Colțulcu
activități

O oră pe zi cu copilul: jocuri interactive de familie

O oră pe zi cu copilul: jocuri interactive de familie

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Din păcate, în ultimul timp, tot mai multe familii au din ce în ce mai puțin timp pentru a se reuni și pentru a petrece timp împreună. Dar când este vorba de copii, trebuie să ne străduim, pe cât posibil, să petrecem, alături de ei, măcar o oră pe zi. Reușind să facem acest lucru, nu numai că legăturile dintre noi se vor întări, dar vom avea și ocazia să-i învățăm pe lucruri noi. Una dintre cele mai la îndemână modalități de a ne atinge acest obiectiv este jocul. În articolul de mai jos, veți găsi mai multe exemple de jocuri interactive de familie, care vă vor ajuta nu numai să vă binedispuneți, dar le vor dezvolta celor mici abilități ce le vor fi utile toată viața (precum: să lucreze în echipă, să respecte regulile, să știe să câștige și să piardă, să se concentreze pe parcursul unei activități, să fie perseverenți, să devină îndemanatici etc.). Așa că nu mai stați pe gânduri, procurați-vă cele necesare și bucurați-vă de joc!

Apel către părinții din România: petreceți minimum o oră de calitate pe zi cu copiii voștri!

Specialiștii atrag atenția că măcar o oră de calitate pe zi petrecută cu copiii ar putea preveni tulburările comportamentale din ce în ce mai răspândite în rândul celor mici, inclusiv ale sindromului ATCP (Angered Temper Choleric Progression, care mai poate fi tradus și ca Absența Timpului de Calitate cu Părinții). Studiile arată că părinții români reacționează când copiii lor au probleme de sănătate fizică, dar nu sunt preocupați de sănătatea emoțională a celor mici. Psihologii subliniază că majoritatea tulburărilor de comportament specifice sindromului ATCP (www.sindromatcp.ro) la copii se pot rezolva dacă părinții le dedică timp de calitate, însă îngrijorarea specialiștilor este că aceștia nu știu ce înseamnă această noțiune și nu o aplică. Conform experților, timp de calitate nu înseamnă timp petrecut în aceeași cameră, ci ca părinții să fie prezenți 100% în relație, oferindu-le copiilor întreaga atenție.

Citește și: Tot mai mulți copii manifestă simptome ale sindromului ATCP (Absenţa timpului de calitate cu părinţii)

Jocuri de familie, numai bune pentru preșcolari (de la 3 ani și jumătate-4 ani până la 6 ani)

Puzzle-urile
Despre acestea, psihologii afirmă că pot fi considerate, pe drept cuvânt, „jucării educative", care pot fi oferite copiilor de la o vârstă fragedă. Iată de ce:
Când rezolvă un puzzle, copilul își dezvoltă coordonarea ochi-mână: în momentul în care piesele sunt sucite, probate pentru a vedea care ar fi locul în care s-ar potrivi, precum și când sunt așezate în locurile corespunzătoare, micuțul își va folosi depotrivă ochii și mâinile pentru a asambla puzzle-ul.
• Copilul își va îmbunătăți motricitatea fină : Tot datorită manipulării pieselor, copilul va fi obligat să execute mișcări precise și fine.
• Va învăța să recunoască forme: În special cei mai mici vor învăța să deosebească formele, atunci când vor trebui să sorteze piesele.
Îi va stimula memoria: Copilul va trebui să dea la o parte piesele care nu se potrivesc la un moment dat, dar va trebui să țină minte acest lucru și să le găsească și acestora locul corespunzător.
• Copilul va învăța să găsească soluții pentru o problemă: Orice puzzle presupune să găsești soluții pentru fiecare piesă în parte. Practic, nu va exista altă cale în rezolvare sa decât identificarea, rând pe rând, a pieselor care pot fi reunite pentru a forma puzzle-ul final.
Având în vedere aceste aspecte, dragi părinți, nu ezitați, atunci când aveți mai mult timp pe care să-l petreceți cu copilul, să-l implicați în rezolvarea unui puzzle. Indiferent dacă veți opta pentru unul clasic (din carton) sau dacă veți avea unul cu piese de lemn, de plastic sau sub forma unor cuburi, încurajați-l pe copil să-l ducă la capăt.

