Top 5 cele mai eficiente tehnici de alaptare

Top 5 cele mai eficiente tehnici de alaptare

Irina Olteanu - Redactor Senior

"Alaptarea este cel mai bun start in viata pentru orice bebelus si de aceea mamele incearca tot ceea ce le sta in putinta pentru a oferi puiului lor „aurul alb", laptele matern. In ultimul timp insa ne-am indepartat mult de natural, de fiziologic, prin interventiile medicale asupra nasterii, prin lipsa interactiunii cu alte mame care alapteaza, prin multele informatii care ne induc in eroare in privinta tehnicilor de hranit bebelusii, prin rigorile impuse in spital sau de societate, prin marketingul agresiv al companiilor de lapte praf. Alaptarea fiintelor umane a devenit astfel, din ceva ce orice mamifer e capabil sa faca, o lectie pe care femeile trebuie sa o invete, pentru care trebuie sa urmeze cursuri sau pentru care trebuie sa ceara ajutor cand incep practica. Asadar, pentru a avea succes in alaptare, e nevoie sa ne ascultam instinctele, atat pe ale noastre cat si pe ale bebelusului. Un nou-nascut de doar cateva minute stie exact ce are de facut, daca ii sunt oferite conditiile necesare." - dr. Tudose-Tranulis Ilinca, medic pediatru, consultant in lactatie.

Informatii importante in alaptare

Identificarea unei pozitii de alaptare care functioneaza atat pentru tine cat si pentru bebelus implica un proces de documentare, exercitiu, timp si rabdare. 

Este important sa stii ca primele cateva zile dupa nastere sunt cruciale pentru crearea unei alaptari cu succes, mai ales ca sanii functioneaza intocmai ca o fabrica, pe principiul cererii si ofertei. Asadar, cu cat sunt stimulati mai bine, cu atat vor produce mai mult lapte. Cand vei reusi sa te pozitionezi corespunzator pentru alaptat, nu vei intampina nici probleme de tipul ragadelor mamare si bebelusul se va putea hrani eficient. De asemenea, dobandirea unei tehnici potrivite de alaptare poate elimina in multe cazuri durerile resimtite la nivelul mameloanelor. 

Doamna doctor Tudose-Tranulis Ilinca, medic pediatru, consultant in lactatie la Clinica de alaptare ne ofera urmatoarele informatii:  

specialist"Dupa o nastere naturala, cat mai nemedicalizata, daca nou-nascutul este pus pe burta mamei, se va tara singur spre san, ghidat de mirosul glandelor din jurul areolei, de vederea culorii mai inchise a acesteia, se va atasa la san corect si va incepe sa suga, fara a necesita niciun ajutor din partea mamei sau a personalului medical. Va suge putin si des, hranindu-se in primele zile doar cu colostru, un lapte perfect adaptat nevoilor initiale, cand stomacul are doar cativa mililitri. Sugand des va stimula productia lactata si va seta organismul mamei sa produca atat lapte cat are nevoie. Daca avem incredere in nevoile bebelusului nostru si l-am pune la san la primele semne de foame (miscarea capului, deschiderea guritei, cautarea sanului, ducerea manutelor la gura), fara sa asteptam sa planga si sa se agite, alaptarea ar decurge cel mai probabil fara probleme.

Totusi, nasterile in tara noastra sunt medicalizate in mare masura sau chiar transformate in interventie chirurgicala. Nou-nascutul este apoi separat de mama pentru un timp ce variaza de la cateva ore la cateva zile. Aceste inteventii nu fac decat sa submineze increderea mamei in propriile puteri de a naste si ingriji mica fiinta umana, iar sugarului ii sunt inlocuite instinctele cu procese noi necesare supravietuirii. Ca urmare a acestui inceput defectuos, urmat de oferirea de lapte praf cu biberonul in maternitate, de instruirea mamei sa alapteze la ore fixe si de multe alte sfaturi indepartate de natural, mama va gasi alaptarea dificila si va renunta usor. Rata alaptarii in Romania a ajuns astfel la doar 12,6% la varsta de 6 luni, conform unui studiu din 2011 al Institutului pentru Ocrotirea Mamei si Copilului „Alfred Rusescu", rata extrem de mica in comparatie cu alte tari.

