Colțulcu
activități

10 Jocuri pentru copii cu foi de hartie

10 Jocuri pentru copii cu foi de hartie

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Chiar daca adesea te simti "sufocata" de prea multe hartii, afla ca le poti "recicla" antrenandu-ti copilul in diferite jocuri, care de care mai interesante. De aceea, iti propunem sa parcurgi cu rabdare acest articol si sa vezi care dintre sugestiile de mai jos i s-ar potrivi mai bine micutului tau, astfel incat sa va distrati si el sa invete cat mai mai multe lucruri noi.

1. "Descopar hartia!"

Va fi o adevarata placere pentru bebelusul tau sa "framante" in manute o foaie de hartie. Poti sa-i dai o hartie deja mototolita (sub forma unei "bile") sau sa-l lasi pe el sa faca ce vrea cu ea. Supravegheza-l insa pe parcursul intregii "operatiuni de mototolire", intrucat poate fi tentat sa o bage in gurita. Ca sa-l atragi si mai mult, ii poti pune la dispozitie mai multe foi de hartie colorata.
Lasandu-l pe bebelus sa se joace cu hartia, il vei ajuta sa realizeze miscari utile pentru dezvoltarea motricitatii degetelelor.

2. "Baschet cu mingea de hartie"

Tot ce va trebuie in aceasta activitate sunt niste foi de hartie si un cos de gunoi usor, din material plastic.
Initial ii vei arata copilului cum sa formeze o "minge" din hartie (poti folosi mai multe foi ca sa obtineti una mai mare) si cum poate sa o "arunce" la cos.
In functie de varsta copilului, fixeaza o anumita distanta de la care sa "tintiti" la cos. Jucandu-va acest "baschet" mai special, copilul isi va imbunatati coordonarea mana-ochi.

3. "Insulele pustii"

Este un joc foarte potrivit la o petrecere, invatand copiii sa fie receptivi la ceea ce se intampla in jur, fiind similar "scaunelor muzicale". Astfel, in locul scaunelor veti folosi foi de hartie colorata ( nu foarte mici, suficient cat sa incapa pe ele piciorusele micutilor), pe care le vei imprastia pe podea (ai grija sa nu fie o suprafata prea alunecoasa). Nu uita sa pui mai putine foi de hartie decat numarul copiilor participanti (de exemplu, daca sunt 10 copii, vei pregati 9 foi).
Porneste muzica si lasa-i sa danseze pana la un moment dat. Cand muzica se opreste, fiecare copil trebuie sa se afle pe o "insula". Cel care nu a reusit sa se aseza pe una, va trebui sa iasa din joc.

4. "Creaturi ciudate pe indoituri de hartie"'

Daca vreti sa va amuzati si sa stimulati creativitatea copiilor, alegeti urmatorul joc. Veti avea nevoie doar de o foaie de hartie si  de niste creioane (simple si colorate).
Primul va desena in partea superioara a foii un cap de animal sau de om, cat mai ciudat. Dupa aceea va indoi foaia inauntru, astfel incat sa nu se vada ce s-a desenat acolo si o va inmana celuilalt. Urmatorul participant va desena un gat si niste brate si le va ascunde indoindu-si foaia. Toti vor proceda la fel, pana cand se va ajunge la desenarea unor picioare.
La final, ultimul copil va desface foaia si veti privi ce a rezultat din desen. Cu siguranta ca a iesit ceva teribil de ciudat si caraghios!

5. "Gateste desenand!"

Iti poti implica micutul in acest joc pentru a-i face de lucru in timp ce ai treaba in bucatarie. Nu numai ca va veti distra, dar copilul va avea ocazia sa-si dezvolte creativitatea si abilitatile artistice.
Pune-i la dispozitie o foaie mare de hartie (de preferinta, de culoare inchisa) si creta colorata. Prinde foaia de o suprafata neteda (o masa sau un perete) cu bucatele de banda adeziva.
Vorbeste-i copilului, de exemplu, despre ce mancare pregatesti sau intreaba-l ce ar vrea el sa gateasca.. Lasa-l sa deseneze cu creta ceea ce doreste (ingrediente ale mancarii, vesela etc.). La sfarsit, roaga-l sa-ti arate "creatia" sa, pe care o vei pune la loc de cinste alaturi de celelalte "opere''. De asemenea, nu uita sa-l lauzi si sa-i promiti ca-l vei mai lua cu tine in bucatarie.

