Medicamentele pe care nu trebuie sa le dai bebelusului

Medicamentele pe care nu trebuie sa le dai bebelusului

Georgiana Nenciu

Afla care sunt medicamentele interzise bebelusilor! Asa cum trebuie sa ai mare grija la ce ii dai sa manance, cum il imbraci, cum il speli, unde il speli, asa trebuie sa fii atenta si la ce medicamente nu trebuie sa ii dai bebelusului.

Bebelusii sunt foarte sensibili inca de cand se nasc, de aceea este de datoria ta, ca mamica a lui, sa ai mare grija de el, avand in vedere ca el nu se poate apara singur si nu poate decide ce este bine pentru el, fiind la o varsta destul de frageda ce nu-i permite sa rationeze.


Sunt o serie de medicamente pe care, tu, ca adult, le poti lua pentru ca nu te afecteaza, in sensul ca nu iti dauneaza, insa acestea poti fi foarte nepotrivite pentru o fiinta asa mica.

Este recomandat ca inainte de 6 luni sa contactezi medicul cand doresti sa-i administrezi micutului medicamente, pentru a vedea daca nu il afecteaza negativ, iar o data ce are peste 6 luni trebuie sa citesti cu atentie prospectul si apoi daca poate primi acel tip de medicament sa ii dai doza potrivita.

Medicamentele pe care nu le poti da bebelusilor

Medicamentele expirate


Toate medicamentele care au trecut de termenul de expirare nu mai sunt eficiente si in anumite situatii pot dauna mai mult, de aceea nu este bine sa dai asemenea pastile copilului. Daca nu poti citi data de expirare a unui medicament, dar ti se pare ca arata altfel dacat era la inceput, atunci cel mai bine este sa le aruncati.
Insa nu incercati sa le aruncati in apa de la toaleta deoarece poate contamina apa de baut.

  

Orice medicament prescris pentru altcineva sau pentru alta boala


Daca bebelusul tau are o anumita boala si cineva cunoscut a avut aceeasi boala, nu folosi medicamentul pe care l-a folosit si persoana respectiva pentru a se vindeca, deoarece poate reactiona diferit la copilasul tau sau chiar il poate infecta.
Nu folosi nici alte medicamente prescrise pentru alta boala. Daca citesti prospectul unui medicament si vezi ca el contine aproape aceleasi substante ca si cel pe care stii ca trebuie sa il folosesti, dar nu il ai la indemana, acest lucru nu imseamna ca trebuie sa tratezi boala bebelusului cu acel medicament. Medicamentul necunoscut poate afecta bebelusul agravandu-i starea, deoarece poate contine ceva ce nu ii prieste celui mic.

Medicamente pentru adulti


Medicamentele pe care le iau de obicei adultii pot fi o pacaleala pentru unele mame. Crezand ca, daca adultii le iau atunci ele sunt potrivite si pentru copii lor, avand in vedere ca si ei tot oameni sunt pana la urma.
Insa sa dai unui bebelus medicamente pentru adulti chiar si in doze mult mai mici, poate fi foarte periculos pentru o fiinta micuta ce nu ar putea face fata anumitor substante componente acelor medicamente.

Medicamente anti-greta


Se recomanda sa nu dai copilasului medicamente impotriva greturilor deoarece pot fi foarte daunatoare, fie ele fara sau cu reteta. De obicei bebelusi se descurca cu acele stari de greata sau voma deoarece nu dureaza mult.

Aspirina


Apirina si in general toate medicamentele ce contin acid salicilic sunt interzise pentru tratarea bebelusilor. Daca un copilas primeste aspirina, el poate dezvolta sindromul Reye - o boala rara dar posibila. Sa nu presupui ca in farmacii vei gasi aspirina simpla, ea se refera cateodata la salicilita sau la acid salicilic. Este recomandat sa citesti cu atentie prospectul si sa consulti medicul sau farmacistul cand nu esti sigura.

 

Acetaminofen in plus


Acest medicament este de obicei folost pentru febra sau calmarea durerii. Este acceptat sa fie dat si bebelusilor, insa trebuie sa ai mare grija. Unele medicamente contin si ele acetaminophen, asa ca fii atenta sa nu ii dai copilului tau o doza in plus ce-l poate afecta.
Daca esti nesigura in legatura cu ce contine un anumit medicament este bine sa astepti pana cand doctorul iti da acordul si abia apoi sa ii dai micutului.

