Apetitul scazut la copii poate fi simptom de boala

Apetitul scazut la copii poate fi simptom de boala

Irina Olteanu - Redactor Senior

Apetitul scazut la copii ingrijoreaza adeseori parintii fara motiv, insa exista si situatii cand ascunde diverse afectiuni. Care sunt acestea si cum poate fi tratat apetitul scazut la copii vom afla in continuare.

Ce este lipsa poftei de mâncare la copii și cum se manifestă

Apetitul este controlat la nivel cerebral de către anumiți centri ai foamei și sațietății. De aceea, atunci când ne este foame avem instinctul de a mânca, iar atunci când stomacul s-a umplut ne oprim. O tulburare la nivelul acestor mecanisme complexe poate cauza lipsa poftei de mâncare la copii.

fetita-blonda-cu-codite-sta-cu-capul-pe-maini-la-masa-si-are-o-farfurie-de-mancare-in-fata

Lipsa poftei de mâncare la copii se manifestă prin dorința scăzută de mânca sau chiar absența foamei. În unele situații copii nu doar că sunt apatici și triști atunci când vine ora mesei, dar pot chiar refuza mâncarea. O lipsă de poftă de mâncare la copii mai mici se lasă chiar cu o repriză de plâns dacă părintele încearcă să forțeze hrănirea.  O varietate de afecțiuni duc la scăderea apetitului, iar diagnosticul trebuie pus rapid, deoarece lipsa hranei duce la dezechilibre majore în organism. Organele nu pot funcționa corespunzător și corpul își folosește din rezervele de vitamine și minerale, ceea ce duce după un timp la slăbiciune, confuzie, dificultăți de concentrare sau iritabilitate.

Cauze ale scaderii apetitului

Urmatoarele cauze nu sunt limitative (pot fi mai multe in realitate) si vor fi identificate doar de medic in urma investigatiilor specifice, reprezentand numai situatiile in care scaderea apetitului ascunde o boala: depresie, diabet, hepatita A, B si C, lupus, artrita, fibroza chistica, infectii (E.Coli, Salmonella, virale, parazitare sau urinare), HIV, reflux gastro-esofagian, tulburari gastrointestinale, constipatie, boala lui Crohn, boala celiaca, apendicita, hipercalcemie, hipotiroidism, intoxicatie cu plumb, deficienta de zinc, de fier, de vitamina B12, hipervitaminoza A, pielonefrita, pancreatita, abcese, anorexie si chiar toxicitate (antihistamine, efedrina) sau cancer. Este posibil ca si medicatia ADHD sa cauzeze o tulburare in apetitul copilului (psiho-stimulantele cum este Ritalin conduc la o scadere in apetit in decurs de 30 minute de la administrare).

copil-blond-care-se-uita-urat-la-o-farfurie-cu-mancare

Conform specialistilor, cel mai adesea este vorba de: supraalimentatie, somn insuficient, infectii (durere de gat, iritatie, febra), malformatii ale tubului digestiv, malformatii cardiace congenitale, anemie, tumori, anomalii cerebrale, boli genetice, apetitul scazut fie prevestind, fie indicand aparitia afectiunii asociate, insa este dificil de inchegat un tablou clinic complet, deoarece multi copii nu sunt capabili sa exprime intreaga paleta de simptome. In cazul bebelusilor, aparitia dintilor constituie un alt motiv pentru scaderea apetitului, dar aceasta reprezinta o problema de scurta durata.

Iata, pe de alta parte, cazurile in care scaderea apetitului nu este cauzata de o boala: copilul mananca intre mese, bea prea mult suc si alte lichide (inclusiv lapte) sau dulciuri intre mese ori consuma mai putina energie decat de obicei (depune prea putin efort fizic). In cazul copiilor cu varsta de peste 1 an, apetitul creste si scade in conformitate cu varsta, nivelul de energie (daca cel mic este prea obosit/prea agitat la ora de masa), perioadele de crestere (daca este vorba de o perioada de stagnare, apetitul va scadea corespunzator) si temperamentul. Iar daca cel mic pare multumit si vesel, nu aveti de obicei motive de ingrijorare. Exista si situatii cand copiii refuza sa manance, deoarece vor sa se joace (explorand mancarea), sunt stresati din diverse motive (in special probleme de integrare), isi copiaza prietenii/colegii sau pur si simplu in mod demonstrativ (ca reactie la presiunile voastre privind alimentatia - criza de opozitie).

