10 Jocuri cu tuburi goale de carton

de Alina Nedelcu
Trimite articolul pe facebook Trimite articolul pe Google Plus Trimite articolul pe email

Probabil te-ai întrebat de multe ori la ce v-ar putea folosi tuburile goale de carton de prin casă. Vei află însă că, ajutându-te atât de ele, cât şi de alte materiale, îi vei putea propune copilului tău numeroase jocuri. Acestea pot fi adecvate atât celor mai micuţi (începând de la 2 ani şi jumătate-3 ani), cât şi celor mai măricei (de la 4 ani în sus), dezvoltându-le îndemânarea, motricitatea fină, creativitatea, dar şi atenţia sau capacitatea de concentrare.

1. "Învăţăm culorile cu tuburi de carton şi ciucuri"

Pentru această activitate, care îi va familiariza pe cei mai micuţi (începând cu vârstă de 3 ani) cu o gama variată de culori, dezvoltându-le totodată atenţia, veţi avea nevoie de:
• tuburi goale de carton de mai multe dimensiuni
• acuarele
• pensule
• castronele
• ciucuri coloraţi
• bandă adezivă
La început veţi picta împreună tuburile de carton în diverse culori, lăsându-l pe copil să spună singur culorile folosite. Dacă vrei să-l înveţi o nouă culoare, spune-i mai întâi denumirea ei şi după aceea o veţi utiliza la pictat. Lăsaţi tuburile să se usuce bine.
Între timp, vei selecta nişte ciucuri, ce vor avea neapărat culorile cu care aţi pictat tuburile de carton. Puneţi ciucurii, pe culori, în nişte castronele de plastic.
După ce s-au uscat tuburile pictate, lipeşte-le bine, pe o suprafaţă plană (perete, geam etc.), în poziţie verticală. Începe cu cele în culorile pe care copilul le ştie cel mai bine.
Roagă-l pe copil să aducă un castronel cu ciucuri în culorile pe care le are primul tub şi să-l aşeze dedesubtul acestuia. Va continuă astfel până când fiecărui tub de carton îi va corespunde un castronel cu ciucuri în culoarea în care este pictat.

2."Îndemânare cu un tub de carton"

Asemenea jocului precedent, şi acesta îl va ajuta pe copil (începând cu vârsta de 2 ani şi jumătate-3 ani) să înveţe bine culorile, să-şi dezvolte motricitatea fină şi coordonarea bilaterală (la un moment dat, va trebui să-şi folosească ambele mânuţe simultan).
Tot ce vei avea de făcut este să faci rost de un tub gol de carton mai lung şi de nişte elastice de păr în mai multe culori. Vei introduce apoi elasticele pe întreagă suprafaţă a tubului.
"Misiunea" copilului va fi să scoată de pe tub câte un elastic de o anumită culoare. Chiar dacă la început sunt şanse să devină un pic nervos (mai ales atunci când elasticele sunt plasate pe la mijlocul tubului), vei vedea cum treptat va începe să fie atras în a-şi folosi mânuţele pentru a ajunge la elasticul dorit.

3."Şerpii din tuburi de carton"

Îţi poţi stimula micuţul (după vârsta de 2 ani) să-şi dezvolte creativitatea şi să se distreze, oferindu-i posibilitatea să danseze sau să alerge alături de "şerpişorii" preferaţi.
Veţi avea la dispoziţie mai multe tuburi goale rămase de la hârtia igienică, pe care le veţi putea colora şi decora oricum. La final veţi introduce tuburile pe o sfoară sau pe o panglică şi veţi obţine "şerpişorii" doriţi, cu care cel mic se va putea juca atât în casă, cât şi afară.

4."Aruncăm la ţintă"

Prin intermediul acestui joc, micuţul (începând cu vârstă de 3 ani) îşi va îmbunătăţi îndemânarea, atenţia şi concentrarea.
Vei avea la îndemână următoarele materiale:
• farfurii din hârtie
• acuarele
• foarfecă
• un tub de carton cât mai lung
• bandă adezivă
Decupează farfuriile chiar în centru, obţinând nişte "inele". Pictaţi-le în culorile diferite. Acestea vor fi aruncate la "ţintă" (tubul de carton).
"Ţinta" va fi bine fixată pe o suprafaţă plană, lipindu-i capătul inferior cu bandă adezivă.
Copilul va arunca "farfuriile" la "ţintă" de la o distanţă mai mare sau mai mică, în funcţie de vârstă şi îndemânare. De asemenea, activitatea va putea fi organizată pentru mai mulţi copii, mai ales dacă este vorba de unii mai măricei (de peste 4 ani), cărora le-ar plăcea ca jocul să fie o competiţie: "inelele" de aruncat la "ţintă" să valoreze puncte, iar cine va acumula cele mai multe să fie câştigător.

