Alimentatia raw vegana la copii: riscuri si avantaje

Alimentatia raw vegana la copii: riscuri si avantaje

Irina Olteanu - Redactor Senior

Alimentatia raw vegana poate presupune o serie de avantaje pentru sanatate, insa, cand este vorba de copii, asociaza si riscuri considerabile, putand cauza o serie de carente nutritionale. Iata-le explicate pe fiecare in parte, alaturi de cateva sfaturi in acest sens.

Despre alimentatia raw vegana

In functie de filosofia/stilul de viata din fiecare familie, alimentatia raw poate include o serie de fructe, legume, nuci, seminte, oua, dar si peste, carne sau produse lactate (acestea din urma sunt in principiu excluse; presupun o serie de riscuri pentru sanatate din cauza bacteriilor alimentare pe care le pot purta). Sunt posibile si alimente procesate simple cum sunt diferite tipuri de seminte incoltite, branza si alimente fermentate-iaurturi, kefir, varza murata, dar in general alimentele nu sunt pasteurizate, omogenizate sau produse cu utilizarea pesticidelor sintetice, fertilizatorilor chimici, solventilor industriali sau a aditivilor alimentari. Pe scurt, alimentele sunt negatite/neprocesate si servite de obicei reci/putin calde; este permisa insa crearea unor gustari crocante din fructe si legume cu ajutorul unui deshidrator (temperatura nu depaseste 46 grade C). Adeptii acestui tip de alimentatie apeleaza de asemenea pentru diversificarea optiunilor alimentare la blendere si procesoare de alimente. O alimentatie raw standard consta astfel in: fructe si legume crude, nuci, seminte si cereale incoltite, muguri, plante si condimente proaspete, superalimente, alge marine, uleiuri presate la rece.

Beneficiile alimentatiei raw

Un aport considerabil de fructe si legume ofera, in mod evident, o multitudine de vitamine si minerale, in stare pura, nefiind alterate de procesele termice. Alimentele raw pot oferi si energie, o stare buna de sanatate, o greutate normala, dispozitie echilibrata si o calitate sporita a vietii. Corpul uman are nevoie de enzime pentru a digera alimentele, iar cele raw contin unele care apar in mod natural, menite sa descompuna acel aliment specific. Fructele si legumele crecute organic ofera o nutritie de calitate ridicata in timp ce sprijina in mod natural atat digestia, cat si un sistem imunitar care functioneaza corespunzator. Cu ajutorul alimentelor raw, digestia si raw vegantranzitul intestinal sunt rapide si usoare. In plus, ele ajuta si la alcalinizarea corpului, un factor cheie in consolidarea unei sanatati excelente (in stadiul alcalin, corpul asimileaza mai usor nutrimentele si elimina mai eficient toxinele).

Este evident faptul ca pentru copii consumul unei cantitati adecvate de nutrimente, vitamine si minerale este important; dimpotriva painea alba si produsele animale pline de nitrati (dar si hormoni/ antibiotice) sunt daunatoare. In prezent, alimentatia copiilor consta, din pacate, in cantitati mari de proteine animale, zaharuri procesate, multa grasime, lactate procesate, produse fainoase, cereale/leguminoase gatite, bomboane, suc, aditivi, conservanti si alte substante chimice, inclusiv medicamente. Toate acestea au asociata o lista lunga de imbolnaviri, dizabilitati de invatare si obezitate.

Ideea de baza a alimentatiei consta in faptul ca procesarea termica (incalzirea) alimentelor distruge nutrimentele si enzimele naturale, deoarece acestea stimuleaza procesul digestiv si combat imbolnavirile cronice. Unii experti in alimentatie raw considera de asemenea ca gatitul cauzeaza toxicitate alimentelor si sustin ca o dieta raw poate inlatura durerile de cap si alergiile, imbunatati imunitatea si memoria si ameliora artrita si diabetul. De altfel, celor mici le plac legumele si fructele, mai ales daca sunt implicati in procesul de gatire.

Ce spun studiile cu privire la valorile nutritive ale alimentelor? Este binecunoscut faptul ca vitamina C poate fi alterata prin gatire, insa exista si nutrimente care sunt mai bine asimilate prin intermediul sau. Astfel, un studiu publicat in Revista Britanica de Nutritie din 2008 ce a analizat persoanele cu o alimentatie strict raw vegana, a constatat ca acestea au prezentat nivele relative ridicate de beta caroten, un antioxidant care se gaseste in fructele si legumele de culoare verde inchis, galbena si portocalie. Dimpotriva, aceleasi persoane au prezentat nivele reduse de licopen, un pigment rosu care se gaseste in special in rosii, cunoscut a scadea riscul de cancer si infarct. Apoi, un raport din 2008 din Revista de Chimie a Agriculturii si a Alimentelor sustine ca morcovii, spanacul, ciupercile, sparanghelul, varza si ardeii ofera mai multi antioxidanti cand sunt fierte sau inabusite decat in stare cruda-asadar adevarul e undeva la mijloc.

