Ciocolata la copii: beneficii si dezavantaje

Ciocolata la copii: beneficii si dezavantaje

Irina Olteanu - Redactor Senior

Toti parintii stiu ca cei mici adora ciocolata, insa putini constientizeaza ce beneficii le poate aduce consumul acesteia, dar si ce probleme de sanatate poate genera. Iata-le pe cele mai importante dintre ele explicate in detaliu, alaturi de alte informatii importante legate de consumul ciocolatei la copii.

Efecte nocive asupra organismului

Trebuie sa retineti ca urmatoarele probleme pot aparea doar in cazul consumului de ciocolata in cantitati nepotrivite si la momente nepotrivite, ciocolata de calitate buna prezentand o serie de beneficii pentru copii.

Obezitate - constituie una dintre cele mai frecvente probleme aparute recent la nivel global si constituie principalul efect negativ al consumul ciocolatei, conducand chiar si la copii la o serie de probleme de sanatate asociate (in special probleme cardiovasculare)

Diabet de tip 2 - aceasta afectiune apare in ultima perioada si la copii ca urmare a consumului sporit de dulciuri si de produse de tip fast food; un consum exagerat de ciocolata influenteaza pe termen lung sensibilitatea la insulina, ceea ce conduce la diabet de tip 2

Hiperactivitate - zaharul rafinat prezent in compozitie poata intra in fluxul sanguin, cauzand o crestere a nivelului glicemiei; se declanseaza in consecinta productia de adrenalina, iar copilul devine hiperactiv
cioco

Dependenta - consumul regulat de ciocolata poate cauza dependenta conform studiilor (mai dificil de gestionat la cei mici), prin urmare trebuie monitorizata cantitatea de ciocolata ingerata (din cauza activarii unor receptori din creier in mod similar cocainei)

Cresterea urinarii - intr-o cantitate de 30 g de ciocolata cu lapte exista 5 mg de cofeina, iar aceasta prezinta proprietati diuretice usoare; copilul va experimenta o senzatie frecventa de urinare

Alergii - exista o multitudine de substante adaugate artificial in procesul de fabricatie al ciocolatei, iar copilul poate fi alergic la unele din ele (de obicei este vorba de lapte sau de alune)

Respingerea alimentelor sanatoase - daca apare dependenta de ciocolata sau de alte alimente cu zaharuri procesate, va fi dificil sa-l determinati sa opteze pentru alimente sanatoase si nutritive, fiindu-i afectata in final dezvoltarea (inclusiv cea cognitiva)

Probleme cu somnul - chiar daca exista o cantitate mica de cofeina in ciocolata, poate determina tulburari de somn la copii cand este consumata in exces. De fapt, este vorba de continutul de teobromina combinata cu cofeina (nu apare in ciocolata alba)

Sistemul nervos central - un baton de ciocolata neagra contine 30 mg de cofeina care stimuleaza sistemul nervos central conducand la insomnie, dureri de cap, nervozitate, deranjamente stomacale si altele

Dantura - din cauza zaharului continut, dar si a consistentei lipicioase (adeziune prelungita pe dinti), un aport prea mare de ciocolata asociat cu o igiena dentara defectuoasa poate afecta dintii celui mic, cauzand aparitia cariilor.

Otravire cu plumb - un studiu desfasurat in 2004 in SUA si unul desfasurat in 2002 in Elvetia au evidentiat aparitia plumbului in compozitie in urma procesului de fabricatie (aproape de limita internationala standard).

Efecte benefice asupra organismului

Majoritatea beneficiilor sunt asociate de fapt ingredientului esential, si anume cacao. Acesta contine una dintre cele mai ridicate nivele de antioxidanti dintre toate alimentele, sub forma flavonoidelor catechine si epicatechine; dispune si de fibre insolubile (scad nivelul de colesterol), magneziu (ajuta sistemul nervos, relaxeaza muschii, intareste dintii si oasele), cupru, dar si vitaminele E si B.

Dureri de cap - conform unor studii desfasurate pe soareci, s-a constatat faptul ca aportul de ciocolata imbunatateste exprimarea MAP kinaza-fosfataza din ganglionul trigeminal, scazand nivelul de peptide legat de gena pentru calcitonina si alte substante implicate in mecanismul aparitiei migrenelor

Sistem cardiovascular - cercetari limitate indica faptul ca cacaoa sau ciocolata neagra pot produce anumite efecte asupra sanatatii; conform testelor, cacaoa are activitate antioxidanta, iar fenolii din ciocolata pot influenta arterele si inhiba oxidarea lipidelor. Unele cercetari au constatat o scadere a tensiunii si o dilatare a fluxului ciocomediat dupa consumul zilnic de ciocolata neagra (spre deosebire de consumul de ciocolata alba sau cu lapte). In cadrul unui studiu, mici cantitati consumate regulat de ciocolata (tot neagra, cea alba nu a conferit beneficii din acest punct de vedere) au fost asociate cu un risc scazut de atac de cord, dar si o crestere a nivelului de colesterol HDL cu 11 % (datorita adaosului de polifenoli din cacao), respectiv scaderea colesterolului LDL si mentinerea sanatatii vaselor de sange. S-a intreprins in acest sens un studiu in cadrul Institutului de cercetare a copiilor Murdoch din Melbourne asupra a 200 copii din scola primara care au primit 7 g ciocolata neagra zilnic 7 saptamani, care a confirmat concluziile mentionate.