Puzzle

Domino-ul cu desene
Un domino cu piese de lemn, cu desene, va fi un joc interactiv numai bun pentru copilul tău.
Cu siguranță că va fi atras de desenele de pe piese și va avea ocazia să-și dezvolte abilitatea de a grupa obiecte după funcționalitatea lor. În plus, va învăța să fie mai atent și să se concentreze pe parcursul unei activități.
Un exemplu de asemenea tip de domino este unul ce are în componență 28 de piese și are următoarele reguli:
• fiecare jucător trebuie să aleagă 5 piese.
• se pornește cu o piesă dublă
• obiectivul jocului este acela de a termina piesele înaintea adversarului

„Cine știe, câștigă!" (varianta „Junior")
Jocul este special conceput pentru a dezvolta aptitudinile de asociere a obiectelor, culorilor și formelor, precum și familiarizarea cu primele noțiuni de matematică (de exemplu, mulțimile).
Cine va câștiga? Cine va ști cele mai multe lucruri. Dar, indiferent de cine va fi acela, distracția este garantată, atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari!

Mai multe jocuri într-unul singur
Acest tip de joc interactiv a devenit foarte apreciat în ultimul timp și poate fi desfășurat, fără probleme, în familie. Ceea ce îl face deosebit este faptul că participanții pot alege să se joace în mai multe moduri.
De exemplu, vă puteți juca, datorită unor elemente precum table de joc, pioni, zaruri, jetoane, jocuri precum „Nu te supăra, frate!", „Țintar", „Sus, jos!", „Hipodrom" și alte jocuri cu zaruri.
În plus, cei mici se vor bucura și de prezența constantă a personajelor din poveștile favorite și își vor dezvolta abilități precum: capacitatea de atenția și de concentrare, răbdarea, familiarizarea cu regulile, motricitatea fină etc.

 „Piticot”

Este un joc de familie deja tradițional la noi în țară, fiind păstrat din generație în generație. Scopul jocului este să câștigi comoara lui Piticot, iar pentru asta trebuie să ajungi primul la căsuța cu numărul 72 (sau peste). Fiecare jucător își alege un pion și aruncă, pe rând, cu zarul, mutând pionul ales atâtea căsuțe câte indică zarul.
Datorită lui „Piticot", copilul își va dezvolta abilitățile de comunicare și socializare, dar se familiariza și cu spiritul de competiție. În același timp, va învăța să numere și va putea exersa operații matematice ușoare (mai ales adunare).

„Cel mai bun țintaș-Numerele Buitenspeel"
Iată un joc interactiv ce poate fi organizat atât în interior, cât și în aer liber și care conține următoarele: 10 cutii ca de conservă (înalte de 10 cm) și 3 săculeți umpluți cu granule.
Va trebui să aranjați cutiile, să le puneți la o anumită distanță față de locul în care veți sta (aceasta se va stabili, desigur, în funcție de vârsta și abilitățile copilului) și să aruncați în ele, ca la „țintă", cu săculeții. Încercați să dărâmați cât mai multe cutii. Dacă vreți, puteți să complicați jocul în felul următor: stabiliți câte o valoare pentru fiecare cutie. Va câștiga cine va „dărâma" cele mai multe puncte.
Jocul îi va fi util copilului întrucât îi va îmbunătăți coordonarea mână-ochi, capacitatea de atenție și pe cea de concentrare.

