Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe... X

Ce probleme poate cauza guma de mestecat la copii?

de Irina Olteanu

Guma de mestecat este un produs preferat de majoritatea copiilor, combinația de gust dulce, savoarea ce durează un timp îndelungat și mestecarea sa fiind irezistibilă pentru cei mici. Părinții însă trebuie să rămână precauți cu privire la aceasta și să țină cont de următoarele informații și sfaturi.

Compoziția gumei de mestecat

Guma de mestecat este compusă fie din ingrediente naturale, fie sintetice (rășină de gumă), conservanți, arome și îndulcitori. Combinația unică de care dispune acest produs îl determină, spre deosebire de oricare altul, să ofere aromă și savoare pentru o perioadă extinsă de timp (beneficiile concrete ale utilizării gumei de mestecat variind de la igienă dentară la managementul caloriilor), constituindu-se astfel în cel mai popular produs din lume. Baza de gumă reprezintă partea insolubilă din produs care o determină să fie masticabilă; este compusă dintr-o combinație de polimeri din clasa alimentară, ceară și agenți de înmuiere care îi conferă textura dorită. Corpul uman poate asimila îndulcitorii din gumă, precum zahărul, însă un consum în exces poate determina un aport caloric considerabil.

Guma de mestecat este un produs extrem de stabil drept urmare a naturii sale non-reactive și a conținutului său redus de umiditate. Își păstrează astfel calitatea un timp îndelungat; în cele mai multe țări nici nu necesită inscripționarea unui termen de expirare (deși în timp devine casantă și își pierde din gust). În mod obișnuit, nu conține cantități semnificative din vreunul din cei opt alergeni principali cunoscuți, însă este de preferat să citiți cu atenție eticheta înainte de achiziție.

guma de mestecat

Cum sunt influențați dinții de către guma de mestecat 

Din acest punct de vedere, există deopotrivă aspecte pozitive și negative. Aspectul negativ constă în faptul că guma de mestecat care conține în compoziție zahăr poate cauza carii prin reacția cu bacteriile din placa dentară producând acizi ce erodează smalțul dentar. Acest tip de gumă este chiar mai nociv comparativ cu bomboanele de supt (se dizolvă), fiind presată de dinți pentru perioade lungi de dinți. Aspectul pozitiv este că mestecatul în sine reprezintă un obicei benefic pentru dantură; această acțiune încurajează secreția de salivă care contribuie la îndepărtarea particulelor alimentare din zona dinților și a gingiilor în timp ce neutralizează acizii care cauzează cariile dentare, concluzie susținută și de Martin Hogan, director al departamentului de stomatologie din cadrul Centrului Medical Loyola. De obicei însă, beneficiile acestea nu ajung să fie pe deplin folosite (este vorba de produsul care nu mai are zahăr în compoziție), dat fiind faptul că guma de mestecat își pierde după un timp gustul și copiii o înlocuiesc de obicei cu una nouă.

Cum este influențat stomacul de către guma de mestecat

În acest sens au fost chiar propagate mituri care susțin că guma de mestecat rămâne în stomac timp de 7 ani. Adevărul este că stomacul nu o poate descompune la fel cum face cu alte alimente, însă sistemul digestiv o poate transporta prin acțiunea tranzitului intestinal (va fi eventual eliminată în materiile fecale); de fapt, guma nu este deloc digerată călătorind prin tractul digestiv prin activitatea de funcționare normală (peristaltică) a intestinelor.

Nu trebuie contestat faptul că, în cazuri rare, guma de mestecat poate bloca tractul digestiv; este vorba de situațiile în care este înghițită în cantități abundente/în cantități mici pe o perioadă scurtă de timp sau alături de obiecte mici/materiale nedigerabile (monede, semințe). De fapt, un studiu a relevat faptul că înghițirea repetată a gumei poate determina probleme de sănătate inclusiv diaree, gaze, durere abdominală, ulcerații bucale și probleme dentare/mandibulare, precum și blocaj intestinal. În plus, sorbitolul din unele produse (un îndulcitor) poate cauza diaree, în timp ce scorțișoara din altele poate irita mucoasa bucală.

guma de mestecat

Sfatul specialistului

Doamna Alina Stoica, Nutriționist, +40 728 227 629, Str. Londra, nr 33, sector 1, București, www.alinastoica.rowww.nutribalance.ro  a avut amabilitatea de a ne răspunde la câteva întrebări în acest sens:

- Ce tip de probleme poate cauza guma de mestecat la copii?

Guma de mestecat este preferată adesea de copii, și nu numai, pentru baloanele ce pot fi create cu ușurință, pentru gustul deosebit pe care îl are, pentru o curățare a dinților...și lista poate continua. Eticheta acestui produs în mod frecvent este ignorată, lista ingredientelor fiind una mai puțin familiară multora dintre noi, mai ales în specialistcontextul în care guma de mestecat nu se înghite, deci nu se acordă o importanță deosebită calității acesteia, ci gustului.
Momentul decisiv în care se optează pentru un anume tip de gumă de mestecat se rezumă la selectarea în funcție de aroma acesteia, la gustul bun pe care îl are, uneori la capacitatea de a face baloane mai mici sau mai mari.