5."Mă descurc prin labirint"

Poţi să-i pregăteşti copilului tău (încă de la vârsta de 3 ani) un adevărat "labirint", prin care-şi "ghideze" mingiuţa/ biluţa preferată, contribuind la dezvoltarea motricităţii, atenţiei, capacităţii de orientare.
Te vei folosi de următoarea "recuzită":
• o foarfecă
• o bucată mare de carton
• un creion
• tuburi goale de carton
• lipici
•o  mingiuţa/ o bilă
Primul pas este să creezi "labirintul": pe o bucată mare de carton vei lipi nişte fâşii provenite din tuburi goale de carton (de diverse lungimi şi grosimi), pe care le vei poziţiona oricum doreşti. Înainte de aceasta, este recomandat să-ţi conturezi "labirintul" (pe carton), pentru a vedea dacă "traseul" nu ar fi prea complicat pentru copil.
Fixează bucăţile din carton cu lipici şi stabileşte un punct de "start" şi unul de "finish". Arată-i-le copilului şi spune-i că bila/ mingiuţa va trebui să treacă prin "labirint", plecând de la "start" şi ajungând la final, neavând însă voie să se "blocheze" printre tuburile de carton.
După ce ai terminat "labirintul", asigura-te că suprafaţa de carton pe care este lipit stă bine (ideal să se sprijine pe o suprafaţă plană, care nu alunecă) şi nu se poate dărâma.
Invită-l pe copil să-şi "plimbe" mingiuţa/ biluţă prin "labirint", bucurându-vă împreună de momentele în care a găsit "calea liberă", iar obiectul rostogolit şi-a găsit ieşirea din "labirint".

6."Bowling cu tuburi de carton"

Acest tip de bowling este nu numai original şi distrativ, dar îţi va ajuta copilul să-şi dezvolte îndemânarea, coordonarea ochi-mână şi capacitatea de concentrare. De asemenea, poate fi jucat în interior sau în aer liber, individual sau în grup.
Nu îţi va fi deloc greu să pregăteşti o "partidă" de bowling chiar la voi acasă, ajutându-te de:
• tuburi goale de carton
• lipici transparent
• sfoară
• hârtie lucioasă, colorată
Prima dată vei acoperi tuburile de carton ("popicele") cu lipici. După aceea le vei înveli în hârtia colorată. Nu uită să înveleşti şi centrul tuburilor de carton cu sfoară, astfel încât tubul să devină compact (să nu mai fie gol pe interior).
Poţi să confecţionezi şi mingea foarte simplu: îndoaie o bucată de hârtie în formă de sferă şi finiseaz-o ulterior cu lipici.
Dacă nu doriţi să aveţi o minge din hârtie, puteţi apela la orice fel de mingiuţa, cu condiţia să nu fie dintr-un material greu.

7."Biluţele grăbite"

Pentru copiii între 3 şi 6 ani poţi propune un joc ce îi va ajuta din următoarele puncte de vedere: să-şi dezvolte motricitatea fină, coordonarea mână-ochi, capacitatea de concentrare şi de atenţie, precum şi abilitatea de a găsi soluţii pentru rezolvarea unei probleme.
Vei recurge la materiale precum:
• tuburi goale de carton
• biluţe (de plastic)
• bandă adezivă
• material adeziv tip "Uhu" sau "Patafix" (se găseşte în comerţ; sunt un fel de "pernuţe" dintr-un material alb, care se pot rupe în bucăţele şi lipi pe diferite obiecte, asigurându-le o bună aderenţă).
Pe o suprafaţă plană (de exemplu, pe geamuri) se vor lipi tuburile de carton, formându-se un fel de "tunel" (obţinut prin dispunerea tuburilor în mai multe feluri) prin care vor trece biluţele. În dreptul ultimului tub se va pune un castronel, unde vor cădea biluţele ajunse la capătul traseului.
Copilul va primi biluţe, pe care va trebui, rând pe rând, să le treacă prin "tunelul" din tuburi de carton. Dificultatea va fi legată de faptul că biluţele se pot înţepeni în tuburi, iar copilul va trebui să intervină pentru a evita o asemenea situaţie. Cea mai simplă metodă va fi să strângă cu degetele tubul de carton în care ar rămâne blocată o bilă şi apoi să-i dea drumul încet, astfel încât bila să reînceapă să se deplaseze pe traseu.

