Ce trebuie sa contina micul dejun la copii: ghid pe varste

Ce trebuie sa contina micul dejun la copii: ghid pe varste

Roxana Cristea

Ce trebuie sa contina micul dejun la copii? Cam tot ceea ce este natural si sanatos. Doar bebelusii au cateva restrictii la anumite alimente, in rest, un copil mai mare de 2 ani ar putea sa manance orice aliment care-i daruieste energie, vitamine, minerale si proteine. Iata ce trebuie sa contina micul dejun la copii, un ghid pe varste.

Micul dejun pentru bebelusi

 Bebelusii au un sistem digestiv imatur si o burtica extrem de sensibila. Asa ca, atunci cand incepem diversificarea trebuie sa fim foarte atente la alimentele introduse. Insa, micul dejun este la fel de important pentru bebelusi cum este si pentru copiii mai mari. Oricum, bebelusii sunt cei care striga cel mai tare atunci cand le este foame, asa ca nu vor trece niciodata peste micul dejun. Ba chiar... aceasta poate fi cea mai atractiva masa a zilei, avand in vedere ca un bebe la 6-7 luni mananca mai mult laptic, o supita la pranz si niste cereale pe seara.

Asadar, un bebe care se afla la inceput de diversificare va manca dimineata, cereale dedicate varstei, imbogatite cu fier si calciu; piure de fructe (mere, pere, piersici, caise) cu branzica dulce - de preferat branza facuta in casa din lapte si iaurt; sau un mar copt si pasat. Iti recomandam cerealele de la Humana .mic dejun bebelusi

Pe la 6-7 luni bebe are voie sa manance si galbenus de ou. La inceput, sugarul va primi 1/2 de galbenus de ou de doua ori pe saptamana, asta inseamna ca ii poti servi la micul dejun deliciosul aliment, bogat in proteine si cu o valoare nutritiva incontestabila. Oul contine mult fier, ceva mai putin calciu si nu are glucide. In ou se gasesc multe vitamine liposolubile A, D, E si cateva vitamine B. 

Pe la 8-9 luni bebe poate rontai un biscuitel din cereale integrale sau ii poti prepara celebra reteta "mar crud cu biscuiti". Aceasta reteta, considerata de unele mamici invechita, regleaza tranzitul intestinal al bebelusului.

Dupa 10 luni bebelusii au liber si la orez cu lapte (cu prudenta, pentru ca orezul constipa). Sigur ca orezul va fi introdus mult mai devreme in dieta bebelusului (cerealele din orez sunt printre primele cereale introduse) insa, acum vorbim despre un adevarat mic dejun compus din boabe de orez fierte in lapte, la care se adauga si putin zahar.

NU uita ca de fiecare data cand introduci un aliment nou in dieta bebelusului sa ii oferi acestuia 2-3 zile pentru a observa reactii alergice, inainte de a adauga un alt aliment nou.

Citeste si: Reguli de diversificare a alimentatiei la bebelusi

Micul dejun pentru copiii mici

Copiii mici se vor trezi dimineata cu o foame teribila si pentru a fi in forma toata ziua au nevoie de o varietate de alimente, avand in vedere ca acum copilul este "mare" si poate manca aproape orice. Iata ce ar trebui sa contina micul dejun al copiilor mici: fructe; legume; cereale integrale; proteine (carne de pasare, peste, oua, fasole uscata, nuci si seminte); produse lactate (lapte, branza, iaurt). Este de la sine inteles ca nu i le poti oferi pe toate odata. Dar, copilul are nevoie de un meniu diversificat si iata ca ai de unde alege pentru a-i oferi un mic dejun delicios si echilibrat in fiecare zi.

Trebuie sa stii ca, un copil cu varsta intre 1 si 3 ani are nevoie de 1250 de calorii pe zi, iar micul dejun ar trebui sa acopere un sfert din aceasta cantitate, oferindu-i in acelasi timp si elementele nutritive necesare cum sunt calciul, vitaminele, proteinele, mineralele si fierul.

Cerealele ofera o cantitate importanta de energie, deoarece contin vitamine, fier, glucide si saruri minerale.

Laptele, iaurtul si branzeturile sunt surse naturale de calciu, proteine si vitaminele A, B si D. De asemenea, lactatele ajuta la intarirea sistemului osos.

