Sfaturi pentru alegerea unui pediatru potrivit bebelusului tau

Sfaturi pentru alegerea unui pediatru potrivit bebelusului tau

Roxana Arghirescu - Contributor

Afla cateva sfaturi care te vor ajuta sa alegi pediatrul potrivit pentru copilul tau. Majoritatea mamicilor aleg pentru bebelusul lor un pediatru care sa aiba cabinetul aproape de casa. Trebuie sa stii ca distanta pana la cabinent trebuie sa fie la coada listei criteriilor tale. Sfauturile bune date la momentul oportun si increderea in abilitatile medicului sunt cele mai importante pentru sanatatea micutului tau.

Iata cateva sfaturi de care e recomandat sa tii cont atunci cand trebuie sa alegi pediatrul bebelusului tau:

1. Intreaba-ti prietenii, familia sau colegii de serviciu cat de multumiti sunt de pediatrii copiilor lor

E foarte posibil sa gasesti un medic bun prin recomandari. Nu te baza insa numai pe acestea. Ceea ce e perfect pentru altcineva, poate sa nu fie deloc potrivit pentru tine si bebelusul tau. Pe baza recomandarilor, fa o lista de medici si apoi intalneste-te cu fiecare dintre acestia inainte de a lua o decizie.

2. Nu te grabi in luarea unei decizii

Intalneste-te fata in fata cu pediatri pe care ii ai in vedere si supune-i la un mini-interviu.

Iata cateva dintre intrebarile la care ar trebui sa obtii un raspuns inainte de a te decide:

- Il va vedea personal pe bebelusul tau, de fiecare data cand vei veni cu el la clinica? In situatia ideala, ar trebui ca acelasi medic sa fie disponibil pentru fiecare programare a voastra la clinica, pentru a putea urmari evolutia si a putea sa-ti dea sfaturi pertinente.

 - Cand nu va fi disponibil, cine il va trata pe bebelusul tau? Chiar si pediatri isi mai iau concediu de odihna sau de boala. Trebuie sa stii la cine apelezi daca ai o urgenta si medicul piticului tau nu este disponibil.

- Care e programul de lucru? Trebuie sa stii daca, dupa ce te vei reintoarce la servici, vei mai putea sa ajungi la pediatru in timp util. Trebuie sa aiba un program flexibil, fie dimineata sa deschida cabinetul mai devreme, fie seara, sa inchida mai tarziu.
 consult pediatric pediatru bebe la doctor

- Iti poate furniza un numar de telefon (cel mai bine sa fie mobil) la care sa fie disponibil oricand? Problemele de sanatate ale micutului tau nu vor astepta sa se deschida cabinetul medical, ci pot aparea oricand. Trebuie sa ai cum sa contactezi pediatrul in caz de urgente.

- Are o asistenta care sa faca injectiile micutilor pacienti? Cei mai multi copii se vor teme mai devreme sau mai tarziu de persoana care le face injectiile. Ar fi bine ca acea persoana sa nu fie chiar medicul pediatru, ci o asistenta a acestuia.

- Este dispus sa faca vizite medicale la domiciliu? Sunt situatii cand starea medicala a celui mic nu va permite deplasarea pana la clinica. Mai ales in prima luna de viata este recomandat ca pediatrul sa consulte bebelusul acasa.

consult pediatric vaccin bebelus pediatru

3. Programeaza controale de rutina pentru bebelus la mai multi pediatri si studiaza-le cu atentie comportamentul in preajma copilului tau

Cu siguranta iti doresti un pediatru care sa se poarte cu copilul tau ca si cum ar fi al sau. Incearca sa aflii care este filozofia sa generala privind cresterea bebelusilor. Unii sunt mai moderni, cu vederi mai largi, altii mai incuiati si cu pareri mai stricte. Trebuie sa gasesti un pediatru care sa aiba o filozofie similara cu a ta.

4. Studiaza cu atentie clinica

Sunt copiii sanatosi tinuti separat de cei bolnavi, in sali de asteptare diferite, consultati in cabinete diferite? Nimic nu e mai frustrant decat sa mergi la medic pentru un control de rutina si sa pleci acasa cu un virus periculos.

Sala de asteptare e mereu plina? Intreaba alte mamici care asteapta sa intre in cabinet daca se obisnuieste sa se respecte orele programarilor sau nu.

consult pediatric pediatru vaccin bebelus

5. Analizeaza si ofertele clinicilor particulare

Desi trebuie sa platesti un abonament lunar, clinicile particulare au avantajul ca ofera conditii mult mai bune: cabinetele sunt moderne, dotate cu jucarii la dispozitia micilor pacienti, timpul de asteptare pana la intrarea in cabinet este foarte scazut, au numar de telefon de urgenta, la care raspunde cineva 24 ore/zi, nu trebuie sa iti faci griji ca trebuie sa oferi "mici atentii".

