Colțulcu
activități

Cum ne putem distra la picnic: 10 idei de jocuri

Cum ne putem distra la picnic: 10 idei de jocuri

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Odata cu venirea verii si a vacantelor, suntem din ce in ce mai dornici sa iesim la iarba-verde impreuna cu cei dragi. Desigur, cei mici sunt "vedetele" acestor iesiri in aer liber si de aceea trebuie sa-i antrenam in cele mai diverse activitati. Printre acestea se numara si jocurile pe care le putem organiza la un picnic. Vei vedea ca acestea sunt distractive si nu necesita materiale costisitoare. In plus, ii vor ajuta pe copii (de la 3 ani in sus) sa-si dezvolte o serie de abilitati, cum ar fi: capacitatea de atentie si de concentrare pe parcursul unei activitati, o buna  receptivitate la ceea ce se intampla in jurul lor, dar si indemanarea sau capacitatea de a asculta si de a urma instructiunile primite.

1."Castronul cu fructe"

Toti participantii vor sta in cerc si vor primi numele unei fructe. Dintre acestia vor fi alese patru "fructe", care vor merge in jurul cercului si vor trebui sa strige numele celorlalte "fructe" din cerc (pot fi mai multe "fructe" de acelasi fel). Cei ce isi aud denumirea vor trebui sa iasa in fata, sa alerge in jurul celorlalti si sa se aseze apoi separat.
In cazul in care se va striga "Castronul cu fructe!", fiecare va trebui sa plece de la locul sau (din cerc), sa alerge si sa-si gaseasca un loc nou, in afara grupului. Conditia este ca, in final, nimeni sa nu ramana fara un loc, astfel incat sa se formeze un nou cerc.
Jocul este potrivit pentru copiii de la 4 ani in sus, fiind menit sa le imbunatateasca atentia, precum si capacitatea de a asculta si de a respecta regulile.

2. "Ratoiule, stropeste si tinteste!"

Jocul este ideal intr-o zi foarte calduroasa de vara, fiind adecvat copiilor de la 3 ani in sus, invatandu-i sa fie receptivi la instructiunile primite.
Veti avea nevoie doar de un pistol cu apa si de o galeata cu apa.
Copiii vor sta jos sau vor forma un cerc. Unul dintre ei va lua pistolul (el va fi "ratoiul"), il va umple cu apa si se va aseza la o anumita distanta de ceilalti. "Misiunea" sa va fi sa alerge in jurul celorlalti si sa "tinteasca" pe cineva, dar numai incepand cu momentul in care va auzi strigandu-se "Ratoiule, stropeste si tinteste!". "Tinta" va primi apoi pistolul cu apa, ceilalti vor incepe sa alerge in jurul ei si va trebui sa nimereasca un alt participant, dar tot dupa "Ratoiule, stropeste si tinteste!". Cine nu va incepe sa "traga" dupa aceasta comanda, ci va face acest lucru inainte, va fi scos din joc.
Distractia cu apa poate continua pana cand fiecare va avea ocazia sa fie "ratoi".

3. "Vanatoarea de zambete"

Acest joc este numai bun pentru un grup de copii, cu varsta de cel putin 3 ani, ajutandu-i sa se concentreze cat mai mult pe parcursul unei activitati, precum si sa fie receptivi la starile/ emotiile celorlalti .
Copiii se vor aseza astfel incat sa se vada bine unul pe altul.
Se va trage la sorti si unul dintre participanti va fi "vanatorul" de zambete. El va trebui sa se aseze in mijlocul grupului, sa zambeasca si sa rada, pana cand va reusi sa convinga pe unul/ mai multi dintre jucatori (care stau seriosi) sa zambeasca. Cei care nu au "rezistat" si au zambit/ au ras vor deveni la randul lor "vanatori de zambete". De asemenea, ei vor avea voie sa "arunce" zambetul in oricare dintre jucatori, care va fi obligat, daca nu rezista, sa iasa in joc.

4. "Limbo... cu o patura de picnic/cu un tub gonflabil!"