Fructele sunt bogate in vitamine, saruri minerale, fibre si calciu. Vitamina C din fructe ajuta organismul copilului sa lupte cu virusuri sau cu bacterii care provoaca infectii, si ajuta la asimilarea fierului, acesta din urma ferindu-l pe cel mic de anemii.

mic dejun prescolariCiteste si: Scapa din timp de mofturile la mancare ale copilului

Micul dejun pentru prescolari

Copiii de gradinita au nevoie de un mic dejun consistent pentru a face fata solicitarilor de la gradinita. Insa, la aceasta varsta copiii vor sa detina controlul si asupra alimentelor pe care le mananca, asa ca este posibil sa-ti refuze mancarea sanatoasa si sa prefere mai mult dulciurile la micul dejun (clatite, gogosi, gofre, paine cu unt si gem, unt de arahide sau nutella, etc.). Oricum, daca ai un copil caruia ii plac dulciurile, atunci micul dejun este timpul ideal pentru a i le servi, pentru ca are toata ziua la dispozitie ca sa consume energia produsa de acestea. Tot ce trebuie sa faci este sa adaugi pe langa "dulcele" cerut de el si alte elemente mai nutritive, precum un iaurt, fructe, lapte cu cacao, cereale.

Micul dejun pentru prescolari poate sa contina cam aceleasi elemente nutritive ca si in cazul copiilor mici : fructe; legume; cereale integrale; proteine (carne de pasare, peste; oua, fasole uscata, nuci si seminte); produse lactate (lapte, branza, iaurt, unt).

Atunci cand un copil mananca trebuie sa o faca la masa si nu in fata televizorului.

Micul dejun pentru scolari

Scolarii sunt deja "oameni" ocupati cu lectii, teme si alte activitati. Nevoile lor nutritive sunt mai mari pentru ca au nevoie de energie si putere de concentrare, memorare. Insa, pe masura ce cresc picii nu mai pot fi "pacaliti" asa usor sa manance ceea ce le pui in farfurie. Poti sa faci concesii la celelalte mese, dar nu la micul dejun. Masa de dimineata este foarte importanta, pentru ca trebuie sa-l incarci pe copil cu energie si putere.

Studiile internationale arata ca 25% din energia unui scolar este data de un mic dejun de calitate.mic dejun scolar

Daca-i dai o gogoasa si pleaca la scoala, in scurt timp i se va face foame si cu un stomac gol... cine poate sa mai fie atent la ore? Gogoasa ii va umple stomacelul, insa nu ii va oferi necesarul nutritional. Dar un suc natural de fructe (preparat din fructe proaspete) si o omleta cu legume incorporate il pot face mult mai activ, mai prezent. Daca-i mai pui la "pachetel" un fruct si un sandwich cu branza si doua felii de rosie, copilul tau nu mai are nevoie decat de vointa ca sa aiba numai calificative bune.

Daca iti refuza mancarea sanatoasa, incearca sa stai de vorba cu el si sa-i explici de ce este necesar sa manance fructe si legume, este la o varsta la care poate sa inteleaga anumite lucruri. Incercati sa ajungeti la un consens sau lasa-l sa aleaga, din mai multe variante, cam ce ar vrea sa manance la micul dejun. Si are de unde alege... Daca nu-i alergic la ceva anume, copilul de scoala are voie sa manance orice fruct, orice leguma, lapte, carne, oua, unt, iaurt, branza, nuci, alune, stafide, fructe confiate, paine integrala, cereale etc.

De evitat, chiar daca sunt gustoase, mezelurile din carne procesata mecanic (resturi de carne, ligamente, sorici, oase) si dulciurile in exces (cateva patratele de ciocolata sau o prajitura facuta in casa sunt binevenite). Mezelurile contin in general foarte multi aditivi si conservanti care sunt asociati cu boli cardiovasculare si chiar cancer iar zaharul in exces este asociat cu performante mentale slabe.

Citeste si:
Totul despre nitriti, nitrati, azotati si azotiti
Monoglutamatul de sodiu, tu stii cate este de periculos pentru copilul tau?

Ce vor copiii sa primeasca la micul dejun?

Marisa, 10 ani: "La micul dejun mi-ar placea sa primesc clatite cu dulceata de gutui sau doua oua prajite. Nu vreau omleta, nu-mi place... si nici legumele nu prea imi plac, dar ma obliga mama sa le mananc".

Anastasia, 6 ani: "Mie imi place sa primesc dimineata lapte cu cacao si oua fierte, sau cereale, din acelea dulci, cu lapte. Imi place foarte mult sa mananc si crenvursti, dar nu prea am voie sa mananc".

Matia, 5 ani: "Eu vreau sa mananc salam cu paine sau cereale cu lapte".

Mara, 4 ani: "Mie imi place branza".