Bingo în limba engleză
A devenit deja un joc îndrăgit în întreaga lume, iar varianta în limba engleză le permite și celor mici să-și formeze un vocabular de bază în engleză.
În plus, le va îmbunătăți capacitatea de atenție, de concentrare și îi va obișnui să respecte regulile.
Pentru preșcolari, ideale sunt variantele de bingo ale căror piese conțin cuvinte legate de animale, fructe, legume sau obiecte din casă.

Citește și: Sa invatam Limba Engleza: 10 jocuri si activitati pentru copilul tau

Sugestii de jocuri de familie, potrivite pentru copiii ce sunt deja la școală (6-10 ani)

„Sus, Jos!"
Pentru mulți dintre noi a fost unul dintre jocurile favorite ale copilăriei, iar acum a venit rândul nostru să-i învățăm pe copii să se joace așa.
Jocul poate fi jucat de către două până la şase persoane odată şi conţine o tablă de joc, şase pioni şi un zar. Scopul este să ajungi primul la 120.
Regulile sunt:
• iniţial fiecare jucător aruncă zarul, iar cel care a obţinut cel mai mare număr începe jocul. fiecare înaintează mai apoi, pe rând, cu atâtea căsuţe câte indică zarul.
• tabla de joc are 120 de căsuţe, dintre care 16 sunt cu numere roşii. În funcţie de săgeată şi desenul sugestiv, jucătorul care ajunge pe aceste căsuţe trebuie să urce sau să coboare la numărul indicat.
Acest joc de familie îl va familiariza pe copil cu numerele, îi va stimula atenția și capacitatea de concentrare.

„Nu te supara, frate!"
Ca și jocul anterior, și acest joc ne-a bucurat copilăria.
Este destinat pentru un număr de 2-4 jucători și are drept scop să înconjurați planşa de joc cu cei patru pioni în direcţia arătată de săgeată pentru a ajunge cu toţi pionii în cerculeţele "a,b,c,d" ale culorii cu care aţi ales să jucaţi.
La început fiecare jucător işi va alege culoarea cu care va juca şi va lua 4 pioni de aceaşi culoare pe care îi va aşeza în felul următor 3 pioni în cercurile colţului „B" şi un pion în cercul „A".
Va trebui să respectați regulile de mai jos:
• fiecare jucător aruncă pe rând cu zarul o singură dată. Începe jocul cel care a dat cel mai mare zar. Acesta va înainta cu pionul de pe cercul A cu atâtea puncte câte cercuri i-au ieşit la zar. Apoi, pe rând, şi ceilalţi jucători aruncă cu zarul şi îşi mută la fel pionii.
• pionul aflat in B poate fi mutat în A numai atunci când aruncând cu zarul, s-au nimerit 6 puncte. Întotdeauna zarul cu 6 puncte vă obligă la această mutare. Numai în cazul în care nu mai aveţi nici un pion în B puteţi înainta cu orice alt pion
• în timpul jocului, cînd nimeriţi cu zarul 6 puncte, aveţi dreptul la încă o aruncare
• când aţi ajuns pe un cerc ocupat de alt jucător pionul acestuia va fi scos şi readus în B de unde nu va putea fi repus în joc decât printr-o aruncare cu zarul de 6 puncte
• puteţi sări peste pionii proprii sau ai celorlalţi jucători socotind însă cercurile sărite
• nu veţi putea intra în cercurile finale a,b,c,d decât aruncând cu zarul un număr corespunzător cercurilor libere. Dacă iese un număr mai mare şi nu aveţi alt pion pe care să îl mutaţi veţi aştepta până când aruncaţi numărul potrivit. În interiorul acestor cercuri nu pot intra decât pionii care au culoarea respectivă.
Cine reuşeşte să ajungă primul, cu toţi cei 4 pioni, în a,b,c,d este socotit câştigător.
Implicându-vă copilul în acest joc, nu numai că îl veți ajuta să se familiarizeze cu respectarea strictă a unor reguli și cu faptul că nu poți fi numai învingător, dar îl veți stimula să învețe să aibă răbdare și să se concentreze cât mai mult pe parcursul unei activități.

