Ce trebuie sa contina gustarile dintre mese la copii: ghid pe varste

Ce trebuie sa contina gustarile dintre mese la copii: ghid pe varste

Cosmina Ionita

Contrar "gurilor rele" care spun ca ii strica pofta de mancare, gustarile dintre mese au rolul lor in alimentatia copilului. Il ajuta sa-si stapaneasca foamea pana la urmatoarea masa principala si sa se concentreze asupra activitatilor incepute. Mai mult decat atat, ii ofera copilului in crestere un plus de energie. Dar ce trebuie sa contina o gustare sanatoasa si pe gustul lui? Qbebe va propune cateva idei practice si hranitoare.

Gustarile dintre mese sunt importante in alimentatia copilului, dar aveti grija sa nu ia locul meselor principale. Un studiu recent releva tocmai faptul ca din ce in ce mai multi copii din Statele Unite ale Americii mananca gustari in loc de mesele principale. Asociatia Americana de Nutritie a descoperit ca 42% dintre copiii albi si hispanici si 59% dintre copiii afro-americani mananca foarte rar la micul dejun. De asemenea, 22% dintre copiii albi, 34% dintre cei afro-americani si 38% dintre copiii hispanici nu mananca la cina tot timpul. In schimb, mai mult de jumatate dintre copiii intervievati mananca gustari tip junk food imediat dupa scoala si 24 -26% dintre ei rontaie cate ceva seara in loc de cina.

"Una dintre greselile alimentare facute de parinti este excluderea acestor gustari, care pot fi vazute ca un factor ce taie pofta de mancare la mesele principale. Daca acestea sunt oferite cu regularitate in fiecare zi, inainte cu cel putin 2 ore de masa principala, atunci gustarile au doar un rol benefic asupra dezvoltarii armonioase a copilului. O alta greseala este inlocuirea acestor gustari cu dulciurile", avertizeaza Ciprian Constantin, medic primar Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, Doctor in Stiinte Medicale.

Gustare sanatoasa

Intre 1 si 3 ani, copilul are nevoie in fiecare zi de 100 kcal /kilocorp (spre exemplu: un copil de 12 kg necesita 1200kcal/zi). Dupa varsta de 3 ani, copilul creste "in salturi", iar apetitul variaza corelat cu perioadele de stagnare sau de crestere. Intre 3-7 ani, necesarul zilnic de calorii este 80-70 cal/kilocorp pentru ca la varsta de 7-12 ani, nevoia nutritiva sa scada la 65-60 cal/kilocorp, iar intre 12-15 ani sa ajunga la 50-45 cal/kilocorp.

Valorile sunt orientative si se adapteaza in functie de sex, mediul ambiant sau activitatea sustinuta. Nu trebuie acum sa cantariti alimentele si sa calculati caloriile. Daca se dezvolta armonios inseamna ca necesarul de calorii este asigurat. Totusi, trebuie sa existe un echilibru intre proteine, glucide si lipide, dar si un aport corespunzator de fibre, vitamine si minerale.

Dar ce trebuie sa contina mai exact gustarea dintre mese a copilului?

Gustarile pentru bebelusi

 In cazul bebelusilor, parintii pot foarte usor cadea in capcana si sa confunde gustarea cu masa principala. Intre doua reprize de alaptat, mama ii poate oferi bebelusului biscuiti speciali, bucati mici de fructe fara samburi sau legume fierte.

"Gustarile pentru bebelusi sunt recomandate nu atat pentru completarea mesei, cat pentru dezvoltarea motricitatii copilului, ajutandu-l sa dobandeasca independenta in miscari si sa isi dezvolte abilitatile de coordonare ochi-mana-gura.

Gustarile pentru bebelusi pot consta in bucati potrivite de alimente, usor de manevrat, care nu prezinta risc de sufocare. Putem opta pentru biscuitii speciali pentru copii sau biscuiti obisnuiti, cat mai simpli, bucati mici de banana sau de alt fruct fara samburi, bucatele de legume fierte precum morcovii", este de parere Ciprian Constantin, medic primar Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, Doctor in Stiinte Medicale.

Iti recomandam incepand cu varsta de 6 luni gris cu biscuiti de la Humana .

Bebelus mananca sanatos

Gustarile pentru copilul mic

Primii ani de viata sunt esentiali pentru deprinderea unor obiceiuri sanatoase in comportamentul alimentar al copiilor. Din pacate, dupa ce copilul implineste 4-5 anisori, parintii nu mai acorda aceeasi importanta nutritiei si obiceiurile alimentare sanatoase pier. Dupa ce il educi sa manance sanatos, trebuie sa ai grija sa mentii aceste obiceiuri. Altfel, ii dai organismul peste cap si risti sa dezvolte tot felul de probleme digestive sau ponderale.

