Când trebuie să ne îngrijoreze sughițul bebelușului

Când trebuie să ne îngrijoreze sughițul bebelușului

Irina Olteanu - Redactor Senior

Sughițul nu reprezintă în marea majoritate a situațiilor o problemă care trebuie să cauzeze îngrijorare părinților. Când impune totuși un consult medical specializat, precum și alte informații pe care este bine să le cunoști despre sughiț vei descoperi alături de un specialist în pediatrie.

Informații despre sughiț

Sughițurile sunt o problemă frecvent întâlnită cauzată de contracții bruște, neregulate (sparme) ale diafragmei (un mușchi mare implicat în procesul de respirație care se află sub plămâni și deasupra stomacului). Contracțiile determină aerul să fie aspirat în trahee și apoi acesta este urmat de o închidere subită a corzilor vocale, ceea ce determină sunetul caracteristic de sughiț.

Deși bebelușii sunt predispuși să sughițe mai des decât copiii mai mari și adulții, cu toții experimentăm episoade de sughiț din când în când. Copiii sughiță chiar de dinainte de naștere; o gravidă putând experimenta cum face acest lucru bebelușul său. Scopul acestui sughiț antenatal este de a pregăti plămânii copilului pentru viața extrauterină. Poate părea bizar că sughițul apare in utero, când bebelușul nu respiră, însă sughițul nu are nicio legătură cu respirația. De asemenea, și nou-născuții se confruntă deseori cu sughiț, episoadele repetate scăzând odată cu vârsta și dispărând până la vârsta de 6-9 luni.

De ce apare sughițul

Nimeni nu știe cu precizie de ce sughiță bebelușii, însă varianta principală luată în considerare este: apare după ce mănâncă ca urmare a supraalimentării sau a înghițirii de aer (este vorba de presiunea asupra diafragmei pe care o exercită un stomac plin sau de înghițirea unor cantități mari de aer în urma alăptării sau hrănirii cu biberonul). Un alt motiv este o schimbare bruscă în ceea ce privește temperatura de la nivelul stomacului. De exemplu, bebelușul primește lapte rece și la interval de câteva minute cereale calde. Alte variante pentru apariția sughițului: alergii (apare esofagita eozinofilică), astm (wheezing-ul determină mișcările spasmodic ale diafragmei) sau iritanți din aer (poluare, parfum).

sughitul bebelusului

Motive de îngrijorare pentru sughiț la bebeluși

Sughițurile sunt comune în rândul copiilor de vârstă mică (sub vârsta de 1 an) și nu prezintă motiv de îngrijorare. De altfel, nu vor cauza niciun fel de disconfort bebelușului și nu trebuie să consideri că cel mic se confruntă cu durere de stomac, indigestie sau reflex acid. În general, sughițul se oprește de la sine în interval de 5-10 minute. Dacă nu se întâmplă acest lucru în decurs de câteva ore, trebuie să apelezi la un medic. Sughițurile persistente pot indica faptul că bebelușul tău are reflux gastroesofagian (o afecțiune comună și temporară în care bebelușul regurgitează o parte din conținutul stomacului în esofag, declanșând durerea și adesea sughițurile). Alte indicii ale acestei afecțiuni sunt trezitul în timpul nopții, un comportament colicativ, durere abdominală după masă și regurgitarea. În cea mai mare parte a cazurilor, sughițul bebelușului va scădea în frecvență și gravitate odată cu maturarea sistemului său digestiv.

Ce poți face în cazul sughițului la bebeluși

Dacă bebelușul tău este deranjat în mod frecvent de sughiț, poți reduce incidența acestei probleme prin servirea lentă mesei și/sau prin oprirea pentru a-i conferi ocazia să eructeze; dacă însă sughițul a început deja sunt șanse mari ca orice încercare de eructare să nu fie de ajutor. Încearcă să schimb des pozițiile de în care îți hrănești bebelușul și menține-l în poziție verticală (pentru a-l ajuta să elimine în mod natural gazele acumulate). De altfel, nu există nicio modalitate garantată de oprire a sughițului odată început, însă este indicat să îi oferi ceva de băut, fie lapte matern dacă alăptezi, fie apă dacă bebelușul tău este hrănit cu lapte praf. Pe de altă parte, deoarece sughițul nu provoacă niciun fel de disconfort, nu este necesar să încerci să îl oprești, acest lucru întâmplându-se de la sine. Dacă totuși observi și prezența unui disconfort, poate fi vorba de alte probleme.

