Colțulcu
activități

10 jocuri de dezvoltare motorie pentru bebelusul de 6 luni

10 jocuri de dezvoltare motorie pentru bebelusul de 6 luni

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Inca din primele clipe de viata ale puiului ei, fiecare mamica incearca sa faca ce este mai bine pentru a-i asigura o crestere sanatoasa. De aceea, in cuprinsul acestui articol iti propunem cateva jocuri pentru dezvoltarea motorie a bebelusului, adecvate varstei de 6 luni, considerata de specialisti una dintre cele mai importante din evolutia sa, intrucat acum sunt dobandite acele achizitii ce vor asigura dezvoltarea sa complexa (fizica, cognitiva, emotionala).

1."Comorile cantatoare din patut"

Ofera-i bebelusului tau niste jucarii care, atunci cand sunt miscate in diferite feluri, scot mai multe sunete. De asemenea, ii poti da si niste clopotei (cu conditia sa fie confectionati dintr-un material usor). La inceput, ia o jucarie in mana, scutur-o, roteste-o sau strange-o, "demonstrandu-i" micutului tau ce se aude in acele momente. Fiecare miscare pe care o faci sa fie insotita si de o replica de genul: "Ia uite, mami, cum face ursuletul atunci cand ii pui mana pe burtica!". Daca ai clopotei, misca-i energic pentru ca bebelusul sa auda clinchetul lor.
Pune-i in patut cat mai multe jucarii sau clopotei si urmareste-l ce face. Vei observa ca, in cel mai scurt timp, micutul va lua in manuta cate o jucarie sau clopotelul si va incerca sa le miste pentru a auzi sunetele. Este o activitate utila in dezvoltarea musculaturii mainii, a degetelor si il va ajuta sa descopere mai bine lumea din jur.

 

2."Zboara, zboara bebelusule !"

Aseaza-te pe podea, tinandu-ti copilul in brate cu fata la tine. Fixeaza-ti bine mainile sub bratele sale, dar si sub piept, sustinandu-l cu putere.
Dupa ce esti sigura ca il tii bine, intreaba-l: "Esti gata sa zburam spre cer?" Spune-i apoi: "Am pornit. Unu, doi, trei!". Incerca sa te intinzi incet pe spate, tinandu-l bine si ridica-l usor deasupra ta, intinzandu-i manutele: "Bebe zboara, zboara!"
Nu numai ca cel mic va zambi si chiar va rade, dar acest joc contribuie la dezvoltarea simtului echilibrului si la dezvoltarea musculaturii bratelor.

 3. "Ne balansam pe minge"

Foloseste-te de o minge mare, cum ar fi una de plaja sau una speciala pentru exercitiile de yoga. Aseaza-ti copilul in varful ei si tine-l de manute in timp ce tu o misti in mai multe directii. Fii foarte atenta sa-l tii bine pentru a nu aluneca de pe minge.
Ca si cu activitatea precedenta, iti poti ajuta micutul sa dobandeasca simtul echilibrului.

4."Panglica naravasa"

Lasa-l sa stea confortabil in patut, pe niste pernute. Tot ce trebuie sa faci este sa iei o panglica de matase, viu colorata, pe care sa o "plimbi" in fata bebelusului. Lasa-l sa incerce sa o prinda. Atunci cand reuseste sa o apuce cu manuta, spunei: "Bravo, mami, ai prins-o!"
Este un bun exercitiu de coordonare intre ochi si mana, dar este si un prim pas in dezvoltarea motricitatii fine.

5. "Peekaboo cu jucarioare"

Alege niste recipiente goale, ca de exemplu un castronel de plastic, o cana mare (tot din plastic), o galetusa etc. si pune acolo mai multe jucarii. Pune apoi manuta bebelusului pe o suprafata plana (cum ar fi o pernuta), astfel incat sa-i fie sustinuta incheietura uneia dintre manute. Misca recipientul pentru ca jucariile sa cada de acolo. Ajuta-l si pe copil sa faca acest lucru, luandu-i manuta in mana ta si miscand recipientul din nou. Pune la loc jucariile si apoi incercati sa le rasturnati.
Micutul se va amuza vazand jucariile aparand si disparand. In acelasi timp, este o activitate ce va contribui la cresterea mobilitatii articulatiei manutei copilului.

6. "Gimnastica de inviorare"

Dimineata, lasa-ti bebelusul sa stea pe spate. Ia-i manutele in mainile tale. Ridica-i apoi bratele deasupra capului si spune-i "Manutele tale sunt sus!". Coboara-le ("Manutele tale sunt jos!"), misca-le usor in laterale si din nou lasa-le in jos, de-a lungul corpului. Continuati sa faceti gimnastica si cu piciorusele, executand miscari in sus, in jos sau un fel de "bicicleta" (vei lua piciorusele copilului si vei imita mersul pe bicicleta).
In mod cert ca va veti binedispune, iar cel mic va avea brate si picioruse mai puternice.

7. "Calarim, mergem pe un drum lin sau pe unul cu obstacole"

Aseaza-ti copilul in poala, cu fata la tine. Misca-ti energic genunchii si spune-i: "Calarim acest calut prin oras si suntem atenti sa nu cada bebelusul". Schimba-ti pozitia, tine-l de manute si tu balanseaza-ti lin genunchii, in timp ce ii zici: "Un drum lin, un drum lin, iata ce drum lin!". Reintoarce-te la un ritm mai alert, tine-l iar de manute si trece-l de pe un genunchi pe altul, adaugand: "Suntem pe un drum cu obstacole! Tine-te bine!".
Jucandu-va astfel vei reusi sa-ti ajuti copilul sa dobandeasca simtul echilibrului si sa se familiarizeze cu miscarile de balans.