6. "Imaginea din hartia mototolita"

Este vorba despre un joc foarte simplu, ce va stimula imaginatia si perspicacitatea copilului, fiind necesara prezenta a cel putin doi participanti.
Fiecare va primi cate o foaie de hartie, pe care va fi liber sa o mototoleasca cum vrea. Scopul jocului este ca fiecare (ghidandu-se doar de urmele lasate de indoituri) sa identifice cat mai multe posibile desene in foaia sa, pe care sa le poata "descifra" si ceilalti.

7. "Sarada sunetelor"

Cateva foi de hartie si niste creioane sunt de ajuns pentru a-i propune copilului o activitate ce il va obisnui cu jocurile de rol.
Incepe prin a scrie cateva denumiri de obiecte zgomotoase (cum ar fi mixer, motor, o usa ce scartaie etc.) pe niste bucatele de hartie, ce vor fi puse intr-o palarie sau intr-un cosulet.
Jucatorii vor extrage, pe rand, cate un biletel si vor trebui sa imite sunetele produse de obiectele respective, fara a dezvalui insa denumirea lor. Ceilalti vor avea "misiunea" de a-si da seama, dupa sunete, despre ce obiect este vorba.

8."Ghiceste ce este in mintea prietenului tau"

Ca si pentru jocul anterior, veti avea nevoie de mai multi participanti. Este o activitate destinata copiilor mai mari, ajutandu-i sa-si dezvolte gandirea si capacitatea de concentrare.
Pune pe o masa trei bucati de hartie alba. Unul dintre jucatori il va alege pe altul din grup si ii va zice: "Gandeste-te la numele cuiva de aici, dar nu ni-l spune. O sa ghicesc eu despre cine este vorba si o sa-i scriu numele".
Cel care ar trebui sa scrie numele respectiv nu va face acest lucru, ci va scrie pe una dintre bucatile de hartie cuvantul "rosu" sau "verde". Va indoi apoi hartia pentru ca nimeni sa nu vada ce a scris. Il va ruga pe cel ce se gandeste sa spuna numele cu voce tare. Intre timp, altcineva este rugat sa se gandeasca la un numar, dar pe al doilea biletel nu va fi scris numarul respectiv, ci numele persoanei "necunoscute", ce tocmai a fost mentionat. Iar se va indoi hartia. Dupa aceea se va rosti cifra cu voce tare.
In sfarsit, urmeaza ghicitul unei culori: rosu sau verde. Ca si anterior, se va recurge la acelasi truc: pe cel de-al treilea biletel se va scrie numarul ce a fost dezvaluit. Se vor da participantilor cele trei biletele, care vor fi uimiti ca cineva poate "ghici" gandurile.

9. "Spanzuratoarea"

Invata-ti copilul un joc deja devenit clasic, ce ii va imbogati vocabularul si ii va imbunatati capacitatea de concentrare.
Unul dintre voi va fi "executorul" (cel ce isi va "spanzura" adversarul). Acela va desena o "spanzuratoare" (dupa modelul imaginii de mai jos) si isi va alege un cuvant sau o sintagma, pe care le va marca cu ajutorul unor liniute (ele corespund literelor din fiecare cuvant). Acestea vor fi notate sub "spanzuratoare". Celalat jucator va trebui sa ghiceasca despre ce cuvant/ sintagma este vorba.
Pentru a face acest lucru, va spune cate o litera a alfabetului. Daca litera respectiva este corecta, "executorul" o va nota pe liniutele corespunzatoare (ori de cate ori se repeta) si o va scrie si separat, taind-o cu o linie oblica.
In cazul in care nu se precizeaza literele corecte, "executorul" va incepe demersul "spanzurarii": vor fi desenate, pe rand, capul, corpul, bratele si picioarele "condamnatului". Astfel, finalitatea poate fi ori sa fie ghicit cuvantul/sintagma propuse, ori sa fie "spanzurat" cel ce nu reuseste.

10. "Intreaba oracolul"

La fel ca si in alte jocuri, va fi nevoie de mai multi copii, care stiu deja sa scrie si sa citeasca.
Fiecare dintre ei isi va scrie, pe o bucatica de hartie (in partea de sus a acesteia), numele si o intrebare pe care vrea sa i-o puna "oracolului" (trebuie sa fie o intrebare cat mai hazlie). Dupa aceea, isi vor da hartiile celor din stanga lor. Pe rand, ceilalti vor raspunde (in scris) la intrebarile de pe biletele (raspunsurile trebuie formulate in nota in care au fost puse intrebarile). Hartiile vor fi indoite, ramanand vizibil doar raspunsul. In functie de acest raspuns, urmatorul participant isi va formula intrebarea catre celalalt si isi va indoi la randul sau hartia. Demersul se va repeta pana cand fiecare isi va recapata propriul biletel.
La final, participantii vor trebui sa citeasca cu voce tare intrebarea initiala si ultimul raspuns primit, incercand sa descifreze "misterul" logicii formularii acestuia.
Jucandu-va astfel, copilul se va obisnui sa se concentreze cat mai mult asupra unei activitati si isi va dezvolta creativitatea (prin formularea intrebarilor si raspunsurilor neobisnuite).