Copiii mici mananca putin si des. Tocmai pentru ca nu pot manca foarte mult la o masa, li se face foame destul de repede. Intre 1 si 3 ani, copiii vor manca de 5 ori pe zi - 3 mese principale si 2 gustari. Cereale cu continut redus de zahar, piure de fructe, fulgi de migdale, stafide sau fistic, cubulete de branza sau cascaval, un iaurt sunt cateva idei de gustari sanatoase pentru copiii intre 1 si 3 ani.

"Pentru un copil intre 1-3 ani se recomanda cam 2 gustari pe zi, inainte cu doua ore de masa de pranz si cu doua ore inainte de masa de seara. Diversificarea este realizata pas cu pas in acesta perioada, prin introducerea alimentelor usor, ideal ar fi cate unul, pentru a putea identifica eventualul potential alergen al acestora. Gustarea pentru el trebuie sa fie usoara si oferita intr-o cantitate potrivita. Fie ca vorbim de pranz, cina sau gustare, consumarea moderata a alimentelor este importanta. La gustarea de dimineata, putem opta pentru un iaurt simplu sau fructe taiate bucatele. Pentru gustarea de seara, putem servi un sandvis, compot de fructe sau poate o rosie umpluta cu branza proaspata", completeaza Ciprian Constantin, medic primar Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, Doctor in Stiinte Medicale.

Fetita cu frigaruie din fructe

Gustarile pentru prescolari

Intre 3 si 6 ani, principala activitate a copiilor este joaca, iar necesarul energetic este unul ridicat. De asemenea, este varsta la care poti sa-i dezvolti un comportament alimentar variat si echilibrat. Iar succesul este garantat daca nu ii interzici alimentele nocive, ci il inveti sa aleaga singur varianta sanatoasa.

Din gustarile prescolarilor nu trebuie sa lipseasca fructele si legumele - sursa de fibre, vitamine si minerale, lactatele - sursa importanta de calciu, proteine si vitaminele A, B si D si semintele atat de nutritive - au grasimi "bune", proteine si minerale. Spre exemplu, pe un bat de frigaruie, pune un cubulet de branza slaba, apoi un bob de strugure si repeta. Alcatuiti, astfel, o gustare pe cat de rapida, pe atat de gustoasa, hranitoare si sanatoasa. Si, mai ales, distractiva pentru cel mic. Sau amestecati intr-un bol seminte crude (caju, nuci, alune de padure, migdale) si fructe uscate (goji, stafide). Atentie insa la alergeni!

"Prescolarii si scolarii se pot bucura de gustari care constau in fructe, un iaurt sau un milkshake cu fructe", precizeaza Ciprian Constantin, medic primar Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, Doctor in Stiinte Medicale.

Copil in cumpana gustarilor

Gustarile pentru scolari

Daca pe cei mici ii puteti supraveghea mai usor si le puteti organiza un program de masa stabil, cu mese principale si gustari oferite la ore fixe, pentru un copil de 6-12 ani, lucrurile incep sa se complice. Elevul petrece intre 4 si 6 ore la scoala, timp in care nu stiti ce si cand mananca. Motiv pentru care pachetelul de acasa este sfant! Si cand spun pachetel nu ma refer la renumitele sandvisuri cu mezeluri, cascaval sau carne, ci la gustari practice si sanatoase.

Ingrijorati de cresterea alarmanta a numarului de elevi care sufera de obezitate, Ministerul Sanatatii si specialistii in nutritie au elaborat, in 2008, Legea pentru o alimentatie sanatoasa in unitatile de invatamant preuniversitar. Ordinul anexat cuprinde o lista a alimentelor nerecomandate prescolarilor si scolarilor, dintre care amintim: prajituri si bomboane, produse tip fast-food si de patiserie, chipsuri, snacksuri si biscuiti sarati sau bauturi racoritoare carbogazoase. Aceeasi lege prevede si interdictia de a comercializa astfel de produse in incinta unitatilor de invatamant.

Asadar, mancarea de acasa ramane varianta ideala. Ii puteti pune la pachet un mix de seminte si fructe uscate intr-un recipient usor de manevrat. Daca sunteti in criza de timp, puteti opta pentru un sandvis din paine integrala si unt de arahide. Din ghiozdanul scolarului nu trebuie sa lipseasca un fruct proaspat si sticluta cu apa.

Randamentul scolar al micutului nu depinde numai de timpul si atentia acordata studiului, ci si o alimentatie corecta si armonios corelata cu odihna si exercitii fizice.

Fetite cu legume

Ce gustari prefera copiii?

Pentru cei mai multi dintre copii, o gustare inseamna o prajiturica inainte de masa principala, chipsuri sau biscuiti. Ceea ce inseamna o mare provocare pentru parinti sa-i dezvete de obiceiurile nesanatoase si sa le dezvolte un regim alimentar corect.