Domino
Pentru cei ce sunt deja la școală, domino-ul îi poate ajuta în felul următor:
Le va îmbunătăți abilitățile matematice- Datorită secvențelor și „tiparelor" pieselor, care trebuie plasate strategic astfel încât să însumeze multiplii de 5, copiii se vor obișnui să calculeze în diverse moduri.
Le va dezvolta atenția- Având în vedere faptul că o rundă de joc se termină când unul dintre jucători își așează în șir piesele, celălalt va trebui să numere punctele rămase pe piesele aflate la îndemâna sa. Este posibil ca acestea să îl ajute și pe el să obțină un scor final mai bun.
Le va dezvolta gîndirea strategică- Pentru a putea câștiga, este nevoie și de o strategie, astfel încât piesele adversarului să nu cumva să le depășească, din punct de vedere ale punctajului, pe ale tale.
Indiferent că este vorba de domino-uri cu piese de lemn sau de plastic, profitați de orice ocazie pentru a-l implica pe cel mic într-un asemenea joc.

Puzzle-uri 3D
Sunt un nou tip de puzzle-uri, mult mai interesante si mult mai captivante.
Un puzzle 3D nu se asamblează pe o suprafata dreaptă, cu piesele montate pe orizontală, ci piesele existente se montează în așa fel încât, la final, să reiasă o construcție in miniatură. Practic, se construieste pe verticală. Este un tip de puzzle mai greu de realizat, care necesita mult mai multă răbdare și atenție, dar care va oferi o satisfacție și mai mare la finalizare.

Puzzle complex

Mai multe jocuri într-unul singur
Așa cum s-a precizat deja, acest joc va fi pe placul copiilor, punându-i față în față nu numai cu lumea poveștilor, ci și cu posibile jocuri interesante („Nu te supăra, frate!", „Țintar", „Sus, jos!", „Hipodrom" etc.).
Există chiar și 55 sau 150 de jocuri într-unul singur care vă așteaptă pe toți, mari și mici, să le descoperiți și să vă distrați cu ele!

Monopoly
De la clasicul „Monopoly" la variantele mai noi (precum „Monopoly Here&Now", „Monopoly Banca electronică", „Monopoly Spiderman", „Star Wars" sau varianta „Monopoly Empire" din acest an), acest joc de familie îi învață pe copii să acționeze precum niște bancheri adevărați.
Totodată, jucându-se așa copiii vor învăța conceptele de „risc" și „recompensă", de „investiție pe termen lung"/„pe termen scurt", ce înseamnă să negociezi și să înveți din greșeli.
Sunt deci suficiente motive pentru a alege să vă ajucați alături de copiii voștri acest joc interactiv captivant.

 Monopoly, un joc interactiv pentru intreaga familie

„Scrabble"
Pe drept cuvânt, este un joc educativ complex, ce îi va fi util copilului deoarece:
• îi va îmbogăți vocabularul
• îi va dezvolta atenția și capacitatea de concentrare
• îl va învăța să lucreze în echipă
• îi va stimula motricitatea fină (prin manipularea pieselor)
• îi va dezvolta coordonarea mână-ochi (prin așezarea și manipularea pieselor)
• îl va învăța să găsească soluții în vederea rezolvării unei probleme
• îl va ajuta să devină mai răbdător

Cu siguranță că veți face o alegere bună dacă vă veți juca „Scrabble" cu copiii cât puteți de des!

Scrabble

„Memorează și imită"
Nu este un joc dificil, dar care va pune la încercare memoria și atenția.
Este compus din mai multe piese de lemn, de formă rotundă, pe care sunt reprezentate diverse mișcări și gesturi. Fiecare piesă conține câte o mișcare pe care va trebui să o memorați.
Scopul jocului este să fie memorate și redate corect cât mai multe mișcări. Cine nu va reuși să redea mișcările corecte, va fi scos din joc.

