Colțulcu
activități

10 Jocuri cu frunzele toamnei

10 Jocuri cu frunzele toamnei

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Toamna e in toi, incantandu-ne, ca intotdeauna, cu bogatia de culori si arome. Daca vrei sa te bucuri alaturi de copilul tau de frumoasele zile de toamna, ajutandu-l totodata sa acumuleze noi cunostinte, citeste articolul de mai jos si alege cateva jocuri cu frunze. Cu siguranta ca printre ele vei gasi idei potrivite atat pentru cei mai micuti, cat si pentru cei mai maricei, care va vor aduce multa buna-dispozitie si ocazia de a face putina miscare in aer liber.

1. "Bucurie in frunze"

Indiferent de varsta copilului, frunzele de toamna iti pot fi cu adevarat de ajutor in derularea unor activitati ce vizeaza dezvoltarea motrica. Printre acestea, poti include: alergatul in frunze, aruncarea frunzelor in sus, culesul lor, greblarea, rostogolirea printre frunze sau pur si simplu joaca intr-o gramada mare.
De asemenea, te poti folosi de frunze pentru activitati benefice dezvoltarii senzoriale a copilului, cum ar fi atingerea unor frunze de culori si texturi diferite.

2. "Invat sa sortez frunze"

Daca vrei sa-ti familiarizezi copilul cu notiunile de "mare", "mediu", "mic", precum si cu realizarea comparatiilor de tipul "cel mai mare/cel mai mic", nu uita de frunzele de toamna.
Pentru inceput, ia-ti copilul la o plimbare in natura si adunati frunze de cele mai variate marimi si culori. Odata ajunsi acasa, imprastiati-le pe o suprafata de lucru. Arata-i micutului marimile frunzelor: mare, mica, medie. Cere-i sa le puna separat, in gramezi.
Luati o coala mare de hartie si intindeti-o. Spune-i copilului ca poate aseza frunzele in ordine, de la cea mai mica la cea mai mare. Dupa aceea veti pune cate putin lipici pe spatele fiecarei frunze, astfel incat sa le puteti lipi pe coala.

3. "Facem un mozaic de frunze"

Veti avea la indemana un vas plin cu frunze de mai multe forme si culori. Lasa-ti copilul sa le rupa in bucatele, in timp ce tu pregatesti un model de frunza din carton. Pe suprafata acestuia veti imprastia bucatile de frunze.
La sfarsit, lipiti frunzele pe carton, avand grija sa alternati culorile, realizand un tablou similar unui mozaic.
Printr-o astfel de activitate, copilul va deveni mai creativ si isi va dezvolta motricitatea fina.

4. "Invatam primele cifre cu ajutorul frunzelor de toamna"

Iti propunem un joc foarte simplu, ideal pentru "piticii" care nu stiu inca sa numere bine pana la 10.
Initial vei desena cu creta, pe asfalt, 10 cercuri mici, in care vei scrie cifrele de la 1 la 10. Mergeti apoi sa adunati frunze.
Tot ce ai de facut este sa spui o anumita cifra, iar copilul va trebui sa aseze o frunza pe numarul respectiv.
Poti complica putin jocul daca il rogi sa aseze pe cifre numai frunzele mari, de o anumita culoare.

5. "Marionetele din frunze de toamna"

Copiilor le plac jocurile de rol, mai ales daca vor avea de-a face cu niste personaje cu totul si cu totul deosebite.
Adunati mai multe frunze, avand grija sa nu fie rupte si prea uscate. Vei face rost si de niste betisoare de la inghetata pe bat, dar si niste seturi de ochisori si gurite ce vor fi lipite pe suprafata frunzelor (ideale sunt seturile de ochisori de plastic si gurite de fetru, disponibile in magazinele de specialitate)
Stergeti frunzele de praf, asezati-le pe suprafata de lucru si lipiti, in partea lor inferioara, betisoarele de inghetata (acestea vor reprezenta "corpul" "marionetelor"). In schimb, in partea superioara a frunzelor, veti atasa ochisorii si guritele (incercati sa obtineti chipuri cat mai variate). Veti avea la dispozitie mai multe personaje, cu care va veti putea juca oricum doriti.
Implicand copilul in jocurile de rol, il vei stimula sa-si dezvolte imaginatia, vocabularul, sa-si exprime emotiile si sa le inteleaga mai bine pe cele ale celor din jur.

