Totul despre colici

Totul despre colici

Irina Olteanu - Redactor Senior

Colicii reprezinta o problema cu care se confrunta aproape toti parintii si, daca este vorba de primul copil, poate reprezenta o adevarata piatra de incercare. Un plans inexplicabil si continuu poate exaspera orice proaspat parinte si, faptul ca nicio solutie nu pare nici rapida, nici utila, multi ajung sa se panicheze. Colicii insa nu sunt daunatori si, dupa cum ati aflat deja, dispar de la sine. Iata insa cum se prezinta si cand avem motive reale de ingrijorare.

Ce sunt colicii?

De fapt, denumirea medicala exacta este de colici abdominale la sugar si acest termen este folosit pentru a descrie un planset puternic si persistent, care apare la sugarii cu varsta intre 3 saptamani si 3 luni (aproximativ 20% dintre bebelusi se confrunta cu ei), fara vreo problema de sanatate. Se pare ca frecventa medie indicata de statistici pentru aceste episoade este de mai mult de 3 ori pe zi, mai mult de 3 zile pe saptamana, mai mult de 3 saptamani. Nu este o boala si nu produc nicio complicatie pe termen lung, dar cu siguranta conduc la un nivel de stres crescut atat pentru bebelusi cat si pentru parinti. Momentul de aparitie al colicilor este indeosebi dupa-amiaza sau noaptea, dar nu este o regula unanim valabila. Statisticile indica drept termen pentru aceasta perioada obositoare varsta de 4, maxim 5 luni. Apar in proportie egala la baieti si fete si nu au nicio urmare asupra dezvoltarii ulterioare fizice sau emotionale.

De ce apar colicii?

Un motiv medical clar nu a fost inca clar stabilit, dar se pare ca tractul digestiv al unui nou-nascut contine putine enzime si sucuri digestive necesare pentru a descompune alimentele, prin urmare procesarea proteinelor din laptele matern sau din cel praf poate cauza gaze dureroase. Alte ipoteze medicale ale acestei probleme sunt reprezentate de: refluxul gasto-esofagian, nivelele crescute de hormoni, hipersensibilitate la stimularea din mediu (sunete, lumini), un temperament intens in perioada de dupa nastere sau sistemul nervos insufcient dezvoltat. Se pare insa ca daca ati fumat pe perioada sarcinii sau in prezent, copilul are de doua ori mai multe sanse sa prezinte colici (acest risc este redus prin alimentatia la san).

Cum se manifesta colicii

- plans tare si continuu care poate dura dupa cum am mentionat si anterior, pana la 3 ore pe zi, 3 zile pe saptamana;
- plans dupa-amiaza tarziu sau seara devreme;
- picioarele sunt reci;
- isi tine mainile inclestate;
- unii copii refuza sa manance sau devin agitati dupa masa;
- probleme cu somnul;
- stomacul lor este tare si stau cu picioarele ghemuite la piept;
- trec prin stari de agitatie si iritare, par sa aiba dureri.

  

Poate dieta mamei sa influenteze colicii?

Unii copii par sa devina mai agitati cand intervin modificari in dieta mamei. Exista o serie de controverse in acest sens, insa produsele lactate sunt considerate drept principalul "vinovat". Astfel, incercati sa reduceti cantitatea de lapte, branza sau iaurt timp de cateva saptamani (proteina laptelui de vaca ramane destul de mult in laptele matern) pentru a verifica daca se amelioreaza situatia. Apoi, pe lista mai sunt incluse si alimentele picante, produsele fainoase, nucile, capsunile, varza, broccoli si conopida si, nu in ultimul rand, usturoiul, cafeaua si alcoolul. Pentru a verifica daca vreunul din aceste alimente dauneaza bebelusului, excludeti-l timp de cateva zile din dieta si, daca nu se observa nicio diferenta, il puteti reintroduce (treptat). Daca bebelusul devine agitat cand reincepeti sa mancati un anumit aliment, ati descoperit problema. Unii medici recomanda chiar anumite ceaiuri pentru mama care, pe langa efectul de stimulare a lactatiei, au si rolul de a preveni aparitia/a ameliora colicii, cel mai des fiind utilizat ceaiul de chimen si anason (pana la 2 l pe zi): La 1-2 lingurite din fiecare se adauga o cana de 500ml apa fierbinte. Se lasa acoperit 15-20 minute, dupa care se filtreaza si se lasa intr-un loc racoros.

