Colțulcu
activități

10 Jocuri pentru a dezvolta sinceritatea copilului

10 Jocuri pentru a dezvolta sinceritatea copilului

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Atunci cand sunt mici, copiii nu disting clar adevarul de fantezie. De aceea, se intampla adesea sa auzim din guritele lor tot felul de "povesti", care de care mai neobisnuite, ce nu au nicio legatura cu realitatea. Acest fapt nu trebuie sa ne ingrijoreze, intrucat specialistii sunt de parere ca "sinceritatea este o virtute ce poate fi invatata datorita parintilor", ajutandu-i pe copii "sa-si formeze caracterul, stima de sine si stima fata de ceilalti". De asemenea, tot acestia ne spun ca "lectiile de sinceritate" se invata diferentiat, in functie de varsta copiilor, cea mai simpla si eficienta metoda fiind jocul. Iata de ce, in cuprinsul acestui articol, vei gasi 10 idei de jocuri ce il vor invata pe copil sa fie sincer, fiind potrivite atat celor mai mici, cat si celor mai maricei.

1."Adevar sau pacaleala?"

Este un joc simplu, fiind menit sa-i ajute pe copii (mai mari de 4 ani) sa inteleaga ce inseamna sa spui adevarul.
Nu va trebui decat sa formulezi niste enunturi despre persoane/lucruri familiare copilului, iar el va avea "misiunea" sa spuna care sunt adevarate si care nu. In functie de ceea ce crede, se va aseza fie de partea "adevarului", fie de partea "pacalelilor".
Iata cateva exmple de asemenea enunturi:
• "Am parul mov"
• "Camera ta este la etaj"
• "Tati se duce cu autobuzul la serviciu"
• "Mama este mai scunda decat tati".

Jocul ar putea fi si mai amuzant daca il vei lasa pe copil sa formuleze enunturile, iar tu vei decide unde este adevarul si unde este pacaleala.

2."Joc de rol"

O modalitate distractiva si instructiva de a-i arata copilului cat de important este sa spui adevarul si ca o minciuna poate fi repede descoperita este un joc de rol cu marionete (recomandat pentru copiii mai mari de 3 ani).
Alegeti doua marionete, din care una sa intruchipeze un personaj ce a fost prins cu minciuna, iar cealalta sa fie cel ce l-a descoperit. Puteti sa va imaginati orice situatie (de exemplu, mama a descoperit ca fiul/fiica ei a mintit-o in legatura cu o nota proasta de la scoala), cu conditia sa nu fie prea complicata pentru copil.
Formulati replici adecvate, din care sa reiasa si eventuale consecinte/sanctiuni in urma descoperirii minciunii (de pilda, mama este foarte trista, iar copilul va avea de inventat o poveste despre adevar si minciuna).

3. "Numai minciuni"

Spune-i copilului ca, atunci cand mintim, este posibil sa uitam ceea ce am spus. Mult mai potrivit este sa fii sincer pentru a nu te "incurca" in propriile minciuni.
Pentru ca micutul sa inteleaga mai bine ceea ce i-ai spus, apeleaza la urmatorul joc: ia in mana un obiect si spune o minciuna despre el. Spre exemplu, ia un ursulet de plus si spune: "Aceasta este o rata".
Roaga-l pe copil sa ia si el ursuletul in mana si sa-l dea altei persoane (de exemplu, unui prieten), adaugand: "Aceasta este o rata si este albastra". Continuati asa pana cand, la un moment dat, cineva o sa greseasca si va spune adevarul sau va uita care este minciuna.

4. "Vanatoarea de minciuni"

Acest joc este numai bun pentru a fi jucat in aer liber, intr-un spatiu suficient de larg, lipsit de obstacole. Participantii trebuie sa fie mai mari de 4 ani.
Unul dintre jucatori va fi "vanatorul de minciuni". Ceilalti copii vor alerga in preajma lui, spunand o minciuna. De asemenea, vor mai exista o "inchisoare" (unde vor ajunge cei prinsi de "vanator") si o "Zana a adevarului" (ce ii va elibera de la "inchisoare" pe cel/cei care vor reusi sa "demonteze" cel mai bine minciuna).
Copiii vor putea sa-si schimbe intre ei rolurile. De obicei, cine este "eliberat" primul va fi urmatorul "vanator de minciuni".