Alte studii indica faptul ca exista o prevalenta de astm in cazul celor cu o alimentatie cu putina vitamina A (morcovi si cartofi dulci), precum si vitamina C (portocale) si seleniu (nuci si cereale). De asemenea, inlaturarea alimentelor procesate (si a altora ce pot contribui suplimentar), in cazul unei cercetari asupra psorizisului a condus la rezultate benefice. Dieteticianul Azmina Govindji, purtator de cuvant pentru Asociatia Britanica Dietetica sustine ca alimentatia raw poate fi o sursa buna de nutrimente, dietele pe baza de plante reducand riscul pentru anumite forme de cancer si boli de inima si oferind mai putine calorii (scade riscul de obezitate). De asemenea, ele contin antioxidantii cunoscuti a contribui la imunitate, in timp ce nucile si semintele sunt desigur benefice; omega 6 din alimentele prajite agraveaza inflamatia pielii creand un puseu de insulina, insa omega 3 din alimente ca peste gras/nuci/avocado a condus la stoparea iritatiei aproape instantaneu.

Doamna doctor Gabriela Man, Specialist sanatatea populatiei si siguranta alimentului, www.slabestimancand.ro completeaza:

medic"Alimentatia raw vegana este o sursa foarte buna nu doar de fibre, dar si de antioxidanti si enzime esentiale pentru buna functionare a diverselor procese din organismul nostru. Consider ca se pot da copiilor preparate raw-vegane, pentru a asigura aceste aporturi, insa doar in cadrul unei alimentatii diversificate (cum spun mai jos - cel putin ovo-lacto-vegetariana cu permisiune de peste si fructe de mare, daca nu omnivora...)."

Citeste si:

10 deserturi raw pentru copii 

Riscurile alimentatiei raw

Pentru copiii de varsta mica poate reprezenta o provocare sa primeasca o gama de nutrimente si proteine, grasimi si calorii necesare cresterii, dar si dezvoltarii osoase si musculare. In acest sens o alimentatie raw vegana presupune un timp crescut de pregatire, o atentie sporita pentru echilibrarea corecta a meselor. Gatirea nu este intotdeauna nociva pentru ca poate distruge bacteriile daunatoare de pe alimente si, dupa cum am mentionat, stimuleaza eliberarea unor nutrimente. De asemenea, dietele raw si raw vegane tind sa contina multe fibre care nu sunt recomandate copiilor de varsta mica- pot limita asimilarea fierului si a calciului.

Fructele si legumele nu sunt suficient de dense din punct de vedere caloric (nu au suficienti macronutrienti)- caloriile provin in general din grasimi, proteine si carbohidrati. Lipsa caloriilor poate fi benefica pentru un adult care vrea sa slabeasca, dar nu si pentru un copil in crestere. Din aceste motiv, copiii care urmeaza o alimentatie raw tind sa manance tot timpul, fara a se satura. Solutia adoptata de unii parinti in acest sens consta in cantitati mari de alimente grase cum sunt avocado, nuci si seminte (pornind de la premisa ca laptele matern este de asemenea gras, continand in jur de 50% grasime, cu care copiii vegani sunt hraniti uneori pana la 5-7 ani). raw veganAcestea nu sunt insa la fel de bogate in nutrimente pe cat se crede daca se analizeaza continutul raportat la numarul de calorii. Grasimea mai joaca un rol important deoarece dispune de energie concentrata.

Alimentatia raw vegana nu ofera esentiala vitamina B12 - este critica pentru copii si deseori este necesara oferirea unui supliment alimentar

Pot aparea probleme dentare - copiii au un stomac mic si este normal sa necesite mancare mai des decat adultii. Copiii vegani nu sunt pe deplin satui deoarece nu primesc nutrimentele de care au nevoie. Aportul de carbohidrati poate fi prea redus si cauta instinctiv alimente mai concentrate pentru a primi caloriile de care au nevoie. Insa apeland constant la mancare, sunt sanse crescute de carii dentare; flora bucala nu este niciodata intr-un stadiu alcalin si oferirea constanta de zahar (din fructe) hraneste bacteriile cauzatoare de carii.

