Ghid pe varste: fructele recomandate pentru copii

Ghid pe varste: fructele recomandate pentru copii

Irina Olteanu - Redactor Senior

Majoritatea parintilor isi doresc sa afle ce fructe sunt recomandate pentru copii pentru o anumita varsta, in special datorita diversificarii care constituie un proces complex ce necesita multa rabdare si atentie. Incepand cu varsta de 6 luni si pana la peste 3 ani, veti gasi aici un ghid pe varste cu cele mai potrivite fructe pentru cei mici.

Informatii importante

Este esential ca primele alimente pe care le oferiti copilului, la momentul diversificarii, sa fie usor de digerat si sa nu provoace reactii alergice. Acordati un ragaz de minimum 3 zile intre introducerea unor alimente noi pentru a putea observa eventuale reactii adverse.

Pentru primele saptamani din diversificare este bine sa tineti cont de recomandarile medicului pediatru care va va indruma fie spre un fruct, respectiv o leguma, fie spre cereale, in functie de dezvoltarea staturo-ponderala a copilului. Acesta este momentul din viata copilului in care veti descoperi ce alimente nu tolereaza, din acest motiv evitati sa introduceti mai mult de unul deodata. Cu toate ca majoritatea specialistilor recomanda ca primele alimente solide sa fie piureuri, sub forma pasata pentru a minimiza riscul de inecare (cel mai adesea e vorba de piure de banana, avocado, mar sau para), exista un nou curent de opinie care sustine autodiversificarea si presupune consumul de fructe, dar si legume sub forma de bucatele/finger foods pe care copilul le mesteca singur.

fructe

Fructele crude (exceptand banana si avocado) pot fi mai dificil de digerat pentru bebelus decat cele gatite deoarece contin o substanta denumita celuloza. Sistemul digestiv uman trateaza celuloza ca pe un produs rezidual, ceea ce inseamna ca fructele nepreparate termic pot cauza diaree bebelusului. Prin gatirea lor se inmoaie celuloza sau se decompune complet, alimentul devenind mai usor de digerat (evident, scade in acest fel nivelul de vitamina C si alte vitamine importante, majoritatea disponibile doar in stare cruda) si se pare ca este mai redus si riscul de sindrom de alergie orala. Incepand cu varsta de 6 luni, majoritatea bebelusilor insa vor fi capabili sa manance si digere fructe, dar si legume crude; in cazul in care diversificarea este inceputa inainte de aceasta varsta, se recomanda gatirea alimentelor pana cand sistemul digestiv al copilului va fi complet dezvoltat. In teorie, odata ce copilul a acceptat fructul gatit, puteti incerca sa-l introduceti si in forma cruda.

Indiferent de preferintele voastre ca adulti, cei mici nu au nevoie de adaos de sare sau de zahar, desi mancarea lor poate parea fada; sarea dauneaza rinichilor, iar zaharul presupune dezvoltarea unei inclinatii pentru dulciuri. In acest sens, unii pediatri vor prefera sa recomande ca prim aliment o leguma si nu un fruct, pentru a evita dezvoltarea acestei inclinatii pentru gustul dulce; este adevarat ca bebelusii prefera gustul dulce, deoarece laptele matern are un astfel de gust, insa aceasta opinie nu este sustinuta de dovezi stiintifice, copiii invatand sa placa si alte arome daca le sunt oferite de timpuriu. In final, retineti ca este de preferat sa optati pentru fructe de sezon, achizitionate direct de la producator, care vor avea o aroma mai placuta si vor fi si mai accesibile financiar. Alegeti cel putin un fruct sau o leguma de culoare portocalie zilnic, deoarece contin din abundenta beta-caroten, esential pentru dezvoltarea celor mici. Mierea nu trebuie folosita sub nicio forma pana la varsta de 1 an deoarece poate cauza botulism.