Factori agravanti ai colicilor

Se stie faptul ca uneori apar factori care pot agrava simptomele, dupa cum urmeaza:
1. Supraalimentarea (inutila de altfel) pentru a opri plansul copilului
2. Consumul unor anumite produse, in special cele cu nivel ridicat de zahar, de exemplu sucuri nediluate care pot creste cantitatea de gaze din stomac si inrautati situatia
3. Existenta unui climat de suparare, anxietate, teama sau bucurie in casa
4. O serie de alti factori inca necunoscuti

Tratamentul colicilor

Tratamentul, desi este de multe ori prescris de medic, nu este curativ, ci mai degraba atenueaza modul in care se prezinta simptomele. De obicei consta in picaturi Sab simplex, Infacol, uneori Debridat sau Espumisan, toate cu rolul de a reduce flatulenta, senzatia de plenitudine si de tensiune din abdomen. De asemenea, medicii indica uneori si variante naturiste (pe baza de plante), cum sunt Bonnisan, Alinan, Gripe Water sau ceaiuri gen Baby Calm, Baby drink ale caror modalitati de administrare vor fi indicate de medic sau le puteti regasi si pe prospectul fiecaruia.

Cel mai adesea insa se pare ca au efect tot metodele "clasice" de linistire a bebelusului. In primul rand, este extrem de important ca dupa fiecare masa (fie ca e vorba de san sau de lapte praf) sa ajutati copilul sa eructeze (sa elimine aerul ingerat odata cu hrana). Il puteti aseza fie pe umarul vostru, fie pe genunchi si cu o atingere usoara cu mana il veti face sa eructeze. Retineti insa ca aceasta operatiune poate sa dureze extrem de mult (chiar si 30 de minute), dar nu renuntati chiar daca vi se pare ca nu va reusi. Exista in comert biberoane speciale anti-colici care pot fi de ajutor in acest sens. Tot in ce priveste metoda de hranire, este bine sa evitati sa-l hraniti in pozitie perfect orizontala, chiar daca pare mai comod. Pe langa colici, pot aparea si alte probleme cum sunt otite (din cauza laptelui care curge in directii nedorite). Puteti incerca sa schimbati formula de lapte (cu acordul pediatrului) si a tetinelor, optand pentru unele cu flux redus.

Apoi, puteti sa-l asezati intr-o camera linistita, unde sa nu fie suprastimulat (lumina difuza, zgomot redus, fara alte persoane) sau, si mai bine, puteti face scurte plimbari prin casa cu el in brate, leganandu-l. Unii bebelusi sunt ajutati sa se linisteasca de plimbarile cu caruciorul sau cu masina. Nu uitati si de urmatoarele metode de calmare: o baie calda, un masaj sau o sticla cu apa calduta asezata pe burtica pot atenua durerea cauzata de colici. Uneori bebelusilor le place sa auda sunete ritmice, iar cele asemenea masinii de spalat, aspiratorului sau radioului se pot dovedi calmante. Desi medicii nu recomanda, poate fi utila si o suzeta (daca cel mic o accepta), care este privita de bebelusi drept remediul universal pentru orice problema.

Daca niciuna dintre solutiile prezentate mai sus nu va ajuta in calmarea nou-nascutului, atunci este necesar sa consultati un medic pediatru pentru a va asigura ca nu este vorba de alta problema de sanatate. Daca, dupa examinarea medicala si, eventual, efectuarea analizelor, totul este in limite normale, este evident ca e vorba doar de colici si ca trebuie sa cautati in continuare o metoda de a-l ajuta pe cel mic sa depaseasca aceasta perioada.

 

   

Tratamente alternative pentru colici

Doar in anumite situatii de colici durerea devine extrem de greu de suportat durerea pentru cei mici si stresul si ingrijorarea pentru parinti, se poate apela si la aceste variante homeopate de tratament (doar cu acordul medicului).
Chamomilla - abdomenul este inflamat, durerea este insuportabila si severa; copilul sufera de diaree, scaunul este verde si poate sa miroasa a ou sticat; bebelusul tipa; schimbari drastice de comportament- vor un lucru si apoi il resping.
Colocynthis (colochinta)-colici cu abdomen inflamat si diaree verde, durere insuportabila ce vine in valuri, de obicei dupa ce mananca sau bea; se simte mai bine dupa ce se ghemuieste si are stomacul plat si daca il asezati pe genunchi sau pe umeri.
Dioscorea - burtica este goala si galagioasa, durerea este groaznica dimineata si mai mica cand se strange si se intinde; vor sa fie tinuti vertical.
Magnesium muriatica (magneziu clorhidric) - colici cu constipatie de la laptele de vaca, scaunul este verde sau, de cele mai multe ori, este mic, cu "noduri" si dificile, copilul depune mult efort la defecatie.