Din fericire, exista tehnici ce ajuta mama sa depaseasca orice dificultati intalneste; in orice moment al alaptarii, un ajutor specializat oferit cuplului mama-copil din partea unui consultant in lactatie poate rezolva probleme de atasare la san, de rani, de productie insuficienta sau prea crescuta, de copil nemultumit, ce plange frecvent, de o crestere in greutate insuficienta si multe altele. Oricand mama este nesigura ca ceea ce face este corect, poate apela o persoana specializata in lactatie prin intermediul call-center-urilor existente, inainte ca problemele sa se adune si sa devina mai greu de rezolvat. Un consultant va putea afla toate informatiile medicale necesare, va urmari un supt si va indruma mama spre tehnici mai practice pentru rezolvarea diferitelor probleme."

Când te simti confortabil si esti relaxata, laptele tau curge mai usor. O pompa de san poate fi foarte eficienta in stimularea debitului de lapte, mai ales datorita noilor tehnologii si facilitati care iti ofera tot confortul de care ai nevoie. Iti recomandam pompa de san electrica de la Phillips Avent.

Citeste si:  Importanta nutritiei sanatoase la bebelus

Tehnica de leagan

"Tehnica cea mai naturala si mai instinctiva este „pozitia leaganului", aceasta este adoptata de majoritatea mamelor, fara a primi sfaturi inainte. Aceasta tehnica presupune ca mama sta in sezut, de asemenea confortabil si cu spatele rezemat, si sustine copilul pe bratul de aceeasi parte a sanului din care va suge, cel mai comod fiind pe o perna tinuta in poala. Din nou, corpul copilului este intors spre corpul mamei, lipit de acesta, iar urechea, umarul si soldul bebelusului sunt aliniate. Cu mana opusa, mama va oferi sanul cand bebelusul este pregatit si deschide larg gura. Aceasta tehnica este foarte comoda si la indemana, dar nu este la fel de eficienta ca tehnica „leaganului inversat" atunci cand exista dificultati de atasare si de transfer al laptelui, din cauza faptului ca mamelonul ajunge cu ceva mai mare dificultate in cerul gurii, iar nasucul poate fi partial acoperit de sanul mamei. Cand totusi alaptarea se desfasoara fara probleme, aceasta tehnica este extrem de utila. Epiziotomia poate constitui o problema si in aceasta pozitie.

Uneori, mamele incep prin a-si hrani copiii in pozitia „leagan inversat", asigurandu-se ca atasarea se face cat mai corect posibil, iar apoi, fara a dezlipi copilul de la san, pot trece in „pozitia leaganului" pentru mai multa comoditate." (Dr. Tudose-Tranulis Ilinca, medic pediatru si consultant in lactatie)

leagan

Tehnica este potrivita pentru: bebelusii nascuti la termen care au beneficiat de nastere vaginala. Unele mame considera ca e dificil de directionat copilul catre mamelon, prin urmare puteti astepta pana implineste 1 luna de viata (se intareste musculatura gatului). Femeile care au nascut prin cezariana pot considera ca pozitia imprima presiune pe abdomen si nu e prea confortabila.

Tehnica de leagan incrucisat

Aceasta tehnica difera usor de cea anterioara deoarece nu sustineti capul copilului in indoitura bratului, ci bratele isi inverseaza rolurile. Daca alaptati la sanul drept, folositi mana si bratul drept pentru a sustine copilul. Rotiti-i corpul pentru ca pieptul si abdomenul sa fie indreptate direct spre voi. Cu degetul mare si restul in spatele capului si sub urechi, directionati-i gura catre sani.

Tehnica este potrivita pentru: bebelusii mici si cei care intampina probleme cu suptul (se desprind des de la san sau se arcuiesc), precum si pentru cei cu greutate mica la nastere sau prematuri.

Tehnica mingii de fotbal

minge de fotbal"Este o tehnica extrem de utila pentru prematuri sau sugarii cu greutate mica pentru varsta, care au tendinta de a adormi usor la san, inainte sa isi fi satisfacut foamea in totalitate. Ea presupune ca mama sa stea in sezut, cu spatele sprijinit de un spatar, iar in lateral are asezata o perna mare pe care va sta copilul. Acesta va fi asezat langa corpul mamei, de aceeasi parte cu sanul din care va suge, avand capul sustinut in palma mamei, iar spatele sprijinit pe antebratul ei.