5. "Povestile din cutiile desenate"

Discuta cu copilul tau (mai mare de 4 ani) despre cum, in anumite situatii, se poate intampla sa fim nemultumiti sau nervosi atunci cand trebuie sa spunem adevarul, dar ca merita efortul sa procedam astfel.
Il vei ajuta sa te inteleaga mai bine procedand in felul urmator:
• Deseneaza pe o foaie de hartie patru cutii. In prima dintre ele vei desena un copil ce a spart ceva si din acest motiv este nervos. In cea de-a doua vei reda cum copilul a spus adevarul despre ce s-a intamplat. In cea de-a treia vei reprezenta reactia parintilor la ceea ce le-a spus copilul. In cea de-a patra vei desena parintii, care-l ajuta sa repare ceea ce a stricat.
Spune-i povestea copilului sau roaga-l sa o spuna chiar el, folosind imaginile din cutii.
• Explica-i faptul ca parintii pot fi tristi sau dezamagiti de ceea ce s-a intamplat, dar ca ei isi doresc intotdeaua sa afle adevarul de la copii. In plus, numai asa il vor putea ajuta sa repare ceea ce a gresit/ a stricat.

6. "Dovedim adevarul"

Si acest joc este recomandat copiilor mai mari de 4 ani.
Initial, copilul va trebui sa descopere daca ceea ce i se spune este adevarat sau nu. Abia dupa aceea va aduce "dovezi" in sprijinul adevarului sau va descoperi minciuna.
Spre exemplu, daca ii vei spune: "Ursuletul tau poarta pantaloni verzi astazi", el va trebui sa-l caute si sa-l aduca la tine pentru a vedea daca afirmatia ta este adevarata sau falsa.

7."Spun adevarul despre mine"

Nu numai ca acest joc ii va invata pe copii sa vorbeasca liber, dar ii va obisnui si sa vorbeasca deschis despre temerile/emotiile/sentimentele lor.
Vor fi necesari mai multi participanti, care se vor aseza in cerc. Acestia isi vor da o minge de la unul la altul, pe masura ce vor spune, de exemplu: "Am fost speriat/ fericit/ trist/ nu mi-a placut atunci cand...".
Jocul va continua pana cand toata lumea va avea ocazia sa spuna deschis ce a simtit la un moment dat, fiind adecvat copiilor mai mari de 5 ani.

8. "Hotul de prajiturele"

Chiar si copiii mai mici (sub varsta de 4 ani) ar putea fi implicati intr-un astfel de joc.
Mai intai, vei face rost de un borcan/ de un castron cu prajiturele. Fara ca micutii sa te vada, ia una si ascunde-o.
Spune-le o "poveste" despre un borcan ce fusese plin de prajiturele, dar atunci cand cineva (spune numele unei persoane sau mentioneaza-i pe Mami si Tati) a vrut sa ia o prajiturica de acolo, acestea nu mai erau acolo. Adauga apoi: "Cine a luat prajiturelele din borcan? Oare tati le-a luat?; vorbeste tatal: "Cine? Eu?. Da, tu! Nu, nu puteam fi eu! Dar cine a fost atunci?".
Invita-i sa repete replicile folosindu-se de numele lor. La sfarsit, dupa ce toti au vorbit, arata-le prajiturica ascunsa si spune-le cine a luat-o de fapt, mentionand faptul ca nu trebuie sa facem lucruri pe ascuns.

 

 

9. "Doua adevaruri si o minciuna"

Te poti juca astfel cu un copil mai mare de 4 ani.
Alege 3 evenimente/fapte legate de activitatile copilului din ziua respectiva/ din ziua precedenta. Doua dintre ele ii vor fi prezentate asa cum s-au petrecut, iar in unul dintre ele va fi "strecurata" o minciuna (de exemplu, faptul ca micutul s-a dus in parc in loc sa se duca la gradinita/la scoala sau ca a purtat un tricou portocaliu, cand in realitate a purtat unul rosu).
Vezi daca cel mic va sesiza minciuna si apoi discutati despre cum te simti atunci cand cineva spune lucruri neadevarate despre tine.

10."Poti sa rezisti?"

Daca doresti sa-i faci un "test" de sinceritate copilului tau, poti sa te folosesti de o adaptare a unui experiment psihologic. Activitatea este recomandata incepand de la 3-4 ani.
Iata ce vei avea de facut: vei lua una dintre jucariile favorite ale copilului si o vei ascunde undeva fara ca el sa te vada. Roaga-l sa ghiceasca despre ce este vorba, dar fara sa inceapa sa o caute. Promite-i ca, daca va ghici, va primi o surpriza.
Inainte sa ghiceasca, vei inventa o scuza pentru a pleca de langa el si, cat mai discret, il vei urmari sa vezi daca trage cu ochiul in diverse locuri.
Cel mai probabil (asa cum sunt de parere si psihologii) va incerca sa se uite peste tot pentru a se asigura ca va primi surpriza. Nu te ingrijora insa, este o reactie fireasca, specifica varstei. Pe masura ce micutul va creste, vor creste si sansele ca el sa fie sincer.

