O oră pe zi cu copilul: să învățăm culorile și nuanțele lor

de Alina Nedelcu
Trimite articolul pe facebook Trimite articolul pe Google Plus Trimite articolul pe email

Copilul trebuie să învețe culorile încă din primii ani de viață. Specialiștii cosideră că identificarea culorilor, dar și familiarizarea cu denumirile acestora, constituie un pas important în dezvoltarea cognitivă a copilului, ajutându-l să descopere și să înțeleagă mai bine lumea din jur. Dacă atunci când copilul este mai mic, esențial este să facem tot felul de activități de recunoaștere și de sortare a culorilor, treptat, pe măsură ce crește, îl vom putea implica în unele din ce în ce mai complexe. Așa cum vom vedea în articolul de mai jos, acestea trebuie să vizeze inclusiv cunoașterea modului în care pot fi obținute culorile, precum și nuanțele lor. De aceea, profitați de timpul pe care-l petreceți cu copilul și antrenați-l în tot felul de activități de învățare a culorilor și nuanțelor, ajutându-l să devină mai creativ și mai interesat să cunoască lumea.

Apel către părinții din România: petreceți minimum o oră de calitate pe zi cu copiii voștri!

Specialiștii atrag atenția că măcar o oră de calitate pe zi petrecută cu copiii ar putea preveni tulburările comportamentale din ce în ce mai răspândite în rândul celor mici, inclusiv ale sindromului ATCP (Angered Temper Choleric Progression, care mai poate fi tradus și ca Absența Timpului de Calitate cu Părinții). Studiile arată că părinții români reacționează când copiii lor au probleme de sănătate fizică, dar nu sunt preocupați de sănătatea emoțională a celor mici. Psihologii subliniază că majoritatea tulburărilor de comportament specifice sindromului ATCP (www.sindromatcp.ro) la copii se pot rezolva dacă părinții le dedică timp de calitate, însă îngrijorarea specialiștilor este că aceștia nu știu ce înseamnă această noțiune și nu o aplică. Conform experților, timp de calitate nu înseamnă timp petrecut în aceeași cameră, ci ca părinții să fie prezenți 100% în relație, oferindu-le copiilor întreaga atenție.

Citește și: Tot mai mulți copii manifestă simptome ale sindromului ATCP (Absenţa timpului de calitate cu părinţii)

„Ce se ascunde în ou?”

Cu ajutorul acestei activități chiar și cei mai micuți (cam de la 2 ani și jumătate în sus) pot să se familiarizeze mai bine cu diverse culori. În plus, își vor îmbunătăți și motricitatea fină .
Pentru a o putea organiza, veți avea nevoie de:
• ciucuri la set, așa-numiții pom-pom, de mai multe culori
• un carton gol de ouă
• un ou de plastic (ce se poate deschide)
• un fel de pensetă de plastic

Cum veți lucra:
• Pune niște pom-pom în compartimente ale cartonului de ouă. Nu apela la prea multe culori și repetă-le cu copilul.
Arată-i cum să apuce cu penseta câțiva ciucuri și să-i pună în oul de plastic.
• După aceea va trebui să-ți spună singur ce culoare au cei din ou. Dacă va spune corect, va trebui să-i ia de acolo și să-i ducă înapoi în cartonul de ouă.
• Repetați pentru mai multe culori.
• Puteți să transformați activitatea și într-una de sortare a culorilor: luați cu penseta ciucurii și puneți-i, pe culori, în secțiuni ale cartonului de ouă.

Descoperim culorile cu pom-pom

Să învățăm culori și nuanțe cu ajutorul flash-cardurilor

Pregătește niște flash-carduri din carton sau pur și simplu găsește unele pe internet și printează-le. Pentru a le face mai rezistente le poți lamina. Ai grijă să alegi diverse culori și nuanțe corespunzătoare acestora.
Mai întâi va trebui să i le arăți copilului și să discutați despre fiecare dintre ele. De exemplu, pe măsură ce îi prezinți o culoare și nuanțele sale, vorbește-i despre ceva din natură sau ia obiecte din casă ce au culorile/nuanțele respective. Exersați de mai multe ori.
După aceea, puteți să vă jucați în felul următor:
• Formează un șir de flash-carduri de mai multe nuanțe și culori.
• Lasă-l pe copil să-și aleagă o culoare și o nuanță.
• „Misiunea” sa va fi fie să-ți dea exemplu, din discuția pe care ați avut-o, de obiecte/ ființe din natură ce au culoarea/nuanța respectivă, fie să-ți arate obiectul din casă în acea culoare/nuanță.
Datorită acestei activități, copilul va reține mai ușor culorile și nuanțele, va deveni mai atent și își va îmbunătăți capacitatea de concentrare.

