Gustarile dintre mese: importanta lor in alimentatia copilului

Gustarile dintre mese: importanta lor in alimentatia copilului

Roxana Cristea

Gustarile dintre mese au importanta lor in alimentatia copilului, avand in vedere ca piticul are un stomacel mult prea mic pentru a putea sa manance suficient la cele 3 mese principale. In plus, o gustare sanatoasa ajuta copilul sa fie energic si sa reziste pana la urmatoarea masa. Bineinteles ca o gustare sanatoasa nu inseamna o prajitura inainte cu o jumatate de ora de o masa principala. Iata ce trebuie sa stii despre gustarile dintre mese si importanta lor in alimentatia copilului.

Gustarile "inteligente" dintre mese

Gustarile dintre mese pot juca un rol important in gestionarea senzatiei de foame si stimularea nutritiei daca sunt oferite copiilor la timpul potrivit. O gustare sanatoasa si bine calculata poate potoli senzatia de foame a piticului tau si ii ofera un plus de energie atat de necesara intre mese.fetita mananca o gustare

Cele mai multe mamici stiu cat de capriciosi sunt copiii atunci cand le este foame. In plus, o gustare oferita la momentul potrivit il va impiedica pe micut sa manance in exces la o masa principala.

Gustarile sanatoase sunt importante si pentru cei pretentiosi cu mancarea – acestia vor fi "pacaliti" sa primeasca un supliment bogat in nutrimente, cum ar fi un fruct, un iaurt etc.

In schimb, nu-i deloc o idee buna sa oferi copilului niste ciocolata cu o jumatate de ora inainte de o masa principala. In acest fel ajungem la vorba mamelor noastre: "Nu manca aia ca-ti strici foamea".

Cele mai bune gustari trebuie sa aiba continut redus de zahar, grasimi si sare. Fructele, legumele si alimentele care contin cereale integrale si proteine sunt cele mai bune alegeri atunci cand vine vorba despre gustarile dintre mese pe care le oferim copiilor nostri.

Trebui sa fim atente si la "cantitatea" de gustari pe care o oferim copilului, astfel incat sa nu-l supra-saturam si pe drept cuvant, sa nu mai poata manca supa sau mancarica de la pranz.

De asemenea, copiii carora li se permite sa "guste" din orice, toata ziua, nu vor mai simti senzatia de foame si nu vor cere de mancare. Pentru a mentine o greutate normala si o sanatate de fier, este important ca un copil sa aiba mese si gustari regulate si bine gandite.

Multi dieteticieni spun ca, daca ii oferi copilului mese si gustari la aceeasi ora in fiecare zi, ii poti lasa pe ei sa aleaga ce vor sa manance si cat.

Beneficiile gustarilor dintre mese

Gustarile dintre mese dau un plus de energie si il ajuta pe copil sa faca fata solicitarilor de la scoala sau de la gradinita. Un copil ar trebui sa aiba 3 mese principale si 2 gustari in timpul zilei pentru a-si acoperi nevoile nutritionale. Nu uita ca piciul tau este in crestere si are nevoie de niste gustari sanatoase pentru a fi activ pe toata perioada zilei.

Restrictia de 3 mese pe zi, fara gustari, ar insemna ca piticului sa i se faca foarte foame si sa manance mai mult decat poate stomacul lui sa digere - de aici pot sa apara anumite efectiuni digestive, obezitate sau diabet. Asadar, o gustare bine gandita evita supraalimentarea copilului la mesele principale, suprasolicitarea aparatului digestiv si hipertensiunea arteriala.

Chiar daca suntem adulti sau copii, atunci cand ne este foame nu ne putem concentra si devenim irascibili. In concluzie, gustarile sanatoase dintre mese imbunatatesc functiile cognitive ale copilului, inclusiv puterea de concentrare si memoria.

Cele mai sanatoase gustari

Gustarile dintre mese sunt benefice organismului, insa trebuie sa facem diferenta intre o gustare sanatoasa (fructe, legume, lactate, fibre) si una care ar putea sa cauzeze probleme grave de sanatate (chipsurile, biscuitii, dulciurile in exces etc).fetita cu un bol de salata

Fructele si legumele contin vitamine si minerale esentiale, dar si fibre. In plus, fructele pot pacali pofta de dulce a copilului.

Un mar pe zi ajuta digestia si imbunatateste elasticitatea vaselor de sange. Marul are in componenta sa multe flavonoide, antioxidanti care mentin pielea sanatoasa. In plus, fibrele din compozitia merelor reduc senzatia de foame. Daca bagi marul la cuptor, adaugi scortisoara si putina miere, copilul tau va manca cea mai delicioasa gustare.

Citricele pot fi si ele niste gustari delicioase si energizante. Sunt dulci si satisfac pofta de prajituri, in plus, contin flavonoide si vitamina C - reduc riscul de accident vascular, contribuie la o mai buna absorbtie a fierului si la distrugerea bacteriilor din stomac.