 

Surse:
http://www.education.com/reference/article/teaching-kids-honesty/
http://www.ehow.com/info_7856793_activities-teach-kids-honesty.html
http://www.ehow.com/info_12047344_daisy-scout-games-play-teach-being-honest-fair.html
http://www.ehow.co.uk/info_7818752_honesty-games-kids.html
http://everydaylife.globalpost.com/fun-activities-kids-telling-truth-46062.html
http://www.livestrong.com/article/560965-fun-activities-for-kids-on-telling-the-truth/
http://meaningfulmama.com/reference/article/teaching-kids-honesty/
http://www.momentsaday.com/teach-children-about-telling-the-truth/
http://motherhood.modernmom.com/games-teach-children-not-lie-15674.html
http://www.parents.com/toddlers-preschoolers/development/manners/good-behaviour-games-for-preschoolers/page=6

Surse poze:
http://medias.photodeck.com/
http://pbskids.org/plumlanding/educators/
http://3.bp.blogspot.com/-KTdyKT3EAts/

 

Articolul urmator
Ce poți face cu cojile de ouă rămase după Paști: proiecte de artă cu copilul
Ce poți face cu cojile de ouă rămase după Paști: proiecte de artă cu copilul

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul
    10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul

    În primii 7 ani de viață, creierul este ca un burete care absoarbe informațiile din jur, fiind în etapa de formare. În această perioadă (dar nu numai) este vital ca...

    „Îmi plesnesc copiii!” Sinceritatea unei mame a iscat un adevărat scandal pe internet
    „Îmi plesnesc copiii!” Sinceritatea unei mame a iscat un adevărat scandal pe internet

    Dezvăluirea unei mămici, despre felul în care își pedepsește copiii atunci când aceștia nu sunt ascultători, a stârnit o adevărată dezbatere pe rețelele de...

    Un tată a cheltuit la jocuri de noroc banii pentru facultate ai copilului
    Un tată a cheltuit la jocuri de noroc banii pentru facultate ai copilului

    Costurile care țin de taxele pentru educația din învățământul superior nu sunt deloc mici. În aceste condiții, pentru a nu se ajunge la efectuarea unor...

    Educația timpurie: 6 exerciții pentru a dezvolta logica preșcolarilor
    Educația timpurie: 6 exerciții pentru a dezvolta logica preșcolarilor

    Gândirea logică presupune realizarea de raționamente și folosirea informațiilor de care dispunem pentru a putea forma concluzii, dar pentru ca acest proces să fie posibil este...

    Dezvoltă comunicarea eficientă între tine și copilul tău
    Dezvoltă comunicarea eficientă între tine și copilul tău

    Consolidarea relațiilor dintre părinți și copii necesită muncă și efort. Meseria de părinte este una dificilă, dar prin menținerea unei relații apropiate și a unei comunicări...

    Copiii cu o alergie pot dezvolta mai multe. Ce spun specialiștii
    Copiii cu o alergie pot dezvolta mai multe. Ce spun specialiștii

    Un copil poate dezvolta oricând o alergie însă, potrivit „Colegiului American de Alergologie, Astm și Imunologie”, alergiile se întâlnesc mai mult...

    Un nou studiu demonstrează că bebelușii care primesc antibiotic pot dezvolta la vârsta adultă afecțiuni digestive
    Un nou studiu demonstrează că bebelușii care primesc antibiotic pot dezvolta la vârsta adultă afecțiuni digestive

    Bebelușilor prematuri și cu greutate mică la naștere li se administrează în mod obișnuit antibiotice pentru a preveni, nu doar pentru a trata, infecțiile. Un studiu recent...

    Mofturile la mâncare se dezvoltă încă din burtică! Ce au descoperit noile studii
    Mofturile la mâncare se dezvoltă încă din burtică! Ce au descoperit noile studii

    Printre marile provocări din viața de mamă se află și aceasta: să-ți convingi copilul să accepte să consume diferite alimente sănătoase, chiar dacă nu îi place gustul lor...

    © 2024 Qbebe