Colțulcu
activități

10 Jocuri pentru copii ce implica activitate fizica

10 Jocuri pentru copii ce implica activitate fizica

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Cu certitudine ca te afli mereu in cautarea acelor activitati ce-i dau copilului tau ocazia de a face multa miscare, atat de necesara in dezvoltarea sa armonioasa. Acesta este motivul pentru care iti vom veni si noi in ajutor, oferindu-ti cateva idei de jocuri ce implica nu numai activitate fizica, dar sunt menite si sa-ti ajute micutul sa dobandeasca unele abilitati foarte importante, cum ar fi intelegerea si respectarea unor reguli sau receptivitatea la ceea ce se intampla in jurul sau.

1. ''Culorile curcubeului"

Folosindu-va de creta colorata, conturati pe asfalt un fel de "cadran'' in culorile curcubeului.
Copilul va trebui sa se aseze in centrul "cadranului''. Incepeti prin a-i spune o culoare. Va sari pe acea culoare si apoi se va intoarce in centru. Dupa aceea vei adauga o alta culoare si copilul va trebui sa ajunga atat la ea, cat si la cea anterioara, revenind si in centrul "cadranului".
Precizeaza si celelalte culori, astfel incat jocul sa continue pana cand copilul va trece pe la toate, fie nu isi va aminti unde trebuie sa ajunga (din cauza prea multor culori enumerate), fie va sari in alta parte.
Este un joc simplu, numai bun pentru timpul petrecut in aer liber, exersand totodata memoria si atentia copilului tau.

2."Saritura broscoiului"

Pregateste atatea cercuri ("hoola hoop'') cati copii participa la joc. Aseaza-le (la mica distanta intre ele) pe un spatiu intins, neted, fara "obstacole" (banci, pietre, gropi etc.) si arata-le celor mici cum pot sari dintr-un cerc in altul, rostind urmatoarele versuri:
"Domnul Broscoi a sarit intr-o zi din iazul sau
Si s-a trezit in ploaie,
Zicandu-si: " O sa ma ud si o sa racesc!" Hapciu!
Asa ca a sarit din nou in iaz".

Distractia va fi si mai mare daca participantii vor incerca sa imite stranutul broscoiului, precum si cum tremura acesta de frig. Astfel, este o buna ocazie ca micutii sa se familiarizeze cu jocurile de rol.

 

3. "Frisbee golf "

Iata o varianta inedita a golfului, care va dezvolta indemanarea copilului.
Initial vei gasi un spatiu larg, neted, acoperit cu iarba (de exemplu, intr-un parc) si lipsit de "obstacole" (pietre , copaci etc.). Pe suprafata sa vei face niste "gauri", in care vor fi asezate niste cosuri de rufe din material plastic, ce reprezinta "tintele" de nimerit cu frisbee. Cosurile vor fi asezate astfel: in apropiere de primul se va stabili o linie de start pentru cea de-a doua gaura si de la linia respectiva se va pune cel de-al doilea cos (la o distanta rezonabila).
Se poate sa se stabileasca un punctaj pentru ''gauri" si "tinta". Fiecare jucator isi va stabili locul de la care va arunca cu frisbee. Dupa ce un jucator arunca discul, urmatorul va arunca la "tinta" de acolo de unde a aterizat cel al primului. Se va continua astfel pana cand toti vor arunca la "tinta" dorita.

.

 

4. ''Pamant, apa, aer"

Acest joc, prin care copilul isi dezvolta atentia si capacitatea de concentrare, necesita prezenta unui numar mai mare de participanti (cel putin 5) si un spatiu exterior cat mai larg. Pentru a-l incepe, veti trasa o linie (pe paman, pe asfalt sau pe iarba).
Cineva o sa spuna, pe rand, "pamant" (atunci fiecare va sari in spatele liniei), "apa" (se va sari peste linie) si "aer" (se va sari in sus).
Daca se va striga "pamant" sau "apa" de doua ori la rand, a doua oara participantii trebuie sa ramana nemiscati.
In cazul in care se va spune "aer" de doua ori la rand, se va sari in sus de ambele dati.
Cine sare pe linie sau greseste (de exemplu, nu sare in sus de doua ori la rand), iese din joc.Va castiga cel care sare cel mai mult.

 

 

5. ''Sarpe in iarba"

In acest joc vor fi implicati cel putin 4 copii. Unul dintre ei va fi "sarpele" si va trebuie sa se tarasca precum acesta. "Misiunea" lui va fi sa prinda alti copii, care vor alerga pe langa el, intr-un spatiu stabilit de la inceput.
Cine este prins, va deveni el insusi "sarpe". Nici "sarpele" si nici ceilalti nu au voie sa iasa din spatiul destinat jocului.
Cel care ramane ultimul si inca alearga va fi invingator.
Chiar daca este un joc simplu, il va ajuta pe copil sa-si dezvolte coordonarea miscarilor si capacitatea de concentrare.