Anemia este o cauza des suspectata a se afla in spatele apetitului scazut, cea feriptiva in special (consta in deficienta de fier) si apare la copiii care nu primesc suficiente alimente bogate in fier, cum sunt carne sau cereale fortifiate, dar si prea mult lapte de vaca (nu contine suficient fier si scade pofta de mancare pentru alte alimente). In plus, pot aparea o scadere a energiei si o paloare specifica.

Doamna doctor Ana Cristina Stefanescu - medic specialist pediatru ne mentioneaza:

"Fiecare copil trece prin perioade de apetit mai bun sau mai capricios de-a lungul copilariei, fara ca sa contituie o problema de sanatate. Dar este adevarat ca lipsa apetitului poate fi primul semn al unei boli. De obicei, prevesteste o viroza, atat de frecventa la varste mici, si va fi urmata de aparitia simptomelor specifice. Cand infectia, de orice natura ar fi fost ea, trece, apetitul se reia uneori in mod spectaculos. Daca pofta de mancare devine constant scazuta, mai ales daca asociaza scadere in greutate pe o perioada de timp, sunt necesare investigatii in vederea unei anemii, infestatii parazitare, infectii urinare (care pot fi asimptomatice) etc.
De mentionat, insa, ca o boala afecteaza apetitul in mod global; daca totusi copilul mananca cu placere alimentele sale preferate (si probabil nu foarte sanatoase), dar refuza cu obstinatie altele, nu putem vorbi despre o lipsa de apetit, ci despre un apetit capricios."

Doamna doctor Alina Condoiu - medic pediatru Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu" Bucuresti, consultant nutritie pediatrica Med Consult & Care pe care o puteti gasi si la: http://alinacondoiu.wordpress.com/ ne ofera urmatoarele informatii:

"Este foarte important ca parintii sa stie ca pe masura ce copilul creste, numarul de mese zilnice, precum si apetitul scad. Daca in primele 6 luni de viata, sugarul primeste alimentatie naturala (lapte matern) la cerere, pe masura ce creste in varsta, numarul de mese scade, ajungand la varsta de 1 an la 5 mese/zi, la fel ca si adultii. Intre 1 si 5 ani, apetitul copilului scade, deoarece si ritmul de crestere scade. Cel mai important indicator al unei alimentatii suficiente il reprezinta cresterea corespunzatoare in greutate, urmarita de catre medicul pediatru pe graficele de crestere. In cazul in care greutatea copilului se gaseste sub percentila 15 pe graficele de crestere corespunzatoare varstei sau scaderea apetitului este insotita de alte simptome (greata, varsaturi, diaree, febra) este recomandata o evaluare generala a starii de sanatate a copilului."

Citeste si:
https://www.qbebe.ro/copilul/alimentatia_copilului/copilul_meu_nu_vrea_sa_manance!
https://www.qbebe.ro/copilul/sanatate/inapetenta_la_copilul_mic_(p)
https://www.qbebe.ro/copilul/sanatate/7_simptome_comune_la_copii_si_cauzele_acestora

Cauze pentru lipsa poftei de mâncare la copii de 8 ani

Lipsa poftei de mâncare la copii de 8 ani sau mai mari are câteva cauze frecvent întâlnite cum ar fi depresia, constipația, problemele intestinale, anemia sau anumite medicamente. Dintre toate cele menționate despre depresie se vorbește cel mai puțin la copii, deși ea există și nu poate fi gestionată cu ușurință. Depresia la copii poate să apară dacă există certuri dese între părinți, la schimbarea școlii sau dacă sunt își pot face prieteni.

Depresia la copii se manifestă prin pierderea interesului pentru desfășurarea activităților zilnice, printre care și mâncatul. Pe de altă parte, anemia este un dezechilibru care apare atunci când din alimentația copilului lipsesc nutrienții esențiali. De obicei, carența de fier este asociată cu lipsa poftei de mâncare la copii. Dacă copilul nu are poftă de mâncare poate avea și viermii intestinali care, la rândul lor, sunt responsabili pentru numeroase probleme digestive printre care inflamațiile sau sângerarea intestinală.