Activitati de invatare a culorilor cu ajutorul unor flash-carduri

Tintim litera de culoarea potrivita„Țintim litera de culoarea potrivită”

Apelează la litere de plastic sau confecționează tu unele din hârtie/carton colorat. Vezi mai întâi dacă al tău micuț recunoaște culorile acestora. Exersați până când va face acest lucru cu ușurință.
Dacă aveți litere de plastic, cu magnet, acestea pot fi puse pe o tăbliță sau pe frigider. În schimb, dacă aveți unele de hârtie/ de carton, le veți fixa, cu ajutorul benzii adezive, pe o suprafață plană, aflată cât mai aproape de nivelul copilului.
Dă-i copilului o minge mică și cât mai elastic/ un saculet, pe care va trebui să o/ să îl arunce, de la o anumită distanță, într-o literă ce are culoarea pe care i-o vei spune tu la un moment dat.
Jocul poate continua până când vă plictisiți. Îl va ajuta pe copil să-și dezvolte coordonarea mână-ochi și, desigur, îi va da ocazia să exerseze câteva culori.

Citește și: 8 jocuri ce il invata pe copil literele alfabetului

Invatam culori si nuante pictand cuburi„Pictăm cuburi ca să învățăm culori și nuanțe”

Îl poți învăța pe copil culori, cum să le amestece și câte ceva despre nuanțe dacă te vei folosi de niște cuburi de lemn.
În afară de 2 cuburi, vă mai trebuie:
• culori tempera (care să se poată spăla cu ușurință;optează pentru roșu, galben, albastru, alb și negru)
• pensule
• apă
• pahare de hârtie

Cum se va proceda:
• Pictați cuburile, pe toate fețele, în culorile menționate.
• Spune-i copilului să le rostogolească la fel ca pe zaruri, iar culorile care se vor nimeri pe partea superioară a cuburilor sunt cele pe care va trebui să le amestecați.
• Puneți culori în paharele de plastic. Roagă-l pe copil să le amestece, explicându-i ce poate obține.
• Arată-i micuțului și cum adăugarea de puțin alb sau puțin negru, în diferite culori, ne poate ajuta să obținem nuanțe ale acestora.
• Puteți continua să rostogoliți cuburile până când veți avea ocazia să nimeriți toate culorile de pe ele.

Joc de invatare a culorilor cu o minge de plaja„Prinde și execută!”

Este o activitate de învățare a culorilor ce poate fi organizată și pentru un mic grup.
Pe o minge de plajă cu mai multe culori, scrie cu markerul, pe fiecare porțiune de culoare, niște instrucțiuni haioase (de exemplu, „latră ca un cățel!", „sari ca broasca și miaună ca o pisică" etc.).
Aruncați apoi mingea de la unii la alții. Fiecare va trebui să spună culoarea care s-a nimerit când a prins mingea și va trebui și să execute instrucțiunea de pe acea culoare.
Nu numai că va fi o nouă ocazie de a exersa culorile, dar vă veți și distra pe cinste!

Să învățăm mai ușor nuanțele- activitate Montessori

Nu va fi deloc dificil să-l înveți pe cel mic cum poți obține diferite nuanțe apelând la o activitate inspirată din metoda educațională Montessori.
Inițial va trebui să faci rost de vopsea acrilică, inclusiv albă și neagră.
După aceea vei desena pe hârtie 7 dreptunghiuri mari.
În dreptunghiul din mijloc vei pune, de exemplu, vopsea verde. Pune peste aceasta și vopsea albă, pe care o veți amesteca. Pictați cu acest amestec dreptunghiul următor. Pe acesta veți turna iar vopsea albă și veți picta cu noul amestec următorul dreptunghi. Astfel, veți obține nuanțe de verde, tot mai deschise.
De asemenea, puteți obține nuanțe mai închise dacă peste o anumită culoare veți adăuga puțină vopsea neagră.
Prin intermediul acestei activități, copilul se va familiariza din ce în ce mai bine cu universul culorilor și nuanțelor, devenind mai receptiv la lumea din jur.

Activitate Montessori pentru invatarea culorilor si nuantelor

Citește și: Metoda Montessori: 10 jocuri si activitati pentru copilul tau

Voi mai știți și alte activități datorită cărora copilul să poată învăța mai ușor culorile și nuanțele?

 

Surse:
www.innerchildfun.com; www.modernparentsmessykids.com; www.munsell.com; www.plantingpeas.com

Surse poze:
www.2.bp.blogspot.com; www.learning4kids.net; www.4.bp.blogspot.com; www.innerchildfun.com
 

 

Trimite articolul pe facebook Trimite articolul pe Google Plus

Articole asemanatoare

 
 
Editorial Qbebe
Editorial Qbebe
scris de Louise Tanase
Am 36 de ani şi nu sunt foarte sigură că vreau copiiSunt conştientă că până la această vârstă nu numai că ar fi trebuit să ştiu dacă vreau sau nu copii, ci ar fi trebuit să îi şi am. Însă ştiu, de asemenea, că viaţa nu se desfăşoară la fel...

Lista gradinite

Cauta o gradinita in orasul tau

Articole Noi Qbebe
Qbebe Funny
Qbebe Horoscop saptamanal
Newsletter Qbebe
Data nasterii bebelusului
   
Radio Romania Junior
sigur.info-fii sigur pe net