le implică cele mai folosite poziții, dintre care unele chiar spectaculoase, la saloanele foto pentru bebeluși. 

Froggy
În această poziție, tonusul mușchilor flexori ai nou-născuților este predominant, fiind un fel de prelungire a posturii fetale de ghemuire din viața intrauterină. În burtica mămicii, majoritatea bebelușilor stau cu șoldurile și genunchii îndoiți în afară, astfel că riscul unei dislocări de șold ar trebui să fie mic în poziția froggy. Însă partea cea mai grea în realizarea acestei poziții este reprezentată de poziționarea mâinilor bebelușului sub bărbie. Cum mușchii gâtului nu sunt încă suficient de puternici pentru a susține greutatea capului, în cazul în care el cade și mâinile nu sunt așezate corespunzător greutatea acestuia poate pune o presiune mare asupra articulațiilor micuțului. Recomandăm ca bebelușul să fie pus în această poziție doar atunci când este foarte relaxat, iar cineva trebuie să îi susțină capul și mânuțele pe parcursul ședinței foto, deoarece abia către sfârșitul lunii a doua bebelușul începe să își mențină capul în poziție ridicată.

Taco
Orientarea șoldurilor în această poziție este aceeași ca la poziția Froggy. Diferența constă în faptul că, în poziția Taco presiunea cea mai mare este exercitată asupra zonei lombare, ceea ce poate fi destul de neplăcut pentru bebeluș dacă nu este așezat și susținut corespunzător. Recomandăm ca înainte de ședința foto, părinții să fie întrebați dacă au o ecografie de șold (care se face după naștere) și dacă ea evidențiază sau nu probleme. Unii nou-născuți au o predispoziție către dislocarea șoldurilor, motiv pentru care această poziție nu ar trebui folosită la o sesiune foto.

Potato
Această poziție poate pune presiune asupra coloanei bebelușului, fiind contraindicată păstrarea ei pe o perioadă îndelungată de timp. Ținând cont de faptul că nou-născutul nu poate sta încă singur în funduleț și se poate mișca oricând, poziția Potato este destul de instabilă, fiind recomandat ca cineva să susțină copilul. La fel ca și la celelalte poziții este necesar ca părinții să aducă la cunoștința fotografului dacă în urma efectuării ecografiei de șold au fost semnalate anumite afecțiuni.
Mulți părinți sunt tentați, văzând fotografii cu bebeluși în aceste poziții, să le practice și ei. Din acest motiv, ei ar trebui să cunoască în avans toate informațiile de mai sus, plus alte detalii suplimentare, înainte de a folosi pozițiile froggy, taco, potato. La Active Center www.activecenter.ro, părinții pot beneficia de cea mai bună consiliere, ei putând fi îndrumați pentru a nu afecta bebelușul din dorința, de altfel explicabilă, de a face fotografii cât mai originale.

Opinia mediului oftalmolog cu privire la ședințele foto

Doamna doctor Roxana Cozubaş, Medic specialist oftalmolog, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii "Grigore Alexandrescu", website www.roxanacozubas.com:

Vederea bebelușilor se dezvoltă treptat-treptat încă din burtica mamei, foarte spectaculos în primii 2-3 ani de viață și apoi mai lent până la 7 ani, urmând ca apoi schimbările să fie limitate, cu excepția cazurilor când au apărut tulburări de vedere până la acel moment.  Primele imagini percepute de ei apar în nuanțe de gri, nu mai departe de 20-40 de cm, atât cât să vadă fața părintelui care îl ține în brațe. Tot ceea ce este mai departe de aceste distanțe apare foarte încețoșat.
Revenind la îngrijorarea privind afectarea ochilor copiilor de către luminile puternice din timpul sesiunilor foto, se știe că, în prima lună de viață, ochii copiilor nu sunt foarte sensibili la lumină. De cele mai multe ori, copilul doarme în timpul acestor ședințe și nu are interes asupra luminilor din jur. Chiar dacă stă cu ochii deschiși, pupilele (structurile negre din centrul culorii ochilor) sunt mici, iar la retină ajunge o cantitate mică de lumină.