De ce este important sa nu sarim peste micul dejun?

parerea medicului Prof. Univ. Dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorului Institutului de Cercetari Alimentare spune pe site-ul sau, doctormenci.ro: "In timpul zilei, metabolismul nostru este ocupat cu arderea caloriilor (catabolism), iar noaptea cu acumularea acestora (anabolism), iar aceasta functionare a organismului in functie de timp e cunoscuta sub denumirea de bioritm. Bioritmul nostru este circadian (24 de ore), sincronizarea lui facandu-se dupa alternanta zi/noapte. Perturbarea acestui bioritm circadian zilnic printr-un program de luare a meselor haotic – saritul peste micul dejun, cina prea copioasa si la ore tarzii etc – degenereaza invariabil intr-o multitudine de patologii, de la unele tranzitorii (cum ar fi digestia proasta), la afectiuni digestive, cardio-vasculare, imbatranire precoce etc. Hranirea in contra-timp cauzeaza somn agitat, trezire greoaie, senzatii de oboseala, luare in greutate, supraponderabilitate, obezitate. Micul dejun se ia cam la 1-3 ore de la trezire. Dimineata ar trebui sa consumam circa o treime din hrana zilnica, iar meniul ar trebui sa contina (atentie la asocierile corecte): grasimi (unt, branzeturi, oua), proteine (carne rosie, oua), glucide lente (paine integrala, orez integral, cartofi fierti). Grasimile sunt arse fara a avea un efect puternic de ingrasare, iar proteinele vor fi metabolizate eficient. "

Nu degeaba se spune ca micul dejun este cea mai importanta masa a zilei. Studiile arata ca oamenii care manaca bine si sanatos la micul dejun sunt mai energici, mai activi, mai puternici. Este valabil si pentru copii. Nutritionistii spun ca micul dejun ar trebui sa ofere copilului 25% din "necesarul" de energie si cea mai mare parte din doza de calciu si vitamine pe care ar trebui sa o primeasca zilnic un copil, in functie de varsta sa.

Voi ce credeti ca ar trebui sa contina micul dejun la copii?

Surse: kidshealth.org; eatright.org; healthychildren.org; doctormenci.ro

 

Articolul urmator
Nu le spun NU copiilor mei. Se culcă când vor ei și mănâncă burgeri la micul dejun
Nu le spun NU copiilor mei. Se culcă când vor ei și mănâncă burgeri la micul dejun

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Capsunile: 10 idei inedite pentru micul dejun
    Capsunile: 10 idei inedite pentru micul dejun

    Primăvara este sezonul căpşunilor. Şi, să recunoaştem, sunt cele mai iubite fructe din lume şi foarte puţine persoane rezistă savorii lor. Şi pentru că ne aflăm în plin...

    Clătitele spaghetti au înnebunit internetul și sunt micul dejun perfect pentru acest weekend
    Clătitele spaghetti au înnebunit internetul și sunt micul dejun perfect pentru acest weekend

    Dacă încerci cel mai recent trend culinar de pe TikTok în acest weekend, s-ar putea să caștigi premiul pentru „mama anului”!

    Îmi pun gemenii de doi ani să-și facă singuri micul dejun. Da, sunt o mamă leneșă, dar îi ajut să fie independenți
    Îmi pun gemenii de doi ani să-și facă singuri micul dejun. Da, sunt o mamă leneșă, dar îi ajut să fie independenți

    O mamă care se autointitulează a fi „leneșă” își pune băieții gemeni de numai doi ani să își pregătească micul dejun și să strângă masa. Femeia,...

    Ghid pe vârste: 6 idei de chifteluțe super-delicioase pentru copii!
    Ghid pe vârste: 6 idei de chifteluțe super-delicioase pentru copii!

    Chifteluțele fac parte dintre cele mai versatile preparate, putând fi servite în numeroase moduri. Forma, gustul și consistența lor le includ printre favoritele copiilor,...

    Cea mai sănătoasă pâine: ce trebuie să conțină și ce trebuie să eviți
    Cea mai sănătoasă pâine: ce trebuie să conțină și ce trebuie să eviți

    Pâinea este unul dintre cele mai întâlnite și îndrăgite alimente în cultura noastră, cu toate că, în ultima perioadă, auzim tot mai multe lucruri...

    S-a publicat noul ghid de siguranță la somn pentru copii. Iată ce trebuie să știe toți părinții
    S-a publicat noul ghid de siguranță la somn pentru copii. Iată ce trebuie să știe toți părinții

    Încă din primele clipe de viață ale copilului, știi cât de multă nevoie are de un somn odihnitor, care să-i stimuleze dezvoltarea. De asemenea, tot ce îți dorești...

    Memoria si amintirile copilului: Ghid pe varste
    Memoria si amintirile copilului: Ghid pe varste

    Ce isi aminteste si ce uita copilul? De ce nu ne amintim vremea cand eram bebelusi? De cand dateaza cele mai vechi amintiri ale noastre? De la ce varsta incepem sa retinem ce ni se intampla...

    Ghid pe vârste: cum să discuți cu copilul tău despre masturbare
    Ghid pe vârste: cum să discuți cu copilul tău despre masturbare

    În perioada în care copilul tău este în primii săi ani de viață, te gândești că mai este drum lung până când va fi nevoie să discuți cu el...

    © 2024 Qbebe