Dermatita atopica la bebelusi - cauze, simptome si tratament

Dermatita atopica la bebelusi - cauze, simptome si tratament

Raluca Cristea

Dermatita atopica la bebelusi se manifesta prin piele uscata, descuamata si plina de pete rosiatice. Nu te panica! 95% dintre bebelusi scapa definitiv de simptomele dermatitei atopice si de semnele de pe piele! Ca sa actionezi eficient, afla cauzele, simptomele si tratamentul corect pentru dermatita atopica!

Cauzele dermatitei atopice la bebelusi


Cauzele dermatitei atopice variaza, dar toate au un element comun: agentii agresivi pentru pielea sensibila a bebelusului. De vina sunt detergentul sau balsamul folosite la spalarea rufelor, sapunul pentru baita micutului si hainele din materiale sintetice.

Alte cauze pentru aparitia dermatitei atopice sunt: transpiratia, scarpinatul sau zgarierea cu unghiutele, febra de fan, astmul bronsic, istoricul familial cu dermatita atopica sau alergii.

Simptomele dermatitei atopice

Petele rosii apar mai intai pe fata si mai ales pe obrajori, apoi se extind pe gat, pe manute si pe picioruse. In formele avansate, dermatita se extinde pe tot corpul. Dupa varsta de 1 an jumatate, petele se concentreaza mai ales in zona pliurilor, unde se transpira repede: in spatele genunchilor, in pliul cotului, la incheietura bratelor sau la subrat, zona inghinala, organele genitale si in jurul anusului.
Bebelusul va suporta cu greu simptomele suparatoare de mancarime, usturime si piele uscata, care "tine". Va fi agitat si se va odihni cu greu. Ar fi bine sa ii pui niste manusi subtirele, astfel incat sa nu se zgarie sau sa nu se scarpine in zonele afectate. Prin scarpinare, riscul ca pata rosie sa se extinda este mai mare. In plus, bacteriile, ciupercile si virusurile abia asteapta sa se cuibareasca acolo, complicand situatia si ducand la infectii.

Dermatita atopica infectata consta in pete exagerat de rosii, cu basicute si uneori, cu mici cruste galbene. Senzatia de mancarime este si mai mare, iar bebelusul este foarte agitat. In acest caz, trebuie sa mergi de urgenta cu bebelusul la spital.


Tratamentul eficient de acasa al dermatitei atopice


De-a lungul copilariei, odata ce bebelusul o dezvolta pentru prima data, dermatita atopica apare si dispare, pentru a disparea definitiv in adolescenta. Din pacate, nu exista niciun medicament care sa vindece complet si pentru mult timp dermatita, insa exista solutii pentru a ameliora simptomele si petele de pe piele.


Dupa ce ii faci baie micutului, tamponeaza usor pielea iritata cu un prosop moale si absorbant. Este important ca pielea sa fie bine uscata, insa nu prin frecare, ci prin masare blanda.

Deosebit de importanta este hidratarea pielii uscate a micutului! Dupa baita, inainte sa il stergi cu prosopul, sau in timpul zilei, de 2 ori pe zi, aplica unguente si lotiuni emoliente, pentru rehidratare. Acestea intra repede in piele, iar faptul ca piele este umeda imbunatateste hidratarea. Pentru hidratare, este bine ca micutul sa bea multe lichide.

In cazul eczemelor cu crusta galbena si intarite, inmoaie un prosop moale in apa putin calduta si tamponeaza eczemele.

Ce tratament recomanda medicii?


Majoritatea specialistilor considera ca dermatita atopica este cauzata de o alergie. In consecinta, medicul iti poate prescrie un sirop antihistaminic, care il ajuta pe copilas sa scape de senzatia acuta de mancarime. Trebuie sa ii dai siropul seara, inainte de culcare, pentru ca micutul tau sa se bucure de un somn linistit si odihnitor, fara sa se scarpine.
Nu trebuie sa exagerezi cu medicamentele! Siropul este recomandat doar pentru perioadele in care eczemele sunt accentuate. Folosit zilnic, siropul isi pierde din efect, deoarece organismul se obisnuieste cu el si nu mai reactioneaza ca atare atunci cand este cu adevarat nevoie. Medicul este cel mai in masura sa iti recomande un tratament bun, in functie de varsta si simptomele micutului.

In faza acuta, cand dermatita se infecteaza, medicul iti va prescrie un unguent antiinflamator sau un unguent cortizonic, pe care va trebui sa il folosesti pe o perioada de timp determinata si exclusiv pe zonele afectate de eczeme, in paralel cu hidratarea pielii. Rezultatele nu vor intarzia sa apara!