Dacă pe lângă lipsa poftei de mâncare copilul tău mai are și dureri abdominale, atunci este necesar să-l duci rapid la un consult de specialitate. Constipația este o altă cauză pentru lipsa poftei de mâncare la copii mai mari. Dacă micuțul sau micuța ta nu poate elimina scaunul timp de 2 - 3 zile, atunci este normal că nu poate consuma alte alimente. Remediile naturiste pentru constipație sunt cele care trebuie încercate primele în cazul constipației la copii. Nu în ultimul rând și antibioticele duc la scăderea apetitului. În timpul unui tratament cu antibiotice este normal ca cel mic să nu aibă o plăcere în a mânca, însă, dacă starea lui persistă și după încheierea tratamentului atunci trebuie să discuți cu pediatrul.

Când trebuie să ne îngrijoreze lipsa poftei de mâncare la copii?

Un copil fără poftă de mâncare poate avea și alte simptome de boală, iar motivul de îngrijorare trebuie să apară atunci când pe lângă pierderea apetitului, copilul mai are și alte simptome precum greață, vărsături, diaree, dureri abdominale sau febră. De asemenea, dacă începe să slăbească mult, la fel, trebuie mers de urgență la medic. Un alt semnal de alarmă la care părinții trebuie să fie atenți îl reprezintă lipsa urinării într-un interval de 8 ore. Starea generală proastă a copilului este un semn că acesta are o problemă medicală serioasă.

Analize pentru lipsa poftei de mâncare

In primul rand, medicul urmareste curba de crestere, durata meselor pentru a putea exclude prezenta bolilor. Daca este vorba despre tuse, varsaturi, diaree, respiratie dificila si transpiratii sunt efectuate in primul rand analizele medicale de baza, de sange, urina, coprocultura/ examen coproparazitologic, chiar ecografii/radiografii daca sunt identificate afectiuni serioase in urma examenului fizic.

Tratament pentru lipsa poftei de mâncare

Daca anemia este cauza, de obicei este administrat fier pentru o perioada de timp, iar daca este prezenta durerea se recomanda analgezice cum sunt acetaminofen, ibuprofen. Pentru infectii microbiene, medicul prescrie de obicei antibiotic, care nu functioneaza insa si pentru infectiile virale. Pentru celelalte situatii este in general recomandat si consultul unui alt medic specialist (urolog, cardiolog, oncolog, endocrinolog sau gastroenterolog).

copil-mare-care-sta-la-masa-si-cu-mana-la-frunte

Ce puteti face intre timp pentru a stimula apetitul copilului? Exista o serie de suplimente pe baza de plante care imbunatatesc digestia si asimilarea alimentelor, dar au si rol hepatoprotector (reduc nivelul enzimelor hepatice si impiedica incarcarea cu grasimi a ficatului), fiind utile in acest sens si cand sunt administrate medicamente pe termen lung (care afecteaza ficatul). Unii parinti apeleaza la vitamine fie la recomandarea medicului, fie din proprie initiativa, insa trebuie sa stie ca acestea nu au intotdeauna efectul scontat. Astfel, unii copii pot prezenta o pofta de mancare "multumitoare" in urma administrarii acestora, in timp ce altii isi pierd complet apetitul. Ca regula generala, vitaminele nu trebuie recomandate decat cand exista un deficit nutritional constatat medical (fie in urma unei alimentatii inadecvate varstei, fie in urma unei afectiuni) si nu trebuie sa substituie hrana sanatoasa din meniul unui copil, nici sa fie administrate pentru intarirea sistemului imunitar deoarece nu sunt intotdeauna necesare (exista copii cu dezvoltare staturo-ponderala normala care nu necesita nicio suplimentare si totusi statisticile demonstreaza utilizarea vitaminelor pe durata lunga fara justificare reala).

Apoi, este bine sa limitati aportul de suc si lapte intre 480 si 630 ml pe zi, sa reduceti numarul/cantitatea de gustari intre mese si incurajati in schimb consumul de apa daca copiilor le este sete. Puteti face o atmosfera placuta, pozitiva la masa, demonstrandu-le ca mancarea poate fi distractiva si agreabila, fapt care va dezvolta atitudini sanatoase legate de mancare si de propria persoana pentru copii (depresia si anorexia constituie probleme reale si la varste fragede). Oferiti-le copiilor diferite tipuri de mancare si nu va concentrati pe faptul ca nu mananca, ci mai degraba pe ce mananca, optand eventual pentru portii mai mici servite mai des. Limitati durata unei mese la 20 de minute si includeti o mica portie din alimentul preferat la fiecare masa. Puteti incerca diverse forme de gatire a alimentelor: crude, fierte, coapte, copiii sigur vor prefera cel putin una si apelati la vesela preferata a acestora. Ajutati-i sa manance daca nu sunt capabili singuri (daca sunt capabili, este bine sa le permiteti sa manance singuri), taindu-le alimentele in bucatele mici sau oferindu-le alimente ce pot fi tinute in mana si nu ii certati pentru mizerie, deoarece in acest mod descopera ei mancarea.