Astfel, spatele si capul sugarului sunt partial ridicate spre verticala, iar funduletul si picioarele bebelusului se sprijina pe perna. Mama va oferi sanul cu mana opusa, asigurandu-se de o atasare cat mai corecta, care la randul ei va asigura un transfer de lapte satisfacator. Prin aceasta tehnica, bebelusul participa mai activ la supt, adoarme mai greu, inghitind o cantitate mai mare de lapte." (Dr. Tudose-Tranulis Ilinca, medic pediatru si consultant in lactatie)  

Tehnica este potrivita pentru: mamele care au nascut prin cezariana (pentru a evita contactul dintre bebelus si stomac). Iar daca copilul este prea mic si intampina probleme cu suptul (se arcuieste frecvent sau se desprinde de la san), tehnica va permite sa il directionati spre san. Functioneaza de asemenea bine si in cazul mamelor cu sani mari sau mameloane aplatizate, precum si pentru cele cu gemeni.

Tehnica culcat sau alaptarea intinsa

"Atat mama cat si sugarul sunt lungiti pe o parte in pat, unul cu fata spre celalalt, cu corpurile cat mai apropiate. Mama are capul pe o perna si eventual o perna ii sprijina spatele. Pentru a mentine pozitia pe o parte a bebelusului, mama isi foloseste bratul de pe pat sau sprijina spatele sugarului cu un prosop facut sul. Capul bebelusului este in dreptul sanului mamei, este putin dat pe spate pentru a asigura ajungerea mamelonului cat mai adanc in cerul gurii. Mama ofera sanul cu mana opusa si poate face compresiile sanului pentru a se asigura ca o cantitate suplimentara de lapte ajunge in gurita bebelusului. Aceasta pozitie este foarte buna pentru a evita durerile cauzate de o epiziotomie, este foarte utila cand mama este obosita, poate fi folosita inclusiv pentru alaptarea pe timp de noapte. Dezavantajele pozitiei sunt faptul ca nu poate fi folosita oricand, copilul avand adeseori mese si in afara casei, ca uneori operatia cezariana poate sa o faca inconfortabila mai ales in primele zile, ca atasarea nu poate fi evaluata in modul cel mai corect de catre mama." (Dr. Tudose-Tranulis Ilinca, medic pediatru si consultant in lactatie)

Tehnica este potrivita pentru: mamele care isi revin dupa o interventie cezariana sau o nastere dificila, pentru cele care gasesc statul in sezut inconfortabil sau daca alaptati in pat noaptea sau in timpul zilei.

culcat

Tehnica de alaptat biologic sau stand pe spate

Aceasta tehnica presupune ca pur si simplu sa va intindeti pe spate, incurajand reflexul vostru de alaptare si pe cel natural de hranire al copilului. Este bine sa va asezati pe un pat sau pe o canapea si sa stati sprijinite (sprijinul nu trebuie sa fie plat, dar sa va sustina spatele incat atunci cand asezati copilul la piept gravitatia sa-l mentina in pozitia aceasta cu corpul mulat pe al vostru. Este bine sa aveti capul si umerii sustinuti si sa lasati intreaga parte frontala a copilului sa va atinga partea voastra frontala; obrajii sai trebuie sa se sprijine de sani. Bebelusul se poate odihni astfel in orice pozitie doriti. Datorita libertatii pe care o confera aceasta tehnica, sustinuta de multe moase si consultanti in lactatie, va puteti relaxa si bucura unul de altul, respectiv va puteti ajuta si sustine.

