Colțulcu
activități

12 Jocuri de gradinarit pentru tine si copilul tau

12 Jocuri de gradinarit pentru tine si copilul tau

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Sa gradinaresti alaturi de copilul tau, indiferent de varsta pe care o are, este o adevarata placere. Inca de cand este mic, copilul este incantat sa atinga plantele, sa le miroasa, sa le ude, sa le admire. Implicandu-l in diverse activitati in gradina nu numai ca ii vei stimula dezvoltarea motorie si pe cea cognitiva, dar, treptat, va invata sa devina responsabil si sa respecte natura. De aceea, iti propunem cateva exemple de jocuri, ce-l vor ajuta pe cel mic sa descopere cat de fascinant poate fi gradinaritul.

I. Primele vizite in gradina- sa gradinarim si cu cei mai micuti (0-1 an)

I.1."Gradinita din piscina"

In jurul varstei de 1 an, cand copilul devine tot mai curios sa descopere, cu ajutorul simturilor, cat mai multe lucruri noi, poti sa-l implici in urmatoarea activitate legata de gradinarit: ia o mica piscina gonflabila, plaseaz-o intr-un loc in care sa fie, pe parcursul zilei, si soare si umbra, gaureste-i partea inferioara, creand acolo niste spatii pentru udat. Alege diferite seminte de flori, pune in gaurile date pamant, aseaza semintele in cate o gaura (arata-i copilului cum sa puna samanta in gaurica) si udati-le cu apa (poti folosi o "stropitoare" inedita pentru micut, pe care o vei face dintr-o sticla de plastic, in al carei capac vei face o singura gaura sau cateva mici).
Cu siguranta ca va fi incantat sa ia in manuta putin pamant (supravegheza-l permanent, intrucat la aceasta varsta copiii sunt tentati sa bage totul in gura) si sa stropeasca si el viitoarea "gradinita" din piscina.

I.2."Vanatoarea de frunze de toamna"

Din clipa in care gradina se coloreaza in minunatele culori ale toamnei, este momentul potrivit sa te bucuri, impreuna cu bebelusul tau, de splendoarea frunzelor, pregatind totodata un ingrasamant natural pentru gradina ta.
Arata-i cum sa adune frunzele cu manutele (punandu-le in gramajoare), amesteca-le cu pamant din gradina si imprastiati-l apoi in locurile dorite. Este o activitate pe care o poti desfasura cu cel mic inca de la 11-12 luni, chiar si in cazul in care nu a inceput sa mearga. Il vei ajuta sa-si dezvolte motricitatea fina, dar si sa se bucure de bogatia de culori si forme ale toamnei.

II. Invat sa ma bucur de gradina mea - idei de jocuri pentru 1-2 ani

II.1. "Ne jucam cu margaretele"

Sa faceti un lant din margarete, care sa poata fi pus la gat, pe cap sau la manuta, este o activitate agreabila pentru o zi de vara insorita. De asemenea, culesul florilor si jocul propriu zis cu petalele vor contribui la dezvoltarea motricitatii fine a copilului.
Pentru inceput, arata-i cum sa culeaga margaretele. Incurajeaza-l sa culeaga florile, in timp ce tu vei rupe aproximativ 5 cm din tulpina (de deasupra corolei) fiecarei flori. Dupa ce vei rupe suficiente flori, vei incerca sa impletesti bucatile de tulpina intre ele, formand un sir. Impodobeste-ti copilul cu acesta, lasandu-l sa se joace cu florile.

II.2."Cutia de gradinarit"

Fa rost de o cutie mare din material plastic.Toarna acolo pamant, pune cateva recipiente goale (de exemplu, borcanele de iaurt sau paharute de plastic), niste unelte de gradinarit de jucarie (lopetica, grebla, stropitoare etc.),o morisca decorativa.
Demonstreaza-i cum poate sa-si umple recipientele cu pamant folosind lopetica. Presara in fiecare dintre ele seminte de flori. Udati-le cu apa. Puneti recipientele inapoi in cutie. Asezati si morisca decorativa, care va infrumuseta viitoarele flori.
In cazul in care copilul doreste sa se joace cu pamantul ramas in cutie sau chiar sa intre acolo nu te supara, ci lasa-l sa se joace in voie, cu conditia sa-l supraveghezi permanent (pentru a nu-si baga pamant in gura, in ochi sau in nas). Manipularea "instrumentelor" de gradinarit il va ajuta sa devina indemanatic si sa inceapa sa invete cum se lucreaza in gradina.