Complicatii ale dermatitei atopice in cazul bebelusilor


In unele cazuri, situatia se poate complica, iar bebelusul poate sa fie afectat si de: infectii bacteriene in zonele cu eczeme, reactii adverse la medicamente, scaderea imunitatii si cicatrici permanente aparute in urma scarpinarii.

ATENTIE! Sub nicio forma, nu permite ca micutului tau sa i se faca vaccinul impotriva variolei (varsatului) atat timp cat sufera de dermatita! Reactia poate fi fatala!

5 trucuri in lupta cu dermatita atopica!


1. Spala separat rufele bebelusului, folosind un detergent si un balsam special create pentru pielea sensibila. Limpezeste foarte bine hainele si usuca-le complet.

2. Incearca sa alegi pentru cel mic doar haine din bumbac, care ii protejeaza pielea si nu haine sintetice, care ii irita pielea, mai ales daca bebelusul transpira in ele.

3. Pentru baita, foloseste un sapun si un sampon cu Ph neutru, special pentru pielea si ochii micutului.
 
Sub nicio forma, nu folosi sapunuri sau geluri de dus pentru adulti. Pielea bebelusilor este cu 30% mai subtire decat cea a adultior, iar astfel de produse nu fac altceva decat sa agreseze pielea sensibila, uscand-o foarte tare si accentuand dermatita.

4. Dupa ce ii faci baie, usuca bine pielea, insa nu prin frecare sau miscari de dute-vino, ci prin tamponari blande, cu un prosop pufos, bun absorbant.

5. In timpul noptii, pune-i micutului manusi subtiri, din bumbac, cu un singur deget. Scopul este de a nu se rani, prin zgariere sau scarpinare. In acest sens, ai grija ca bebelusul sa aiba intotdeauna unghiutele bine taiate.

Nu uita! Dermatita atopica nu este contagioasa! Copilul poate merge la gradinita sau la scoala! Multa sanatate, atat tie cat si puiului tau!
Articolul urmator
Confuzia mamelonului la bebelusi: sfaturi pentru o alaptare mai buna
Confuzia mamelonului la bebelusi: sfaturi pentru o alaptare mai buna

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Dermatita atopica la bebelusi si copii. Tot ce trebuie sa stie parintii despre dermatita atopica
    Dermatita atopica la bebelusi si copii. Tot ce trebuie sa stie parintii despre dermatita atopica

    Dermatita atopica este foarte des intalnita in randul copiilor intre 2 luni si 5 ani. Sunt sanse mari ca un copil sa mosteneasca dermatita atopica daca in familie sunt cazuri de alergii,...

    Dermatita atopică. Cum scăpăm copiii de pielea roșie, iritații, mâncărimi și vezicule suprainfectate?
    Dermatita atopică. Cum scăpăm copiii de pielea roșie, iritații, mâncărimi și vezicule suprainfectate?

    Dermatita atopică este una din cele mai des întâlnite afecțiuni ale pielii copiilor. Denumită și eczema atopică, dermatita este o afecțiune cronică, intens pruriginoasă....

    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament
    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament

    Hipertricoza este definită ca fiind creșterea excesivă a părului, oriunde pe corp, fie la bărbați, fie la femei. Este important să distingem hipertricoza de hirsutism. Spre deosebire...

    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament
    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament

    Dacă copilul tău are bubițe pe limbă, trebuie să știi că acest lucru poate avea mai multe cauze. În același timp, poate fi o problemă comună, cu care se confruntă oricine,...

    Balanopostita la copii: cauze, simptome, diagnostic și tratament
    Balanopostita la copii: cauze, simptome, diagnostic și tratament

    Balanopostita este o problemă frecvent întâlnită la băieți care afectează organele genitale masculine. Motivele care duc la apariția acestei afecțiuni sunt diverse. Află...

    Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament
    Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament

    Îţi faci griji că cel mic suferă de wheezing ? Wheezing-ul este descris printr-un șuierat relativ înalt, care se aude în momentul respirației. El este produs de...

    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament
    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament

    Răceala la rinichi, sau pielonefrita acută, reprezintă o infecție acută a rinichilor, care apare brusc de cele mai multe ori. Afecțiunea duce la inflamarea rinichilor și poate cauza...

    Ulcer varicos: cauze, simptome și tratament
    Ulcer varicos: cauze, simptome și tratament

    Te-ai întrebat vreodată ce este ulcerul varicos? Sau ai auzit vorbindu-se despre această afecțiune, însă nu știai foarte bine la ce se referă? Sau, dimpotrivă, îți...

    © 2024 Qbebe