6. ''Vanatoarea de litere pe frunze de toamna"

Strangeti cat mai multe frunze, de diferite forme.
Cu creta sau cu pasta corectoare alba, vei scrie pe frunze litere. Amesteca frunzele, aseaza-le undeva si roaga copilul sa recunoasca anumite litere. Poti incerca si o alta varianta a activitatii, dandu-i "misiunea" sa identifice literele ce-i compun numele si sa ordoneze frunzele astfel incat sa il "scrie" intr-un mod inedit.
Pentru copiii care stiu deja toate literele alfabetului, invita-i la o "vanatoare a literelor" in aer liber. Ascunde frunzele in diverse locuri din afara casei, oferind insa cateva "indicii". Obiectivul va fi sa fie gasite toate literele din alfabet.

7. "Joc de memorie"

Dupa ce adunati frunze, decupeaza 8 bucati de carton (pentru a obtine 4 perechi ce se vor potrivi). Lipiti frunzele pe carton. Fixati mai bine frunzele, adaugand pe suprafata lor putin scotch.
Asezati cartonasele cu fata in jos. Unul dintre jucatori va alege doua. Daca se potrivesc intre ele (au acelasi tip de frunza), se va forma perechea si se vor pune intr-un teanc separat. In cazul in care nu se potrivesc, se aseaza iar cu fata in jos si se amesteca intre ele pentru a fi extrase mai tarziu.
Va castiga cel care a reusit sa formeze cele mai multe perechi.

8. "Matematica simpla cu ajutorul frunzelor de toamna"

In functie de varsta si de cunostintele copilului, propune-i cateva jocuri simple, cu ajutorul carora se va familiariza cu diferite notiuni matematice (precum realizarea comparatiilor intre numere sau asocierea dintre cifre si varsta), dezvoltandu-si totodata atentia si capacitatea de concentrare.
Adunati cat mai multe frunze, de mai multe culori. Noteaza pe ele (cu creta, vopsea sau pasta corectoare) diverse cifre si puteti face urmatoarele:
• Spune-i copilului sa identifice frunza cu numarul ce corespunde varstei sale sau ale tale
• Roaga-l sa aseze frunzele in functie de cel mai mic si de cel mai mare numar care sunt scrise pe ele
• Indeamna-l sa realizeze niste "modele", in functie de culorile frunzelor, cum ar fi: una verde, una maro, una rosie; una verde, doua galbene, una verde, doua maro, trei galbene etc.

9. "Labirintul din frunze"

Bucurati-va de culorile toamnei si de aerul proaspat, construind un "labirint" din frunze de toamna. Alegeti insa un loc ferit de "obstacole" (pietre, copaci, banci etc.) pentru a putea avea suficienta libertate de miscare.
Veti avea nevoie de multe frunze, din care veti forma mici gramezi. Ordonati-le si dati-le o forma, fie pentru a forma un "labirint" cu unghiuri drepte, fie unul in forma unei spirale. Stabiliti apoi punctul de "start" si cel de "finish". Eventual fixati si o "tinta"(de exemplu, un dovleac sau un cufar cu surprize), la care va trebui sa se ajunga dupa ce se va trece prin intreg labirintul. Va fi o activitate si mai captivanta daca in "labirint" se vor pune niste obstacole (cum ar fi mingii, un tunel dintr-o cutie de carton sau o mica piscina gonflabila) sau daca participantul/participantii  va/vor trebui sa treaca prin labirint alergand sau sarind.
Jucandu-va astfel, iti vei ajuta copilul sa-si dezvolte capacitatea de a se orienta in spatiu, de a fi receptiv la ceea ce se intampla in jur si de a-si coordona mai bine miscarile.

10. "Regele si Regina toamnei"

Invita copiii sa fie "rege'" si "regina", participand la un joc de rol, atat de util in dezvoltarea imaginatiei si vocabularului.
Confectionati coroanele, luand mai intai masurile (circumferinta capului).Veti avea nevoie de:
• frunze cat mai multe si mai variate (ca forma, culoare, marime)
• lipici
• cate o bucata de carton (10X65cm) alb
• un capsator
Lipiti frunzele pe carton, alternand formele si culorile frunzelor, obtinand o coroana potrivita pentru fetite si una pentru baietei. Capsati "coroana" in functie de masurile luate initial.
Lasa copiii sa-si creeze propriul joc, in care sa se poata bucura ca sunt "rege" si "regina".