Citeste si: Top 10 fructe pentru bebelusi  

Fructele recomandate pentru copil de 6 luni

Mere - piureul de mere este usor de digerat, prin urmare constituie un aliment excelent pentru copii. De altfel, merele  fac parte sub forma coapta si din regimul alimentar binecunoscut pentru episoadele diareice. Pectina, fibra solubila din mere, ajuta de asemenea la combaterea constipatiei (consumate in stare cruda). Merele contin de asemenea vitamina C si fibre, componente esentiale pentru crestera copilului. Unele studii sugereaza ca ele pot proteja si impotriva aparitiei astmului. Soiurile cele mai potrivite pentru cei mici sunt merele rosii sau gala care au gust delicios, temperat si dulce, dar fiind extrem de versatile pot fi combinate usor cu alte alimente cum sunt piureul de carne sau de legume.

mar
Papaya - pulpa acestui fruct este usor de inghitit, din acest motiv este ideala pentru diversificare. Fiind bogata in vitamina C si beta-caroten, 85 grame din acest fruct vor oferi doza zilnica de vitamina C. Papaya este de asemenea bogata in fibre solubile care sunt importante pentru functionarea sistemului digestiv. Acest fruct contine in plus si enzime care ajuta procesul de digestie.

Pere - sunt printre cele mai putin alergene alimente, asadar si ele sunt incluse in alimentele ideale pentru diversificare. In plus, aceste fructe sunt delicate cu sistemul digestiv si prin urmare pot fi de ajutor pentru bebelusii care sufera de reflux gastroesofagian.

Banane - sunt pline de zaharuri cu eliberare lenta care ofera energie sustinuta. Sunt si niste alimente usor de transportat (fiind usor de curatat), iar sub forma de piure sunt savurate de toti bebelusii. Ca si merele, sunt utile in tratamentul diareei si al constipatiei. Din punct de vedere nutritiv, sunt bogate in potasiu.

Caisele - sunt o sursa buna de beta-caroten si fibre. De asemenea, contin si fier si potasiu. Piureul de caise este usor acrisor, din acest motiv poate fi amestecat cu cartofi dulci, banana sau mere cand incepeti sa variati meniul bebelusului

Pepene galben - este cea mai nutritiv tip de pepene, fiind dulce si bogat in vitamina C si beta-caroten.

Prune - sunt bogate in fibre si actioneaza ca un agent natural impotriva constipatiei. Aceste fructe reprezinta o combintatie de dulce si acrisor, constituind o masa preferata de majoritatea bebelusilor. Piureul din prune uscate este mai dulce si delicios.

Piersici - constituie o sursa buna de vitamina C, precum si potasiu si beta-caroten care ajuta la cresterea celor mici, iar pulpa moale este usor de digerat pentru copiii de 6 luni. Pot fi servite fara probleme daca sunt moi si bebelusul nu se confrunta cu probleme digestive.

Avocado - este recunoscut mai ales prin faptul ca are in compozitie acizi grasi omega 3 care ajuta la cresterea copilului. Nu necesita gatire, fiind delicios cand este amestecat cu alte piureuri din fructe, cum este cel de banana.

Fructele recomandate pentru copil de 1 an

Citrice - dupa ce ati incercat pe rand toate tipurile de fructe expuse anterior si ati observat eventuale reactii alergice sau intolerante, puteti trece si la urmatoarele fructe din lista, respectiv citricele. Dupa varsta de 1 an le puteti introduce incet, urmarind in continuare eventuale reactii la aciditate. Aceste fructe sunt, dupa cum bine stiti, o importanta sursa de vitamina C care ajuta la asimilarea fierului din alte alimente.

Citeste si: Citricele in alimentatia copiilor 

citrice
Afinele - sunt bogate in vitamina C si contin de asemenea beta-caroten. Pigmentul albastru antocianina din coaja lor ajuta organismul uman sub forma protectiei anticancerigene. Afinele au cea mai mare capacitate antioxidanta dintre toate fructele, continand si fibre, vitamina A si vitamina C si sustinand o dezvoltare armonioasa. Desi unii specialisti sunt de parere ca pot fi introduse in alimentatia copiilor incepand cu varsta de 8 luni, majoritatea recomanda varsta de 1 an. In functie de tipul de afine folosit, piureul preparat din ele poate avea o culoare de mov inchis cu un gust acru sau foarte acru (pot fi combinate cu alte fructe).