Retineti ca la cei mici dimensiunea stomacului este mai mica in comparatie cu cea a adultilor si nu le oferiti mai multa mancare decat pot ingera; nu-i fortati sa manance sau sa termine biberonul/sa curete farfuria. Evitati distractiile in timpul mesei, cum sunt televizorul, jucariile sau cartile (desi acestea din urma se dovedesc de multe ori de ajutor la ora mesei). Nu discutati despre mancare de fata cu ei si nu-i laudati daca au mancat prea mult (nu trebuie sa manance pentru a va face voua placere). Daca au varsta necesara, implicati-i in pregatirea mesei si anuntati-i cu 10-15 minute inainte de aceasta (pentru a se pregati psihologic pentru ea). Preparati-le mese in care sa includeti toate cele patru grupe alimentare: cereale integrale, legume si fructe, lactate si carne sau alte produse cu proteine (tofu, fasole, linte). Reprezentati voi insiva un model de urmat, consumand o varietate de alimente sanatoase si mestecati incet. Nu folositi niciodata mancarea ca recompensa sau pedeapsa. Aveti incredere in copii ca vor manca cat au nevoie: creierul lor le va spune daca le este sau nu foame si cat de mult trebuie sa manance.

Daca cel mic a scazut in greutate sau timp de 6 luni nu a castigat in greutate, daca are simptome de boala (de exemplu, diaree sau febra), daca vomita, daca exista vreo persoana care pedepseste copilul cand nu mananca apelati urgent la medic.

Iata si sfaturile doamnei doctor Ana Cristina Stefanescu, medic specialist pediatru:

"Se recomanda urmatoarele reguli pentru a face momentul meselor mai placut pentru copii:

-stabilirea unor ore regulate pentru mese (pentru a permite organismului sa aiba o ciclicitate a reflexului de foame)
-transformarea meselor intr-o perioada placuta, prin conversatie, muzica preferata a copilului etc.
-experimentarea cu mai multe alimente pentru a identifica pe cele care stimuleaza apetitul; unii copii capriciosi resping alimentele cu anumite texturi
-implicarea copiilor mai mari (peste 2 ani) in procesul de preparare a meselor
-incurajarea activitatilor fizice de orice tip pentru a stimula apetitul
-introducerea in dieta copilului a alimentelor bogate in zinc (foarte necesar in stimularea foamei): carne, ficat, leguminoase (fasole, naut etc.), susan, seminte de dovleac, precum si a unor plante aromatice cunoscute a stimula apetitul: menta (de ex. sub forma unei bauturi pe baza de lapte si menta, cu 30 minute inainte de masa), cimbru, rozmarin.
-extractul de papadie
-alte produse de origine naturala, sub forma de sirop, comercializate pentru stimularea apetitului (Apperin, Hepaid etc.)
-complexele de vitamine si minerale sunt de multa vreme utilizate in acelasi scop, dar utilizarea lor trebuie cantarita si in functie de necesarul copiilor. De exemplu, se recomanda cu incredere unui copil care nu mananca fructe si legume crude sau la sfarsitul iernii, cand este de asteptat ca exista o depletie a organismului in acesti compusi
-si, de maxima importanta: evitarea stresarii copilului in ceea ce priveste mancarea, lucru ce se poate solda cu instalarea unei adevarate anorexii nervoase. Anumite limite si reguli de alimentatie trebuie bineinteles mentinute, precum si evitarea unor capcane (de ex. evitarea recompensarii cu mai multe dulciuri daca si-a mancat portia de felul II sau oferirea unui supliment de lapte in caz ca nu a mancat cat si-ar fi dorit parintii), dar trebuie evitata si fortarea alimentatiei, precum si oferirea de multiple mici gustari (un biscuit, un sfert de mar, o felie de paine etc.) pe tot parcursul zilei."