"O mama obosita dupa o nastere epuizanta se va odihni cel mai adesea pe spate, cu trunchiul si capul putin ridicate pe perne. Sugarul va fi plasat cu burtica pe burta mamei, fara a tine cont foarte mult de pozitie, aceasta dorindu-se cat mai relaxata si cu mai putine reguli si constrangeri. Nou-nascutul astfel asezat aude bataile inimii mamei, pe care le auzea si in burtica, ii simte mirosul mamei, ii aude vocea si este linistit. Cand doreste, se poate atasa la sanul aflat in imediata apropiere si poate suge oricat isi doreste. Mama are doar datoria de a se asigura ca nu se rostogoleste de la ea din brate, in rest nu trebuie sa il tina intr-o anumita pozitie, ci poate sa se odihneasca. Aceasta tehnica presupune ca mama sa nu fi suferit o operatie cezariana, sa nu fi primit medicatie ce o poate face somnolenta." (Dr. Tudose-Tranulis Ilinca, medic pediatru si consultant in lactatie)

Tehnica este potrivita pentru: recuperari anevoioase dupa nastere, precum cezariana sau durere la nivelul umarului sau al gatului. De asemenea, previne sau reduce durerile resimtite la nivelul mameloanelor.

Sfatul specialistului 

Iata ce ne mai spune doamna doctor Tudose-Tranulis Ilinca, medic pediatru si consultant in lactatie:

"Toate aceste tehnici au la baza atasarea corecta la san. Indiferent de pozitia adoptata, pentru ca bebelusul sa primeasca lapte, este nevoie sa prinda sanul cu gurita larg deschisa, mamelonul sa ii ajunga cat mai adanc in cerul gurii, iar suptul sa fie eficient, cu inghitituri frecvente. Suptul poate dura de la cateva minute la peste o ora, poate reincepe dupa o pauza de doar cateva minute sau mai multe ore, iar in urma lui, bebelusul este relaxat si multumit, adoarme profund. Un alt semn ca transferul de lapte se face corect este ca uda peste 5-6 scutece in 24 de ore, un criteriu extrem de important. Daca acest lucru se intampla, mama poate fi linistita, copilul va creste in greutate, chiar daca doreste sa suga foarte frecvent sau uneori este mai agitat, aceste probleme neinsemnand neaparat foame, asa cum este interpretat de obicei.

Exista tehnici speciale de alaptare pentru diferite probleme, cum ar fi prematuri, defecte ale cavitatii bucale, fren lingual scurt, sugari cu diferite boli neurologice sau alte afectiuni. Toate urmaresc insa o atasare corecta care sa asigure transferul laptelui, adica bebelusul nu doar sta la san, ci si primeste lapte in cantitatea necesara unei curbe de crestere ponderale satisfacatoare. Dupa instalarea secretiei lactate, dupa ce mama si nou-nascutul au invatat amandoi ce au de facut si totul decurge fara dureri sau alte neplaceri, alaptarea se poate face in absolut orice pozitie doresc mama si copilul. Daca in primele luni sugarul este lipit de corpul mamei, inconjurat de bratele ei protectoare, pe masura ce el creste, si mobilitatea lui se dezvolta, pozitiile de supt devin tot mai variate, copiii fiind adevarati gimnasti inclusiv in timpul suptului.

Recomandarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii este ca alaptarea sa se faca la cerere, oricand si oriunde copilul isi doreste; in primele 6 luni de viata sugarul nu are nevoie de nimic altceva in afara de laptele matern, cum ar fi formule de lapte praf, apa, suc, ceai sau mancare solida. Laptele matern ramane alimentul de baza si intre 6 luni si 1 an, in cursul diversificarii, oferirea de alimente solide avand rolul nu de a inlocui mesele de lapte, ci de a obisnui sugarul cu alte texturi, culori, gusturi. Chiar si dupa varsta de 1 an, laptele matern ramane cel mai bun lapte pentru puiul de om, avand ingrediente vii ce nu pot fi gasite in alta parte, cum ar fi anticorpii si factorii activi. Alaptarea poate continua pana la 2 ani si peste, intarcarea survenind treptat, atunci cand copilul este pregatit."