Bananele sunt bogate in zaharuri, in vitamine precum acidul folic, vitamina C, A, E, B6, minerale precum potasiu, sodiu, fier, calciu, magneziu, cobalt, fosfor, zinc, crom, dar si fibre, proteine si unele substante active. Toate acestea fac din banane o gustare ideala pentru cel mic (dar si pentru tine).

Legumele sunt si ele benefice pentru organism, insa este mai greu sa-ti convingi copilul sa rontaie un morcov intre mese. Daca reusesti... legumele pot fi o alternativa sanatoasa la snacksuri, chipsuri si alte minuni pline de E-uri.

Lactatele si cerealele pot fi o gustare delicioasa si bogata in carbohidrati, fibre si calciu.

Nucile, migdalele si fisticul au grasimi "bune", proteine si minerale. Consumate cu moderatie de copii (mai mari de 2 ani pentru ca pot provoca reactii alergice), aceste alimente sunt perfecte pentru a fi consumate intre mese.

Iaurtul este bogat in calciu, racoritor si ajuta digestia.

Cateva patratele de ciocolata sau o prajiturica de casa sunt si ele binevenite intre mese. Se spune ca ciocolata ascute mintea...

Biscutii din cereale integrale pot fi oferite copilului intre mesele principale. Sunt satiosi, gustosi si sanatosi.

Citeste si: Top 10 reguli pentru mese sanatoase in familie 

Gustarile dintre mese pentru copiii mici

Copiii mici nu pot manca foarte mult la o masa, astfel ca li se va face foame destul de repede. La varste mici, copiii pot manca si de 6 ori pe zi - 3 mese si 3 gustari.

Exista si cateva capcane in care poti sa cazi cu usurinta. In primul rand, folosirea dulciurilor pentru a recompensa un comportament bun ar putea trimite mesajul ca deserturile sunt mai bune decat alte alimente mai sanatoase. In al doilea rand, ii poti da copilului o gustare "pacificatoare" chiar inainte de mancare si asta poate duce la refuzul copilului de a mai manca.

 Gustarile servite la aceeasi ora in fiecare zi ar putea sa stabileasca faptul ca gustarile sunt disponibile numai in anumite momente.

Poti incerca urmatoarele variante de gustari pentru copiii mici: cereale cu continut redus de zahar, biscuiti graham, cateva feliute de branza, fructe rase sau taiate in bucatele foarte mici, mere la cuptor sau piure din mar fiert cu branza dulce, iaurt.

Gustarile dintre mese pentru prescolari

Controlul este o problema cheie la aceasta varsta, asa ca ai putea sa-l lasi pe pitic sa aleaga ce gustare vrea intre mese (din cateva variante oferite). Cei mai multi copii au tendinta sa ceara dulciuri si vei ceda, dar nu de fiecare data. Ofera-i ca alternativa un fruct preferat.

Nu trebuie sa faci stocuri de dulciuri in casa sau tine-le ascunse de privirea curioasa a piticului.

Prescolarii, de multe ori, atunci cand se plictisesc, vor atentie sau sunt obositi, cer de mancare. Daca te joci putin cu ei, cantati sau dansati este posibil sa uite de "foame" pana la masa principala.

Atunci cand un copil mananca trebuie sa o faca la masa si nu in fata televizorului.

Gustarile pentru prescolari pot contine: fructe salate de fructe, iaurt, legume feliate sau tocate - salate, biscuiti din cereale integrale, branza.

Citeste si: Alimentatia copilului: 5 reguli frantuzesti care reduc mofturile!

Gustarile dintre mese pentru scolari

Copiii de varsta scolara sunt mai ocupati pentru ca au teme, activitati, lectii, sport, dar si mai independenti. Unii isi pastreaza obiceiurile alimentare: trei mese principale si doua gustari. Insa, de multe ori, gustarea de dimineata (dupa micul dejun) iese din schema. Pentru ca tot am adus in discutie independenta copilului de scoala, acum poti vorbi cu piciul tau despre nevoile lui alimentare. Il poti intreba daca s-a saturat sau ce i-ar placea sa manance si ii poti explica de ce este necesar consumul de fructe si legume intre mese.

Copiii care au alte activitati dupa scoala, probabil vor amana sau vor sari peste pranz, asa ca trebuie sa ai grija ca ei sa aiba parte de niste gustari satioase si sanatoase. La fel si seara, in cazul in care cinati mai devreme, copilul ar putea avea nevoie de un iaurt sau poate chiar de ceva mai consistent inainte cu cateva ore de culcare.

Scolarii sunt capabili sa inteleaga de ce trebuie sa manance sanatos, dar trebuie sa aiba si exemple bune acasa. Asa ca va trebui sa mananci si tu la fel de sanatos.

Iata cateva gustari sanatoase pentru scolari: cereale integrale cu lapte, branza, piureuri de fructe cu iaurt sau lapte, nuci si stafide, paine integrala, humus, legume, covrigi din cereale integrale, fructe, iaurt.