Doamna doctor Alina Condoiu - medic pediatru Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu" Bucuresti, consultant nutritie pediatrica Med Consult & Care pe care o puteti gasi si la: http://alinacondoiu.wordpress.com/ ne ofera urmatoarele informatii:

"Inainte sa se gandeasca la suplimente alimentare, parintii trebuie sa cunoasca anumite aspecte importante legate de alimentatia copiilor:
• De indata ce pot, copiii trebuie lasati sa manance singuri, astfel inca de la varsta de 8 luni pot incepe sa logoprimeasca fructe si legume taiate, pe care sa le tina singuri in mana;
• Limitarea cantitatii de lapte la maximum 500 ml dupa varsta de 1 an;
• Limitarea sucurilor si a ceaiurilor care pot asigura satietate pentru o perioada de timp, insa nu au valoare energetica suficienta;
• Doar 2 gustari intre mese - una intre mic dejun si pranz si alta intre pranz si cina;
• Portii mici la masa;
• Masa in familie, moment de buna dispozitie;
• Fiecare persoana are un centru al satietatii. Astfel, la fel ca si adultii, copiii stiu cand se instaleaza senzatia de satietate, iar parintele trebuie sa fie constient de acest aspect si sa aiba incredere in centrul de satietate al copilului;
• Chiar daca cel mai probabil nu sunt necesare, suplimentele de vitamine in doze corecte il pot face pe parinte sa se relaxeze cu privire la apetitul mai scazut al copilului sau."
 

Ce dați copiilor pentru pofta de mâncare: stimulente poftă de mâncare

De multe ori copiilor nu le revine pofta de mâncare nici măcar după câteva zile. În ajutorul părinților care nu mai știu cum să-și facă copilul să se hrănească de bunăvoie vin suplimentele pentru poftă de mâncare. Însă, înainte de a da copilului tău orice supliment pentru poftă de mâncare trebuie să ceri părerea pediatrului. Iată mai jos 3 variante de supliment pentru poftă de mâncare la copii.

  • Appetit tonus: este un supliment alimentar recomandat pentru stimularea poftei de mâncare și a vitalității. Appetit plus poate fi administrat atât bebelușilor, cât și adolescenților. La copii sub 5 ani doza recomandată este de 1 linguriță de 2 ori pe zi, iar la copii peste 5 ani se dau câte 2 lingurițe, de 2 ori pe zi, după masă.
  • Sirop Îngerașul: pentru creșterea poftei de mâncare și a vitalității. De asemenea, este un tonic digestiv ce crește rezistența organismului. La fel ca în cazul siropului Appetit tonus și Îngerașul este recomandat atât bebelușilor, cât și pentru lipsa poftei de mâncare la copii de 1 an jumate și mai mari. Doza recomandată pentru copii mai mici de 6 ani este de 1 linguriță pe zi, iar pentru cei mai mari este de 2 lingurițe pe zi.
  • Sirop Alinan: este indicat pentru stimularea poftei de mâncare, susținerea dezvoltării armonioase a copiilor și efortul fizic sau intelectual intens. Siropul Alinan are un gust fructat și este bine tolerat de copii peste 1 an și este indicat chiar și pentru lipsa poftei de mâncare la copii de 12 ani și mai mari. Doza recomandată este de 5 ml pe zi.

Remedii homeopate pentru pofta de mâncare la copii

Homeopatia este o metodă de tratament care se bazează pe tendința naturală de vindecare a organismului. În homeopatie se folosesc medicamente obținute din substanțe de origine vegetală sau minerală, preparate prin procese specifice în laboratoare farmaceutice specializate. Homeopatia tratează și lipsa poftei de mâncare la copii. Remediile homeopate nu se administrează fără recomandarea unui specialist. Iată cele mai cunoscute 3 remedii homeopate pentru stimularea poftei de mâncare la copii.

  • Ferrum metallicum: este un medicament homeopat obținut din pulbere de fier. Este recomandat pentru copii care suferă de anemie și care nu au poftă de mâncare.
  • Carica papaya: este arborele care face celebrele fructe papaya. Un medicament homeopat obținut din pulbere de papaya tratează absența senzației de foame. De asemenea, carica papaya este recomandat și pentru micuții care vomită.
  • Alfalfa: sau lucerna așa cum este cunoscută la noi reprezintă un remediu homeopat des folosit pentru lipsa poftei de mâncare la copii. Lucerna conține vitamina C, cupru și magneziu.

Stimularea poftei de mâncare la bebeluși

Pe lângă suplimentele pentru poftă de mâncare, mai există câteva sfaturi pe care le poți lua în considerare pentru a-l face pe bebe să mănânce cu plăcere. Nu uita că lipsa poftei de mâncare la copii poate să apară în orice moment, așa că trebuie să fi pregătit pentru acest lucru.