Continut de polfenoli - ciocolata contine si polifenoli, respectiv flavonoide considerate a contribui la sanatatea cardiovasculara si a digestiei astfel: ciocolata neagra 579 mg/100g, cea cu lapte 160 mg/100 g, iar cea alba 126 mg/100 g.  Acealeasi flavonoide ofera o oarecare protectie impotriva radiatiilor ultraviolete, ajuta la stimularea insulinei (impiedicand aparitia rezistentei la insulina), dar si imbunatatesc abilitatea de a vedea in situatii cu contrast redus, conform unui studiu desfasurat de Universitatea din Reading in 2011.

Diaree si constipatie - mayasii si aztecii foloseau cacaoa in scopuri medicinale, respectiv in tratarea constipatiei si a diareei, iar studii recente au indicat ca ciocolata poate fi benefica in prevenirea acestora. O cercetare din cadrul "Jurnalului de pediatrie" a indicat ca flavonoidele din cacao limiteaza eliberarea lichidelor care cauzeaza diareea (ce poate conduce la deshidratare).

Sistem nervos - ingredientul feniletilamina care confera ciocolatei reputatia de aliment agreabil, creste nivelele de serotonina si dopamina care stimuleaza sistemul nervos. Conform unui studiu desfasurat in cadrul Universitatii Northumbria din Marea Britanie, ciocolata ajuta la obtinerea de rezultate bune la matematica; un studiu al Live Science asupra stresului a demonstrat ca cei care consuma acest aliment prezinta nivele reduse de stres. 

Alte beneficii - studii preliminare includ beneficii in reducerea riscului de cancer (colorectal), tuse (conform Serviciului National Britanic al Sanatatii) si boli cardiace, dar si imbunatatirea functiei vasculare, a metabolismului energetic, a reducerii agregarii si adeziunii plachetelor (conform Jurnalului American de Nutritie Clinica).

Informatii legate de consum

Trebuie sa stiti ca majoritatea beneficiilor enuntate anterior se datoreaza in special continutului de cacao, care are de fapt un gust amar, iar pentru a-l face placut celor mici, producatorii adauga grasimi si zahar - care cresc numarul de calorii si scad beneficiile pentru sanatate, dar si predispun corpul unor toxine nedorite (pot aparea rezistenta la insulina, diabet, boli inflamatorii si obezitate, hipertensiune si boli cardiovasculare). Costul de productie este scazut semnificativ prin scaderea continutului de cacao solid sau inlocuirea untului de cacao cu o grasime fara cacao (ulei vegetal hidrogenat). Aceasta grasime (creata din grasimi vegetale dure si grasimi tropicale cum sunt uleiul de cocos sau de palmier) introdusa in locul untului de cacao nu confera niciun efect benefic organismului copiilor, dimpotriva problemele asociate deja mentionate.

Ciocolata de calitate potrivita consumului copiilor (din punctul de vedere al compozitiei sanatoase) ar trebui sa contina cel putin 65%-70% cacao; verificati si restul ingredientelor de pe ambalaj (zahar rafinat sau alcool zaharat, indulcitori artificiali). Daca aveti posibilitatea, ideal este sa o preparati chiar voi in casa. Este important insa de subliniat ca un consum exagerat de ciocolata neagra va conduce la aceleasi efecte negative ciocomentionate in prima partea a articolului, prin urmare masura reprezinta solutia.

Conform cercetarilor, se pare ca laptele interfereaza cu asimilarea antioxidantilor din ciocolata, negandu-i potentialul benefic (ca urmare a consumului moderat de ciocolata neagra), conform medicului Mauro Serafini de la Institutul National pentru Cercetarea Alimentara si Nutritie din Roma. Un alt specialist, profesorul Jane Ogden de la Universitatea din Surrey sustine ca parintii bine intentionati care limiteaza aportul de ciocolata in mod radical pot face mai mult rau decat bine, deoarece cei mici vor dezvolta o obsesie pe termen lung cu acest produs (conform unui studiu), devenind preocupati de ciocolata si de alte dulciuri. Concluzia nutritionistului Tracey Harper este ca daca cei mici sunt bine dezvoltati, sanatosi si dispun de o alimentatie echilibrata, nu exista nicio problema in consumul ocazional de ciocolata.