II.3. "Gradina mobila"

Daca ai la indemana o mica roaba (foloseste una confectionata dintr-un material usor, de dimensiuni nu prea mari, care sa poata fi impinsa cu usurinta de catre copil), ii poti face copilului propria gradinita. Tot ce va trebuie este putin pamant roditor, niste plante puse in ghiveci (diverse flori, menta, busuioc s.a.), o lopetica, o stropitoare.
Scoate plantele respective din ghivece, sapati cu lopetica pamantul turnat in prealabil in roaba (arata-i copilului cum se foloseste lopetica si lasa-l sa o foloseasca) si replantati florile in roaba. Aveti grija sa le udati.
Cu siguranta ca cel mic va fi incantat sa-si "plimbe"propria gradina, cu atat mai mult cu cat are acolo floricele colorate sau plante frumos mirositoare.

III. Imi place din ce in ce mai mult sa gradinaresc- sugestii de jocuri pentru 2-3 ani

 III.1. "O stropitoare mai ciudata"

Folositi  obiecte din casa pentru a obtine  "o stropitoare" mai neconventionala, cu care-ti vei atrage sigur micutul.Tot ce ai de facut este sa gauresti o cutie de lapte (din material plastic), o sticla de plastic sau un mic lighean colorat. Umpleti-le apoi cu apa si invita-ti copilul sa ude cu ele, ajutandu-l totodata sa-si imbunatateasca coordonarea ochi-maini si concentrarea asupra unei activitati.

Pentru a va distra, puteti face un mic "concurs": cine reuseste sa se stropeasca mai putin pe picioare atunci cand uda o floare.

III.2. "Vanatoarea de betisoare pentru cuibuirile de seminte"

Incepe prin a pune niste pamant intr-o galeata de plastic. Pregateste niste paharute de plastic (preferabil, cele de unica folosinta), seminte de menta sau de rosii, o lopetica si o tava mare de plastic.
Ajuta-ti copilul sa puna (cu lopetica) pamant din galeata in paharute. Va trebui apoi sa faceti in pamantul din paharute niste gaurele in care vor fi presarate semintele. Cum veti da gaurele? Foarte simplu, veti avea nevoie de niste betisoare cu care sa gauriti pamantul.
Acum este momentul in care il vei "antrena" mai mult si pe copil. Impreuna, veti incerca sa gasiti in gradina sau in parcul din apropiere niste betisoare pentru a putea obtine gaurele cate mai potrivite pentru semintele voastre. Odata obtinute betisoarele, scobiti pamantul pentru a pune semintele. Puneti seminte in gaurele si asezati paharutele pe tava.
O astfel de activitate nu numai ca-l va ajuta pe copil sa-si dezvolte motricitatea fina (atunci cand aduna betisoare si pune seminte), dar il va face si sa indrageasca gradinaritul.

III.3."Ne jucam cu pamantul din gradina"

Initial, va trebui sa faci niste gauri (ajutandu-te de niste bete de diferite dimensiuni) intr-un loc din gradina unde pamantul este mai moale.Invata-l pe copil sa sape cu lopetica si sa umple gaurile obtinute cu apa, folosind o stropitoare, o galetusa sau o sticla de plastic. Atrage-i atentia asupra modului in care pamantul va suge apa, care va disparea.
Modificati gaurile (largiti-le sau micsorati-le) respective pentru a le putea da diferite utilizari. De exemplu, faceti o gaura cat sa incapa in ea un castronel de plastic, ce va reprezenta un mic "lac", in care veti pune "nuferi" (frunze din gradina) sau petale de flori.
Puneti pamant intr-o galetusa si in pahare de plastic, rasturnati-le apoi pe o gaura mai mare si obtineti astfel un "castel". Decorati-l cu stegulete din flori si cu pietricele.
O alta varianta ar fi sa faceti "placinte din pamant". Folosindu-va de o lingura de lemn, de un castron sau de o cratita, faceti un amestec de pamant, apa, fire de iarba, bucatele de frunze sau chiar petale de flori.