Gustarile dintre mese pentru adolescenti

La adolescenti exista riscul de a exagera cu gustarile dintre mese. Independenta se manifesta in toate domeniile, banii de buzunar pot fi cheltuiti pe mancare nesanatoasa, pe sucuri acidulate etc., insa acasa trebuie sa existe mancare sanatoasa la discretie, astfel poti incuraja un adolescent sa isi formeze niste obiceiuri alimentare bune.

Gustarile sanatoase pentru adolescenti includ: fructe proaspete sau uscate, popcorn, oua fierte, biscuiti si paine integrala, humus, cereale integrale etc.

Gustarile sanatoase intre mese pot fi o provocare pentru mame, mai ales atunci cand copilul este destul de mare sa faca alegeri independente. Dar, daca ai stabilit niste reguli alimentare clare de la inceput, este posibil sa reusesti sa ai un adolescent care va alege sa manance sanatos.

O dieta sanatoasa recomanda doua gustari intre mesele principale – ideal ar fi ca acestea sa fie sarace in grasimi, zahar si sare. De asemenea, gustarile trebuie oferite copiilor cam la jumatatea timpului dintre doua mese.

Gustarile dintre mese sunt importante in alimentatia copilului, dar trebuie sa ne ferim de exagerari. Ce este mult strica intotdeauna.

 

Surse: kidshealth.org; nfsmi.org; raisehealthyeaters.com.

Articolul urmator
„Războiul” dintre preșcolari și ora de culcare - Explicația surprinzătoare a unui specialist
„Războiul” dintre preșcolari și ora de culcare - Explicația surprinzătoare a unui specialist

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Două treimi dintre tați se simt dați la o parte atunci când se nasc copiii lor
    Două treimi dintre tați se simt dați la o parte atunci când se nasc copiii lor

    Imediat după naștere, mama este cea care preia aproape în totalitate responsabilitățile când vine vorba de îngrijirea bebelușului abia venit pe lume. Mama îl...

    Importanța microbiotei intestinale în creșterea și dezvoltarea copilului
    Importanța microbiotei intestinale în creșterea și dezvoltarea copilului

    Când vine vorba de sănătatea prichindeilor noștri, noi, mămicile, suntem ca niște leoaice. Îi ocrotim și încercăm să îi protejăm, așa cum știm noi mai...

    5 tipuri de cereale fără gluten pe care să le incluzi în alimentația copilului
    5 tipuri de cereale fără gluten pe care să le incluzi în alimentația copilului

    Cerealele reprezintă un element esențial în alimentația noastră de zi cu zi, furnizând carbohidrați, fibre și nutrienți importanți. Cu toate acestea, pentru copiii care...

    Hrișca: ce este și cum o introduci în alimentația copilului
    Hrișca: ce este și cum o introduci în alimentația copilului

    Cultivată de mai bine de 8000 de ani în emisfera nordică, hrișca provine fie din familia plantelor Fagopyrum esculentum, fie din familia Fagopyrum tataricum, fiind înrudită...

    Prima întâlnire emoționantă dintre doi bebeluși gemeni, după un an de la venirea lor pe lume
    Prima întâlnire emoționantă dintre doi bebeluși gemeni, după un an de la venirea lor pe lume

    Două fetițe gemene s-au reîntâlnit pentru prima dată de la nașterea lor, în urmă cu un an. Cum a decurs întâlnirea și de ce micuțele Nina și Emma nu...

    Ce sunt caperele și de la ce vârstă sunt indicate în alimentația copilului. Valori nutriționale
    Ce sunt caperele și de la ce vârstă sunt indicate în alimentația copilului. Valori nutriționale

    Caperele reprezintă unul dintre cele mai folosite ingrediente din bucătăria mediteraneană. Caperele sunt folosite pentru a condimenta anumite preparate. Gustul lor ușor picant și...

    Am 12 copii și lumea mă judecă pentru că le comand toate cele trei mese zilnice. Dar sunt banii mei!
    Am 12 copii și lumea mă judecă pentru că le comand toate cele trei mese zilnice. Dar sunt banii mei!

    În timp ce majoritatea părinților se străduiesc să își țină copiii departe de tot ce înseamnă junk-food și fast-food, o mămică de peste Ocean povestește că...

    Adriana Bahmuțeanu îl acuză pe Silviu Prigoană că nu are grijă de sănătatea fiului lor cel mic. "Fiul meu se află în acest moment la granița dintre sănătate și boală"
    Adriana Bahmuțeanu îl acuză pe Silviu Prigoană că nu are grijă de sănătatea fiului lor cel mic. "Fiul meu se află în acest moment la granița dintre sănătate și boală"

    Scandalul dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană a luat amploare. Așa cum era de așteptat, la mijloc sunt copiii lor, de această dată Eduard, băiatul cel mic. Aparent, acesta...

    © 2024 Qbebe