Luati o patura de picnic si rulati-o. Daca aveti la dispozitie un tub gonflabil (din cele speciale pentru joaca in apa), pregatiti-l. Puneti muzica.
Doi participanti vor tine patura/ tubul gonflabil de la cate un capat, in timp ce altul va trebui sa treaca pe sub ea/el (va trebui sa se aplece si sa se indoaie, lasandu-se pe spate). Scopul este ca persoana care trece pe sub patura/ pe sub tubul gonflabil sa nu se atinga de ea/el si sa nu o/ il darame. Cine nu va reusi va fi dat afara din joc.
In functie de varsta si de abilitatile participantilor (jocul este recomandat copiilor de la 4 ani in sus, imbunatatindu-le mobilitatea si capacitatea de concentrare), patura/ tubul gonflabil va fi tinuta/tinut mai sus sau mai jos. De altfel, una dintre regulile de baza ale jocului este ca, dupa fiecare participant ce a trecut pe sub patura/ pe sub tub, aceasta/ acesta sa fie tinut/tinuta din ce in ce mai jos.
Va castiga cel ce va reusi sa treaca pe sub patura/ tubul aflate la cel mai de jos nivel.

5. "Mingiute plimbarete"

Pentru acest joc nu va trebuie decat o bucata mare de hartie (ideala este o hartie de flip-chart) si niste mingiute de "spuma"/ de cauciuc (cam 10-15), ce vor fi asezate pe ea.
Copiii (de la 3 ani in sus) vor trebui sa tina hartia (la toate capetele) si, cand li se va spune "Dati-i drumul!", sa scuture foaia astfel incat toate mingiutele sa cada pe jos.
Jocul ii va invata pe cei mici sa urmeze instructiunile primite.

6. "Tintasul nevazator"

Jocul nu este complicat, singurele materiale de care veti avea nevoie fiind niste conuri de plastic (marcaje) sau stegulete si un pistol cu apa.
Initial se va marca spatiul de joc (cu steguletele sau cu conurile). Dupa aceea se va stabili cine va fi "tintasul", iar ceilalti vor trebui sa se aseze in spatiul marcat.
"Tintasul" se va aseza in mijlocul spatiului de joc, va fi legat la ochi, va fi invartit de ceilalti si i se va spune "Incepi sa tragi!". El va trebui sa traga cu pistolul cu apa in ceilalti, care vor alerga in jurul sau. Cel/ cei care va fi/ vor fi nimerit/ nimeriti va fi/ vor fi eliminat/ eliminati din joc. De asemenea, nimeni nu va trebui sa-l atinga pe "tintas".
Cine va reusi sa nu fie nimerit va fi invingator.
Acest joc este destinat copiilor mai mari de 4 ani, invatandu-i sa se concentreze si sa-si coordoneze mai bine miscarile.

7. "Sarada personajelor preferate"

Un asemenea joc va fi pe placul celor mai micuti (incepand de la 3 ani si jumatate), ajutandu-i sa-si dezvolte creativitatea, vocabularul si perspicacitatea.
Fiecare copil va trebui sa-si aleaga un personaj preferat din desene animate sau din povesti si sa incerce sa-l imite (sa vorbeasca precum acesta, sa redea gesturile acestuia etc.). Ceilalti vor trebui sa ghiceasca despre cine este vorba, fara a primi indicii suplimentare.

8. "Vanatoare de mingii pe nevazute"

Si acest joc se adreseaza copiilor mai mari de 4 ani, invatandu-i sa lucreze in echipa si sa asculte indicatiile primite.
Se vor forma doua echipe, care se vor alinia la o line de start. Se vor alege cate doi membri ai echipelor de la capatul fiecarui sir si acestia vor fi legati la ochi.
O minge va fi aruncata peste linia de start. Cei ce sunt legati la ochi vor trebui sa geasca mingea, ajutandu-se doar de indicatiile coechipierilor. Echipa care va reusi prima acest lucru va fi invingatoare.

9. "Bowling... in aer!"

Se va lua o minge (cat mai usoara), se va pune intr-o plasa si va fi agatata de creanga unui copac, aflata la nivelul copiilor. Intr-o parte a mingiei se vor fixa si cateva sticle de plastic sau cutii de carton (cum ar fi cele de lapte).
Scopul va fi ca cei mici (incepand cam de la 3 ani si jumatate) sa miste mingea in stanga si in dreapta, astfel incat aceasta sa atinga sticlele/cutiile de carton. Atunci se va vedea cine a reusit sa ciocneasca cele mai multe sticle/ cutii.
Jocul ii va ajuta pe copii in realizarea coordonarii mana-ochi.

10."Furnica flamanda"

Participantii vor sta in cerc. In mijlocul cercului vor fi puse tot felul de obiecte legate de picnic, precum servetele, o farfurie de plastic, tacamuri de unica folosinta, o o fructa, o sticla de plastic etc..
Se va stabili un copil care va fi "Furnica flamanda". Ceilalti vor trebui sa inchida ochii, in timp ce "furnica" va lua unul dintre obiectele enumerate si il va ascunde la spate.
Dupa aceea li se va spune participantilor sa deschida ochii si sa spuna ce obiect a fost ascuns de "furnica".
Jocul este foarte simplu, dar ii poate ajuta pe copii (de la 3 ani in sus) sa-si imbunateasca memoria si atentia.