Dar ce probleme cauzează guma de mestecat? Care este rolul acesteia? Găsim alternative sanatoase? Multe semne de întrebare...cu răspunsuri care ne îndeamnă să lăsăm pachetul de gumă, frumos colorat, înapoi la raft.

Guma de mestecat favorizează ingestia unei cantități mari de aer, care declanșează apariția stării de balonare, crampelor abdominale, dezechilibrelor de tranzit (diaree, constipație), creșterea acidității. Durerile maxilarului, capului, gâtului, urechilor pot apărea în condițiile consumului de gumă de mestecat, ca urmare a declanșării afecțiunii articulației tempero - mandibulare. Compoziția acestui "aliment" ne oferă o listă de ingrediente (cauciuc, zahăr, plastic, coloranți) de sinteză, care prezintă o serie de efecte secundare, astfel:
E 951 (aspartam) - este interzis în unele țări, este admis în România, fiind considerat de majoritatea cercetătorilor unul dintre cele mai toxice E-uri;

E 954 (zaharina) - numeroase studii pe animale demonstrează efectul cancerigen al zaharinei;

E 210 (acid benzoic) - favorizează instalarea alergiilor la copii, poate provoca starea de hiperactivitate, precum și crize de astm bronșic;

E 133 (albastru de briliant) - poate provoca reacții alergice.
Curățarea danturii prin folosirea gumei de mestecat nu este susținută de studiile de cercetare, cu excepția gumei bogate în uleiuri esențiale, cu efect dezinfectant asupra cavității bucale. Guma de mestecat determină apariția salivației reflexe și nu are capacitatea de a îndepărta resturile de mâncare.
Este folosită adesea pentru ținerea sub control a halenei (mirosul neplăcut al gurii), dar este o falsă ipoteza, nereușind să împrospateze mirosul.
Cantitatea mare de zahăr pe care o conține fiecare gumă ar trebui să ne pună pe gânduri atunci când dorim să o consumăm, gândindu-ne la efectele secundare pe care le are zahărul (solicită intens pancreasul, creează dismicrobism intestinal, favorizează dependență, determină o creștere a indicelului glicemic).

- De la ce vârstă pot părinții să ofere gumă de mestecat copiilor și cât de des?

Observ copilași care încearcă să împrumute din obiceiurile alimentare ale fraților, părinților, dar bineînțeles că se raportează adesea la tot ceea ce este mai puțin sănătos, guma de mestecat fiind printre preferatele acestora. Riscul de înghițire a gumei de mestecat este destul de mare, iar copiii cu vârsta până în 3 ani nu pot fi responsabilizați din acest punct de vedere, să mestece fără a inghiți.
Din punct de vedere nutritiv, guma de mestecat nu oferă beneficii copiilor, are o lista de efecte secundare, ceea ce o clasează în vârful piramidei alimentare, în categoria alimentelor pe care ar trebui să le evităm, mai ales când ne gândim la copii. Alimentația din primii ani de viață reprezintă suportul pentru dezvoltarea sănătoasă și armonioasă, și tot atunci se formează și comportamentul alimentar, motiv pentru care este necesară încurajarea obiceiurilor sănătoase.

- Ce alternative alimentare sănătoase există pentru guma de mestecat?
Gândindu-ne la alternativele pe care le avem atunci când vorbim de înlocuirea gumei de mestecat trebuie să avem ca punct de plecare motivul utilizării acesteia.
În cazul în care guma de mestecat este folosită pentru igienizarea dinților, atunci aceasta poate fi înlocuită cu succes de simpla spălare a dinților sau de un măr.
Guma de mestecat folosită cu scopul de a mânca ceva dulce se înlocuiește ușor cu fructe, cu un desert pregătit acasă, având astfel control asupra ingredientelor folosite.
Obișnuința achiziționării acestui produs poate fi ținută sub control, copiilor fiindu-le prezentat un alt aliment, din categoria celor preferate (dar și sănătoase).

- Ce sfaturi aveți pentru părinți în acest sens?
În calitate de părinte, și apoi de nutriționist, încerc să pun în balanță efectele pozitive și negative ale folosirii unui aliment, în cazul nostru fiind guma de mestecat. Balanța înclină către efectele secundare pe care le prezintă acest produs, motiv pentru care recomand înlocuirea acestuia cu alternative sănătoase.
În ultima perioadă dezvoltatorii de produse au introdus în piață și "guma bio", dar citirea etichetei este esențială, decizia de achiziție aparține fiecăruia dintre noi.