De retinut 

Este important sa va sustineti corpul cat de mult puteti, indiferent de tehnica de alaptare pe care o adoptati. Apelati in acest sens la cat mai multe perne si alte obiecte ajutatoare. Datorita lactatiei, sanii se vor mari si deveni mai grei, asadar folositi-va de mana libera pentru a-i sustine in timpul alaptarii; aveti grija ca degetele sa fie pozitionate sub mamelon si areola pentru a nu fi supte de bebelus. Sustineti cat mai mult bebelusul; astfel se va simti confortabil si in siguranta si va suge eficient si fericit. Variati rutina de alaptare, experimentand tehnici noi pana o gasiti pe cea mai potrivita; retineti ca alternarea tehnicilor de alaptare impiedica blocarea canalelor galactofore si previne durerile mamelonare. Relaxati-va cat de mult puteti; respirati adanc, inchideti ochii si ganditi-va la lucruri placute. Mentineti aproape de voi un pahar de apa, lapte sau suc, pastrandu-va hidratarate deoarece astfel veti produce mai mult lapte. Indiferent de situatie, asigurati-va ca aduceti copilul la san si nu invers. Pana la urma, bebelusul este cel care va decide cand se incheie sedinta de alaptare, dar daca vreti sa schimbati sanul sau pozitia, introduceti usor un deget in coltul gurii si se va desprinde singur de la san.

Multumim doamnei doctor Ilinca Tudose-Tranulis pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.

Surse:

www.askdrsears.com; www.llli.org; www.babycenter.com; www.babycentre.co.uk

Articolul urmator
Consultantul în alăptare ne învață: cum să extragi eficient laptele matern
Consultantul în alăptare ne învață: cum să extragi eficient laptele matern

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    S-a demonstrat că pisicile sunt cele mai eficiente în tratarea dezechilibrelor emoționale
    S-a demonstrat că pisicile sunt cele mai eficiente în tratarea dezechilibrelor emoționale

    Terapia cu ajutorul animalelor de companie a devenit tot mai apreciată în ultimele decenii. Printre cele mai populare tipuri de terapii este cea care se realizează cu ajutorul...

    Această dădacă lucrează cu copiii de 18 ani și ne împărtășește cele mai eficiente 3 metode de a calma tantrumurile
    Această dădacă lucrează cu copiii de 18 ani și ne împărtășește cele mai eficiente 3 metode de a calma tantrumurile

    O dădacă din Marea Britanie cu o experiență de 18 ani în lucrul cu copiii, le dezvăluie părinților cele mai eficiente trei metode de a calma tantrumurile celor mici.

    Top 10 cele mai bune metode de a slăbi sănătos fără să ții dietă
    Top 10 cele mai bune metode de a slăbi sănătos fără să ții dietă

    Deși poți fi tentată să recurgi la diete restrictive, care promit eliminarea rapidă a kilogramelor în plus, medicii nutriționiști îndeamnă ca, pentru obținerea unor...

    Top 10 cele mai frumoase flori din lume
    Top 10 cele mai frumoase flori din lume

    Florile ne farmecă mereu privirea și ne fac să simțim din plin ce înseamnă frumosul. Iată de ce ni le dorim cât mai mult în preajma noastră și probabil nici nu...

    Top 5 cele mai atrăgătoare semne zodiacale. Te cuceresc dintr-o privire
    Top 5 cele mai atrăgătoare semne zodiacale. Te cuceresc dintr-o privire

    Este de ajuns să îți arunce o simplă privire ca să le cazi la picioare. Nu își propun să te cucerească, dar totuși, cumva, reușesc. Știu să se facă plăcuți, au o...

    Top cele mai frecvente boli de vară la copii
    Top cele mai frecvente boli de vară la copii

    Vara, anotimpul vacantei, care te duce cu gandul la mare, la soare si nicidecum la boli. Cu toate acestea, o multime de afectiuni pot aparea in sezonul cald, mai ales la copii si, daca nu le...

    Top 20 cele mai uimitoare recorduri stabilite de copii
    Top 20 cele mai uimitoare recorduri stabilite de copii

    Copiii sunt minunati si au o capacitatea de a vedea lucruri mult mai mare decat adultii. Stiai ca exista copii care au doborat recorduri demne de un om mare? Iata care sunt cele mai...

    Top 5 cele mai puternice femei din zodiac. Sunt un exemplu de urmat!
    Top 5 cele mai puternice femei din zodiac. Sunt un exemplu de urmat!

    Fie că fac parte dintre zodiile de foc, fie că fac parte dintre zodiile de pământ sau chiar de apă, femeile născute sub anumite semne zodiacale se remarcă în special prin...

    © 2024 Qbebe