Profesorul de pediatrie de la Centrul de Știința Sănătății din cadrul Universității din Texas, Lynnette Mazur, susține că sughițul este cauzat de hrănire (lapte matern, lapte praf sau alte alimente). "Deși reprezintă o neplăcere pentru părinți, nu este valabil acest lucru și pentru copil. Cu excepția situației în care sughițul intervine în activitățile zilnice precum dormit sau mâncat, nu este niciun motiv ca bebelușul să fie consultat de un medic." În plus față de boala de reflux gastroesofagian, există situații rare în care sughițul poate ascunde o afecțiune medicală gravă. Profesorul Mazur este de părere că nu există prea multe modalități de intervenție la dispoziție, sughițul va dispărea curând; există păreri care susțin că bebelușul trebuie să sugă un obiect (cum ar fi o suzetă sau o jucărie de dentiție), însă nu este garantată eficacitatea. Nu trebuie să încerci să oprești sughițul speriind bebelușul, apăsându-l pe globii oculari, presându-i fontanela, scoțându-i limba din gură, aplicând o cârpă umedă pe frunte, modalități încercate în popor. Nu există nicio dovadă că vreuna dintre aceste variante funcționează și în plus îți poți răni bebelușul punându-le în practică. În mod evident nu trebuie niciodată să ții respirația bebelușului.

sughitul bebelusului

Sfatul specialistului 

Doamna doctor Filip Cristiana, Medic Specialist Pediatrie, Clinica de Diagnostic Gral, Clinica Gral Băneasa, ne-a oferit următoarele informații despre sughițul la bebeluși:

Sughițul la bebeluși este foarte frecvent, dar devine un motiv de panică și îngrijorare pentru părinți, mai ales atunci când durează mai mult timp sau se repetă foarte des în cursul unei zile. Sughițul nu îl deranjează pe copilul sănătos, nu este dureros și foarte probabil nu îi produce nici un fel de stres. Apare în urma contracțiilor spastice și involuntare de la nivelul diafragmei. Cauzele cele mai frecvente ale sughițului la bebeluși sunt: alimentația prea rapidă sau în cantități prea mari, aerul înghițit, mișcările bruște ale stomacului plin, episoadele de plâns sau râs prelungite. Toate acestea pot irita nervul frenic, care controlează mișcarea diafragmului. De asemenea, există o imaturitate a sistemului nervos a bebelușului care determină o neconcordanță între respirație și deglutiție, atunci când este alăptat sau hrănit cu biberonul.

Sughițul îl poate ține pe bebeluș de la câteva secunde/un minut până la o oră întreagă. De asemenea, el poate apărea de mai multe ori într-o zi. Câtă vreme sughițul nu îl împiedică pe copil să mănânce și să doarmă și nu este însoțit de alte manifestări precum agitație, vomă, nervozitate nu există niciun motiv de îngrijorare pentru părinți.

S-a observat că bebelușii născuți prematur și cei care au reflux gastroesofagian sughit mai des.

Există câteva metode pe care le pot încerca părinții pentru oprirea sughițului la bebeluși:
1. Ajutați-l să se relaxeze;
2. Puneți-l la sân, dacă alăptați. Câteva minute de supt la sân și sughițul se va opri în majoritatea cazurilor. Dacă nu alăptați, oferiți-i biberonul cu lapte sau ceai sau o cănuță din care copilul mai mare să poată să bea înghițituri mici de lapte.
3. Puneți-l să eructeze mai frecvent.
4. Schimbați-i poziția.
Există însă și situații patologice, mult mai rare decât la adult, care pot determina apariția sughițului, printre care: boala de reflux gastroesofagian, hernie diafragmatică/hernie hiatală, hiperaciditatea gastrică/gastrită, peritonite, tumori esofagiene/mediastinale, esofagite, enterite, colite, parazitoze intestinale, insuficiență renală, insuficiență hepatică gravă cu fenomene toxice, traumatisme cerebrale, meningite, encefalite, tumori cerebrale, probleme de natură metabolică: hiponatremie, hipopotasemie, hipocalcemie, hiperglicemie/acidoză metabolică, administrarea unor medicamente.