Opinia producatorului

Heidi Chocolat a fost fondata in anul 1994, cand familia elvetiana Läderach, cunoscuta si pentru compania Confiseur Läderach AG, producatoare de ciocolata premium, decide sa faca o investitie in apropierea Bucurestiului. Astfel, ia nastere fabrica din Pantelimon recunoscuta inca de la inceput pentru retetele elvetiene si atentia acordata prepararii ciocolatei. Pe parcursul anilor, apar constant noi retete si produse reunite sub deviza calitatii si a inovatiei. Astazi Heidi este prezenta pe 6 continente, in 48 de tari, facand parte din grupul KEX Confectionery. 

Materia prima folosita

Pentru a crea gustul special al ciocolatei Heidi sunt folosite numai ingrediente de calitate, de la tipurile de cacao, pana la vanilie si lapte. Masa de cacao si untul de cacao sunt obtinute din boabe provenite din regiuni cu soluri bogate, precum Coasta de Fildes, Ghana si Ecuador. Un tip de cacao mai rar - Arriba - faimos pentru aromele sale florale, lemnoase, usor fructate - este continut in Heidi Dark 85, facand ca gustul acesteia sa fie special.  

Procesul de productie

Toate sortimentele Heidi sunt produse in fabrica noastra, aflata langa Capitala. In procesul de pregatire si heidicombinare a ingredientelor, precum si in cel de decorare, tehnologia intalneste pasiunea si maiestria specialistilor nostri. Sunt folosite peste 60 de ingrediente care transforma ciocolata Heidi intr-unul dintre cele mai iubite deserturi. Printre cele mai apreciate se numara alunele si migdalele intregi, caramelizate manual. Cu ajutorul untului si mierii, acestea devin mai savuroase si mai crocante. Totodata, fructele sunt conservate prin metoda freeze dry, pastrandu-si vitaminele si gustul natural.  

Retetele folosite

Retetele noilor ciocolate sunt create si testate de ciocolatierii nostri care vin mereu in intampinarea celor mai exigente gusturi, cu sortimente aparte. Si, pentru ca inovatia este una dintre valorile care ne ghideaza zi de zi, in 2011 am inaugurat ChocoWorld, un magazin concept, in care oricine poate experimenta ce inseamna sa fii ciocolatier. Aici ei isi pot crea propriile retete si le pot transforma in realitate, combinand ciocolata cu peste 60 de ingrediente speciale precum: merisorul, portocala, fructele de padure, ciresele sau visinele dulci-acrisoare, dar si migdalele si alunele caramelizate. Astfel, iubitorii de ciocolata au ocazia sa descopere lumea Heidi, iar noi sa ii cunoastem mai bine.  

Produsele destinate copiilor

Pentru ca ne dorim sa aducem publicului larg produse de calitatea celor din confiserii acordam o atentie deosebita ciocolatei: de la pictarea manuala a figurinelor, caramelizarea nucilor si a alunelor, prepararea propriu-zisa a ciocolatei si a glazurilor pentru decor, pana la ambalarea bunatatilor finale. Astfel, toate ingredientele folosite in produsele Heidi sunt in intregime naturale: alune si migdale intregi, fructe, condimente. Chiar si pentru decorarea si pictarea figurinelor se folosesc substante naturale, precum pudra de capsuni sau boia dulce. Este important pentru noi ca produsele pe care le daruim iubitorilor de ciocolata sa fie de calitate si gustoase, indiferent daca acestia sunt copii sau adulti.  

Sfatul specialistului

Doamna doctor Catrinel Macovei, Medic primar - Diabet, nutritie si boli metabolice http://catrinelmacovei.wordpress.com/ ne mentioneaza:

