Colțulcu
activități

Idei de jocuri cu Lego Duplo care invata copilul culorile

Idei de jocuri cu Lego Duplo care invata copilul culorile

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Ca mamici sau ca educatoare, suntem adesea preocupate sa-i ajutam pe cei mici sa afle si sa inteleaga cat mai multe aspecte din universul inconjurator. Unul dintre aceste aspecte se refera si la descoperirea minunatei lumi a culorilor. Ii putem conduce pe micutii nostri in aceasta "lume" prin intermediul activitatilor ludice, in care ii vom antrena inca de la 2-3 anisori. Un "aliat" de nadejde in acest demers il vom gasi, asa cum vom afla din articolul de mai jos, in caramizile Lego Duplo. Acestea ne vor fi utile in mai multe etape, pe care copiii le vor parcurge pana cand vom putea spune ca stiu intr-adevar culorile: invatarea propriu- zisa a culorilor, recunoasterea lor cu usurinta, selectarea culorilor si organizarea de jocuri ce le au in prim-plan.

I. Invatarea propriu-zisa a culorilor- "Sa construim un turn colorat"

Dupa ce ai constatat ca micutul tau stie bine cel putin cateva culori, luati mai multe caramizi Lego Duplo. Aveti grija ca acestea sa formeze perechi (sa aiba aceeasi forma si culoare).
Veti putea suprapune caramizile si sa construiti un turn, alternand culorile. Va fi o buna ocazie pentru a-ti stimula copilul sa-si dezvolte indemanarea, atentia (cand si cum va alterna culori) si perspicacitatea, intrucat urmeaza ca un nou turn sa fie ridicat prin:

I1. Folosirea unor indicii- ghicitorile 

Initial va trebui sa ascunzi turnul deja construit pentru a nu fi vazute culorile folosite si cum alterneaza acestea. "Misiunea" copilului va fi sa construiasca un turn identic (apeland la aceleasi secvente de culori).
Il vei putea indruma cu cateva indicii, spuse, de exemplu, sub forma unei ghicitori ce nu va fi dificil de descifrat: "Prima mea caramida este colorata la fel ca si ciresele".

I.2."Invatam prin joaca" 

In afara de ghicitori, ii poti oferi copilului si alte indicii ce il vor conduce catre selectarea culorilor adecvate.
Astfel, pentru a avea la dispozitie caramizile potrivite, il poti ruga sa se gandeasca la culorile unor haine sau ale unor animale. Nu va feriti nici la a-i cere sa observe ce culoare au anumite obiecte din apropierea sa.

I.3."Cine ghiceste?- Schimb de roluri 

In cazul in care observati ca micutul (de la 3 ani in sus) se descurca bine in a-si realiza propriul turn, puteti schimba rolurile: tu va trebui sa construiesti un alt turn, folosind aceleasi culori si aceeasi alternanta a culorilor ca si el.
Nu va fi simplu pentru el sa te indrume, dar veti avea ocazia sa va selectati doar cateva caramizi, in culorile prezente in preajma voastra.

II. "Recunoasterea culorilor"

Numai dupa ce copilul stie suficient de bine culorile le va putea recunoaste pe fiecare corect, chiar atunci cand sunt foarte multe la un loc. Sa il antrenam deci in urmatoarele activitati:

II.1."Amestecam caramizile"

Mai multe caramizi Lego Duplo, de mai multe culori, vor fi asezate pe o suprafata plana.
Incepeti sa le sortati si apoi sa le combinati intre ele.
Va fi un bun exercitiu pentru rabdarea si capacitatea de atentie a copilului (de la 3 ani in sus).

II.2. "Alege culorile"

In functie de culoare, caramizile vor fi selectate. Din acestea se vor putea construi obiecte simple, din piese de o singura culoare (activitatea este adecvata copiilor de la 3 ani in sus).
Cei mai maricei (de la 4 ani in sus) vor putea sa numere cate caramizi dintr-o singura culoare se afla in gramada de pe suprafata de joc.

 II.3. "Simtul culorii" 

Este important ca un copil sa isi formeze simtul culorii inca de mic. Cea mai simpla modalitate prin care se poate realiza acest lucru este tot jocul.
Spre exemplu, din caramizile avute la dispozitie ar putea realiza un sarpe (poate fi construit fie numai din toate caramizile rosii, fie numai din toate albastre).
In plus, copilul isi poate exersa cunostintele despre forme, daca i-ai spune, de pilda, sa construiasca un sarpe din caramizi numai de anumite forme (acest demers presupune ca toate caramizile sa fie selectate in functie de forma).
Activitatea este recomandata copiilor de la 4 ani in sus, ajutandu-i sa-si imbunateasca inclusiv atentia si capacitatea de concentrare.