Citește și: 10 Jocuri pentru dezvoltarea memoriei copilului

Joc de memorie în Limba Engleză
„English Memo Game" exersează memoria şi spiritul de observaţie într-un mod excelent.
În timpul jocului, micuţii fac cunoştinţă şi memorează într-un mod natural cuvintele din limba engleză.
Încurajați-vă copilul să se implice în acest joc, întrucât își va putea îmbogăți vocabularul în limba engleză, va deveni mai atent și se va concentra mai bine pe parcursul unei activități.

O altfel de „Spânzurătoare" („Literix")
O variantă inedită a acestui joc, ce se va desfășura cu ajutorul unor piese din material plastic.
Regula este aceeași: să se stabilească un cuvânt, ce va trebui să fie ghicit, pe litere, de către unul dintre participanți.
Datorită acestui joc, copiii își vor dezvolta gândirea strategică, cea logica, vocabularul și atenția.

Joc de table...gigant
Va fi și mai atractiv datorită mărimii unor componente. De exemplu, există o suprafață de joc pliabilă (100 x 80 cm), 15 jetoane/puluri de culoare albastru deschis (5 cm), 15 jetoane/puluri de culoare verde (5 cm).
Jucătorii vor învăța să mute piesele astfel încât să și le protejeze de adversar, vor construi „porți în casă" (astfel încât, atunci când dau afară o piesă a adversarului, acestuia să-i fie greu să o repună în joc), dar vor învăța și să riște controlat atunci când jocul le oferă posibilitatea.
Este un joc interactiv ce va dezvolta atenția, gândirea strategică, dar și capacitatea de a calcula rapid în minte.

Țintar („Moara")
Și acesta a fost unul dintre jocurile de familie ale copilăriei noastre, pe care merită să-l împărtășim și copiilor noștri.
Este un joc ce se joacă în doi şi pentru care avem nevoie de 18 piese (câte 9 pentru fiecare jucător) şi o tablă de joc desenată într-un mod anume (așa cum se vede în imaginea de mai jos). Dacă nu avem tabla de joc o putem face și noi foarte uşor desenând pe o hârtie 3 pătrate concentrice, conectate la mijlocul laturilor.
La începutul jocului tabla este goala, fiecare jucător având în mână câte 9 piese de aceaşi culoare. După ce se decide cine va începe jocul urmează prima etapă a jocului, aşezarea pieselor. Astfel fiecare jucător, pe rând, va pune una din piesele proprii pe tabla de joc. Această etapă se va termina când toate piesele au fost puse pe tabla de joc.
În etapa a doua jucătorii vor muta pe rând câte una din piesele proprii.
Un jucător câştigă dacă reuşeşte să captureze toate piesele adversalului sau dacă îl blochează încât acesta nu îşi mai poate muta nici o piesă.
Regulile vor fi următoarele:
• în oricare punct de pe tablă nu poate fi plasată decât o singură piesă
• mutarea pieselor se face numai de-a lungul liniilor şi numai într-un punct învecinat (şi liber). când un jucător rămâne cu numai trei piese, mutarea pieselor se poate face pe oricare din locurile libere de pe tabla de joc
• când un jucător realizează un şir de trei piese proprii de-a lungul oricărei linii de pe tabla de joc (adică când face o moară), poate elimina din joc o piesă a adversarului. Nu pot fi eliminate piesele care la rândul lor fac parte dintr-o moară.
• dacă se închid două mori simultan, vor fi eliminate două piese cu aceeaşi menţiune de mai sus.
„Moara" este un joc pe care merită să-l jucați alături de copil, întrucât îi va stimula dezvoltarea gândirii strategice, capacitatea de atenție și pe cea de concentrare, îl va învăța să fie receptiv la reguli și să aibă răbdare.

Voi mai știți și alte jocuri de familie interesante, numai bune pentru a fi desfășurate alături de cei mici?