8. "Să învăţăm altfel anotimpurile"

Dacă ai un copil mai mare de 3 ani, îl poţi învăţa câteva dintre particularităţile celor 4 anotimpuri într-un mod inedit. În plus, implicându-l într-o astfel de activitate, copilul îşi poate dezvolta îndemânarea şi atenţia.
Prima dată va trebui să cauţi imagini colorate, relevante pentru fiecare anotimp (un exemplu ar fi în imaginea pe care o vei vedea mai jos).În plus, veţi avea nevoie şi de imagini legate de ceva ce se întâmplă în anotimpuri (de exemplu, iarna se poate face un om de zăpadă). Acestea din urmă vor fi decupate şi lipite pe beţişoare pictate (diferit, în funcţie de anotimp), provenite de la îngheţată pe băţ.
Urmează să lipiţi imaginile principale (primele alese) pe tuburi goale de carton.
Cum va veţi juca: împrăştiaţi pe o suprafaţă plană beţişoarele colorate. Spune-i copilului să potrivească beţişoarele respective cu anotimpul corespunzător şi să le aşeze în dreptul tuburilor de carton.

 

9."Invatam sa numaram cu niste pomisori"

Preşcolarii vor fi încântaţi să asocieze numere cu obiecte dacă vor avea la dispoziţie nişte copăcei mai speciali.
Îi poţi realiza destul de simplu, procedând după cum urmează:
• găseşte mai multe tuburi goale de carton şi îmbracă-le în hârtie maro/ pictează-le
• la capătul lor superior vei face o mică tăietură pentru a putea ataşa acolo o altă bucată de hârtie (decupată sub formă unei coroane de copac)
• pe "coroana" copăceilor puteţi picta mere/ frunze de toamnă/ flori sau le puteţi realiza şi pe acestea tot din hârtie.
După aceea veţi confecţiona şi nişte ghinde (din hârtie sau carton), tot atâtea câte copăcei aveţi. Pe ele veţi nota cifre, în funcţie de numărul de mere/frunze/ flori din fiecare copac. Le vei amesteca şi îl vei ruga pe cel mic să aşeze, sub fiecare copac, ghinda ce reprezintă numărul de mere/ flori/ frunze din copacul respectiv.

10.''Muzica la tuburi de carton"

Copilul tău poate avea propriul instrument muzical, confecţionat doar dintr-un tub gol de carton şi nişte hârtie colorată.
Tubul de carton va fi învelit în hârtie colorată, aceasta fiind fixată pe suprafaţă sa cu bandă adezivă. De asemenea, banda adezivă va fi aplicată şi pe interiorul tubului.
Puteţi decora tubul de carton oricum, puteţi să confecţionaţi mai multe "instrumente" de acest gen, astfel încât, de exemplu, să le puteţi lovi unele de altele pentru a vedea ce fel de sunete scot. De asemenea, tuburile pot fi folosite drept "beţe" ale unei tobe de jucărie sau puteţi bate cu ele o altă suprafaţă (spre exemplu, o masă sau un scaun).

Surse:
http://alittlelearningfortwo.blogspot.ro/2010/11/paper-plate-ring-toss-game.html
http://allternativelearning.com/diy-maze-game/
http://b-inspiredmama.com/2013/09/preschool-learning-games-apple-trees/
http://craftulate.com/2013/11/cardboard-tube-and-elastic-hair-bands-fine-motor-fridays.html
http://dabblingmomma.blogspot.ro/2014/02/learning-about-seasons.html
http://www.learning4kids.net/2012/10/02/sorting-colours-with-cardboard-tubes/
http://www.learnwithplayathome.com/2012/09/cardboard-tube-marble-run.html
http://minne-mama.blogspot.ro/2014/03/musical-percussion-tubes.html
http://www.projectsforpreschoolers.com/make-a-cardboard-tube-bowling-game-with-duck-tape/
http://therejustonemommy.com/2011/06/25/toilet-paper-tube-snakes/

Surse poze:
http://innerchildfun.com/wp-content/uploads/
http://cdn.greendiary.com/wp-content/uploads/
http://www.learning4kids.net/wp-content/uploads/
http://www.lovethispic.com/
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/b7/1f/
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/34/c5/
http://www.kbteachers.com/background-images/four-seasons-small-logo.png
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/e3/46/64/
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/61/1b/
http://2.bp.blogspot.com/_4cGKWkJ3lfo/
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/43/

 

Trimite articolul pe facebook Trimite articolul pe Google Plus

Articole asemanatoare

 
 
Editorial Qbebe
Editorial Qbebe
scris de Maria Ionescu
Am scăpat din iadul abuzului și datorez totul copilului meu Eu am trecut printr-un astfel de iad. Și într-un fel o spun cu mândrie față de omul care am ajuns. Am prietene care sunt de părere că Dumnezeu îți dă doar atât cât poți duce. Însă nu mă pot abține să nu mă...

Lista gradinite

Cauta o gradinita in orasul tau

Articole Noi Qbebe
Qbebe Funny
Qbebe Horoscop saptamanal
Newsletter Qbebe
Data nasterii bebelusului
   
Radio Romania Junior
sigur.info-fii sigur pe net