Zmeura - este bogata in vitamina C, esentiala pentru crestere, sanatatea pielii, a oaselor si a dintilor si ajuta organismul sa asimileze mai bine fierul din alimente. Zmeura este mai bogata in acid folic si zinc decat majoritatea fructelor; ea contine si acid elagic ce contribuie la protectia impotriva cancerului. Nu in ultimul rand, acesta este fructul cu cele mai multe fibre in cea mai mica cantitate de calorii. Un aspect de retinut, ca si la afine, este ca prezinta potential de inecare, prin urmare taiati-o in bucatele mici sau pasati-o

zmeura
Capsunile - precum afinele si zmeura (dar si murele) intra in categoria fructelor de padure, excelente din punct de vedere nutritiv si antioxidant (vitaminele B, C si K, potasiu, mangan, fenoli), insa considerate printre aliementele cu cel mai ridicat potential alergen, mai ales cand exista si istoric familial de alergii. Din acest motiv este recomandata varsta minina de 1 an (unii specialisti sunt de parere ca trebuie sa asteptati pana la 2 ani) pentru introducerea lor. Reactiile cele mai frecvente constau in eczema sau mancarime la nivelul pielii, iar in cazuri grave (anafilaxie) umflarea gatului; pot agrava astmul sau contibui la iritatie de scutec din cauza aciditatii.

Citeste si: Beneficii naturiste ale capsunilor 

Fructele recomandate pentru copil de 2 ani

La aceasta varsta serviti deja celor mici fructe de toate felurile, ele constituind o alegere mult mai buna pentru cei mici in comparatie cu fursecuri, prajituri sau dulciuri procesate. Prea multe gustari dulci vor reduce nivelul energetic al copilului si il vor lasa cu o senzatie de moleseala si oboseala. Fructele ofera un gust dulce in mod natural, dar si vitamina C pentru un sistem imunitar puternic. Oferiti copiilor felii de mere taiate sau de portocala. Perele proaspete, piersicile si bananele sunt destul de moi pentru a fi mestecate de copii si ofera de asemenea vitaminele si mineralele esentiale. Evitati in continuare fructele care prezinta pericol de inecare cum sunt cele cu textura dura, boabele de struguri, stafidele, semintele si nucile; supravegheati intotdeauna copilul in timpul mesei.

Fructele recomandate pentru copil peste 3 ani

Dupa varsta de 3 ani pericolul de inecare este mult mai redus, prin urmare le puteti oferi celor mici intreaga gama de fructe, cu precautie asupra celor cunoscute a cauza reactii alergice/intolerante. De acum cei mici pot manca si struguri intregi (boabe), o combinatie dulce de zaharuri (jumatate fructoza, jumatate glucoza), care contin carbohidrati usor digerabili (energia conferita dureaza mai mult), fibre alimentare, vitamina C si potasiu. De asemenea strugurii au si o multime de antioxidanti esentiali pentru sanatate.

Sfatul specialistului

Doamna Alina Stoica, Terapeut Nutritionist, calificata si specializata in Nutritie si Stil de viata http://nutribalance.ro/ pe care o puteti gasi la tel:+40 728 227 629, Str Londra, nr 33, sector 1, Bucuresti ne ofera urmatoarele informatii:

"Din cufarul bunatatilor scoatem si fructele: de preferat preparate termic la inceput, sub forma de piureuri, pentru a evita disconfortul abdominal. Mergem cu pasi mici, dar siguri, pornind de la 2-3 lingurite, crescand in functie de dorinta copilului de a-si imbogati meniul, pana la inlocuirea completa a micului dejun (130-150 grame).specialist
Substantele nutritive din fructe sunt absorbite mai eficient daca masa de fructe este introdusa in cursul diminetii (9-11).
Ne vom rasfata copilul cu fructe de sezon, preferatele copiilor fiind merele, perele, banana, avocado.
Foarte important: nu adaugati zahar piureurilor, deoarece calitatea si cantitatea de glucoza declanseaza dezechilibrele la nivelul sistemului nervos, in special in sfera atentiei si a capacitatii de concentrare. Excesul poate determina starea de agitatie a copiilor, iar nivelul redus de glucoza se asociaza cu slaba capacitate de concentrare, lipsa atentiei, anxietatea.
Perioada recomandata intre introducerea noilor alimente este de 2 zile, dar importanta este tolerabilitatea copilului. In cazul in care nu apar probleme, se respecta acest interval, iar tulburarile digestive/ comportamentale asociate introducerii unui aliment nou presupun excluderea acestuia pentru o perioada de minim 2 saptamani din alimentatia bebelusului.