Radu are 4 anisori si nu numai ca nu mananca la mesele principale, dar gustarile lui sunt alcatuite din imbucaturi cu paine, salam si cascaval si dulciuri. Nu vrea sa manance altceva. "Mie nu-mi place ciolbita si nu pap", spune el categoric.

Mario are 8 ani si intre mesele principale mananca multe fructe. Mai scapa el si la dulciuri. "Vara mananc cirese, capsuni. Iarna, mananc cate 5-6 mandarine o data. In rest, cate o banana, un mar."

Livia are 7 ani si se da in vant dupa stafide, fulgi de migdale, fistic si caju. "Mananc si fructe proaspete - un mar, o portocala - dar mai mult imi plac alunele, migdalele, nucile. Fisticul este preferatul meu. As manca tot timpul, nu cu portia, cum imi da mami", ne povesteste Livia.

Nutritionistii recomanda sa inveti copilul de mic sa manance sanatos. Este mai usor decat sa-l dezveti si mult mai bine pentru el. Puteti sa alcatuiti impreuna gustarile si sa-l lasi pe el sa aleaga. Daca nu tii in casa bomboane, ciocolata sau chipsuri, copilul nu va fi tentat sa manance "prostioare". Obisnuieste-l de mic cu gustari sanatoase si vei avea un copil plin de energie si buna dispozitie!


Surse:
http://www.parents.com/toddlers-preschoolers/feeding/healthy-eating/the-20-best-snacks-for-kids/
http://www.parenting.com/gallery/healthy-kids-snacks?page=3
http://www.superhealthykids.com/recipe-category/snacks/
http://www.dreptonline.ro/legislatie/ordin_lista_alimente_nerecomandate_prescolari_scolari_1563_2008.php

Articolul urmator
În condițiile actuale, 30% dintre copii vor fi infectați cu Covid. Ce spun medicii din România
În condițiile actuale, 30% dintre copii vor fi infectați cu Covid. Ce spun medicii din România

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ghid pe vârste: 6 idei de chifteluțe super-delicioase pentru copii!
    Ghid pe vârste: 6 idei de chifteluțe super-delicioase pentru copii!

    Chifteluțele fac parte dintre cele mai versatile preparate, putând fi servite în numeroase moduri. Forma, gustul și consistența lor le includ printre favoritele copiilor,...

    Cea mai sănătoasă pâine: ce trebuie să conțină și ce trebuie să eviți
    Cea mai sănătoasă pâine: ce trebuie să conțină și ce trebuie să eviți

    Pâinea este unul dintre cele mai întâlnite și îndrăgite alimente în cultura noastră, cu toate că, în ultima perioadă, auzim tot mai multe lucruri...

    S-a publicat noul ghid de siguranță la somn pentru copii. Iată ce trebuie să știe toți părinții
    S-a publicat noul ghid de siguranță la somn pentru copii. Iată ce trebuie să știe toți părinții

    Încă din primele clipe de viață ale copilului, știi cât de multă nevoie are de un somn odihnitor, care să-i stimuleze dezvoltarea. De asemenea, tot ce îți dorești...

    Memoria si amintirile copilului: Ghid pe varste
    Memoria si amintirile copilului: Ghid pe varste

    Ce isi aminteste si ce uita copilul? De ce nu ne amintim vremea cand eram bebelusi? De cand dateaza cele mai vechi amintiri ale noastre? De la ce varsta incepem sa retinem ce ni se intampla...

    Ghid pe vârste: cum să discuți cu copilul tău despre masturbare
    Ghid pe vârste: cum să discuți cu copilul tău despre masturbare

    În perioada în care copilul tău este în primii săi ani de viață, te gândești că mai este drum lung până când va fi nevoie să discuți cu el...

    Ghid pe vârste: care sunt fricile copilului tău
    Ghid pe vârste: care sunt fricile copilului tău

    Pe măsură ce devine tot mai conștient de lumea din jur, copilul începe să aibă diverse frici. Dacă în primii doi ani de viață acestea sunt legate în special de...

    Am 12 copii și lumea mă judecă pentru că le comand toate cele trei mese zilnice. Dar sunt banii mei!
    Am 12 copii și lumea mă judecă pentru că le comand toate cele trei mese zilnice. Dar sunt banii mei!

    În timp ce majoritatea părinților se străduiesc să își țină copiii departe de tot ce înseamnă junk-food și fast-food, o mămică de peste Ocean povestește că...

    Mii de copii din Moldova merg la școală pentru burse sociale și mese calde. „Matale ai mai învăța poezii dacă te-ar durea burta de foame?”
    Mii de copii din Moldova merg la școală pentru burse sociale și mese calde. „Matale ai mai învăța poezii dacă te-ar durea burta de foame?”

    Realitatea cruntă a zilelor noastre este zugrăvită în nuanțe de gri pentru mii de copii din Moldova, îndeosebi din zonele rurale. Micuții sunt trimiși la școală de...

    © 2024 Qbebe