6. Nu-ti fie teama de schimbare

Daca ai luat o decizie si ai ales un pediatru, iar dupa cateva intalniri incepi sa ai dubii in privinta alegerii tale, nu-ti fie teama sa-l schimbi. Sunt cazuri in care nu poti sa "citesti" o persoana dupa o singura intalnire. Ai grija sa ai aranjate intr-un dosar toate controalele, analizele, vaccinurile si tratamentele la care a fost supus bebelusul tau, pe care sa le arati noului pediatru.

Unele clinici (mai ales cele private) au fisa fiecarui pacient in baza lor de date, ea putand fi accesibila oricarui medic. In acest caz va fi foarte usor pentru noul pediatru sa se puna la curent cu "istoria" medicala a micutului tau.  

consult pediatric vaccin bebe pediatru

Un pediatru bun, in prezenta caruia tu si bebelusul tau va simtiti confortabil, iti va da multa incredere si iti va oferi mult suport. La pediatru nu trebuie apelat doar atunci cand ai o urgenta medicala, ci si pentru sfaturi utile in cresterea bebelusului: ce trebuie sa manance si cat, cum sa procedezi daca se trezeste noaptea, cum poti sa il linistesti cand e foarte agitat, ce ai nevoie daca pleci in excursie cu bebelusul. Raspunsurile la aceste intrebari sunt extrem de bine-venite, mai ales daca te afli la primul copil si nu prea stii ai de facut.

Tu esti multumita de medicul pediatru al copilului tau?
Ce criterii sunt importante pentru tine cand alegi pediatrul?

Articolul urmator
Cum te pregătești corect pentru diversificarea bebelușului?
Cum te pregătești corect pentru diversificarea bebelușului?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum să găsești cel mai bun medic pediatru pentru copilul tău
    Cum să găsești cel mai bun medic pediatru pentru copilul tău

    Părinții, neputincioși în fața afecțiunilor copiilor, își pun toată speranța în medicii pediatri care îi diagnostichează și îi tratează. Un medic bun...

    Cum găsești un terapeut potrivit pentru copilul tău?
    Cum găsești un terapeut potrivit pentru copilul tău?

    Tocmai ai aflat sau bănuiești că al tău copil are nevoie de terapie. Următorul pas este să-i găsești un terapeut, dar cum știi de unde începi? Ei bine, îți spunem noi.

    Omul potrivit, la momentul potrivit! O mamă a aflat că fiica ei are o alergie alimentară de la un străin
    Omul potrivit, la momentul potrivit! O mamă a aflat că fiica ei are o alergie alimentară de la un străin

    Un bărbat se afla într-un centru comercial împreună cu soția sa, atunci când a auzit un strigăt disperat după ajutor. O mamă striga în stânga și în...

    Sfaturi pentru părinți: Cum facem față unui adolescent rebel?
    Sfaturi pentru părinți: Cum facem față unui adolescent rebel?

    Printre marile provocări din viața de părinte se regăsește și aceasta: să faci față perioadei în care copilul tău este adolescent. Devenind tot mai independent și mai dornic...

    Sanosan – mai multă grijă pentru pielea bebelușului tău
    Sanosan – mai multă grijă pentru pielea bebelușului tău

    Bebelușul tău este o minune! La fel e și pielea lui. Este delicat și sensibil – și, prin urmare, necesită o îngrijire adecvată.

    Sunt pediatru: iată cele 5 lucruri pe care nu le-aș face niciodată copilului meu
    Sunt pediatru: iată cele 5 lucruri pe care nu le-aș face niciodată copilului meu

    De câte ori nu v-ați întrebat cum își crește un pediatru copilul? Oare urmează sfaturile pe care ni le dă și nouă, părinților? Ei bine, iată că era Social Media...

    Țipi la copilul tău? 5 sfaturi care te ajută să te calmezi mai repede
    Țipi la copilul tău? 5 sfaturi care te ajută să te calmezi mai repede

    Ai avut o zi lungă, ești obosită, nemâncată și tot ce vrei este liniște, dar ajungi acasă și vezi că cel mic nu te ascultă și se agită încontinuu. Probabil ți s-a...

    Am un singur copil la 32 de ani și nu mai plănuiesc să am altul. E alegerea mea și toată lumea trebuie să înțeleagă asta
    Am un singur copil la 32 de ani și nu mai plănuiesc să am altul. E alegerea mea și toată lumea trebuie să înțeleagă asta

    Este normal ca atunci când faci un copil, să primești întrebarea „Dar când îl faci pe următorul?”. Răspunsul primit este menit să ne satisfacă...

    © 2024 Qbebe