 

Surse:
http://3dinosaurs.com/wordpress/index.php/gross-motor-playing-in-leaves
http://www.education.com/activity/article/leaf-order/
http://happyhooligans.ca/leaf-maze/
http://jdaniel4smom.com/2011/09/readexplorelearn-123-count-with-me.html
http://www.kidssoup.com/Fall/Fall.html
http://www.kidspot.com.au/kids-activities-and-games/Outdoor-activities+9/Autumn-leaf-crowns+12007.htm
http://nurturestore.co.uk/maths-games#27718851456430116
http://teachingmama.org/leaf-memory-game/
http://www.thechirpingmoms.com/2012/10/fun-fall-projects-for-kids-nostalgic.html

Surse poze:
http://media-cache-ak0.pinimg.com/
http://media-cache-ec0.pinimg.com/
http://www.treehousetv.com/sites/
http://00.edu-cdn.com/
http://www.mrprintables.com/

 

Articolul urmator
10 decoratiuni de primavara homemade, numai bune de realizat cu copilul
10 decoratiuni de primavara homemade, numai bune de realizat cu copilul

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Lege: copiii vor avea voie să se joace jocuri online numai 3 ore pe săptămâna în China
    Lege: copiii vor avea voie să se joace jocuri online numai 3 ore pe săptămâna în China

    Jocurile video pot avea un impact pozitiv asupra copiilor și adolescenților, fiind capabile să să îmbunătățească atenția, atenția distributivă, vigilența și flexibilitatea...

    10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul
    10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul

    În primii 7 ani de viață, creierul este ca un burete care absoarbe informațiile din jur, fiind în etapa de formare. În această perioadă (dar nu numai) este vital ca...

    Primul caz grav de dependență de jocuri online din lume: copilul a stat internat 2 luni în spital
    Primul caz grav de dependență de jocuri online din lume: copilul a stat internat 2 luni în spital

    Un adolescent a stat două luni internat în spital după ce a devenit dependent de un joc video! Băiatul în vârstă de 15 ani a fost spitalizat după ce a început...

    Video: o mamă intră într-o o sală de jocuri de noroc și își lasă fetița în căruciorul care este luat de vânt
    Video: o mamă intră într-o o sală de jocuri de noroc și își lasă fetița în căruciorul care este luat de vânt

    Un video a devenit viral și a ajuns în tenția autorităților după ce a surprins o mamă care lasă în fața unei săli de jocuri de noroc din Bacău un cărucior cu un copil...

    Un viitor tată și-a adus consola de jocuri la spital, pentru a nu se plictisi cât soția era în travaliu
    Un viitor tată și-a adus consola de jocuri la spital, pentru a nu se plictisi cât soția era în travaliu

    Cei care sunt pasionați de jocurile video se desprind cu greu de pasiunea lor. În unele cazuri, sunt atât de captivați de aceste jocuri încât găsesc mereu o...

    Ce jocuri în 1 sunt sigure și constructive pentru copilul tău?
    Ce jocuri în 1 sunt sigure și constructive pentru copilul tău?

    Pe măsură ce un copil crește, chiar dacă va avea în continuare plăcerea de a se juca în compania cuiva, nu va ezita nici în a se juca de unul singur. Din acest motiv,...

    Un tată a cheltuit la jocuri de noroc banii pentru facultate ai copilului
    Un tată a cheltuit la jocuri de noroc banii pentru facultate ai copilului

    Costurile care țin de taxele pentru educația din învățământul superior nu sunt deloc mici. În aceste condiții, pentru a nu se ajunge la efectuarea unor...

    200 de elevi au luat parte la jocuri și activități menite să prevină violența în școli. „Se râde de băieții care plâng"
    200 de elevi au luat parte la jocuri și activități menite să prevină violența în școli. „Se râde de băieții care plâng"

    Trei organizații din România, Republica Moldova și Ucraina și-au unit forțele într-un proiect menit să aducă în discuție fenomenul violenței de gen asupra copiilor...

    © 2024 Qbebe