IV. Sunt deja un mic gradinar- propuneri de jocuri pentru 3-5 ani

IV.1. "Gradinita din cizmulite"

Daca aveti la indemana o pereche de cizmulite de cauciuc frumos colorate, (care nu-i mai vin copilului), le puteti folosi pentru a crea o gradina in miniatura. In afara de cizmulite, mai sunt necesare urmatoarele: pamant, seminte de flori (preferabil sa fie ale unor flori agatatoare), un instrument pentru dat gauri, niste cuie pentru agatat.
Initial vei face niste gauri in talpa cizmulitelor (pentru a putea uda florile plantate) si in partea lor de sus, pentru a le putea agata de un suport. Umpleti cizmulitele cu pamant, puneti semintele si atarnati "gradinitele" in locul dorit (ideal este un gard sau un zid). Nu in ultimul rand, lasa-l pe copil sa le aseze direct pe pamant, incantat fiind ca "cizmulitele fac flori".

IV.2."Construim o ferma de melci"

Pentru a face o asemenea "ferma" veti avea nevoie de: o sticla de plastic, foarfeci, banda adeziva transparenta, pamant, foi de salata sau frunze.
Taie sticla respectand urmatoarele dimensiuni: 10 cm in lungime si 5 cm in latime (pentru a obtine o deschizatura mai larga). Aseaza sticla in pozitie orizontala, astfel incat deschizatura sa fie in partea sa superioara.
Amestecati pamant cu apa si introduceti in sticla foi de salata sau frunze. Incepeti "vanatoarea de melci": mergeti in gradina si adunati cativa. Puneti-i in sticla. Lipeste partea superioara cu banda adeziva, gaureste-o apoi pentru ca aerul sa poata patrunde acolo.
Copilul va avea o mica ferma de melci si cu siguranta ii va face placere sa-i hraneasca si sa-i urmareasca zilnic.

 IV.3."Sa facem o gradina pentru zane"

Sa realizati o gradina asemanatoare celor din povesti va fi o activitate indragita in special de fetite. Iata de ce ati avea nevoie pentru o gradinita "magica": o cutie din lemn nu foarte adanca (ideala ar fi una de dimensiunile 60X50 cm), flori speciale pentru ghiveci, un vas mic (pentru a face un helesteu), scoici si pietricele (pentru o plaja), pamant pentru flori, 1 vas mic din teracota (pentru o mica pestera), cateva broscute decorative (vor "pazi" gradina).
Cum trebuie sa procedati:
• Umpleti cutia cu pamant.
• Gaureste cutia pentru a face loc helesteului. Aseaza vasul la locul dorit si puneti pe marginea lui pietricele si scoici.
• Plantati florile in pamantul din cutie
• Aseaza vasul de teracota in asa fel incat sa para o pestera sau o grota.
• Puneti pe pamant pietricele decorative
• Folositi alte pietricele pentru a face o poteca.
• Turnati apa in "helesteul zanelor"
• Aduceti broscutele si puneti-le la cate un capat al helesteului sau langa grota, astfel incat "zanele" sa-si stie "gradina" in siguranta.

 IV.4. "Plantam un curcubeu"

Culorile minunate ale curcubeului pot prinde viata chiar in gradina voastra, daca vei face rost de diferite seminte, cum ar fi: petunie, verbina sau trandafiri (pentru rosu), musetel, margarete, panselute (pentru galben si portocaliu), menta sau ierburi ornamentale (pentru verde), petunii, panselute, verbina (pentru albastru sau violet).
Roaga-l pe copil sa spuna ordinea culorilor din curcubeu si sa te ajute sa plantati semintele, distribuindu-le, pe cat posibil, in functie de succesiune acestora, sub forma unui arc.
Fara indoiala ca va veti bucura atunci cand "curcubeul" va "inflori" in gradina, udat cu grija de manutele harnice ale micutului tau.

