Remedii naturiste pentru colici la bebelusi

Remedii naturiste pentru colici la bebelusi

Roxana Cristea

Remediile naturiste pentru colici sunt folosite din cele mai vechi timpuri pentru a calma durerile abdominale ale picilor. Ceaiul de musetel, anason, fenicul sau chimion sunt printre putinele remedii naturiste pentru colici. Afla ce sunt colicile si care sunt cele mai recunoscute remedii naturiste pentru colici la bebelusi.

Ceaiul de musetel

Musetelul combina proprietatile antispastice si sedative, poate inlatura crampele intestinale si induce relaxare. De fapt, musetelul contine 19 constituenti antispastici diferiti si 5 sedative. Pentru o canuta cu ceai, se folosesc o lingurita cu flori de musetel si o ceasca plina cu apa clocotita. Se acopera canuta si se lasa asa in jur de 10 minute, apoi se pune ceaiul intr-un biberon si se ofera bebelusului cateva inghitituri. O mama care alapteaza poate si ea sa bea o cana cu ceai de musetel, daca nu este alergica la polen.

bebelus plangand

Ceaiul de anason

Anasonul ajuta functiile pancreatice, are efect antiseptic si carminativ. Cu alte cuvinte, anasonul calmeaza colicile intestinale la sugari si ajuta la eliminarea gazelor din stomac. Pentru calmarea colicilor la bebelusi, se prepara o infuzie slaba din 5-6 fructe de anason la 100 ml de apa fiarta. Dupa racire, ii poti da bebelusului 3 lingurite din ceaiul de anason proaspat preparat. Ceaiul de anason este bun si pentru femeile care alapteaza pentru ca sporeste cantitatea de lapte.

Ceaiul de fenicul

Feniculul este un sedativ, un anti-inflamator si un antispasmic natural. Are proprietati antiseptice si analgezice. De asemenea, feniculul are capacitatea de a absorbi gazele intestinale si poate sa previna sau sa calmeze indigestiile, enterocolitele, colicile bebelusilor, balonarile, dar si constipatia si digestia lenta. Ceaiul de fenicul pentru bebelusi trebuie pregatit in forma usor diluata - o jumatate de lingurita de planta la o canuta cu apa fierbinte. Bebe va primi cateva lingurite de ceai cat mai cald.

Ceaiul de roinita

Roinita reduce colicile bebelusilor, contine anumite substante cu efect sedativ, reducand in acelasi timp dezvoltarea anumitor virusi. Studiile efectuate de experti arata ca roinita poate fi administrata in siguranta bebelusilor mai mari de 1 luna. Pentru colici la sugari, se recomanda o combinatie de ceai facut din 164 mg de chimen dulce, 97 mg de roinita si 178 mg de musetel, cateva lingurite, de 2 ori pe zi.

Ceaiul de chimion

Semintele de chimion sunt recunoscute ca remedii naturiste pentru colici la bebelusi - eficace in tratarea durerilor de stomac, calmeaza colicile intestinale si fluidifica secretiile bronsice. Se fierbe o cana cu apa si se adauga o lingurita de chimion. Dupa ce s-a racit, se dau cateva lingurite de ceai sugarului.

Ceaiul de ghimbir

Ghimbirul este indicat in tratarea varsaturilor, a greturilor sau a colicilor. Radacina de ghimbir contine ulei volatil, fenoli, amidon, rasini, mucilagii. Ceaiul de ghimbir se face fierband o bucata de radacina in apa, timp de 30 - 60 de minute. Pentru bebelusi, ceaiul va fi mai diluat (se pune mai multa apa). Un bebe nu va primi mai mult de 3 lingurite de ceai de gimbir pe zi.

Ceaiul de busuioc

Busuiocul este o planta aromatica ce contine cantitati mari de eugenol, care, printre altele, are proprietati antispastice si sedative. Se pune o lingurita de frunze de busuioc intr-o cana care se umple apoi cu apa clocotita. Se pune ceaiul intr-un biberon si se da bebelusului sa bea cateva inghitituri. O mama care alapteaza poate, de asemenea, sa consume ceai de busuioc.

Ceaiul de menta

Menta are proprietati antispastice care pot contribui la reducerea spasmelor intestinale la bebelusii cu colici. Se pune o lingurita de menta uscata intr-o cana si se umple cu apa clocotita. Ceaiul ramane acoperit timp de zece minute. Se strecoara bine si se da bebelusului sa bea dintr-un biberon putin ceiut cald de menta. Mamele care alapteaza pot bea o cana de ceai de menta pe zi.

Cu toate ca nu s-a dovedit niciodata stiintific ca ar fi eficienta, apa cu aroma de menta este un remediu vechi de peste un secol pentru colici. Cercetatorii au descoperit ca ingredientul activ din uleiul de menta este un blocant al canalelor de calciu, rezolvand astfel anumite suferinte intestinale, asociate cu aparitia colicilor.

Nu este indicat sa folosesti ulei de menta pentru a face ceai - este prea puternic pentru bebe.

Mararul

Uleiul esential extras din marar este folosit ca un remediu pentru spasme intestinale dureroase, crampe musculare si pentru atenuarea colicilor la copii.

Produse din soia

Laptele de vaca, mai exact proteina din laptele de vaca, poate fi sursa colicilor bebeluslui (5-10% dintre bebelusi au intoleranta la lactoza). Aceasta proteina se afla in continutul multor formule de lapte si chiar in laptele mamei care consuma produse lactate. Incearca sa elimini din dieta ta si a bebelusului, timp de doua saptamani, produsele din lapte si inlocuieste-le cu produse din soia. Daca nu exista nicio ameliorare, inseamna ca nu laptele este de vina. In magazinele alimentare exista si formula de lapte fara lactoza, care ar putea rezolva problema in cazul in care nu alaptezi.