 

Surse:
http://www.childcarelounge.com/activity/picnic.php
http://www.education.com/magazine/article/picnic_games/
http://en.amerikanki.com/outdoor-games-rock-picnic/
http://www.picnicrecipesandgames.com/kids-games-picnic.htm
http://www.simplydaycare.com/picnic-ideas.html
https://www.tescoliving.com/family-and-kids/family-fun/2014/june/10-games-to-play-on-a-picnic
http://theinspiredtreehouse.com/activities-for-kids-10-fun-picnic-blanket-games/

Suse poze:
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/bd/10/bc/bd10bc9fe67c57b9f9c1acab4b0cef0a.jpg

 

Articolul urmator
Idei de activități pentru acasă și pentru afară potrivite pentru vacanța de primăvară
Idei de activități pentru acasă și pentru afară potrivite pentru vacanța de primăvară

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cât timp poți lăsa mâncarea afară când ieși la picnic sau la grătar
    Cât timp poți lăsa mâncarea afară când ieși la picnic sau la grătar

    Dacă ai de gând să organizezi un grătar sau un picnic la iarbă verde, asigură-te că știi cât timp poate fi lăsată mâncarea afară fără să se altereze! Vara...

    Ce lecție i-a dat un tată fiului său care a agresat un copil la școală. „Nu putem schimba ce s-a întâmplat, dar putem încerca să îndreptăm lucrurile”
    Ce lecție i-a dat un tată fiului său care a agresat un copil la școală. „Nu putem schimba ce s-a întâmplat, dar putem încerca să îndreptăm lucrurile”

    Bullyingul încă este o problemă cu care se confruntă mai toți copiii care intră în colectivitate. Deși există legi împotriva bullying-ului nu numai în...

    Picnic cu peripeții: cum își protejează o mamă copilul de un urs care se afla la doar câțiva centimetri distanță
    Picnic cu peripeții: cum își protejează o mamă copilul de un urs care se afla la doar câțiva centimetri distanță

    O mamă și cei doi copii ai săi se aflau într-o zonă de picnic, în apropierea unei păduri și mâncau. Deodată, un urs negru și-a făcut apariția și a început...

    Imunitatea la nou născuți. Cum o putem stimula?
    Imunitatea la nou născuți. Cum o putem stimula?

    Spre deosebire de adulți, nou născuții nu au o imunitate pe deplin formată. Sistemul imunitar înseamnă totalitatea mecanismelor de apărare ale organismelor vii față de agenții...

    Cum putem susține moral o mamă care suferă de depresie postpartum
    Cum putem susține moral o mamă care suferă de depresie postpartum

    Depresia postpartum este o tulburare frecventă în rândul mămicilor. Cu toate acestea, pentru multe persoane, rămâne un subiect tabu, sau oricum, unul pe care nu știm...

    Despre diversificare: cum putem susține o floră intestinală sănătoasă printr-o alimentație echilibrată
    Despre diversificare: cum putem susține o floră intestinală sănătoasă printr-o alimentație echilibrată

    Pe măsură ce bebelușul va fi introdus în universul a noi gusturi și texturi în procesul de diversificare a alimentației, în organismul său se vor produce schimbări...

    Cifoza, denumită popular „cocoașa” apare și la copii. Care sunt cauzele și cum putem trata acest aspect inestetic?
    Cifoza, denumită popular „cocoașa” apare și la copii. Care sunt cauzele și cum putem trata acest aspect inestetic?

    Ceea ce pare o mică deformație a coloanei cauzată de poziția incorectă a copilului la școală sau atunci când stă nemișcat pe scaun cu orele se poate transforma într-o...

    A rămas văduvă, cu doi copii, la 23 de ani: „5 lei cât dau pe microbuz, pun deoparte pentru casă”. Cum o putem ajuta pe Diana
    A rămas văduvă, cu doi copii, la 23 de ani: „5 lei cât dau pe microbuz, pun deoparte pentru casă”. Cum o putem ajuta pe Diana

    Viața nu a fost ușoară pentru Diana Condurache, o tânără mămică din Iași, care a rămas văduvă în urmă cu 10 luni, după ce soțul ei și-a pierdut viața în...

    © 2024 Qbebe