În cazul în care părinții observă că episoadele de sughiț sunt însoțite de agitație, plâns, disconfort evident al bebelușului, trebuie să se adreseze medicului pediatru pentru investigații suplimentare. De asemenea, pot coexista sau vor apărea ulterior și alte semne și simptome ale bolilor în care apare acest sughiț patologic care vor alarma părinții.
Episoadele severe și frecvente de sughiț pot determina: aritmii, reflux gastroesofagian, tulburări ale somnului. De asemenea, există riscul ca acestea să interfereze cu abilitatea de a mânca sau cu vorbirea. Pot determina întârzieri în dezvoltarea vorbirii la copil.

Mulțumim doamnei doctor Filip Cristiana pentru ajutorul acordat în realizarea articolului. 

Articolul urmator
Cu ce se curata fata bebelusului. Ce NU este bine sa faci!
Cu ce se curata fata bebelusului. Ce NU este bine sa faci!

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Infectarea operației de cezariană. Cum se tratează și când trebuie sa te îngrijoreze
    Infectarea operației de cezariană. Cum se tratează și când trebuie sa te îngrijoreze

    Ultima ta grijă după ce ai trecut prin procesul nașterii prin operația de cezariană este infectarea plăgii. Din păcate, se întâmplă destul de des și anual, numeroase...

    Microcalcificări la sân: ce sunt și când ar trebui să te îngrijoreze
    Microcalcificări la sân: ce sunt și când ar trebui să te îngrijoreze

    Calcificarea reprezintă depunerea sărurilor de calciu pe oase, țesuturi sau organe. Atunci când vorbim despre microcalcificări la sâni, ne referim la depunerea calciului pe...

    Când medicul mi-a recomandat avortul, am simțit mișcările bebelușului. Acum copilul meu are 6 ani și este lumina vieții mele
    Când medicul mi-a recomandat avortul, am simțit mișcările bebelușului. Acum copilul meu are 6 ani și este lumina vieții mele

    Cum ar trebui să reacționeze o viitoare mămică atunci când medicii îi spun că bebelușul sau nu are nicio șansă să se nască viu? O femeie din Statele Unite a trecut...

    Mi-am dat seama că sunt însărcinată când m-am așezat pe toaletă și am văzut piciorul bebelușului meu
    Mi-am dat seama că sunt însărcinată când m-am așezat pe toaletă și am văzut piciorul bebelușului meu

    Orice sarcină surprinde viitoarea mamă într-un mod plăcut. Ce se întâmplă când sarcina este o reală surpriză și este descoperită în momentul...

    Cât de des este normal ca cel mic să se împiedice sau să cadă atunci când învață să meargă? Când trebuie să te îngrijorezi?
    Cât de des este normal ca cel mic să se împiedice sau să cadă atunci când învață să meargă? Când trebuie să te îngrijorezi?

    De la primii pași nesusținut de părinți și până la primii pași făcuți cu încredere în forțele proprii există multe căzături și lacrimi pe obraji (atât...

    Am ales să nu am copii și simt că mă urmărește imaginea bebelușului pe care l-am avortat când aveam 18 ani
    Am ales să nu am copii și simt că mă urmărește imaginea bebelușului pe care l-am avortat când aveam 18 ani

    O decizie greșită luată în tinerețe poate schimba complet și drastic destinul oricui. Din impulsivitate, rușine, din cauza situației de moment, o tânără a curmat viața...

    Bebelușul tău are o criză puternică de plâns? Când trebuie să te duci la medic
    Bebelușul tău are o criză puternică de plâns? Când trebuie să te duci la medic

    Atunci când sugarul are o criză puternică de plâns, ce te-ar determina să mergi cu el la medic? Te lași influențată de propria ta panică, de sfaturile celor din jurul...

    Ce este testul Harmony, cât costă, când și de ce trebuie făcut de gravide?
    Ce este testul Harmony, cât costă, când și de ce trebuie făcut de gravide?

    Pe parcursul sarcinii, femeilor gravide le sunt recomandate mai multe investigații. Scopul acestor teste și analize este de a le oferi gravidelor informații cât mai precise despre...

    © 2024 Qbebe