Exista si unele combinatii de plante traditionale care reduc colicile la bebelusi. Iata cateva exemple:
- musetelul, lemnul dulce si anasonul reduc frecventa colicilor cu pana la 57%;
- musetelul, menta, anasonul, sunatoarea si valeriana au proprietati antispastice si anti-inflamatorii, reducand astfel, frecventa si intensitatea colicilor.

Ce sunt colicile?

Colicile reprezinta dureri, crampe abdominale care afecteaza sanatatea bebelusului si ii induc o stare de disconfort, de agitatie. Iti dai seama ca bebe sufera de colici atunci cand se "strange" ghem si tine manutele inclestate, de cele mai multe ori plange si se inroseste la fata.

Colicile apar dupa 2-3 saptamani de la nastere si trec dupa 3-4 luni, atunci cand se considera ca sistemul digestiv al bebelusului s-a maturizat suficient cat sa faca fata noilor metode de alimentatie.

Cauzele aparitiei colicilor la bebelusi nu sunt clar exprimate de specialisti. Exista insa posibile explicatii ale acestei afectiuni, cum ar fi intoleranta la lactoza, imaturitatea sistemului digestiv, temperatura crescuta sau subnutritia (cauzele difera de la bebe la bebe).

De asemenea, sensbilitatea crescuta la stimuli precum lumina sau zgomot il pot face pe micut sa resimta foarte puternic contractiile intestinului.

O alta teorie ar fi aceea conform careia laptele de vaca ar putea fi unul dintre responsabilii spasmelor musculare. Desigur, este vorba despre bebelusii care sunt hraniti cu lapte de vaca. Si laptele matern poate provoca aparitia colicilor. De aceea, mama trebuie sa fie foarte atenta la alimentele pe care le consuma. Mesele usoare ce contin lapte, branza, iaurt, banana, carne slaba, orez trebuie sa fie cele de baza. Sugarul trebuie tinut sub observatie pentru a se vedea evolutia durerilor. Daca acestea scad in intensitate, se va continua cu acest tip de hrana, insa, daca ele cresc, va trebui ca mama sa depisteze ce anume inrautateste situatia. Un alt aspect important in ceea ce priveste mancarea consumata de mamele care alapteaza este legat de condimente si grasimi. Ele trebuie sa fie cat mai mult evitate.

Sfatul medicului este foarte important atunci cand te decizi sa folosesti aceste remedii naturiste pentru colici, mai ales ca in primele luni nu este indicat ca bebe sa manance altceva decat laptic.

Surse: earthmamaangelbaby.com; health.howstuffworks.com; parenting.com.

Articolul urmator
Eructația la bebeluși: ghid complet pentru părinți
Eructația la bebeluși: ghid complet pentru părinți

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cârcei la picioare: cauze și remedii naturiste
    Cârcei la picioare: cauze și remedii naturiste

    Cârceii la picioare pot fi o experiență neplăcută și dureroasă, iar mulți oameni se confruntă cu această problemă în mod regulat. Cârceii se manifestă sub formă...

    Care sunt principalele remedii în ameliorarea colicilor la bebeluși?
    Care sunt principalele remedii în ameliorarea colicilor la bebeluși?

    Dacă ești însărcinată sau doar ce ai devenit mamă trebuie să știi că te vei confrunta cu cel puțin o criză de colici a bebelușului tău în primele 6 luni de viață....

    Tot ce trebuie să știi despre colici
    Tot ce trebuie să știi despre colici

    Viața de părinte vine la pachet cu o multitudine de provocări, colicile bebelușului fiind una dintre ele. Colicile abdominale se numără printre cele mai frecvente afecțiuni ale...

    11 remedii pentru gripa sau raceala micutului tau. Toate sunt la indemana ta!
    11 remedii pentru gripa sau raceala micutului tau. Toate sunt la indemana ta!

    Cand cel mic stranuta, tuseste si ii curge nasucul, parintii se grabesc sa dea fuga la farmacie sau alearga catre dulapiorul cu medicamente, ca sa gaseasca remediul salvator. Pediatrii atrag...

    Kit folositor pentru bebeluși și mămici
    Kit folositor pentru bebeluși și mămici

    Gânguresc, zâmbesc, te privesc gingaș și îți umplu inima de fericire. Dar au și momente în care trec ușor de la o stare la alta, dorm prost, plâng și sunt...

    Coșuri pe picioare: cauze și remedii
    Coșuri pe picioare: cauze și remedii

    Te-ai întrebat vreodată de ce îți apar pe picioare coșuri ? Am adunat în acest articol toate informațiile despre ce înseamnă apariția coșurilor pe picioare....

    Umflături pe limbă: cauze și remedii
    Umflături pe limbă: cauze și remedii

    Limba este un organ ce îndeplinește funcții foarte importante, ajutându-te să înghiți, să mesteci, să simți gustul alimentelor și băuturilor și să vorbești....

    O mamă este considerată abuzivă de internauți după ce aceasta a spus că aplică doar remedii holistice pentru bolile copiilor ei
    O mamă este considerată abuzivă de internauți după ce aceasta a spus că aplică doar remedii holistice pentru bolile copiilor ei

    O mămică din Statele Unite își crește copiii într-un stil de viață complet „bio”. Familia nu merge la medic, nu ia medicamente și nu consumă decât...

    © 2024 Qbebe