Cand trebuie sa mergem la doctor

Nu ezitati sa viziatit medicul daca observati intarzieri in crestere si dezvoltare, are simptome care indica o problema (febra, letargie, varsaturi, scaune cu sange, hranire defectuoasa), colicii persista mai mult de 5 luni. Retineti ca sunt situatii in care plansul poate indica prezenta colicilor, dar poate fi vorba de o infectie urinara sau intestinala si doar medicul este cel in masura sa realizeze diferentierea.

Desi este extrem de dificil sa ne vedem copiii suferind din cauza colicilor, este important sa ne pastram calmul si sa ne odihnim pentru a putea gestiona situatia cat mai bine. Retineti ca perioada colicilor nu este una stresanta doar pentru parinti, ci si pentru bebelusi.

Surse:
www.babycentre.co.uk; www.babycentre.co.uk; www.medicinenet.com; http://kidshealth.org; www.babycenter.com; www.webmd.com

 

 

 

Articolul urmator
Eructația la bebeluși: ghid complet pentru părinți
Eructația la bebeluși: ghid complet pentru părinți

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Tot ce trebuie să știi despre colici
    Tot ce trebuie să știi despre colici

    Viața de părinte vine la pachet cu o multitudine de provocări, colicile bebelușului fiind una dintre ele. Colicile abdominale se numără printre cele mai frecvente afecțiuni ale...

    Rihanna și rolul de mamă: „Voi fi o mamă psihopată! Totul până la copilul meu”
    Rihanna și rolul de mamă: „Voi fi o mamă psihopată! Totul până la copilul meu”

    La începutul anului, Rihanna dezvăluia lumii întregi că se pregătește să intre în rândul mămicilor. Artista în vârstă de 33 de ani a anunțat că...

    Cele mai posesive zodii. Nevoia lor de a controla totul destramă relația
    Cele mai posesive zodii. Nevoia lor de a controla totul destramă relația

    Orice femeie își dorește alături un partener grijuliu, iubitor și protector, care să îi ofere un sentiment de siguranță. Dar ce se întâmplă atunci când...

    Viața cu un copil cu autism: noțiunea de joacă a căpătat un cu totul alt sens
    Viața cu un copil cu autism: noțiunea de joacă a căpătat un cu totul alt sens

    Diagnosticarea cu autism pune dezvoltarea copilului în cu totul altă perspectivă. Asta include și noțiunea de joacă. Uite ce a învățat această mămică de când a...

    Copiii cumnatei mele distrug totul în casă, așa că le-am interzis să îmi mai calce pragul
    Copiii cumnatei mele distrug totul în casă, așa că le-am interzis să îmi mai calce pragul

    Tu cât de mult iubești copiii? Suficient încât să treci cu vederea faptul că atunci când trec pragul casei tale, lasă în urmă numai dezastru? O femeie de...

    Totul despre laminarea genelor
    Totul despre laminarea genelor

    Laminarea genelor este o procedură cosmetică cu efect semi-permanent de volumizare și curbare a genelor. Această metodă nu este același lucru cu extensia de gene și nu presupune...

    Gândiți-vă că sunt femei ca mine care ar da totul ca să fie mame, dar nu pot, în vreme ce multe altele își abandonează copiii...
    Gândiți-vă că sunt femei ca mine care ar da totul ca să fie mame, dar nu pot, în vreme ce multe altele își abandonează copiii...

    Știi cum este să îți dorești ceva din toată inima și să nu poți avea acel ceva niciodată?

    Am fost diagnosticată cu autism la aproape 40 de ani. Totul are sens acum
    Am fost diagnosticată cu autism la aproape 40 de ani. Totul are sens acum

    Potrivit „Scientific American”, diagnosticarea fetelor cu tulburări de spectru autist se realizează mai dificil decât în cazul băieților, în condițiile...

    © 2024 Qbebe