Surse:
http://www.ehow.com/list_6744314_fun-games-play-paper.html
http://www.indianchild.com/party_games.htm
http://www.parents.com/fun/games/family/kid-games-on-the-go/#page=2
http://www.playworks.org/blog/fun-games-play-piece-paper
http://www.printactivities.com/Paper-Games/Rules-For-Hangman.shtml
http://spoonful.com/family-fun/read-your-friends-mind
http://spoonful.com/family-fun/sound-charades
http://spoonful.com/family-fun/ask-oracle
http://www.todaysparent.com/family/activities/pencil-and-paper-games/
Bennett Ruth, Bennett Steven, Inchide televizorul! 365 de jocuri pentru copilul dumneavoastra in locul privitului la televizor - Idei practice pentru parinti, Ed. Hiparion&Alexandra, 1998

Surse poze:

http://www.blogcdn.com/
http://kidthings.net/
http://cdn6.blogmemom.com/
http://a1.mzstatic.com/
http://www.nurturemama.net/
http://www.todaysparent.com/
http://tinkerlab.com/
http://static.spoonful.com/
http://ebytes.shorecrest.org/
http://cdn.sheknows.com/

Articolul urmator
Distracţie la toate vârstele: idei pentru timp de calitate cu cei mici
Distracţie la toate vârstele: idei pentru timp de calitate cu cei mici

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul
    10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul

    În primii 7 ani de viață, creierul este ca un burete care absoarbe informațiile din jur, fiind în etapa de formare. În această perioadă (dar nu numai) este vital ca...

    Lege: copiii vor avea voie să se joace jocuri online numai 3 ore pe săptămâna în China
    Lege: copiii vor avea voie să se joace jocuri online numai 3 ore pe săptămâna în China

    Jocurile video pot avea un impact pozitiv asupra copiilor și adolescenților, fiind capabile să să îmbunătățească atenția, atenția distributivă, vigilența și flexibilitatea...

    Primul caz grav de dependență de jocuri online din lume: copilul a stat internat 2 luni în spital
    Primul caz grav de dependență de jocuri online din lume: copilul a stat internat 2 luni în spital

    Un adolescent a stat două luni internat în spital după ce a devenit dependent de un joc video! Băiatul în vârstă de 15 ani a fost spitalizat după ce a început...

    Video: o mamă intră într-o o sală de jocuri de noroc și își lasă fetița în căruciorul care este luat de vânt
    Video: o mamă intră într-o o sală de jocuri de noroc și își lasă fetița în căruciorul care este luat de vânt

    Un video a devenit viral și a ajuns în tenția autorităților după ce a surprins o mamă care lasă în fața unei săli de jocuri de noroc din Bacău un cărucior cu un copil...

    Un viitor tată și-a adus consola de jocuri la spital, pentru a nu se plictisi cât soția era în travaliu
    Un viitor tată și-a adus consola de jocuri la spital, pentru a nu se plictisi cât soția era în travaliu

    Cei care sunt pasionați de jocurile video se desprind cu greu de pasiunea lor. În unele cazuri, sunt atât de captivați de aceste jocuri încât găsesc mereu o...

    Ce jocuri în 1 sunt sigure și constructive pentru copilul tău?
    Ce jocuri în 1 sunt sigure și constructive pentru copilul tău?

    Pe măsură ce un copil crește, chiar dacă va avea în continuare plăcerea de a se juca în compania cuiva, nu va ezita nici în a se juca de unul singur. Din acest motiv,...

    Un tată a cheltuit la jocuri de noroc banii pentru facultate ai copilului
    Un tată a cheltuit la jocuri de noroc banii pentru facultate ai copilului

    Costurile care țin de taxele pentru educația din învățământul superior nu sunt deloc mici. În aceste condiții, pentru a nu se ajunge la efectuarea unor...

    200 de elevi au luat parte la jocuri și activități menite să prevină violența în școli. „Se râde de băieții care plâng"
    200 de elevi au luat parte la jocuri și activități menite să prevină violența în școli. „Se râde de băieții care plâng"

    Trei organizații din România, Republica Moldova și Ucraina și-au unit forțele într-un proiect menit să aducă în discuție fenomenul violenței de gen asupra copiilor...

    © 2024 Qbebe