În primul rând, oferă-i apă copilului tău la fiecare jumătate de oră. Apa ajută tractul digestiv să funcționeze corespunzător și stimulează pofta de mâncare. De asemenea, este important ca bebelușilor care sunt alăptați să și se ofere lapte în cantități mici și la distanțe scurte de timp. Dacă bebe este forțat din prima să mănânce prea mult, situația se înrăutățește.

bebelus-cu-costumatie-de-ursulet-se-uita-mirat-la-mama-care-ii-da-mancare

În al doilea rând, dacă bebelușul a ajuns la perioada diversificării, atunci lor trebuie să li se ofere gustări la fiecare 2 ore. Aceste gustări pot fi formate din alimentele preferate ale copilului tău cum ar fi fructele sau legumele. Un alt truc eficient este untul de arahide. Aceste arahide sunt un supliment natural pentru pofta de mâncare. Îi poți da unt de arahide copilului în diferite prăjituri sau poate chiar să înlocuiască untul clasic.

Constipație și lipsa poftei de mâncare la copii

Lipsa poftei de mâncare la copii este unul dintre simptomele principale ale constipației. Această constipație apare când sistemul digestiv al copilului nu funcționează corect dintr-un motiv sau altul. Constipația presupune că micuțul nu poate elimina scaunele mai multe zile la rând. Abia după ce va putea evacua scaunele își va redobândi și pofta de mâncare. În zilele cât este constipat, copilul trebuie să consume multe lichide, iar dacă problema nu se ameliorează atunci trebuie discutat neapărat cu pediatrul.

Lipsa poftei de mâncare și oboseala

Unul dintre efectele oboselii este și lipsa poftei de mâncare. La copii, somnul insuficient duce la irascibilitate și o stare generală proastă. Oboseala și lipsa poftei de mâncare la copii pot fi și simptome de boală sau arată faptul că micuțul sau micuța ta se luptă cu o infecție. În același timp, un tratament cu antibiotice poate duce și el la scăderea apetitului la copii. În orice caz, dacă observi o stare de oboseală continuă la copilul tău combinată cu absența senzației de foame, este recomandat să contactezi medicul.

Ce să nu faci când copilul nu mai are apetit

Într-adevăr, lipsa poftei de mâncare la copii este un motiv de îngrijorare, dar ca părinte trebuie să înveți să gestionezi întreaga situație. Altfel, în loc să-ți ajuți copilul nu vei face altceva decât să înrăutățești situația. Mai jos ai o listă cu lucruri pe care nu trebuie să le faci atunci când copilul tău nu are apetit.

  • Nu-l forța să mănânce porții mari, ci unele mici și la maxim 2 ore distanță.
  • Nu certa copilul în timpul mesei pentru motive nesemnificative.
  • Nu alege singură ceea ce va mânca copilul tău. Lasă-l pe el să-ți spună ce preferă să consume.
  • Nu-i oferi mai mult de 3 gustări pe zi, între mesele principale.
  • Nu-ți încuraja copilul să fie sedentar. Statul la televizor sau pe internet nu ajută, ci plimbările în aer liber.
  • Nu-i oferi prea multe lichide pe zi. Între 6 - 8 pahare cu lichide pe zi sunt suficiente.
  • Nu discuta prea mult cu el despre mâncare. În loc să-i crească apetitul, copilul se va simți agasat.

3 rețete de preparate sănătoase pentru copii

Un mod bun de a stimula apetitul celor mici este cu ajutorul unor rețete delicioase, pe care în mod normal nu le consumă. Însă, să nu uităm că vorbim despre copii, astfel că mâncarea trebuie să fie sănătoasă și să le aducă aportul zilnic de vitamine și minerale. Iată mai jos 3 rețete de preparate sănătoase pentru copii pe care le preparai acasă foarte repede. 

1. Supă cremă de legume

Supa sau ciorba sunt indicate pentru copii, mai ales la masa de prânz. Ambele sunt făcute din legume pline de vitamine care reprezintă o doză de sănătate pentru copilul tău. Pentru a-l face pe cel mic interesat de supă, poți renunța la rețeta clasică în favoarea unui creme. Astfel, ți-am pregătit mai jos o rețetă de supă cremă de legume, care are un succes nebun la copii.