O alta problema este reprezentata de proteine - laptele matern este compus (din punct de vedere caloric) din 52% grasime, 6% proteine si 42% carbohidrati. Laptele de vaca contine 19% proteine, 52% grasime si 29% carbohidrati. Laptele matern este mai dulce si mai putin concentrat in proteine; oamenii trebuie sa creasca incet o perioada de timp, treptat, in timp ce viteii trebuie sa creasca repede. Necesitatile de proteine ale unui copil in crestere trebuie sa fie putin mai mari de 6% decat cele din laptele matern; o dieta deficitara in energie totala (calorii) va fi deficitara si in proteine (fructele contin putine proteine). De exemplu: bananele contin 4% proteine, merele 2%, strugurii 4%, pepenele galben 5%, curmalele 2%, in medie este vorba de 4-5% proteine (mai mare este continutul in coji si seminte). Fructele contin si putine minerale.

Alte nutrimente importante pentru crestere presupun calciu-se poate gasi in legumele verzi, iar vitamina D poate fi o problema daca expunerea la soare nu este corespunzatoare (se poate gasi in lapte de soia fortifiat sau in suplimente). Medicul Caroline Cederquist adauga faptul ca nevoile alimentare ale copiilor pot diferi de cele ale adultilor si de aceea poate aparea anemie si subponderabilitate la copiii raw vegani. In plus, nu trebuie neglijata izolarea sociala, excluderea, mai ales in cazul evenimentelor.

Doamna doctor Gabriela Man, Specialist sanatatea populatiei si siguranta alimentului, www.slabestimancand.ro completeaza:

"Este un subiect foarte disputat....Personal, consider omul o specie omnivora (dovada, de altfel, prezenta caninilor - nu mari, deci nu este un carnivor, dar exista - deci nu este un ierbivor).
medicCopiii sunt influntati de ceea ce se consuma in casa, deci majoritatea parintilor total vegetarieni sau raw vegani isi hranesc copiii astfel. Insa, copilul este un organism in formare, are nevoie de o alimentatie diversificata care sa ii asigure necesarul de nutrienti necesari unei dezvoltari armonioase! Cea mai potrivita ar fi o alimentatie ovo-lacto-vegetariana, cu permisiunea consumului de peste si fructe de mare- decat o alimentatie strict vegetariana!
Absenta produselor din carne la copii se asociaza frecvent cu deficiente de Fier, vitamina B12, aminoacizi si alte minerale (zinc, calciu). Toate acestea, asociate si cu un nivel caloric scazut (specific preparatelor vegetariene) vor creste riscul ca cei mici sa sufere intarzieri in crestere si in desvoltarea sanatoasa, corecta, a diverselor sisteme (cum ar fi, sistemul neurologic, de exemplu...). Vitamina B12 se gaseste doar in produsele animale.... deficitul lui duce la anemii grave. Sa luam un exemplu: comparativ cu absorbtia a 15-30% a fierului din produsele de carne, in cazul legumelor acesta scade la 5% (risc crescut, astfel, de anemii si imunitate scazuta).
Zincul este prezent cu preponderenta in carne si iaurt, iar rolurile lui sunt esentiale in organism (functionarea normala a sistemului reproducator, capacitatea de aparare a corpului la boli si infectii etc). Regimul vegetarian total este deficitar in acest mineral..."

De retinut

In cazul copiilor care urmeaza o alimentatie raw vegana, statura/greutatea lor nu trebuie sa fie mai mica/usoara decat a altor copii (evident, tinand cont de diferente/particularitati normale)- este vorba de o statura fragila, similara unui pasari si prea mica, insotita de obraji infundati sau fata anormala/adancita. Trebuie o atentie sporita cariilor dentare. Un copil vegan sanatos trebuie sa fie sociabil, inteligent si vesel si sa se dezvolte in aproximativ acelasi ritm ca semenii sai. Pentru o dezvoltare optima, urmariti urmatoarele suplimente - soia/lecitina de floarea soarelui pentru colina, expunerea la soare pentru vitamina D3, vitamina K2- esentiala pentru oase si dinti, raw veganvitamina B12- lipsa ei poate cauza intarzieri severe si ireversibile in crestere, acizii grasi DHA si EPA- esentiali pentru dezvoltarea creierului, fier ionic- trebuie urmarit pana la varsta 5 ani din cauza stilului neobisnuit de a manca. Nu in ultimul rand, cei mici nu trebuie sa sufere din cauza impunerii unor norme alimentare/indoctrinari.