Surse:

http://www.kidactivities.net/category/theme-gardening.aspx
http://www.parents.com/fun/activities/outdoor/kid-friendly-fall-garden-ideas/
http://www.kidspot.com.au/kids-activities-and-games/Gardening-for-kids+31/Make-a-daisy-chain+11844.htm
http://mamapapabubba.com/2012/05/11/gardening-sensory-bin/
http://www.buzzle.com/articles/easy-gardening-activities-for-kids.html
http://www.howweelearn.com/gardening-activities-kids/
http://www.netmums.com/activities/fun-at-home/garden-games#mudpies
http://www.ivillage.com/gardening-projects-kids/6-b-480253
http://www.kidspot.com.au/kids-activities-and-games/Outdoor-activities+9/Build-a-snail-farm+11707.htm
http://www.kidspot.com.au/kids-activities-and-games/Gardening-for-kids+31/Make-a-fairy-garden+12095.htm
http://lifestyle.howstuffworks.com/crafts/nature-crafts/plant-activities-for-kids3.htm
http://www.sunhatsandwellieboots.com/2012/04/diy-flowers-sprinkler.html

Articolul urmator
Ce poți face cu cojile de ouă rămase după Paști: proiecte de artă cu copilul
Ce poți face cu cojile de ouă rămase după Paști: proiecte de artă cu copilul

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    10 sfaturi care te vor ajuta să-ți convingi copilul să te ajute la grădinărit
    10 sfaturi care te vor ajuta să-ți convingi copilul să te ajute la grădinărit

    Grădinăritul are numeroase beneficii pentru copii, dar și pentru adulți. Află cum și de ce este important să-ți convingi copilul să te ajute la grădinărit.

    7 abilități pe care copilul tău poate să le învețe de la tine vara aceasta
    7 abilități pe care copilul tău poate să le învețe de la tine vara aceasta

    Alături de grija permanentă pentru ca micuțul tău să se dezvolte armonios din toate punctele de vedere, îți dorești ca treptat să-l înveți lucruri care să-i permită...

    Dezvoltă comunicarea eficientă între tine și copilul tău
    Dezvoltă comunicarea eficientă între tine și copilul tău

    Consolidarea relațiilor dintre părinți și copii necesită muncă și efort. Meseria de părinte este una dificilă, dar prin menținerea unei relații apropiate și a unei comunicări...

    Ce jocuri în 1 sunt sigure și constructive pentru copilul tău?
    Ce jocuri în 1 sunt sigure și constructive pentru copilul tău?

    Pe măsură ce un copil crește, chiar dacă va avea în continuare plăcerea de a se juca în compania cuiva, nu va ezita nici în a se juca de unul singur. Din acest motiv,...

    De ce bunica este mult mai afectuoasă cu copilul tău decât tine? Știința explică
    De ce bunica este mult mai afectuoasă cu copilul tău decât tine? Știința explică

    Legătura dintre bunici și nepoți este unică, amintirile despre momentele din copilărie petrecute alături de bunici fiind printre cele mai valoroase. Când bunicii petrec timp...

    Urania Cremene: „Copilul tău nu îți aparține să faci ce vrei cu el. Nu îl naști pentru tine.”
    Urania Cremene: „Copilul tău nu îți aparține să faci ce vrei cu el. Nu îl naști pentru tine.”

    Unul dintre cei mai cunoscuți experți în parenting de la noi a atins, într-un interviu acordat pentru un podcast, câteva puncte de interes legate de relația...

    Primul caz grav de dependență de jocuri online din lume: copilul a stat internat 2 luni în spital
    Primul caz grav de dependență de jocuri online din lume: copilul a stat internat 2 luni în spital

    Un adolescent a stat două luni internat în spital după ce a devenit dependent de un joc video! Băiatul în vârstă de 15 ani a fost spitalizat după ce a început...

    Copilul nu dă semne că vrea să coopereze cu tine? Ce este de făcut, direct de la specialiști
    Copilul nu dă semne că vrea să coopereze cu tine? Ce este de făcut, direct de la specialiști

    Copilul nu vrea să coopereze cu tine? Aceasta este, probabil, una dintre cele mai frecvente provocări cu care se confruntă părinți. Nu îți face griji, avem pentru tine un ghid de...

    © 2024 Qbebe