III. Stim deja culorile- Sa ne bucuram de ele printr-un joc inedit!

Cu siguranta ca micutului tau ii va face mare placere sa "hraneasca" niste monstruleti dragalasi, cu atat mai mult cu cat vor fi creati de el si se vor alatura si altor "jucariile" preferate: piese Lego Duplo si caramizi Lego.
In plus, activitatea va fi, asa cum vom vedea in randurile de mai jos, una complexa, intrucat va presupune mai multe etape de realizare si anume:
confectionarea monstruletilor
• utilizarea pieselor Lego Duplo si caramizilor Lego
• joaca propriu-zisa (poate fi si un joc de grup)

Ca materiale, va trebui sa aveti la indemana urmatoarele:
• pungi din hartie de culoare maro/bej inchis
• foarfeca
• carton colorat
• markere
• banda dublu adeziva
• seturi de ochisori din plastic (se gasesc in magazinele specializate in crafting)
• piese Lego Duplo si caramizi Lego
Aceste materiale le veti folosi pe parcursul tuturor etapelor activitatii:

III.1. "Confectionam monstruleti"

Incepeti prin a decupa din carton contururi de monstruleti. Lipiti-i pe pungile din hartie. De asemenea, nu uitati sa indoiti partea superioara a pungilor pentru a le face mai usor de umplut cu Lego.
Cu ajutorul unor mici taieturi (la mijlocul pungilor), ii veti ajuta pe monstruleti sa aiba "guri' functionale (ce vor putea fi umplute cu piese Lego)
Puneti-le ochisorii (ii veti lipi cu banda adeziva) si colorati-i cu markerele.

III.2."Cum construim"

Incepem prin a sorta piesele de Lego, pe culori si forme.
Copiii participanti vor trebui sa-si aleaga cate o punga de hartie si sa o umple cu Lego. Dupa aceea vor putea sa-si foloseasca toate piesele colorate din punga pentru a crea ceva.

III.3. "Cum ne vom juca"

Odata ce monstruletii au fost realizati si pungile umplute cu Lego, vom mai adauga acestora inca o gramada de caramizi Lego Duplo. Apoi vom incepe sa le sortam si pe acestea in functie de culoare.
Le vom putea introduce in pungi si pe cele nou sortate, astfel incat monstruletii sa aiba "burtile" si mai pline cu "mancare" colorata.
Activitatea este recomandata copiilor de la 3 ani in sus, ajutandu-i sa-si dezvolte indemanarea, creativitatea, capacitatea de concentrare si atentia.

Daca ti-a placut articolul, gasesti mai multe si poti descarca gratuit idei de joaca, fise cu activitati, pagini de colorat sau chiar povestea de culcare "Sa-ti spun despre ziua mea", pe
www.legoduplo.ro.

Surse poze:
http://1.bp.blogspot.com/_Qj7CXjsbWB4/S_n6-gpLyXI/AAAAAAAAGE8/8hRX1urFiEM/s200/legocolours.jpg
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/3b/97/fd/3b97fd0aadc732d029da7d5b4780abf4.jpg
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/8d/1e/56/8d1e56804f70499eb3a69946f428b104.jpg

 

Articolul urmator
10 decoratiuni de primavara homemade, numai bune de realizat cu copilul
10 decoratiuni de primavara homemade, numai bune de realizat cu copilul

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    5 moduri prin care îl poți încuraja pe copilul tău care învață acasă, să socializeze
    5 moduri prin care îl poți încuraja pe copilul tău care învață acasă, să socializeze

    În ultimii ani, tot mai mulți părinți decid ca micuții lor să învețe acasă. De aceea, este firesc să intervină și această grijă: „Oare copilul meu are...

    Nu învăța copilul cum să fie bogat, învață-l cum sa fie fericit
    Nu învăța copilul cum să fie bogat, învață-l cum sa fie fericit

    Fericirea - un cuvânt atât de scurt pentru amploarea pe care o îmbracă - este unul dintre cele mai importante scopuri față de care ne dorim noi, în calitate de...

    10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul
    10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul

    În primii 7 ani de viață, creierul este ca un burete care absoarbe informațiile din jur, fiind în etapa de formare. În această perioadă (dar nu numai) este vital ca...

    Primul caz grav de dependență de jocuri online din lume: copilul a stat internat 2 luni în spital
    Primul caz grav de dependență de jocuri online din lume: copilul a stat internat 2 luni în spital

    Un adolescent a stat două luni internat în spital după ce a devenit dependent de un joc video! Băiatul în vârstă de 15 ani a fost spitalizat după ce a început...

    Ce jocuri în 1 sunt sigure și constructive pentru copilul tău?
    Ce jocuri în 1 sunt sigure și constructive pentru copilul tău?

    Pe măsură ce un copil crește, chiar dacă va avea în continuare plăcerea de a se juca în compania cuiva, nu va ezita nici în a se juca de unul singur. Din acest motiv,...

    Șase pași esențiali în a învăța copilul să spună „Îmi pare rău"”, fără să simtă că este pedepsit
    Șase pași esențiali în a învăța copilul să spună „Îmi pare rău"”, fără să simtă că este pedepsit

    Alături de „Te rog” și „Mulțumesc”, „Îmi pare rău” este printre primele reguli sociale, de politețe, pe care cel mic le învață de la...

    Dragă mami, învață să faci diferența dintre a fi politicos și a face pe plac oricui pentru a-ți educa sănătos copilul
    Dragă mami, învață să faci diferența dintre a fi politicos și a face pe plac oricui pentru a-ți educa sănătos copilul

    Una dintre cele mai mari provocări pe care le ai de înfruntat, ca părinte, este să reușești să găsești un echilibru între a-ți învăța copilul să fie politicos...

    Video: o mamă intră într-o o sală de jocuri de noroc și își lasă fetița în căruciorul care este luat de vânt
    Video: o mamă intră într-o o sală de jocuri de noroc și își lasă fetița în căruciorul care este luat de vânt

    Un video a devenit viral și a ajuns în tenția autorităților după ce a surprins o mamă care lasă în fața unei săli de jocuri de noroc din Bacău un cărucior cu un copil...

    © 2024 Qbebe