Ingrediente:

  • 2 dovlecei
  • 1 ardei gras roșu
  • 2 fire de praz
  • 3 morcovi
  • 3 cartofi medii
  • bucată de țelină
  • 3 - 4 roșii medii
  • 2 - 3 linguri cu ulei de măsline
  • sare și piper după gust
  • puțin parmezan ras
  • 2 căței de usturoi
  • 200 ml de smântână lichidă

Mod de preparare:

  1. Legumele se spală, se taie în bucăți mici și se pun la călit într-o oală cu ulei de măsline.
  2. După 3 - 4 minute se umple oala pe jumătate cu apă. Peste legumele călite cu apă se mai pun la fiert și cartofii, dovleceii și roșiile decojite. Supa se lasă la iert pentru 15 - 20 de minute.
  3. Aproape de final se pun și cățeii de usturoi pisați.
  4. Când supa a fiert, se scot legumele și se pun în blender. Zeama rămasă în oală se pune înapoi pe foc și ea se pune smântâna lichidă.
  5. După ce legumele au fost pasate în blender, piureul obținut se pune înapoi în zeama de pe foc. Se amestecă bine cu telul, se pune și parmezanul ras care se va topi frumos în supă, iar oala se ia de pe foc după 3 - 4 minute. Nu uita să condimentezi supa cremă după gust.
  6. Supa cremă de legume se poate servi simplă sau cu crutoane.

 

2. Pulpe de pui la cuptor cu legume

Combinația de legume cu proteina animală este o variantă excelentă de prânz sau cină pentru copilul tău. De asemenea, nu trebuie să fi un bucătar iscusit pentru a pregăti acest fel de mâncare.

Pentru pulpe de pui la cuptor cu legume ai nevoie de:

  • 2 cartofi medii
  • 2 morcovi
  • 2 bucăți medii de păstârnac
  • 1 ardei gras roșu
  • 2 lingurițe cu ulei de măsline
  • 2 pulpe de pui superioare (de preferat fără piele)
  • 250 ml de supă de pui
  • sare
  • opțional: 1 crenguță de rozmarin, puțin cimbru măcinat

Mod de preparare:

  1. Spală legumele și taie-le în bucăți de 3 - 4 cm.
  2. Cuptorul se preîncălzește la 200 de grade Celsius.
  3. După ce ai aprins cuptorul, pune legumele și pulpele de pui într-o tavă. Pune peste ele uleiul de măsline, supa, condimentele și amestecă bine.
  4. Pune tava la cuptor pentru 40 - 45 de minute sau până ce carnea a deveni aurie și legumele s-au pătruns.

 

3. Crumble de mere

Între mesele principale, copii trebuie să aibă musai și câte o gustare. Dacă ai rămas fără idei în ceea ce privește gustarea micuțului tău, noi îți venim în ajutor cu o rețetă de crumble de mere. Această rețetă reprezintă o variantă de prăjitură sănătoasă pentru copii. Iată mai jos de ce ai nevoie pentru un crumble de mere delicios.

Ingrediente:

  • 250 g de mere
  • 50 g de făină
  • 30 g de unt
  • pentru îndulcit prăjitura poți alege între: câteva curmale, sirop de arțar, sirop de agave, etc.

Mod de preparare:

  1. Merele se spală, se curăță de coajă și se taie bucăți. Apoi, se pun la abur pentru 10 - 15 minute.
  2. În timp ce merele se prepară, se amestecă într-un bol făina, îndulcitorul ales și untul moale. Trebuie să amesteci 5 - 6 minute pentru a obține un aluat sfărâmicios.
  3. Când merele sunt gata se pisează cu o furculiță până ce se obține o pastă fină.
  4. Pasta de mere obținută se pune în mici recipiente de ceramică, iar peste ele se adaugă aluatul de crumble.
  5. Prăjiturile se pun la cuptor pentru 10 - 15 până ce crusta de crumble a devenit aurie. Înainte de servire prăjiturile se lasă la răcit pentru 30 de minute.

Lipsa poftei de mâncare la copii reprezintă o tulburare metabolică care trebuie tratată cât mai repede cu putință, întrucât lipsa hranei la sau mâncatul haotic la cei mici afectează ritmul de creștere. Mai mult, absența mâncării constituie o problemă serioasă deoarece organismul își va folosi rezervele de vitamine și nutrienți de care are nevoie pentru a funcționa, lucru care poate duce la confuzie și irascibilitate.

Multumim doamnelor doctor Alina Condoiu si Ana Cristina Stefanescu pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.

Citeste si:
https://www.qbebe.ro/copilul/sanatate/analizele_medicale_la_copii_ghid_pentru_parinti?
https://www.qbebe.ro/copilul/sanatate/anemia_la_copii__simptome_si_tratament?