In etapa de varsta 6-9 luni bebelusul poate face cunostina cu fructe si legume noi... o paleta de gust si culoare din alimente, usor digerabile si care sa nu provoace reactii alergice. Astfel introducem urmatoarele fructe: pepene galben, mandarine, mango, clementine, prune, caise, nectarine, portocale.
Testati alimentele sfaramate cu furculita sau tocate marunt, bucatele de fructe pastoase (banana, avocado), evitati dulciurile, limitati aportul de sucuri de fructe.
Mancarea nu imbraca haina recompensei si nici a pedepsei.

Dupa varsta de 1 an copilasii nostri pot fi rasfatati cu fructe delicioase si sanatoase care pot fi introduse cu drag in meniul zilnic al copiilor: cirese, visine, kiwi, capsuni, catina, afine, stafide, gutui, piersica.
Acestea sunt recomandarile generale, dar introducerea alimentelor in dieta copiilor se realizeaza in functie de nevoile individuale, de istoricul familiei (mai ales cand sunt alergii si intolerante alimentare)."

Multumim doamnei Alina Stoica pentru ajutorul acordat in realizarea articolului. 

Surse: 

http://wholesomebabyfood.momtastic.com; www.parents.com; http://homemade-baby-food-recipes.com; http://healthyeating.sfgate.com; www.newkidscenter.com; http://kidshealth.org; https://my.clevelandclinic.org; 

www.newkidscenter.com; www.freshforkids.com.au

Articolul urmator
Ghid de „supraviețuire” pentru părinți - Cum să ne înțelegem mai bine fiicele adolescente
Ghid de „supraviețuire” pentru părinți - Cum să ne înțelegem mai bine fiicele adolescente

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ghid pe vârste: 6 idei de chifteluțe super-delicioase pentru copii!
    Ghid pe vârste: 6 idei de chifteluțe super-delicioase pentru copii!

    Chifteluțele fac parte dintre cele mai versatile preparate, putând fi servite în numeroase moduri. Forma, gustul și consistența lor le includ printre favoritele copiilor,...

    Memoria si amintirile copilului: Ghid pe varste
    Memoria si amintirile copilului: Ghid pe varste

    Ce isi aminteste si ce uita copilul? De ce nu ne amintim vremea cand eram bebelusi? De cand dateaza cele mai vechi amintiri ale noastre? De la ce varsta incepem sa retinem ce ni se intampla...

    Ghid pe vârste: cum să discuți cu copilul tău despre masturbare
    Ghid pe vârste: cum să discuți cu copilul tău despre masturbare

    În perioada în care copilul tău este în primii săi ani de viață, te gândești că mai este drum lung până când va fi nevoie să discuți cu el...

    Ghid pe vârste: care sunt fricile copilului tău
    Ghid pe vârste: care sunt fricile copilului tău

    Pe măsură ce devine tot mai conștient de lumea din jur, copilul începe să aibă diverse frici. Dacă în primii doi ani de viață acestea sunt legate în special de...

    S-a publicat noul ghid de siguranță la somn pentru copii. Iată ce trebuie să știe toți părinții
    S-a publicat noul ghid de siguranță la somn pentru copii. Iată ce trebuie să știe toți părinții

    Încă din primele clipe de viață ale copilului, știi cât de multă nevoie are de un somn odihnitor, care să-i stimuleze dezvoltarea. De asemenea, tot ce îți dorești...

    Povestea incredibilă a mamei care are trei copii de vârste diferite, toți născuți în aceeași zi
    Povestea incredibilă a mamei care are trei copii de vârste diferite, toți născuți în aceeași zi

    O mămică de peste granițe se confruntă cu o adevărată provocare în fiecare an, pe 11 ianuarie, de ziua celor trei copii ai săi care nu, nu sunt tripleți, ci doar născuți...

    Fructele de mare sunt de post? Ce spune biserica
    Fructele de mare sunt de post? Ce spune biserica

    Postul este o perioadă importantă pentru mulți creștini din întreaga lume, în special pentru cei din tradițiile anglicană, catolică și ortodoxă. În zilele noastre,...

    Fructele și legumele conțin lactoză? Ce trebuie să știi
    Fructele și legumele conțin lactoză? Ce trebuie să știi

    Lactoza reprezintă zahărul natural din laptele matern, din produsele lactate și din laptele praf. Când organismul nu reușește să absoarbă lactoza, intervin diverse manifestări...

    © 2024 Qbebe