"Ciocolata este indiscutabil una din placerile vietii moderne si de ea beneficiaza bineinteles si copiii nostri, uneori chiar mai mult decat este cazul. Dar cand mai mult este prea mult?
Ciocolata este un dulce pe baza de pudra si unt de cacao, zahar si de multe ori alte ingrediente care ii modifica profund compozitia, beneficiile, continutul caloric: grasimi vegetale hidrogenate, lapte, aditivi - coloranti, conservanti, medicemulsificatori etc.- , arome, nuci, alune, fructe uscate.
Beneficiile si efectele ciocolatei se datoreaza pudrei de cacao, care contine teobromina, o substanta din familia xantinelor, ca si cafeina. Cacaoa mai contine si alte flavonoide - cum ar fi catechina si epicatechina - care contribuie la efectele globale ale acesteia: efecte vasodilatatoare, usor diuretice, de stimulare cardiaca, antitrombotice, antitusive, antioxidante si antiaging. Consumata in cantitati mici cacaoa produce o stare de euforie prin stimularea secretiei de serotonina.
Consumul crescut de ciocolata produce insomnii, tremuraturi, anxietate, lipsa apetitului, stare generala proasta.
Este important sa alegem sortimente sanatoase de ciocolata, cu peste 70% cacao, grasimi sanatoase nehidrogentate, aditivi cat mai putini, fara creme. La copii este permis consumul dupa 2-3 ani, cu atentie la copiii hiperactivi, la cei cu probleme de greutate corporala (ciocolata are totusi peste 500kcal/100g). Nu exista cantitati standard recomandate ca in cazul medicamentelor, dar o portie de pana in 20g pe zi- 3-4 cubulete poate fi consumata ocazional.
Un inlocuitor cu gust similar al pudrei de cacao, dar fara efectele excitante ale acesteia, cu proprietati antioxidante si cu continut mai mare de proteine si mai scazut de grasimi este pudra de roscove sau carob."
 

Voi le oferiti ciocolata celor mici? Cat de des si ce fel de ciocolata?

Multumim doamnei doctor Catrinel Macovei si Heidi Chocolat pentru informatiile oferite.

Citeste si: 

Surse ascunse de cofeina in alimentatia copilului 

Surse:
www.livestrong.com; www.parentdish.co.uk; http://en.wikipedia.org; ww.foxnews.com; www.care2.com; http://goodfoodforkids.blogspot.ro; www.boldsky.com; www.dairygoodness.ca

Articolul urmator
Cum e să fii dădacă pentru copii pe timp de noapte? Confesiunile unor femei care au grijă de copii, în timp ce părinții se odihnesc
Cum e să fii dădacă pentru copii pe timp de noapte? Confesiunile unor femei care au grijă de copii, în timp ce părinții se odihnesc

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Prima excursie cu trei copii la Disney World. Un părinte vorbește sincer despre avantaje și dezavantaje
    Prima excursie cu trei copii la Disney World. Un părinte vorbește sincer despre avantaje și dezavantaje

    Printre experiențele inedite pe care îți dorești să i le oferi copilului tău se poate regăsi și aceasta: o excursie într-un parc tematic precum este și Disney World (din...

    Prăjitura cu mascarpone și ciocolată pe care o va îndrăgi toata familia
    Prăjitura cu mascarpone și ciocolată pe care o va îndrăgi toata familia

    Pregătirea deserturilor poate fi o adevărată formă de artă în bucătărie, iar o prăjitură cu mascarpone și ciocolată reprezintă o alegere perfectă pentru a răsfăța toți...

    Studiu: consumul regulat de ciocolată poate ajuta la simptomele menopauzei
    Studiu: consumul regulat de ciocolată poate ajuta la simptomele menopauzei

    Știm deja că ciocolata este un aliment delicios și că ajută la eliberarea endorfinei (hormonul fericirii) în creier , însă mai știm și că are și zahăr și grăsimi,...

    Alertă alimentară în România! Mai multe sortimente de ciocolată Kinder au fost retrase de pe piață
    Alertă alimentară în România! Mai multe sortimente de ciocolată Kinder au fost retrase de pe piață

    Atenție, părinți! Mai multe produse Kinder au fost retrase de la vânzare din mai multe supermarketuri și hypermarketuri din România, din cauza unor suspiciuni de salmonella....

    6 moduri de a refolosi figurinele de ciocolată rămase de la Paști
    6 moduri de a refolosi figurinele de ciocolată rămase de la Paști

    Probabil că an de an vi se întâmplă ca, după Sărbătorile Pascale, să vă rămână o grămadă de ciocolată de la figurinele pe care copiii voștri le-au primit de la...

    Ce beneficii are combinatia bicarbonat-ulei de cocos
    Ce beneficii are combinatia bicarbonat-ulei de cocos

    Atat femeile, cat si barbatii sunt in cautarea frumusetii eterne. Iar ridurile sau cearcanele pot deveni o povara.

    Oua de prepelita. 10 beneficii uimitoare. Punctul 7 te va bucura!
    Oua de prepelita. 10 beneficii uimitoare. Punctul 7 te va bucura!

    Stiai ca oul de prepelita contine mai multi nutrienti decat oul de gaina? In plus, oul de prepelita ofera o multime de beneficii pentru sanatate.

    Terapia cu venin de albine. Ce beneficii are si ce boli vindeca
    Terapia cu venin de albine. Ce beneficii are si ce boli vindeca

    Apiterapia este numită adesea terapia cu produse apicole și presupune, în principiu, utilizarea acestora pentru a trata un spectru larg de afecțiuni și simptomele acestora, precum...

    © 2024 Qbebe