Lipsa poftei de mancare la copii: Cauze psihologice

Surse: livestrong.com, jurnalul.ro, rightdiagnosis.com, aboutkidshealth.ca, healthunit.org, healthyeating.sfgate.com, childrenshealthnetwork.org, pcfarm.ro, dozadesanatate.ro, healthline.com, fitermanpharma.ro, romedic.ro, mamica.ro, totouldespremame.ro, thehealthsite.com, obio.ro, comenzi.bebetei.ro, homeophaty360.com, drhomeo.com, parenting.firstcry.com, ralucaolteanu.ro, ruxandraluca.ro

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Boala gura mana picior. Tot ce trebuie sa stii despre aceasta boala a copilariei. Atentie, a inceput sezonul!
Boala gura mana picior. Tot ce trebuie sa stii despre aceasta boala a copilariei. Atentie, a inceput sezonul!

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Localitățile fără copii ale României, în care rata înscrierii elevilor în ciclul primar a scăzut cu până la 70%
    Localitățile fără copii ale României, în care rata înscrierii elevilor în ciclul primar a scăzut cu până la 70%

    La noi în țară există tot mai multe localități și sate în care nu se mai nasc și în care nu mai locuiesc copii. Potrivit datelor de la ultimul Recensământ,...

    O mamă și fiul ei au fost diagnosticați cu o boală rară: „Vreau să știe cât de puternic poate fi”
    O mamă și fiul ei au fost diagnosticați cu o boală rară: „Vreau să știe cât de puternic poate fi”

    Salina Itwaru suferă de neurofibromatoză, o boală genetică care provoacă apariția tumorilor pe țesutul nervos. Din păcate, i-a transmis aceeași boală și fiului său, Tyler. Partea...

    Dragostea de mamă nu poate fi egalată! O femeie a renunțat la job pentru a găsi un tratament pentru boala rară a fiicei sale
    Dragostea de mamă nu poate fi egalată! O femeie a renunțat la job pentru a găsi un tratament pentru boala rară a fiicei sale

    Știm deja că mamele au o putere interioară fantastică, în special atunci când vine vorba de a-și proteja sau ajuta copiii. Această mamă de peste hotare și-a dat demisia...

    O femeie a descoperit că le poate transmite o boală genetică rară copiilor ei după ce și-a găsit fratele vitreg pe internet
    O femeie a descoperit că le poate transmite o boală genetică rară copiilor ei după ce și-a găsit fratele vitreg pe internet

    Meghan Thomas a apelat un test ADN pentru origini pe platforma 23andMe și a reușit să-și găsească fratele vitreg. Abia la vârsta de 37 de ani, mama ei i-a mărturisit adevărul:...

    Specialiștii avertizează: rata natalității a scăzut din cauza feminismului
    Specialiștii avertizează: rata natalității a scăzut din cauza feminismului

    Statisticile din ultimii ani evidențiază, la nivel mondial, următorul fenomen: scăderea ratei natalității. Cauzele responsabile pentru această tendință îngrijorătoare și...

    Și tu ai cârcei la picioare în sarcină? Uite cum poți preveni și ameliora acest simptom foarte des întâlnit în rândul gravidelor
    Și tu ai cârcei la picioare în sarcină? Uite cum poți preveni și ameliora acest simptom foarte des întâlnit în rândul gravidelor

    Cârceii apar de regulă în ultimele luni de sarcină, mai ales noaptea și sunt foarte dureroși. Află cum poți să ameliorezi durerea și cum poți preveni apariția lor!

    Analize pentru durerile de picioare: ce teste faci, când ai acest simptom?
    Analize pentru durerile de picioare: ce teste faci, când ai acest simptom?

    Durerea de picioare poate fi o experiență comună în viața multor oameni, dar adesea este trecută cu vederea sau considerată ca fiind normală. Cu toate acestea, durerea de...

    A acuzat dureri de spate în timpul sarcinii și medicii au spus că este un simptom normal. Femeia a fost diagnosticată cu cancer în stadiu 4
    A acuzat dureri de spate în timpul sarcinii și medicii au spus că este un simptom normal. Femeia a fost diagnosticată cu cancer în stadiu 4

    Dina Aktar era însărcinată în câteva luni când a început să aibă dureri de cap și o tuse persistentă. Tânăra de 29 de ani din Londra, care mai avea...

    © 2024 Qbebe