Doamna doctor Gabriela Man, Specialist sanatatea populatiei si siguranta alimentului, www.slabestimancand.ro completeaza:

"Parintii trebuie sa constientizeze ca organismul copilului este un organism tanar, in formare. In lumea aceasta a nutritiei sanatoase se combat in studii sustinatorii regimului omnivor cu cei ai regimurilor vegetariene sau raw vegane. Din punctul meu de vedere, nu exista suficiente studii si nu sunt suficient de concludente ca aceste regimuri nu afecteaza a la longue sanatatea copilului! Ma refer in primul rand la faptul ca milioane de ani omul s-a hranit de tip omnivor, da, sunt de acord, fara exces de carne si lactate... studiile care sustin alimentatia exclusiv vegetariana pe mine nu m-au convins...pentru mine nu sunt suficent de convingatoare. Parintele poate alege varianta, ce spuneam mai sus, a unei alimentatii ovo-lacto-vegetariene, cu permsiune de peste si fructe de mare, in care sa dea copilului si preparate raw-vegane, extraordinare ca si sursa de enzime, vitamine, minerale si antioxidanti."

Multumim doamnei doctor Gabriela Man pentru informatiile oferite.

Surse:
www.fredericpatenaude.com; www.petakids.com; www.shazzie.com; www.dailymail.co.uk; www.therawfoodmum.com; 

http://en.wikipedia.org; www.therawfoodmum.com

Articolul urmator
Copilul meu este alergic la ou! Cum se manifestă alergia la ou și ce riscuri prezintă pentru sănătatea micuțului
Copilul meu este alergic la ou! Cum se manifestă alergia la ou și ce riscuri prezintă pentru sănătatea micuțului

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Un tată își hrănește pe ascuns copilul cu carne și lactate pentru că soția este vegană
    Un tată își hrănește pe ascuns copilul cu carne și lactate pentru că soția este vegană

    Mama îi pune la pachet gustări din morcovi, mere și legume, în timp ce tata îi dă pe ascuns hamburgeri, snacksuri și dulciuri. Băiatul în vârstă de 12 ani...

    Prima excursie cu trei copii la Disney World. Un părinte vorbește sincer despre avantaje și dezavantaje
    Prima excursie cu trei copii la Disney World. Un părinte vorbește sincer despre avantaje și dezavantaje

    Printre experiențele inedite pe care îți dorești să i le oferi copilului tău se poate regăsi și aceasta: o excursie într-un parc tematic precum este și Disney World (din...

    Bronz la solar: riscuri și beneficii
    Bronz la solar: riscuri și beneficii

    Lumea cosmetică evoluează pe zi ce trece, iar oamenii continuă să ia diferite măsuri pentru a-și obține aspectul de vis, fie că este vorba de ingrediente naturale sau de procese...

    Seminar: Riscuri în sezonul rece în cazul prematurilor sau al nou-născuților cu probleme cardiace sau bronho-respiratorii
    Seminar: Riscuri în sezonul rece în cazul prematurilor sau al nou-născuților cu probleme cardiace sau bronho-respiratorii

    Asociația Unu și Unu prezintă un seminar pentru părinți, din care veți afla care sunt riscurile infectării cu Virusul Respirator Sincițial (VRS) în cazul prematurilor sau al...

    Tot mai multe românce aleg să nască acasă. Care este motivul și ce riscuri implică
    Tot mai multe românce aleg să nască acasă. Care este motivul și ce riscuri implică

    Nașterea acasă, în confortul propriului cămin, alături de partenerul de cuplu, sună idilic, nu? Imediat după naștere, părinții își țin pruncul în brațe și mama...

    Hrișca: ce este și cum o introduci în alimentația copilului
    Hrișca: ce este și cum o introduci în alimentația copilului

    Cultivată de mai bine de 8000 de ani în emisfera nordică, hrișca provine fie din familia plantelor Fagopyrum esculentum, fie din familia Fagopyrum tataricum, fiind înrudită...

    5 tipuri de cereale fără gluten pe care să le incluzi în alimentația copilului
    5 tipuri de cereale fără gluten pe care să le incluzi în alimentația copilului

    Cerealele reprezintă un element esențial în alimentația noastră de zi cu zi, furnizând carbohidrați, fibre și nutrienți importanți. Cu toate acestea, pentru copiii care...

    Până la ce vârstă este interzis popcornul în alimentația copiilor și de ce?
    Până la ce vârstă este interzis popcornul în alimentația copiilor și de ce?

    Delicioase și sănătoase, floricelele de porumb reprezintă un real pericol pentru sănătatea copiilor mici, dacă nu sunt mestecate corespunzător. Amenințarea posibilității de...

    © 2024 Qbebe