Tablete de inghitit


Tabletele de inghitit nu sunt o buna solutie pentru cei micuti deoarece se pot ineca, si de cele mai multe ori asta si fac. Este mult mai bine pentru ei daca le-ai da tableta faramata si dizolvata in mancare sau bautura. Trebuie sa ai grija ca bebelusul sa manance toata mancarea pentru a lua intreaga doza necesara.

Orice medicament pentru tuse sau raceala


Expertii te sfatuiesc sa nu-i dai bebelusului medicamente pentru tuse sau raceala la intamplare, mai ales ca unele studi arata ca acestea nu trateaza copii la varste asa fragede, ba dimpotriva poate dauna, in special in situatia cand se greseste doza de administrare.
Aceste tipuri de medicamente pot avea ca efect: lipsa de somn, deranjari stomacale, somnolenta, urticarie, si unele si mai grave ca batai rapide ale inimii, convulsii si uneori chiar si moarte.

Articolul urmator
Trucul viral al unei mame care reușește să elimine miraculos gazele bebelușului
Trucul viral al unei mame care reușește să elimine miraculos gazele bebelușului

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum îți dai seama că ai pierdut o sarcină? 4 semne pe care nu trebuie să le ignori
    Cum îți dai seama că ai pierdut o sarcină? 4 semne pe care nu trebuie să le ignori

    Poate crezi că e ușor să îți dai seama că ai pierdut o sarcină, însă nu este tot timpul așa. Uite la ce semne trebuie să fii atentă.

    Fiica mea a fost primul pacient minor cu cancer care a participat la un studiu. A murit la 16 ani, dar medicamentele au ajutat alți copii bolnavi
    Fiica mea a fost primul pacient minor cu cancer care a participat la un studiu. A murit la 16 ani, dar medicamentele au ajutat alți copii bolnavi

    Nathalie a fost diagnosticată cu cancer în clasa a 7-a. În timpul unui control de rutină, medicul a descoperit că fata avea un tip de cancer silențios, în stadiul 4,...

    Trucul ingenios al unui tătic pentru a convinge copilul să ia medicamentele
    Trucul ingenios al unui tătic pentru a convinge copilul să ia medicamentele

    Trebuie să recunoaștem, când vine vorba de ingeniozitate tăticii sunt cei mai capabil în a găsi soluțiile care să le ușureze viața. Așa este și cazul acestui tătic,...

    Trebuie să-i dai copilului o veste rea? Uite cum procedezi
    Trebuie să-i dai copilului o veste rea? Uite cum procedezi

    Veștile care „pică greu” adulților despre evenimente nefericite în familie sau în lume sunt cu atât mai greu de transmis copiilor! Iată cum să abordezi...

    Constipația în sarcină: 5 alimente care te fac să o dai uitării
    Constipația în sarcină: 5 alimente care te fac să o dai uitării

    Constipația în sarcină este mai frecventă decât crezi. Studiile arată că femeile sunt de 2-3 ori mai predispuse să sufere de constipație în timpul sarcinii și...

    Cum îți dai seama că ai un copil care nu poate spune „Nu”? Sfatul specialistului
    Cum îți dai seama că ai un copil care nu poate spune „Nu”? Sfatul specialistului

    Toți părinții își învață pe copii să fie politicoși, ceea ce e foarte bine. Însă dincolo de „te rog” și „mulțumesc”, e important ca cel...

    De ce este bine să nu te grăbești deloc când dai cu aspiratorul
    De ce este bine să nu te grăbești deloc când dai cu aspiratorul

    Cine nu iubește un bun truc de curățenie? Deși au apărut atât de multe pe TikTok (serios, învățăm câte ceva nou în fiecare zi!), această lecție de aspirare...

    Nervul sciatic: ce este și cum îți dai seama că suferă
    Nervul sciatic: ce este și cum îți dai seama că suferă

    Nervii reprezintă grupări de fibre, care transmit impulsuri electrice între creier și restul corpului. Printre nervi se regăsește și cel sciatic, principalul nerv de la nivelul...

    © 2024 Qbebe