De reținut

Guma fără zahăr reprezintă o opțiune potrivită pentru cei mici, una-două bucăți pe zi fiind suficiente. Astfel, în lipsa zahărului, bacteriile din gura copiilor nu vor produce aceeași cantitate de acid, iar fluxul crescut de saliva chiar poate contribui la prevenirea cariilor dentare. De asemenea, și guma îndulcită cu xylitol este de preferat celei îndulcite cu zahăr. Pentru a preveni efectele mestecatului de gumă, încurajați copiii să se spele pe dinți sau cel puțin să își clătească gura dupa ce o aruncă.

Trebuie sublinat și faptul că cei mici nu ar trebui să mestece gumă până în momentul în care conștientizează pe deplin importanța de a nu o înghiți (concluzie susținută și de Academia Americană a Medicilor Pediatri). Până la vârsta de 5 ani cei mai mulți copii vor înțelege că este un produs diferit și că nu trebuie înghițită, însă nu este o regulă deoarece fiecare copil se dezvoltă într-un ritm propriu. Părintele rămâne în cele din urmă persoana responsabilă de această decizie (trebuie luat în considerare în special riscul de sufocare pe care îl prezintă guma de mestecat). Pentru a determina dacă cel mic este pregătit pentru gumă de mestecat un reper important este reprezentat de păstrarea în gură, respectiv scuiparea pastei de dinți după spălare. 

Citește șiAlimente nerecomandate copiilor cu varsta pana in trei ani 

Mulțumim doamnei Alina Stoica pentru ajutorul acordat în realizarea articolului. 

Surse: 

www.allparenting.com; www.gumassociation.org; http://kidshealth.org; www.colgate.com

Articole asemanatoare

Cele mai bune 20 de alimente pentru copilul tau Cele mai bune 20 de alimente pentru copilul tau
Cum iti convingi copilul sa manance fara negocieri Cum iti convingi copilul sa manance fara negocieri
7 alimente pe care trebuie sa le eviti pana cand copilul are 7 ani 7 alimente pe care trebuie sa le eviti pana cand copilul are 7 ani
Scapa din timp de mofturile la mancare ale copilului tau Scapa din timp de mofturile la mancare ale copilului tau

Articole Lifestyle

Ce fel de femeie eşti în funcţie de luna în care te-ai născut Ce fel de femeie eşti în funcţie de luna în care te-ai născut
Ce se întâmplă dacă pui aspirină în maşina de spălat! Efectul este neaşteptat Ce se întâmplă dacă pui aspirină în maşina de spălat! Efectul este neaşteptat
Cum să treci peste problemele cu banii în cuplu Cum să treci peste problemele cu banii în cuplu
Șase cauze neobișnuite ale infarctului Șase cauze neobișnuite ale infarctului

Alte articole care te-ar putea interesa


Adauga comentariul tau
 
Nume   Cod
Refresh

 
 
 
Mesaj (1500 caractere)  

 
Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii prima care isi spune parerea!
Editorial Qbebe
scris de Gabriela Paladi
Despre experienţa personajelor gay: cum a fost la Frumoasa şi Bestia Frumoasa şi Bestia a fost trecut de multă vreme pe lista noastră, de când s-a anunţat începerea producţiei. Dar ceea ce m-a determinat mai mult decât oricând să o duc pe Anya au fost ştirile din...

Lista gradinite

Cauta o gradinita in orasul tau

Retete culinare
Editorial Qbebe
scris de Gabriela Paladi
Mami, magia chiar există! Cum am plecat convinse de asta de la spectacolul de magie și iluzionism pentru copii FantasmioMagie, vrăjitorie, iepurași coconași, dans cu lasere, levitație și mult simț al umorului Recunosc că, de felul meu, ca orice adult de altfel, sunt reticentă la spectacolele de magie. Însă, convinsă de fiica mea,...
Qbebe Horoscop saptamanal
Qbebe Funny
Link-uri recomandate

Naste natural

OMS: cezariana ar trebui facuta doar cand exista un pericol pentru fat

OMS: cezariana ar trebui facuta doar cand exista un pericol pentru fat

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii nasterea prin cezariana trebuie
MAI MULT

Cum iti afecteaza sanatatea varsta la care ai avut primul copil

Cum iti afecteaza sanatatea varsta la care ai avut primul copil

Conform unui studiu recent, varsta la care ai avut primul copil poate avea un
MAI MULT

9 detalii care iti contureaza personalitatea inca inainte de a te naste

9 detalii care iti contureaza personalitatea inca inainte de a te naste

Exista cateva detalii capabile sa iti contureze personalitatea din perioada de
MAI MULT

Bebee

numele Rareș

Semnificația numelui Rareș

La originea numelui Rareș nu stă o anumită limbă sau o rădăcină
MAI MULT

numele Cezar

Semnificația numelui Cezar

Numele Cezar este unul ce are rezonanțe puternice în istoria romană, fiind un
MAI MULT

Teodor

Semnificația numelui Teodor

Numele Teodor se presupune a fi o altă formă a numelui Theodor și nu este
MAI MULT

numele Paul

Semnificația numelui Paul

Numele Paul este apreciat în onomastica românească, dar și popular, și se
MAI MULT

sigur.info-fii sigur pe net