Surse:
www.childdevelopmentinfo.com; www.cnbc.com;www.desprejucarii.ro; www.edujoc.md;www.enciclopediaromaniei.ro; www.gamesda.com; www.hollywoodisburning.com;www.jocuridincopilarie.ro;www.landtoys.ro; www.noriel.ro; www.toysmall.ro www.topjucarii.ro

Surse poze:
www.facebook.com; www.youtube.com; www.pixabay.com

 

Articolul urmator
Distracţie la toate vârstele: idei pentru timp de calitate cu cei mici
Distracţie la toate vârstele: idei pentru timp de calitate cu cei mici

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Când trecem la ora de iarnă? Ceasurile se vor da cu o oră înapoi luna aceasta
    Când trecem la ora de iarnă? Ceasurile se vor da cu o oră înapoi luna aceasta

    Când trecem la ora de iarnă în 2021? Acesta ar putea fi ultimul an în care România trece la ora de iarnă, după ce în cadrul Comsiei Europene s-a cerut...

    Primul caz grav de dependență de jocuri online din lume: copilul a stat internat 2 luni în spital
    Primul caz grav de dependență de jocuri online din lume: copilul a stat internat 2 luni în spital

    Un adolescent a stat două luni internat în spital după ce a devenit dependent de un joc video! Băiatul în vârstă de 15 ani a fost spitalizat după ce a început...

    Ora de educație sexuală la fel ca ora de religie? Ce propune Ministrul Educației
    Ora de educație sexuală la fel ca ora de religie? Ce propune Ministrul Educației

    Senatul a respins marți obiecțiile formulate de președintele Klaus Iohannis, în cererea de reexaminare transmisă Parlamentului, privind proiectul privind desfăşurarea orelor de...

    Ce jocuri în 1 sunt sigure și constructive pentru copilul tău?
    Ce jocuri în 1 sunt sigure și constructive pentru copilul tău?

    Pe măsură ce un copil crește, chiar dacă va avea în continuare plăcerea de a se juca în compania cuiva, nu va ezita nici în a se juca de unul singur. Din acest motiv,...

    Sora mea și-a abandonat copilul cu dizabilități de trei ani. A spus că nu se potrivește cu imaginea ei de familie perfectă
    Sora mea și-a abandonat copilul cu dizabilități de trei ani. A spus că nu se potrivește cu imaginea ei de familie perfectă

    Părinții unui băiețel de 3 ani l-au abandonat, pentru că fost diagnosticat cu o boală cronică, necesitând un scaun cu rotile. Mătușa lui l-a adoptat și nu i-a spus niciodată...

    Ce înseamnă dacă numele tău de familie se termină în „escu”? Cum explică istoria numele de familie românești
    Ce înseamnă dacă numele tău de familie se termină în „escu”? Cum explică istoria numele de familie românești

    „Escu” este terminația cel mai des întâlnită la numele românești, dar te-ai gândit vreodată ce înseamnă și de unde provine? De exemplu, știai...

    Lege: copiii vor avea voie să se joace jocuri online numai 3 ore pe săptămâna în China
    Lege: copiii vor avea voie să se joace jocuri online numai 3 ore pe săptămâna în China

    Jocurile video pot avea un impact pozitiv asupra copiilor și adolescenților, fiind capabile să să îmbunătățească atenția, atenția distributivă, vigilența și flexibilitatea...

    Rolul tatălui versus rolul mamei într-o familie cu copil atipic. Cum puteți fi alături unul de celălalt, dar și de copilul vostru
    Rolul tatălui versus rolul mamei într-o familie cu copil atipic. Cum puteți fi alături unul de celălalt, dar și de copilul vostru

    Cât timp am lucrat cu copii cu nevoi speciale, am avut privilegiul de a le cunoaște și familiile. Deși fiecare familie e diferită, pot să spun că am observat ceva asemănător...

    © 2024 Qbebe