 

 

6."Vulpea si gastele"

Numai bun de jucat iarna, cu zapada proaspata, acest joc presupune un efort mai consistent (alergatul prin zapada), dar benefic sanatatii copilului.
Tot ce aveti de facut este sa va gasiti un spatiu larg, unde sa aveti loc sa va pregatiti un "teren de joc". Veti batatori zapada cu picioarele pentru a forma un cerc, cu diametrul de 3-6 m. Trasati 4-8 diametre, astfel incat sa obtineti mai multe sectoare de cerc. Acum jocul poate incepe.
Unul dintre participanti va fi "vulpea"si va incerca sa-i prinda pe ceilalti, "gastele". Regula este sa se alerge doar in interiorul cercului, pe unde zapada a fost batatorita si s-au format "carari". In mijlocul cercului se afla "casa gastelor", un spatiu protector, in care "vulpea" nu are acces.
Daca "vulpea" reuseste sa prinda o "gasca", se schimba rolurile: "gasca" devine "vulpe".

 

 

7."Cozile"

La fel ca si jocurile anterioare si acesta presupune prezenta mai multor copii. Fiecare dintre ei va primi cate o soseta.
Mai intai, fiecare isi va agata soseta ("coada") de buzunar sau de incheietura mainii. Cand se aude comanda "porniti!'", fiecare va trebuie sa-i fure coada celuilalt, insa fara ca respectivul sa o ia pe a lui.
Daca unuia dintre participanti ii este luata "coada" sau ii cade pur si simplu pe jos, nu inseamna ca paraseste jocul. Din contra, va sta jos si va putea prinde "coada" altuia ce alearga pe langa el. In cazul in care reuseste, si-o poate prinde de buzunar sau de incheietura mainii si incepe din nou sa alerge.

 

 

8. "Evita caracatita!"

Intr-o prima faza, pe suprafata de joc se vor trasa (la o distanta stabilita in functie de varsta copiilor) doua linii.
Pe una dintre ele se va aseza "caracatita" infometata. Pe cealalta se vor aseza "pestii".
La un moment dat, "caracatita" va striga: "Mi-e foame!''. Fiecare "peste" va incepe sa alerge si va incerca sa ajunga de partea cealalta a liniei sale pentru a nu putea fi prins.
Cand un "peste" va fi capturat, "caracatita" il transforma in "tentacul" si va trebui sa participe, alaturi de aceasta, la prinderea altui "peste" (va trebui sa il prinda de mana). Cel ce reuseste sa scape neprins, acela va fi castigator.
Acest joc nu implica numai multa miscare, ci si atentie, fiind util in familiarizarea copilului cu respectarea regulilor.

 

 

9."Obstacolele de pe terenul de joaca"

 Daca vremea va permite, puteti iesi afara si incerca acest joc, recomandat pentru imbuntatirea coordonarii si concentrarii copilului. Nu uita insa ca trebuie sa-l supraveghezi cu mare atentie pe parcursul intregii activitati.
Incepe prin a stabili "obstacolele" ce vor fi amplasate pe locul de joaca: cateva marcaje de, o mica piscina gonflabila, un furtun pentru udat gradina/o coarda/ o sfoara, niste conuri de plastic (un fel de marcaje), eventual cateva piese de mobilier de gradina (din material plastic).
Iata ce puteti face ajutandu-va de toate acestea:
• trecerea pe sub piese de mobilier
• mers normal sau prin sarituri de-o parte si de alta a furtunului/ sforii/ corzii
• ocolirea marcajelor portocalii (conurile de plastic)
• tinerea in mana, pe parcursul mersului pe sfoara/pe coarda/pe furtun, a unei farfurii de plastic pe care se afla mingea de ping-pong sau un balon plin cu apa; conditia este ca acestea sa nu fie scapate pe jos.

 

 

10."Cursa de sarituri cu sacul"

Cauta niste saci mai mari (din material textil), astfel incat copiii sa poata intra in ei cu ambele picioare.
Inainte de a desfasura acest joc in aer liber, exersati de cateva ori in casa, diminuand posibilitatea aparitiei unor mici "accidente".
Intr-un spatiu exterior larg, cu iarba, stabiliti o linie de start. De aici se va pleca in cursa de sarituri cu sacul. Ai grija sa supraveghezi participantii pe toata durata "cursei".
Scopul jocului este ca acestia sa ajunga la destinatie, sarind cu sacul.
Daca vreti ca jocul sa fie o adevarata "proba" de indemanare si concentrare, puteti sa-l complicati astfel:
• va pierde cel care va depasi linia de sosire inainte de expirarea unui timp stabilit dinainte
• se vor pune "obstacole" pe traseul concurentilor: mingii, baloane, stropitori etc.