8."Unul sau mai multe"

Pentru inceput, da-i bebelusului doua cuburi colorate din material plastic. Pune-i-le tu in manute. Incearca sa i-l oferi si pe cel de-al treilea, care sa fie cat mai atractiv (de exemplu, sa aiba ceva stralucitor pe el). Lsa-l putin ca sa-l vezi cum reactioneaza. Vei observa ca initial este putin confuz, dar va decide rapid sa-i dea drumul unuia dintre cuburi sau chiar ambelor pentru a-l putea apuca si pe cel de-a treilea.
Daca il vei implica intr-o astfel de activitatea il vei ajuta atat sa-si dezvolte nu numai musculatura mainii, ci si sa invete sa ia primele decizii.

9. "Shaker-ul de acasa"

Gaseste o sticla mica din plastic sau un pahar de plastic cu capac. Umple-le cu nasturi, cu pietricele sau cu boabe de orez. Asigura-te ca sunt bine securizate.
Agita bine recipientul, astfel incat sa se auda bine sunetul facut de obiectele de acolo. Da-i-l si copilului, care va incerca sa te imite.Cu siguranta ca se va distra cand va auzi zgomotele, iar miscarile il vor ajuta in dezvoltarea musculaturii bratelor.

10. ''Dam afara sticlele"

Vei avea nevoie de o cutie goala de plastic (cu capac), in care vei inghesui cateva sticle de plastic cu capac (ai grija ca aceste capace sa nu se desfaca usor si sa nu fie prea mici). Ideea este sa reusiti, impreuna, sa scoateti din cutie sticlele, inclusiv pe cele aflate dedesubt.
Este o activitate ce-l va stimula pe micutul tau sa-si foloseasca tot mai mult degetele si pumnul, dezvoltandu-si treptat motricitatea fina.

Surse:
http://www.gamestoplaywithbabies.com/games-to-play-with-3-6-month-old-babies
http://lovelivegrow.com/2011/12/45-things-to-do-with-a-6-month-old-baby/
http://www.parents.com/advice/babies/baby-development/how-should-i-play-with-a-6-month-old/
http://www.parentingweekly.com/baby/game/game_3_6.htm
http://stayathomeeducator.com/easy-fine-motor-activity-for-babies/

 
Articolul urmator
Distracţie la toate vârstele: idei pentru timp de calitate cu cei mici
Distracţie la toate vârstele: idei pentru timp de calitate cu cei mici

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Primul caz grav de dependență de jocuri online din lume: copilul a stat internat 2 luni în spital
    Primul caz grav de dependență de jocuri online din lume: copilul a stat internat 2 luni în spital

    Un adolescent a stat două luni internat în spital după ce a devenit dependent de un joc video! Băiatul în vârstă de 15 ani a fost spitalizat după ce a început...

    O femeie și-a vândut bebelușul de 9 luni ca să-și plătească datoriile
    O femeie și-a vândut bebelușul de 9 luni ca să-și plătească datoriile

    Dependența pentru jocuri de noroc sau pentru pariuri poate conduce adesea la gesturi șocante. Într-o asemenea situație se află o tânără mamă din Filipine care, după ce a...

    Această mamă și-a învățat bebelușul să meargă la toaletă de la 6 luni
    Această mamă și-a învățat bebelușul să meargă la toaletă de la 6 luni

    Cei mai mulți părinți încep să-și învețe copiii să meargă la toaletă în jurul vârstei de doi sau trei ani. Alții cred că bebelușii dau semne că ar fi...

    O mamă parlamentar mustrată aspru după ce a ținut un discurs cu bebelusul ei de 3 luni în brațe
    O mamă parlamentar mustrată aspru după ce a ținut un discurs cu bebelusul ei de 3 luni în brațe

    O deputată britanică a fost mustrată după ce a ținut un discurs cu bebelușul ei de doar trei luni în brațe. Nu este pentru prima dată când femeia își aduce fiul la...

    O mamă își lasă bebelușul de 8 luni să mănânce pământ ca să îi dezvolte imunitatea
    O mamă își lasă bebelușul de 8 luni să mănânce pământ ca să îi dezvolte imunitatea

    Până la o anumită vârstă cei mici sunt tentați să guste, practic, cam tot ce le pică în mânuțe. Curiozitatea și dorința de a descoperi mediul...

    Bebelușul meu are 11 luni și 9 kg, iar oamenii mă critică pentru asta
    Bebelușul meu are 11 luni și 9 kg, iar oamenii mă critică pentru asta

    O mamă de peste hotare spune că oamenii sunt mereu șocați când văd cât de mare este bebelușul ei, deoarece, deși are doar 11 luni, poartă deja haine potrivite pentru un...

    Lumea mea s-a destrămat în momentul în care bebelușul meu de trei luni a murit subit...
    Lumea mea s-a destrămat în momentul în care bebelușul meu de trei luni a murit subit...

    Cea mai mare durere prin care poate trece un părinte este să-și piardă copilul. Suferința este enormă și simți că nu mai poți respira, că nimic nu mai are sens pentru tine....

    Mama eroină: și-a salvat bebelușul de 3 luni în timpul uraganului cu ajutorul unui coș de gunoi
    Mama eroină: și-a salvat bebelușul de 3 luni în timpul uraganului cu ajutorul unui coș de gunoi

    Continentul american a fost lovit, recent, de una dintre cele mai puternice furtuni din ultimii 87 de ani - uraganul Ian, care a provocat pagube pe scară largă în vestul Cubei și...

    © 2024 Qbebe