După vârsta de o lună, copilul începe să perceapă culorile, treptat, iar ochii devin mai sensibili la lumină, dar, în continuare, sub nivelul sensibilității detectate la adult. Mai târziu, pe măsură ce copilul crește, pupilele lui devin din ce în ce mai mari și apare fotofobia naturală (în prezența unei cantitați mari de lumină). Desigur că, așa cum nici nouă adulților nu ne place să fim parte din mai mult de 2-3 fotografii efectuate cu blitzul, nici celor mici nu le va plăcea să participe la o astfel de sesiune prelungită.
Totusi, trebuie să cunoașteți faptul că nu există dovezi sau studii care să demonstreze apariția leziunilor la nivel ocular pentru bebelușii expuși la o sesiune foto într-un cadru luminat suplimentar. Există chiar cazuri de strabism, diferențe de dioptrii între cei doi ochi, cataractă congenitală sau tumori intraoculare detectate prin faptul că, în diverse fotografii efectuate cu blitz, copilul are un ochi cu pupila roșie și unul cu pupila albă. În contrast cu lumina camerei foto care nu are niciun potențial dăunător din punct de vedere oftalmologic, trebuie să fim foarte conștienți de pericolul pe care îl au radiațiile ultraviolete și să protejăm ochii copiilor de expunerea excesivă la ele, încă din primii ani de viață.
 

Mulțumim tuturor specialiștilor pentru ajutorul acordat în realizarea acestui articol.

Surse foto: Pinterest și www.photoshopactions.com

Articolul urmator
"NU este NU!" Lista de reguli a unor proaspeți părinti când le vizitezi nou-născutul a îngrozit internetul
"NU este NU!" Lista de reguli a unor proaspeți părinti când le vizitezi nou-născutul a îngrozit internetul

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Copiii născuți în pandemie vor fi afectați, pe viitor, din punct de vedere social? Ce spun specialiștii
    Copiii născuți în pandemie vor fi afectați, pe viitor, din punct de vedere social? Ce spun specialiștii

    Au trecut trei ani de când a izbucnit pandemia și totodată, de când ni s-au schimbat viețile. Deși am revenit la „normal”, nu putem nega că evenimentele din...

    Copiii cu o alergie pot dezvolta mai multe. Ce spun specialiștii
    Copiii cu o alergie pot dezvolta mai multe. Ce spun specialiștii

    Un copil poate dezvolta oricând o alergie însă, potrivit „Colegiului American de Alergologie, Astm și Imunologie”, alergiile se întâlnesc mai mult...

    E bine să dormi când ai febră ? Ce spun specialiștii
    E bine să dormi când ai febră ? Ce spun specialiștii

    Febra este o creștere temporară a temperaturii corpului, reprezentând un răspuns al organismului la infecții, inflamații sau leziuni. La fel ca în alte situații în...

    Personalitatea copiilor născuți în anul 2024. Ce spun astrologii?
    Personalitatea copiilor născuți în anul 2024. Ce spun astrologii?

    Copiii născuți în anul 2024, un an de mare însemnătate în astrologia chinezească și numerologie, vor fi norocoși, inteligenți, intuitivi și vor pune pasiune...

    Val de depresii și atacuri de panică în rândul copiilor. Ce spun specialiștii
    Val de depresii și atacuri de panică în rândul copiilor. Ce spun specialiștii

    Pandemia și-a lăsat amprenta asupra sănătății mintale a multora dintre noi. Copiii au fost, de departe, printre cei mai afectați de schimbările care s-au produs brusc și rapid...

    Este însărcinată! Bebelușa Cristina de la „Cronica Cârcotașilor” va deveni din nou mămică!
    Este însărcinată! Bebelușa Cristina de la „Cronica Cârcotașilor” va deveni din nou mămică!

    Intrată de peste 10 ani în echipa „Bebelușelor” de la „Cronica Cârcotașilor”, Cristina Zegan formează un cuplu cu actorul de telenovele...

    Supravegherea constantă a copiilor provoacă anxietate de ambele părți, spun specialiștii
    Supravegherea constantă a copiilor provoacă anxietate de ambele părți, spun specialiștii

    Este normal să ai grijă de al tău copil și să-l supraveghezi, însă trebuie să faci asta constant? Specialiștii cred că nu, pentru că acest lucru provoacă anxietate...

    Părinții severi cresc copii hiperactivi. Iată ce spun specialiștii
    Părinții severi cresc copii hiperactivi. Iată ce spun specialiștii

    Tu ce fel de părinte ești? Permisiv sau sever? Un studiu recent, publicat în Child Development, arată că ar exista o legătură între părinții severi și problemele...

    © 2024 Qbebe