 


Surse:
http://childhood101.com/2011/04/get-outdoors-6-things-to-do-with-a-hula-hoop#sthash.iCnePFwu.dpuf
www.education.com/activity/article/play-frisbee-golf/
http://pbskids.org/zoom/activities/games/
http://toddlerapproved.com/2012/03/sidewalk-simon-colors-of-rainbow-html
Bennet, Ruth&Steve, Inchide televizorul! 365 jocuri pentru copilul dumneavoastra in locul privitului la televizor, Ed.Hiparion&Alexandra, 1998

 

Surse poze:
http://2.bp.blogspot.com/
http://blogs.mydevstaging.com/blogs/
http://www.happylittlemesses.com/
http://motherdaughterbookreviews.com/
https://stjosephsindianschool.files.wordpress.com/
http://www.hispanicallyspeakingnews.com/
http://bikeacrossamerica.org/
http://cdn.mommysavers.com/
http://4.bp.blogspot.com/

Articolul urmator
Ce poți face cu cojile de ouă rămase după Paști: proiecte de artă cu copilul
Ce poți face cu cojile de ouă rămase după Paști: proiecte de artă cu copilul

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ce faci când copilul vrea să renunțe la o activitate?
    Ce faci când copilul vrea să renunțe la o activitate?

    Probabil știm cu toții că activitățile extrașcolare sunt benefice pentru copii, pentru că le antrenează mintea, corpul sau chiar îi relaxează, după caz. Fie că vorbim de...

    10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul
    10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul

    În primii 7 ani de viață, creierul este ca un burete care absoarbe informațiile din jur, fiind în etapa de formare. În această perioadă (dar nu numai) este vital ca...

    De ce ar trebui să îți încurajezi copilul să țină un jurnal? Ce beneficii îi aduce această activitate?
    De ce ar trebui să îți încurajezi copilul să țină un jurnal? Ce beneficii îi aduce această activitate?

    Marele avantaj al unui jurnal este că nu te obligă să scrii într-un anumit mod, ci îți permite, în funcție de preferințe, să îți exprimi liber emoțiile,...

    Fiul meu refuză să facă treabă prin casă, pentru că asta e activitate de femei. Ce lecție i-am dat
    Fiul meu refuză să facă treabă prin casă, pentru că asta e activitate de femei. Ce lecție i-am dat

    O mamă cere cititorilor părerea lor sinceră! A greșit pedepsindu-și mezinul că nu se implica în treburile gospodărești, sau nu? Haideți să vedem care este toată povestea:

    Elevii nu vor mai primi note la educație fizică, desen și muzică. Când vor deveni ele doar o amintire
    Elevii nu vor mai primi note la educație fizică, desen și muzică. Când vor deveni ele doar o amintire

    Ministrul Sorin Cîmpeanu este hotărât să reformeze sistemul educațional din România. De aceea multe modificări se vor implement chiar de la începutul acestui an...

    Elevii români, olimpici internaționali: 4 medalii la Chimie, 4 la Geografie, 5 la Fizică, 6 la Matematică și primul loc în Europa
    Elevii români, olimpici internaționali: 4 medalii la Chimie, 4 la Geografie, 5 la Fizică, 6 la Matematică și primul loc în Europa

    Ne mândrim cu olimpicii noștri! Elevii români, care au participat la Olimpiadele Internaționale de Chimie, Geografie, Matematică și Fizică, s-au întors acasă cu...

    Tot mai multe românce aleg să nască acasă. Care este motivul și ce riscuri implică
    Tot mai multe românce aleg să nască acasă. Care este motivul și ce riscuri implică

    Nașterea acasă, în confortul propriului cămin, alături de partenerul de cuplu, sună idilic, nu? Imediat după naștere, părinții își țin pruncul în brațe și mama...

    Un profesor de fizică de la o școală din Teleorman și-a agresat sexual elevele. Cum a fost descoperit comportamentul deviant
    Un profesor de fizică de la o școală din Teleorman și-a agresat sexual elevele. Cum a fost descoperit comportamentul deviant

    Un profesor de fizică din Zimnicea, județul Teleorman a fost arestat în noiembrie 2022, iar în prezent se află sub control judiciar pentru că și-a abuzat sexual elevele....

    © 2024 Qbebe